Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Zamrzavanje matičnih stanica iz pupkovine

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Zamrzavanje matičnih stanica iz pupkovine

Sad sam gledala prilog u Explozivu.

žena želi zamrznuti matične stanice iz pupkovine svoje bebe i sačuvati iz ako njenom djetetu to, ne daj Bože, jednog dana bude potrebno za liječenje neke zloćudne bolesti. Trenutno se transplantacijom matičnih stanica liječi samo leukemija (jer one imaju sposobnost obnavljanja, krvotvorne su), ali tko zna kamo će znanost otići za nekoliko godina.

Naravno da se sreće s hrpom problema u našem zakonodavstvu. Onda je našla kliniku u Grazu gdje ih može pohraniti - za prvih 5 godina to košta 1600 eura, a svaka godina dalje 140 eura.

Ali sad je problem kako ih prevesti preko granice.
    Iz HZZO-a još nije dobila odgovor.

Meni se ovo čini - vau! i ja bih. Ionako tu pupkovinu punu matičnih stanica bacaju, a možda će (valjda neće) jednog dana spasiti život.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a možda će (valjda neće) jednog dana spasiti život.
    (valjda neće trebati)

taceki

Početno

Mi smo na tečaju pitali o mogućnosti zamrzavanja matičnih stanica iz pupkovine, ali nitko, pa čak ni doktor nije imao pojma o čemu govorimo.
    Iz HZZO-a valjda nije dobila odgovor jer im nije jasno kaj zapravo trebaju odobriti.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nisam gledala zadnju Latinicu (mislim), ali navodno su bila stvarno bolesna djeca u studiju. Samo si mislim što bi oni sada dali da imaju te stanice, a ovako npr. svakih 20 dana neki moraju izdvojiti i po 16000,00 za lijek.

Mene sve više to privlači

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da li je u međuvremenu netko od forumaša pohranio matične stanice iz pupkovine svog djeteta? Mi o tome intenzivno razmišljamo i nikako da odlučimo, pa je svaka informacija je dobrodošla...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na ozmidwifery mailing listi se vodila zanimljiva diskusija o umb. matičnim stanicama, moj dojam je bio da je to dosta kontroverzna procedura, s obzirom da je vjerojatnost da će niskorizično dijete trebati svoje matične stanice vrlo mala (mislim 1 u 20,000 prema Sarah Buckley), da je za ostale vrste donacija uobičajen preduvjet da donor bude punoljetan i da pristanak, da je za uzimanje matičnih stanica potrebno rano klemanje pupkovine i da sâmo novorođenče ima koristi od upravo tih matičnih stanica. Čak u Journal of Perinatal Medicine kažu da “Obtaining cord blood for future autologous transplantation of stem cells needs early clamping and seems to conflict with the infant's best interest.”

Cijela diskusija je na:

http://www.mail-archive.com/ozmidwif.../msg22788.html

(vezani mailovi su na dnu)

Pojedinačni mailovi su na:

http://www.mail-archive.com/ozmidwif.../msg23320.html

http://www.mail-archive.com/ozmidwif.../msg17876.html

http://www.mail-archive.com/ozmidwif.../msg22364.html

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    “Obtaining cord blood for future autologous transplantation of stem cells needs early clamping and seems to conflict with the infant's best interest.”
    da, to mi zvuči logično...moram se malo baciti na proučavanje ovih linkova koje si mi dala. thx
    najviše me frustrira sljedeće: pričam jučer sa prijateljicom koja živi u san Franciscu i ona me u čudu pita zašto o tome razmišljam već sad, oni to mogu odlučiti na samom porodu. pa si vi mislite gdje mi živimo

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Koliko samja s tim upoznata, u SAD-u je to normalno. Budući da sam se registrirala na netu na nekim njihovim baby stranicama stalno dobivam mailove o tome.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Moja šogi pitala svog ginekologa (privatnog) za to pa joj je odgovorio protupitanjem: "pa zašto dovraga tako fatalistički razmišljate"

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Moja šogi pitala svog ginekologa (privatnog) za to pa joj je odgovorio protupitanjem: "pa zašto dovraga tako fatalistički razmišljate"
    kreten, zato sto na to imamo pravo!!!!!!!!!
    ja vec ramisljam o o tome da bum svojoj uzoj i siroj rodbini rekla da mi nis ne kupuju negoda mi daju te novceke da to napravim ija u grazu.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Pa, to i je prilično fatalističko razmišljanje, kad pogledaš vjerojatnosti, ali ona svejedno ima pravo na informaciju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •