vertex prvotno napisa
Sad mi je baš krivo što sam spominjala vtićku bebu, ne znam šta mi bi...
Ja uopće ne mislim da to mora bit nužno loša ideja, niti nametanje, niti da ne može imat dobrih aspekata.
Mojoj curi konkretno nije leglo (u jednom dijelu), a kako sam ja mama s već jako dugim vrtićkim stažem, uvijek s istim parom teta, nisam se nešto specijalno ni bavila ovim što mojoj M. ne paše. Tetama vjerujem, cijenim ih, i ako su nešto eventualno i manje idelano izvele, nisu zabrljale ništa više nego što ja zabrljam svako toliko. Na primjer, mogla sam odmah ići porazgovarati s njima o tome kako M. to sve skupa shvaća. I da sam im rekla da nju izluđuje što se svi ponašaju kao da je beba živa, a ona zna da nije, sasvim sigurno bi one tome pristupile na pravi način.
Nije ideja da se bebi rade ikakva čuda, ideja je da je dijete ponese doma ako želi, i da radi s njom ono što želi. To kako je moja cura to shvatila je do nje. Može se nešto i zapisat u bilježnicu, ako se želi. I sigurna sam da puno djece iz grupe u tome uživa.
Ne znam zapravo koje su sve očekivane dobrobiti, ali jedna koja meni pada napamet je ulazak vrtića u dom, i obrnuto. Mislim da je generalno korisno za djecu da vrtić nije mjesto gdje ih se ujutro iskrca i popodne u žurbi pokupi, s nužnim minimum interakcije s osobljem.