-
Prešućivanje,isto što i laž?
Pozdrav cure,ja ravno pa na filozofski.Čitan vas sigurno 2 godine,ali evo baš imam potrebu većeras prvi put pisat.
Pitanje kratko i jasno,pa želim čuti kako drugi razmišljaju.Smatrate li da je prešućivanje isto što i laž.Naime,do sada bi sigurno rekla ne jer se stavljam u situacije kad sam ja prešućivala.Ali danas sam se osjetila nekeko izdano i jadno jer je meni prešućeno nešto što smatram da je bitno i osjećam se isto ko da mi je lagano.
Dal je vama prešućivanje u braku isto što i laganje?
-
ovisi o tome tko, sto, kada i zasto presucuje.
ovako opcenito gledajuci, rekla bih da to nije isto. ali ne mozes nepoznanicu sa 70 varijabli rjesavati kao da ima samo dvije nepoznanice.
-
ako nešto prešutiš jer ne smatraš da je bitno, onda nije isto
ali ako prešutiš nešto iako znaš da bi bilo bitno drugoj osobi, i to uradiš svjesno jer ne želiš da to zna jer znaš kako će reagirat, onda mi nema neke razlike
-
meni je to isto kao i laž, samo što ja laži dijelim na male bijele laži (koje su kao šečerne pilule) i laži kao laži
kad ti netko (ili ti nekome) prešuti bitnu informaciju, zaista ne vidim razliku između prešućivanja i laganja ako i jedno i drugo dovodi do istih posljedica
-
naravno mislim na svjesno prešućivanje
no s druge strane ako ti netko zaboravi prenjeti za tebe bitnu informaciju, to puno govori o vašem odnosu i na kojem si mjestu u životu te osobe, zar ne?
-
Tako da nakon osam godina preispitujem jel zbilja imam ok brak.
Imeni je to teška laž.
-
Prešućivanje bitne informacije u braku za mene je laž, jer brak je poseban odnos
-
Aaaa,sve mi se obrisa.
Mislim da imamo dobar brak.Ustvari mislila sam.
Dvoje djece,on radi dva posla,ja samo trenutno ne zbog zdravlja,stambeno situirani,nemamo kredit i imamo dovoljno od mjeseca do mjeseca.
jućer dođe njegov otac kod mene na kavu i u razgovoru ja saznam da je MM posudio od njega ne baš malu sumu novaca 30 000kn prije 8 mj. i još mu nije vratio.Pa nije to 100,200 kuna.Skoro sam afanala.Otac mu je mislio da ja znam,pa kad me je vidio,molio me da ništa ne govorim.A kako?I sad šutim,a imam osjećaj da ću eksplodirat.
Admini brišite ako je duplo.
-
ne znaci to da imate loš brak
nije mi jasno kako možeš šutiti i zašto šutiš? to je naravno pogled iz mojih cipela
evo slično iskustvo:
kada smo mm i ja prije par godina odlučili resetirati financije kako bi vratili sve dugove (2 kredita i minuse na tekućim računima) štedili smo i odvajali maksimalno od plaća i sve trpali na stranu za to
nakon par mjeseci, već smo zatvorili oba minusa tad i počeli vraćati jedan kredit, dođe mm poruka i ja pogledam, a kad ono izvještaj mjesečni iz banke da je u minusu 3000kn- koje smo vratili!!!
tad je shvatio sto znači povjerenje, zajednica i izgubiti to. Zapamtio je zauvijek, a ja znam podsjetiti s vremena na vrijeme, nek se nađe pošto nije na odmet
ne znam za što je ovaj tvoj trebao lovu (i zašto ti to ne trebaš znati), ali moj je posudio prijatelju/poznaniku. Pare nikad više nismo vidjeli, a bome ni tog dečka.
No, 4 vrijedne lekcije su naučene i ako je to koštalo 3000kn, jeftino smo prošli 
1- ne posuđuj ako se ne možeš zauvijek oprostiti od tog novca
2- žena uvijek sazna
3- izgubljeno povjerenje se teško vraća
4- drži se dogovora sa svojom ženom ili ispaštaj dok se ista ne smiluje
-
Ma sve to je,znam za sve novce koji su izašli iz kuće,pa i za one koje vjerojatno nećemo ni vidit.Al nije isto 300,3000 i 30000kn.I ja za to ne znam 8 mjeseci.Ne znam za šta mu je trebalo,za nas u kući sigurno nije.Kakvi god razlog da je bio trenutno mi je važan od činjenice da mi je prešutio.To međusobno povjerenje mi je trenutno totalno poljuljano.
-
meni je prešućivanje isto ko i laganje. (ako se radi o važnim stvarima a svi bračni partneri znaju što je važno a što nije).
-
Oko važnih stvari, isto. A tvoj primjer bi meni bio apsolutno važan stvar. I sigurno ne bih šutjela.
-
Mene samo zanima, kako uspijevaš šutjeti? I do kada?
I na što je on to potrošio a da ti ne znaš?
-
Prešućivanje mi nikako nije isto što i laž! Ajmo banalan primjer, ja direkt, pitam muža, neznam, npr "jesi li platio ratu kredita?", a on odgovori "jesam", a nije-to bi bila laž... A s druge strane, ako ja nisam ni pitala, a on nije ništa rekao, jer je platio poslije- to nikako nije isto što i ona prva laž.. Nije mi to nikako isto..
Ne mislim da je svako prešućivanje loše...Naravno, može biti loše, a i ne mora..ovisi o čemu se radi...Trebali bi znati konkretan slučaj da bi mogli reći da li je u tom slučaju prešućivanje bilo jednako loše kao i laž..
-
ja samo mogu primjetiti da si ti jedna vrlo staložena žena kad si u stanju zatomiti takvu stvar
evo, ja ne vjerujem da bih mogla a ni željela
i da, za mene bi takvo što također bilo razlog da se zapitam dublje o našem odnosu...
-
Osoblje foruma
pitaj ga
nema druge
razloga moze biti jako puno
neki mogu dovesti do velikih turbulencija i raskidanja braka ( kocka, npr), a neki samo do razgovora o vecem povjerenju (ako je trebalo prijatelju, npr)
sto god da je, bolje je saznati sto prije
moja prijateljica je saznala kad su na vrata dosli kamatari i rekli da im daju 24 sata, inace ce ubiti djecu
u ta 24 sata je skupila novac i iselila
-
Ma možete mislit da sam luda,al me više ubi to što mi nije reka,nego razlog za šta su mu novci.Znam da nije ni kocka,ni alkohol.To sam sigurna 100%.Imam dvije solucije:ili mu je tribalo za posa koji radi doma ili za posudit kome.Prije ovo prvo.
Al opet kazem to je nešto šta se govori mužu/ženi.
Ne mogu opisat kakve potrebe preispitivanja našeg odnosa imam.
Ma nisam baš staložena koliko imam potrebu prvo sama sa sobom razgovarat.
Ma normalno da ću ga pitat,samo eto pitala vas vaše mišljenje.
Hvala cure.
-
To je znatna suma i po mom misljenju previse znacajna "za presutjeti". Bitno je i kako je taj novac utrosen. Ja ne bih mogla da cutim po cijenu braka. Mozda otkrijes da razlog posudjivanja i nije stvar preko koje mozes preci, ali moras to istjerati na cistac. Danas je presutio 30000, mozda ce sutra 100000. A ako odmah ne reagujes i otkrijes zasto je posudio i na sta je potrosio, moze se desiti i da ti za par mjeseci pokucaju prijatelji, poznanici, komsije ili kamatari pa da se tek onda za glavu hvatas. A mozda je razlog mnogo bezazleniji, no ipak imas potpuno pravo da znas.
-
Osoblje foruma
Ako ima obrt ili posao koji radi kod kuce , 30 tisuca i nije tako velika svota.
mozda mu je neugodno reci da posao ne ide dobro , ne bi bio jedini...
-
Ako je u pitanju privatni posao mogu razumjeti da je posudio od oca i ne rekao ti, to je relativno mala suma u poslovanju. Iako, ako mu taj posao ne ide dobro ti bi to prva trebala znati jer se tiče opstanka vaše obitelji.
Ako je kome on posudio, paaa... moram reći da dobro ima povjerenja u ljude kad uzima od oca da bi dao prijatelju.
Ja svakako ne bi šutila, istjerala bi stvar sad i odmah, pa što bilo.
Što se tiče prešućivanja, ja sam dosad prešutila hrpu stvari jer sam ih jednostavno zaboravila.
I malo manju hrpu stvari koje se tiču samo mene i nekih mojih turbulencija (koje se nikako ne reflektiraju na brak i obitelj), ne mislim da mm mora imati uvida u čitavu moju unutrašnjost.
-
ja se pridruzijem apri.
jednostavno i pragmaticno: pitaj ga.
a onda ces znati da li da se ljutis ili ne. a mozda se i ugodno iznenadis.
ps. ispravak - jednazdba sa 70 varijabli...
-
Osoblje foruma
i ja sam u timu Apri, poznajem jedan bracni par di su isto kamatari dosli na vrata, uzeli im sve nekretnine. niko nije znao, a u ovom slucaju je bila zena probelm.
-
Evo da javim stanje stvari.
Dakle,sinoć sam imala jedan maratonski razgovor s MM.I priznajem,s velikim gropom u želucu,jer sam se bojala odgovora.
Ono,MM nije posudio nikakve novce od svog oca.Pokušat ću ukratko objasnit o čemu se radi.Živimo u obiteljskoj kući.Imamo svoj stan koji smo napravili svojim novcima.S njegovim starcima žive njegov brat i sestra s djetetom.I sad tu nastupaju obiteljsko-imovinski problemi koji su se do sad rješavali u celofanu,a sad je došlo do toga da se triba sist za stol i rješit-a ne ide.
U 11.mj. se razgovaralo o sređivanju kuće(krov,fasada).MMov otac je dobio neke novce od otpremnine i s tim je novcima to tija radit,al to nije dovoljno i MM je odma reka da ćemo mi sudjelovat u ostatku,računajući da se to odnosi i na brata i sestru.Da to ide na 3 dijela.Ali oni ne misle da je to ok,oni žive s njima pa bi po njima bilo u redu da to mi zakrpamo(tu se radi o nekih 30000 kn),a oni će pokrit dio od ovih dvoje šta s njima žive.MM je podivlja.Sad ne da ništa.a otac mu misli da je dužan te novce.Kuća je na svekru,ni naš stan nije na nama.
Ne mogu dalje govorit,puno je tu šporkog veša.
Kod njih se ispostavilo ono budi dobar,pojedi g.... i od troje jednakih neki su jednakiji.
MM je još poludija šta se to meni govori a ne njemu.
A ja...meni je na prvu pa kamen sa srca šta nije ništa od onoga šta sam ja slagala u svojoj glavi.Rekla sam mu sve crne scenarije koje sam imala.I da sam preispitivala svašta iz našeg braka,a bilo mu je krivo šta nisam odma rekla.
Sve u svemu posipam se pepelom.
Eto mislim da sam vam ovoliko dužna.
Pouka za sve : odma sve rješavat,jer nije sve kako se na prvu čini,a to su i rekle ove gori pametne žene.
Tnx.
Posljednje uređivanje od miha7 : 07.08.2014. at 12:42
-

drzim fige, da uspjesno rjesite sve obiteljske zavrzlame.
-
miha7
zapravo najbolji mogući završetak iako vam nije lako ali ipak, važno da ste vas dvoje to riješili...
-
Osoblje foruma
baš mi je drago da je ovako ispalo
i žao ubog obiteljskih petljancija
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma