Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: prve riječi

LUNAFRAN

Početno prve riječi

haj! jako sam zabrinuta za svoga sinčića . ima 21 mj. a samo izgovara četiri riječi ( mama, tata, deda i baba), sve što mu kažemo krivo izgovori (nerazumljivo),razumije sve što tražimo od njega, ali ne ponavlja riječi za nama.ima li netko takav isti problem?

jedna zdenka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moja nečakinja isto dugo nije pričala. Seka ju je vodila kod dva logopeda i oboje su bili složni u zaključku da ako dijete razumije što mu se govori, znači testiranje tipa "Donesi mi to i to..." i sl. problema nema, dijete će progovoriti kad bude spremno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moj bebač upravo navršio 23 mj. Do prije 2 tjedna situacija je bila kao i kod vas, a onda je krenula bujica novih riječi, a pomalo se već slažu i kratke rečenice. Nikad se nisam brinula, jer je on savršeno sve razumio i znala sam da će doći "klik" i da će krenuti. Kad krene, sve se brzo nadoknadi. Dakle, nema brige!

LUNAFRAN

Početno prve riječi

danas smo izgovorili nove dvije riječi, jako smo sretni , nadam se da nam je krenulo

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Od moje kume sin je bio već prošao 2 godine i samo par riječi je govorio, kad je "počeo" pričati nismo mogli vjerovati koliko je znao,doslovno je svaki dan nekoliko novih riječi rekao.
    A jel "normalno" da starije dijete nepriča??? Znam jednog dečkića koji će za 3mj. napuniti 3godine i zna samo 2-3 riječi reći, jako je miran.... poznanica će ga idući tjedan voditi logopedu....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi ćemo za par dana napuniti 2 godine, govorimo oko dvadesetak riječi. J. sve razumije ali jednostavno kada želi pričati priča nekim svojim jezikom, nerazumljivim ali baš priča i još rukama gestikulira. Nadam se da eć uskoro propričati, ali ne brinem se previše, kada znam da sve razumije.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jedna zabrinuta mama podiže topic!

ja sam od onih koji se "ko pijan plota" drže tablica pa sam sada opet u nedoumici zašto moj bebonja još neće reći barem jednu riječ.

za 4 dana će napuniti 13 mjeseci a samo povremeno mu se omakne mamama i to kada plače ili je ljut. ne znam da li je to upućeno baš meni. :/

prije mjesec dana kada bi uzeo svoj veliki auto sjeo bi na njega i govorio brm brm. da li se to računa kao riječ?

inače kuži stvari. kada ga pitam gdje je medo? on se drito okrene u smjeru mede i donese ga da se mazimo s njim i sl. ali nikako da kaže nešto.

isto tako kada čuje neku galamu i viku smjesta dođe unese se galamđiji u facu i pravi intonaciju galame .

ja nekako pretpostavljam ako dijete kuži te stvari da je ipak sve u redu i da možda treba još pričekati.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da se ne trebate uopće brinuti jer je sve to u normalnim granicama. Tablice pokazuju neki prosjek, a svi smo različiti.

Moja mala ima 15 mjeseci i služi se s 40-ak riječi i pokušava ponoviti sve što joj velimo. Ali ipak kad nešto hoće pokaže prstom i ide mmmm, zna reći a neće. Npr. kad se igramo s kockama, ona uzme jednu i veli "koka", ali kad hoće da joj dam kocku onda ju pokaže i dere se.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala Sirius!

ma znam da se ne trebam brinuti ali me stvarno ljute te tablice gdje stavljaju neke granice da ih ljudi uzimaju zdravo za gotovo!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma, te tablice ljude uglavnom zabrinjavaju, mene više ne diraju od kad sam skužila da je moja P. u nekim stvarima napredna a u nekim zaostaje.
    Npr. nedavno je prohodala i još nije baš stabilna, ali govor joj je napredniji od većine djece te dobi. Ili npr. u jednoj tablici sam pročitala da dijete od 16 mj. slaže tri kocke jednu na drugu, a ona je već s 13 mjeseci slagala 10-ak kocki. A već sam bila zabrinuta zakaj zaostaje u motorici za vršnjacima.
    Tak i tvoj mali možda ne govori, ali može nešto drugo bolje nego je u tablicama razvoja. Uostalom , ako njemu brm-brm znači auto, i to je riječ.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moj D je dosta rano počeo klafrati i već je sa nekih 16mjeseci slagao rečenice od 3-4 rjeći.
    Dok je njegova sestrična koja je starija 1,5 tek u to neko vrijeme polako počela pričati znaći sa nekih skoro 3 godine.
    To nišne znač.i, polako progovorit će.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja je nešto više i razumljivije počela pričati s 23 mjeseca. a sad ne staje, brblja non-stop, čak povremeno i u snu.
    nisam se zabrinjavala zbog toga, razumjela je sve što joj se govorilo i komunicirala nekim svojim jezikom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

znam ja da se s tim tablicama samo izluđujem.

Eugen lijepo reagira na sve i razumije puno toga.

inače, motorički je brzo napredovao nakon početnih problemčića i vrlo rano je volio raditi... kak da velim-precizne stvari. tako sada bez greške stavlja različite oblike u predviđene rupe a zna se tako jako skoncentrirati kada npr stavlja tanku cijevćicu od šmrkljomata u onu malo širu i to radi tako precizno! u tim nekim stvarima je prednjačio u odnosu na tablice.
    mislim da će biti arhitekta!

glavna sestra na pedijatriji mi je rekla da djeca koja trenutno razvijaju neke vještine uspore s drugima...

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Izjavila moja sveki mm-u: Pa vi ste pričali s 8 mjeseci!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •