-
prve riječi
haj! jako sam zabrinuta za svoga sinčića . ima 21 mj. a samo izgovara četiri riječi ( mama, tata, deda i baba), sve što mu kažemo krivo izgovori (nerazumljivo),razumije sve što tražimo od njega, ali ne ponavlja riječi za nama.ima li netko takav isti problem?
-
Moja nečakinja isto dugo nije pričala. Seka ju je vodila kod dva logopeda i oboje su bili složni u zaključku da ako dijete razumije što mu se govori, znači testiranje tipa "Donesi mi to i to..." i sl. problema nema, dijete će progovoriti kad bude spremno.
-
Moj bebač upravo navršio 23 mj. Do prije 2 tjedna situacija je bila kao i kod vas, a onda je krenula bujica novih riječi, a pomalo se već slažu i kratke rečenice. Nikad se nisam brinula, jer je on savršeno sve razumio i znala sam da će doći "klik" i da će krenuti. Kad krene, sve se brzo nadoknadi. Dakle, nema brige!
-
prve riječi
danas smo izgovorili nove dvije riječi, jako smo sretni , nadam se da nam je krenulo
-
Od moje kume sin je bio već prošao 2 godine i samo par riječi je govorio, kad je "počeo" pričati nismo mogli vjerovati koliko je znao,doslovno je svaki dan nekoliko novih riječi rekao.
A jel "normalno" da starije dijete nepriča??? Znam jednog dečkića koji će za 3mj. napuniti 3godine i zna samo 2-3 riječi reći, jako je miran.... poznanica će ga idući tjedan voditi logopedu....
-
Mi ćemo za par dana napuniti 2 godine, govorimo oko dvadesetak riječi. J. sve razumije ali jednostavno kada želi pričati priča nekim svojim jezikom, nerazumljivim ali baš priča i još rukama gestikulira. Nadam se da eć uskoro propričati, ali ne brinem se previše, kada znam da sve razumije.
-
-
Mislim da se ne trebate uopće brinuti jer je sve to u normalnim granicama. Tablice pokazuju neki prosjek, a svi smo različiti.
Moja mala ima 15 mjeseci i služi se s 40-ak riječi i pokušava ponoviti sve što joj velimo. Ali ipak kad nešto hoće pokaže prstom i ide mmmm, zna reći a neće. Npr. kad se igramo s kockama, ona uzme jednu i veli "koka", ali kad hoće da joj dam kocku onda ju pokaže i dere se.
-
-
Ma, te tablice ljude uglavnom zabrinjavaju, mene više ne diraju od kad sam skužila da je moja P. u nekim stvarima napredna a u nekim zaostaje.
Npr. nedavno je prohodala i još nije baš stabilna, ali govor joj je napredniji od većine djece te dobi. Ili npr. u jednoj tablici sam pročitala da dijete od 16 mj. slaže tri kocke jednu na drugu, a ona je već s 13 mjeseci slagala 10-ak kocki. A već sam bila zabrinuta zakaj zaostaje u motorici za vršnjacima.
Tak i tvoj mali možda ne govori, ali može nešto drugo bolje nego je u tablicama razvoja. Uostalom , ako njemu brm-brm znači auto, i to je riječ.
-
Moj D je dosta rano počeo klafrati i već je sa nekih 16mjeseci slagao rečenice od 3-4 rjeći.
Dok je njegova sestrična koja je starija 1,5 tek u to neko vrijeme polako počela pričati znaći sa nekih skoro 3 godine.
To nišne znač.i, polako progovorit će.
-
moja je nešto više i razumljivije počela pričati s 23 mjeseca. a sad ne staje, brblja non-stop, čak povremeno i u snu.
nisam se zabrinjavala zbog toga, razumjela je sve što joj se govorilo i komunicirala nekim svojim jezikom.
-
-
Izjavila moja sveki mm-u: Pa vi ste pričali s 8 mjeseci!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma