Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 101

Tema: Smeta li vam favoriziranje unuka?

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno Smeta li vam favoriziranje unuka?

Jesam li jedina ili nas ima jos?
    Sto radite kad primijetite favoriziranje?
    Ne primijecujete/ ignorirate/ne pridajete na vaznosti tj. ne smeta vam/reagirate?

Npr. Djeca (od 2 sina) su na proslavi/zabavi stariji unuk L (od starijeg sina) dobije 2x da si kupi sladoled/igracku, manji V ni jednom.

Jedan unuk V zeli pustiti psa (didinog kojeg mu je unuk V poklonio)s lanca i igrati se , dida ne da. 15min kasnije, Dodje drugi unuk T (sa svojim drugim didon) i dida sam kaze: T hoces da ti pustim psa.

U sobi je 3 djece. Unuk T malo zaplace, dida vikne na V, ni ne zna sto je bilo, lupilo ga je drugi dijete.

V se penje po drvetu,kako je T manji baka ga uzima da se i on penje, ali ga stavlja ispred (vislje) V, na sto se V ljuti, a baka se smije i bijezi sa T i to napravu par puta.

Baka kaze kako provodi puno vremena sa L jer kad bude stara i on ce nju puno obilazit?! WTF?

Kad pricaju o unucima V je V, a T i L je moj T i moj L ponekad u istoj recenici.

Jesam li luda / preosjetljiva /sitnicava?

BTW ima toga jos!

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Smeta mi, vrlo rado bih reagirala. Samo me svaki put iznenadi da ostanem bez teksta i na zalost osutim. Pokusavam promijeniti kako bih reagirala na vrijeme.

Kod nas me ljute dvostruki standardi za jednu i drugu stranu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim da je bila slična tema.
    Meni jeste smetalo.
    Pa sam maksimalno proredila viđanje.
    Deca su se vrlo brzo prilagodila situaciji, a onako, sudeći prema reakcijama, ni dedi ne nedostajemo puno.
    Najviše vremena je meni i mužu trebalo da se pomirimo sa situacijom.
    Trudili smo se da decu više usmerimo na druge ljude i decu, bez obzira ko su, jedini kriterijum je bio da im se iskreno sviđaju NAŠA deca.
    Pa sad deca imaju puno bliskiji i topliji odnos sa bakama i dedama iz susedstva nego sa rođenim dedom.
    Žao mi je što je tako, ali mislim da je bolje negovati zdrave odnose sa prijateljima, nego nezdrave sa rodbinom samo da bi se održala neka forma.
    Sa dedom se i dalje družimo za najveće praznike i rođendane u rodbini, ali van toga, ne tražimo ni mi njega ni on nas.
    A decu smo okružili sa ljudima koji će im pružiti iskrenu ljubav i lepe uspomene kada odrastu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi smo to imali sa svekijima, MMa je baš pogodilo (jer se i on oseća zakinuto u odnosu na brata).
    No kako ih retko viđamo nismo radili ništa po tom pitanju, osim što smo gađali da odlazimo kad brat sa porodicom nije tamo.
    Sad se to nekako sredilo, deca su veća, sami se zabavljaju a baba i deda su zahvalni ako oni ne moraju da se angažuju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi nemamo takvih situacija (imam brata neženju, a mm je jedinac) ali sjećam se da sam razmišljala o tome kad sam bila dijete... Nije baš isto... Hoću reći - ponekad je teško uspostaviti ravnotežu. Moja baka je uvijek bila popustljivija i darežljivija prema unucima koji su živjeli daleko i koje je viđala 2x godišnje, a mi koji smo stalno bili s njom i živjeli u istom gradu nismo to gledali na taj način. Bila je u pravu, ali to sam shvatila tek kasnije. Moj brat i ja smo baku imali na raspolaganju cijele godine, a bratići samo za Uskrs i Božić, pa je i u redu da je tada njima posvetila više pažnje. Kad bi se sve zbrojilo i oduzelo, baka je nama ipak kroz godinu posvetila više pažnje, čak i ako nas ne bi ni pogledala kad su bratići bili kod nje. Moj tata nikad nije svojoj mami prigovarao zbog bratove djece - barem smo imali priliku upoznati se i družiti. Danas imamo puno manje prilike - uglavnom na vjenčanjima (rijetko) i sprovodima članova obitelji (sve češće). Tako da ta neravnoteža ponekad nije bitna...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

moja mama namjerno gleda da prema svim unucima bude ista, a nevjestama nikad dovoljno ravnoteze...

MM ima stariju sestru i ona ima stariju djecu od nase. kad se nas prvi rodio pricalo se kako su baba i djed dobili prvog unuka, a ja wtf?
    rekla sam da im slucajno ne bi palo na pamet zbog toga sto su moja kao muski nasljednici stavili moju djecu pred njenu

i srecom nisu

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Kod nas ovoga ima na izvoz...na šlepere. Moji su najmlađi "svekijima" i mm im je jedino muško dijete. Da ne pišem dalje reći ću samo...FUUUJ...nije fer prema mojim zaovama..vide to i same....drugi unuci tj naši nećaci također to osjećaju. Trudim se ako vidim nepravdu malo ublažit ružan osjećaj kod nećaka,malo opravdati svekije...ja s nećecima imam lijep prijateljski odnos...trudim se biti dobra ujna (prijatelj i oslonac) Svekiji su "domaći" ljudi koji ni ne vide da griješe u nekim stvarima pa im nemožeš ni zamjeriti...al da je ružno,tužno i da pogađa u srce i zaove i djecu..jest nažalost

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Tema je pun pogodak - nasa bolna tocka. Sestra sa kceri zivi kod roditelja, a mi u istoj zgradi, na istom katu, 3 stana dalje. I tako moji roditelji za koje nikad ne bi rekla da bi to radili, preferiraju sestrinu kcer i to se ocituje u svemu. U kolicini stvari koje kupuju npr... Da stvar bude jos bolja, moja mama kupi npr. dvije majice za njih obje i moja L dobije onu
    koja je ruznija i tako vec vise puta. Razlika u naklonosti se ocituje i u boji glasa kojim se jednoj ili drugoj obracaju itd.
    Kad ih ulovim u nepravednoj situaciji, onda im onako bez uvijanja i diplomacije skresem, to su moji roditelji, pa se ne libim.
    Vec godinama se mirim s tim da je to jednostavno tako jer ova druga zivi s njima, ali jako je bolilo...sad sam vec bolje.
    Kad sam ja bila dijete, ja sam bila ljubimica mojih bake i dede jer sam bila vise s njima. Eto, tak mi je grah opal sada.
    O, ima tu puuuno jos faktora koji bi bili vrijedni spomena, no to bi ispao roman. ( i ovako ne znam biti kratka)
    Ugl. Ja to radim ovako: u dva navrata sam posteno oprala baku i dedu, a sada ih samo strcnem nekad s nekom izjavom, cisto da se prisjete da ja zmajica jos uvijek vidim ono kaj oni misle da se ne vidi. Kad curka pozeli da se igra sa bakom, uzmem Telefon i pozovemo ju. A baka zna da nije bas pametno odbiti zbog gluposti, jer se onda ja narogusim ako to precesto radi. U prve tri godine od njenog rodjenja sam se micala i tugovala, al onda mi je to dojadilo, ne pada mi vise na pamet da baki i dedu uskratim obavezu poklanjanja paznje drugoj unuci. Sad smo u toj test fazi, pa cemo vidjeti. Ako malo ne normaliziraju podjelu resursa baka i deda, onda imam u planu totalnu separaciju. Dakle, znaju moj problem, znaju da vidim i da me boli i ako tu neravnotezu malo ne izbalansiraju, onda je to uvreda meni kao covjeku, kao majci, kao njihovoj kceri i uvreda mojoj kceri. Malo sam ja to grubo ovdje iznijela, al uz to se vezu jos neke stvari koje me jako ljute, pa me huja uhvatila, pa mi se ne da blagoglagoljati.
    MM se nemoze pomiriti s tom situacijom i tu imamo svojevrsne probleme, koji bi bili OT ovdje.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Moja baka je uvijek bila popustljivija i darežljivija prema unucima koji su živjeli daleko i koje je viđala 2x godišnje, a mi koji smo stalno bili s njom i živjeli u istom gradu nismo to gledali na taj način. Bila je u pravu, ali to sam shvatila tek kasnije. Moj brat i ja smo baku imali na raspolaganju cijele godine, a bratići samo za Uskrs i Božić, pa je i u redu da je tada njima posvetila više pažnje.
    Kod nas obrnuto - djed popustljiviji, darezljiviji i pazljiviji prema unucima koje vidi svaki dan, a nasu koju vidi rjedje - pa, suprotno.
    Ni ne zove, ni ne pita, ni ne sjeti se rodjendana... Daleko od ociju, daleko od srca, doslovce.
    Mojoj to ne pada tesko, jer je i ona prema njemu zauzela isti stav.
    Meni je najbitnije da ona ne pati radi toga. Mislim, kuzi ona da to nije fer, dovoljno je velika da ima o tome svoje misljenje, kaze "on mene, moju brigu, paznju i ljubav s takvim ponasanjem niti ne zasluzuje.".
    Nije na racun toga ni ljubomorna na djecu "s druge strane" i rado se s njima druzi jer shvaca da djedove greske nisu njihova krivica.

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas obrnuto - djed popustljiviji, darezljiviji i pazljiviji prema unucima koje vidi svaki dan, a nasu koju vidi rjedje - pa, suprotno.
    Daleko od ociju, daleko od srca, doslovce.
    Mojoj to ne pada tesko, jer je i ona prema njemu zauzela isti stav.
    Meni je najbitnije da ona ne pati radi toga. Mislim, kuzi ona da to nije fer, dovoljno je velika da ima o tome svoje misljenje, kaze "on mene, moju brigu, paznju i ljubav s takvim ponasanjem niti ne zasluzuje.".
    Nije na racun toga ni ljubomorna na djecu "s druge strane" i rado se s njima druzi jer shvaca da djedove greske nisu njihova krivica.
    Ovako je slicno kod nas. Brat od MM zivi sa svekijima. Svekiji cesto favoriziraju. I zato mi zajednicka druzenja nekad idu na zivce. Brat od MM i njegova zena i djeca su ok. Ali dida i baka to je totalno druga prica. I sad ti izvedi da se djeca vide bez njih!

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Moji su zasad jedini unuci u familiji i medju njima se ne pravi razlika, ali sam u starom komsiluku imala komsije koji su jako primjetno favorizovali unuke od kcerke u odnosu na one od sina. Pravdali su to izrekom "sigurno je unuce samo ono od kcerke". Strasno.

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    To je i meni najbitnije, ali su nasi jos premali. Ali bit ce isto tako. Kako si prostru (dida i baka) tako ce leci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas su velike razlike među unucima pa nismo mogli osjetiti dali bi pravili razliku.
    MMove nećakinje su više od deset godina starije od moje curke, a sad je slično i kod mene. Bratova bebica nema ni godinu dana. A i životne okolnosti i godine deda i baka su se u tako velikom rasponu godina promijenile tako da se ništa ne može usporediti .

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

I kod nas su dvostruki standardi. Nas baka podsjeca kad je rodjendan od brata od MM, njegove djece, zene. Cak i poklon indirektno natukne sto da im kupimo. Dok druga strana ima mozak i to im ne radi, mi valjda nemamo pa baka mora mislit za nas

Jednom je MM bio bolestan, a i mi ostali smo nesto smrcali i nismo htjeli takvi bolesnu doci na rodjendan zene muzevog brata. Baka se naljutila skoro je izbila revolucija. Dok njima nije prigovorila sto 2x nisu bili na rodjendanu nase djece.

Cak je njihovoj djeci davala novac za pocetak sk.god. u nase ime, aki mi sami nismo dali. WTF i onda nam kaze da je ona umijesto nas dala?! A nije pitala jesu nasa djeca dobila od njih. Jer valjda oni sve po defaultu dobro rade, a mi ne?

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Zanima me ova tema jako, voljela bi cuti jos iskustava. Moje veliko pitanje je kako ste to favoriziranje (u slucaju kad su vasa djeca bila ta koja su bila prikracena) "probavili" sa partnerom. Npr. MM nemoze nikako prihvatiti da je moja obitelj lagano da-kazem-sta, ne moze se pomiriti s tim i misli da ih ja mogu prizvati pameti. Kakve su bile reakcije vas i vasih muzeva i kako ste medjusobno komunicirali kad se radilo o toj temi?

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ako netko od obitelji TM nije lagano da-kažem-što (po pitanju favoriziranja unučadi ili nekom drugom pitanju) onda je on sretan čovjek.
    neka uživa u tome. ne možemo nasilno mijenjati druge ljude. možemo se djelomično ili potpuno udaljiti iz odnosa koji nam ne odgovara i okružiti se ljudima koje ne treba prizivati pameti.
    djeci to nije problem prihvatiti ako smo mi s tim načisto.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

to je moje iskustvo ali uvažavam mogućnost da nije tako u svim obiteljima.

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Smeta li? Smeta, i to jako.
    Kod nas je išlo do te mjere, da su svekiji za naše nećake govorili: "Naši dečki...", a moje dijete zvali samo po imenu, ko da i on nije njihov unuk
    I danas im se povremeno omakne, srećom rjeđe.
    Imala sam svakakve manevre, od prorjeđivanja posjeta do intenziviranja druženja.
    MM nije preda mnom nikad ništa komentirao, ne znam je li uopće primjetio ili... dok, recimo, moja kćer ima
    totalno drukčiji tretman, možda jer je jedina cura

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Eh, da - MM i ja zapravo nismo o tome baš nešto razgovarali,
    više sam o tome sa sestrom, mamom :trachpartija:
    Ljude u tim godinama teško da možeš promijeniti... rekla si im, oni opet po svom i tako unedogled
    dosta iscrpljujuće, zar ne?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me ova tema jako, voljela bi cuti jos iskustava. Moje veliko pitanje je kako ste to favoriziranje (u slucaju kad su vasa djeca bila ta koja su bila prikracena) "probavili" sa partnerom. Npr. MM nemoze nikako prihvatiti da je moja obitelj lagano da-kazem-sta, ne moze se pomiriti s tim i misli da ih ja mogu prizvati pameti. Kakve su bile reakcije vas i vasih muzeva i kako ste medjusobno komunicirali kad se radilo o toj temi?
    Kod nas su bili svekiji ti koji su favorizovali drugo unuče.
    Meni je to bilo očekivano, dobro sam ih poznavala i pre nego što sam rodila dete, stariji sin im je uvek bio mezimac plus što i on ima sina, a mi "samo" ćerku.
    Nije me to puno diralo, ali MMa jeste, baš je bio žalostan i ljut. No, prošlo ga je.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mi smo komunicirali svakojako, ponekad vrlo glasno , ali smo na kraju došli do zajedničke mantre kojom obično okončavamo sveukupne razgovore o rodbini. "Ne osećam se odgovoran/a za brljotine svoje rodbine".
    Pomirili smo se sa idejom da nećemo biti od onih idiličnih porodica koje se uvek tako srećno okupljaju...
    Ali stvarno nam je trebalo dugo da to prihvatimo. Biće da smo jako idealizovali svoje roditelje. Ja se još tešim da su moji blago dementni od starosti pa se zato tako ponašaju...
    Što ne znači da nas ne nerviraju i dalje, naravno, a tema mi se aktualizuje ovih dana jer se mlađem približava rođendan, pa imam deo familije koji favorizuje njega-muško je muško, jel, i deo rodbine koji favorizuje ćerku-prvo unuče pa brbljiva i vesela, vešta da se dopadne...Pa će deca valjda uspostaviti neku klimavu ravnotežu u tom haosu. Srećom, još su mali oboje, pa više to nervira mene, nego njih, ali počeli su da primećuju polako. Kako neko već reče, kako su baba i deda prostrli, tako će i leći...

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Citiraj Lucky2 prvotno napisa Vidi poruku
    Smeta li? Smeta, i to jako.
    Kod nas je išlo do te mjere, da su svekiji za naše nećake govorili: "Naši dečki...", a moje dijete zvali samo po imenu, ko da i on nije njihov unuk
    I danas im se povremeno omakne, srećom rjeđe.
    Imala sam svakakve manevre, od prorjeđivanja posjeta...:
    I kod nas je MOJ (didin , bakin) taj i taj (djeca drugog sina) dok su nasi samo taj i taj.

Isto rijedje smo isli pa kad nije pomoglo, cesce smo isli i opet nije pomoglo. Ljuti me jer se to isto dogodilo mojoj svekrvi pa bi trebala znati iz prve ruke kako je to. Ma nekad budem pravo ljuta!!!

Na zalost izgleda nema druge nego da se pomirim s tim.

MM isto to primijecuje, boli ga i smeta mu. Jednom mu se nakupilo pa je odbroio svojjma, ali nismo skuzili neki pomak.

Bitno mi je da smo mi na "istoj stranici " oko toga pa se izjadamo i zajedno prokomentiramo.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

O da, i te kako imam iskustva.
    I to još od vremena kad sam ja bila unuka.
    Nona (baka) bi izvadila čokoladu i dala sestrični, a meni ne. Jer sam ja debela.
    To je bio njen komentar.
    Ne da nisam nikad bila debelo dijete, već onako poprilično mršavo, ali je sestrična bila mršavija. Bolesno mršava i nona je zaključila da njoj treba, a me ni- ne.
    Ta sestrična joj je živjela u susjedstvu, a mene je viđala jednom godišnje.
    I stalno se nona hvalila s njom, njenim trojkama i iako ni srednju nije završila, za nonu je bila bolja.
    ...i onda su prošle godine i nona je onemoćala.
    Završila kod nas u Zagrebu jer ju nitko drugi nije htio, a ja i mama smo ju bedinale, hranile s kavenom žličicom i prale joj rit.
    Dvije godine.
    I pred sam kraj je rekla kak smo "ipak dobre"
    Valjda zato jer je u dvije godine nitko nije niti posjetio.
    Niti joj donio čokoladu.
    ... Ma, bolje da se ne prisjećam
    Danas?
    Danas moja mama mene nazove i priča o nećacima.
    Ali moja mama je poseban slučaj i ludo zaljubljena u svog sina i njegovu djecu pa se tako i ponaša.
    Već sam pisala o tome i da ne duljim; boli me, jako me boli, ali ne mogu nikog promijeniti osim sebe pa sam to i učinila.
    I skužila da je ignoriranje najbolje.
    Moj muž je svjestan svega i ne sekira se.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas su velike razlike među unucima pa nismo mogli osjetiti dali bi pravili razliku.
    Kod nas je jako mala razlika, povrh toga obje curice, sto bi se reklo: dusu dala situacija da dodje do ljubomore i neslaganja izmedju njih dvije. Medjutim, vole se i uvijek kad su skupa se bas lijepo druze.

S MM-em smo zajednicki dosli do zakljucka da su takvi, da ih promijeniti ne mozes, i da je najbitnije da je E. radi toga mirna.

Medjutim, ono sto mene zaista smeta je slijedece: kada smo u situaciji da smo svi zajedno, onda moju isticu na racun sestricne (naglas komentiraju kako je moja bolja, pametnija, visa, ljepsa, i statijaznam nekakve nebuloze) - mozda je nehotice, mozda misle da tako rjesavaju to sto im ona svakodnevno nije ni na kraj pameti, pa misle da sad to moraju nekako ispraviti - ali to naglasavanje jedne vs. druge, ispred njih - meni je to jako ruzno.
    Kao da bi htjeli da se ne slazu, da budu ljubomorne jedna na drugu.... (vjerojatno nije tako, ali naravno da bi moglo izazvati takve posljedice).

I sva sreca da su djeca pametnija od odraslih. .

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ok, ipak je MM nenormalan. Ljut je na moju sestru (inace, ona nije bas kvalitetna osoba) jer se kao samohrana majka uselila kod roditelja, iskoristava ih na mnogo nacina, izmedju ostalog kao 24h dadilje. (To sto je jos uvijek kod njih pitanje je komfora, a ne potrebe) Zbog toga, oni ni ne dolaze na ideju da redovno vidjaju moje dijete, nemaju vremena, energije itd. Nedavno me trazila sestra da ju "pokrivam", jer je namjeravala slagat svoju nesluzbenu sveki. Rekla sam ok, to kaj ona radi i koja laze ili ne je njena stvar, a to u vezi cega ju je slagala zena stvarno ne treba znati. MM se tako naljutio na mene! Kao zasto ja podrzavam njen djubretarski odnos prema drugim ljudima i sl. Pa sam se pitala tko je tu nenormalan....ja ili on. Ma bas me briga kakve odnose ona njeguje s drugim ljudima, za mene je ta situacija bila toliko benigna, a sve polazi od njegove ljutnje jer je moja sestra svojim useljenjem kod roditelja nasoj kceri uzela baku i dedu. I nikako da ga prodje ta huja, to vec poprima abnormalne razmjere.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se kao dijete sjecam kako je moj tata sizio na baku i djeda po mami, jer su o unucima koji su s njima zivjeli govorili: "nasi", a o nama bez te posvojne zamjenice. I, uvjek sam se cudila zasto to njemu smeta, jer, meni nije. Klinci su bili mladji od mene, zivjeli su s bakom i djedom u kuci, kad bi ja bila dolje nisam se uopce osjecala zapostavljeno.

Kada danas gledam svoje roditelje, ne mogu reci da osjecam da favoriziraju bilo koga od unuka. Vidim razliku u pristupu ali razumijem i od kud ta razlika i OK sam s njom.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

prorjeđivanje posjeta nije promijenilo nerazumne. mi smo se promijenili. manje se živciramo.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne treba nikome dati do znanja da nam smeta.
    I ne treba se trudit oko takvih ljudi.
    Nemoguće ih je promijeniti, dokazati im očito.
    Njima ništa ne znači naš trud.
    Jer oni su odabrali.
    Koliko puta sam pokušala svojoj majci objasniti da nije u redu kako se ponaša.
    I što sam postigla?
    Ništa.
    Uvrede i poniženja i dalje.
    Moja kći to sve vidi i zna.
    Tu i tamo pita jer joj naravno nije jasno kako nećakove dvojke više vrijede od njenih petica?!?
    Ali eto, to je tako.
    On je muško, sin.
    Nas dvije nismo.

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Kad se samo sjetim bakinih bisera i svoje naivnosti... za rodjendan obozavanog unuka "natuknula je" da mu treba robe, ali pazite, robe iz Okaida ili Iane. Tamo ni svojoj djeci ne kupujem! I mi budale odemo i dobro se istrosimo (cca 400kn)

I onda moje dijete dobije majicu iz takka (cca80kn)

Za krstenje mora se kupiti zlato, a nama igracka.

Druga obozavana unuka mora dobiti veliku barbie kucu.

Nase dijete drvene kocke i sl.

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Najbolje mi je kad moje dijete nesto nece da napravi po didinom/bakinom pa oni kazu: ako neces to i to, onda cu ja to i to dati/napraviti T. (Obozavanom unuku).
    Ili kad pricaju kako sa obozavanim unucima mogu ici svugdje ili kako je T lud za bakom pa da provodite toliko vremena s mjom djecom i da se tako ponasate prema njima i s njima biste mogli bilogdje. A T obozava baku jer i ona obozava njega. A ne daj Boze da se baka posveti drugim unucima dok je T u blizini.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Tu i tamo pita jer joj naravno nije jasno kako nećakove dvojke više vrijede od njenih petica?!?
    Pa, skolske ocjene niti ne bi trebale biti razlog da se neko dijete voli vise. Dijete kao osoba je puno vise od njegovih ocjena i odgovor na pitanje zasto netko favorizira neko dijete je kompleksan.

Inace, majka sam djece koja su (bila) favorizirana s obje strane i ne osjecam se nimalo ugodno zbog toga. Cesto ispravljam bake u tome, a svoje necake (pritom i MM-ove necake smatram svojima) volim i dozivljavam kao vlastitu djecu.

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Nikad nisam reagirala,nije mi se dalo oko toga prepirat,pa nek rade što ih volja.
    Al zato sad moj šestogodišnjak(bez dlake na jeziku) sam kaže to odma kad primjeti,pa im nije pravo.
    Skuže dica sve.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima toga u svakoj obitelji.
    Ja se sjećam kako je moj djeda govorio i uvijek mi je bilo to smiješno. Nas je zvao po imenu, ali mi smo i češće dolazili k njemu. A bratići su dolazili jako rijetko k njemu i on ih je zvao stariji i mlađi (kao ne zna im imena) i to pred svojim sinom, ocem tih bratića. Nama se činilo kao da djeda želi time dati do znanja da bi bratići trebali češće dolaziti. Ali očito nikome od njih to nije smetalo, i nije se ništa promijenilo.

Ali, da. Žestoko se favoriziraju prvi unuci - i kod mog djede, a i kod moje djece. Prvi unuk u obitelji, i još k tome što je muško. Drugi unuci/unuke su super, dragi, lijepi, ali onaj prvi je puuuuuuuuuno ispred njih, u svemu. I to se poprilično naglašava.
    Nismo nikad reagirali jer bi bake i djede rekli da nam se to samo čini.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Doživjela i ja i to na svojoj koži, ali zanimljivo, od obje bake.
    S jedne strane sam bila prvo žensko nakon 5 sinova i jednog unuka. Baka me nikad nije mogla provariti.
    Razliku je radila između mene i rođenog brata. I dan danas kad je kakva lova u pitanju, njoj je uvijek njega žao, njemu je teško, njemu ovo, njemu ono, on ima više djece, čak i kad je moj muž bio bez posla, njemu je bilo teže. Kad smo bili mali da ne govorim. Njemu je dolazila za svaki rođendan, 15. je bio važan, 18. je bip važan...Zas mjo bi uvijek uganula nogu, opala s lojtre, kad sam bila mala, tražila zadnju pačainku s pekmezom, nije mi dala, moramo ostaviti za strica (možeš misliti, stric nas je obožavao, nikad ne bi ispred mene uzeo zadnju palačinku od pekmeza). 5 minuta kasnije brat hoće tu zadnju i njemu je da.
    Ili recimo, bakina sestra dođe u posjetu. Bratu daju onu jednu titovku, mislim da je bila 5000 dinara. A meni..."a nemamo više, pa preberu po đepu one dvije ili tri od 1000" Onak sorry, ali za tebe nema.
    Ja sam joj prva rodila praunuče! Moj brat je drugi dobio sina! A onda je ona mom tati rekla "e sad si dobio pravog unuka, jer se on preziva P.... (moje djevojačko) a ne M.....(prezime mog muža).
    Druga baka je favorizirala bratića i sestričnu.
    Brat i ja smo bili djeca kćeri koja je umrla, tatu nisu baš voljeli.
    A brat i ja smo bili Ivo i Ana, a bratić i sestrična su bili moja M i moj M.

Tako da ja na pravljenje razlike, čak i one minimalne dobim fraze.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Smeta mi. Smeta mi i kad se moja djeca stavljaju ispred svojih sestrični, pogotovo moji muški jer su eto, muški.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A meni je zanimljivo da je moja majka uvijek smatrala da baka s tatine strane (njezina svekrva) favorizira drugu unucad naspram njezine djece. A ja to nikad, bas nikad, nisam osjetila.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ja i brat smo u nekoj fazi imali dogovor. Znali smo ako oboje idemo kod bake i dide da penzija nije stigla,a ako on ide sam da je..gle čuda ipak stigla. Dogovor je bio da on ide sam,a "donaciju" dijelimo Sad u ovim godinama ne zamjeram ništa,to su bila takva vremena u tom kraju i nije se znalo drugačije. Bilo pa prošlo. Ruku na srce..kad sam se udavala i rodila djecu bila je široke ruke,a i vidim da su je godine malo smekšale

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Ana m ovo je grozno!

Carmina 406 svaka cast tebi i bratu. Nek ste ih "zeznuli"- pametnija djeca nego stari!

Kod nas nije bitni musko vec tko je blize peci taj se bolje grije. Mm ima starijeg brata koji im je dao obozavanu unuku. Zatim se rodio nas sin (ne volim podijele na musko zensko), a onda je brat od mm dobio sina i tad je dida rekao "svaka cast on je pravi L.(prezime) a nas 3g stariji je valjda nepravi L?!

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Doživjela i ja i to na svojoj koži, ali zanimljivo, od obje bake.
    S jedne strane sam bila prvo žensko nakon 5 sinova i jednog unuka. Baka me nikad nije mogla provariti.
    Razliku je radila između mene i rođenog brata. I dan danas kad je kakva lova u pitanju, njoj je uvijek njega žao, njemu je teško, njemu ovo, njemu ono, on ima više djece, čak i kad je moj muž bio bez posla, njemu je bilo teže. Kad smo bili mali da ne govorim. Njemu je dolazila za svaki rođendan, 15. je bio važan, 18. je bip važan...Zas mjo bi uvijek uganula nogu, opala s lojtre, kad sam bila mala, tražila zadnju pačainku s pekmezom, nije mi dala, moramo ostaviti za strica (možeš misliti, stric nas je obožavao, nikad ne bi ispred mene uzeo zadnju palačinku od pekmeza). 5 minuta kasnije brat hoće tu zadnju i njemu je da.
    Ili recimo, bakina sestra dođe u posjetu. Bratu daju onu jednu titovku, mislim da je bila 5000 dinara. A meni..."a nemamo više, pa preberu po đepu one dvije ili tri od 1000" Onak sorry, ali za tebe nema.
    Ja sam joj prva rodila praunuče! Moj brat je drugi dobio sina! A onda je ona mom tati rekla "e sad si dobio pravog unuka, jer se on preziva P.... (moje djevojačko) a ne M.....(prezime mog muža).
    Druga baka je favorizirala bratića i sestričnu.
    Brat i ja smo bili djeca kćeri koja je umrla, tatu nisu baš voljeli.
    A brat i ja smo bili Ivo i Ana, a bratić i sestrična su bili moja M i moj M.

Tako da ja na pravljenje razlike, čak i one minimalne dobim fraze.
    I kako si to "proradila" sa TM? Kako ste se i jesti li se nekako pomirili s tim? Jesti li se svadjali oko toga? (ak smijem pitati)

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uh-puh misliš brat i ja!?
    Nikad se nismo zbog toga svađali. Nikad ga zbog toga nisam mrzila, nije on kriv što je ona takva.
    Mada mi danas zna ići na živce kad ja kažem da ju baš nekaj ne volim i nemam neke osjećaje prema njoj, a on tupi da nemrem biti takva.
    ALi ni tu ga ne krivim. Ne znam, ni on ni ja nismo naučeni da budemo pohlepni, s mamine strane (zanimljivo, mama nam je umrla kad smo oboje doslovno bili bebe, a prema nama su se uglavnom ponašali kao prema nekakvom višku i smetalima, umjesto da su nam na neki način pokušali nadoknaditi mamu) smo čak ostali bez skoro pa ičega, svega čega su mogli su se bratić i sestrična dograbili...

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne Ana, mislila sam na tvog muza. Kako on gleda na favoriziranje druge unucadi?
    Pokusavam cijelo vrijeme saznati kako to bracni partneri izmedju sebe podnose i kako se nose s tim. Moj popi...i, i taj njegov popizditis poprima sve vece razmjere.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

kod nas postoji ravnoteža. on popi.. na svoje zbog jedne stvari a ja na svoje zbog druge stvari. ne zamjeram mm niti on meni jer neki drugi ... nešto

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nema moj muž veze s ovim. Kaj se naše djece tiče, moji starci ne doživljavaju niti moju niti burazovu djecu, uopće se ne viđamo.
    A kaj se s njegove strane tiče, njegovi su normalni, evo moja djeca su kod njegovih već treći tjedan, paze ih i maze, udovoljavaju im.
    Istina kad dođu u Zg, malo više su od nejgove sestre, ali nećemo cjepidlačiti, oni stvarno gledaju da svima daju podjednako!
    A moj muž je inače flegma i nije ga previše brga za druge.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Uh-puh, mislim da je tvoj muz fulal ceo fudbal
    Kakve to veze ima s tobom? Ne mozes ti biti odgovorna za postupke drugih, pa makar to bili i tvoji roditelji
    OK, kuzim da ga smeta, to je sasvim ok, ali ako nesto i treba reci, neka kaze njima

Meni smeta favoriziranje
    Moja mama favorizira moju djecu, osobito prvorodjenu
    Ima jos jednog unuka, starijeg od mojih cura, zivi daleko
    Ona se trudi da se to ne vidi, ali vidi se
    I ja je stalno opominjem, al to su sve neke spontane stvari
    I smeta mi, ja svog necaka obozavam i ne zelim da se osjeca zakinuto

S druge strane, moja sveki favorizira svoju kcer, a time i njenu bebu, koja je nesto starija od moje najmanje
    I ona se trudi da se to ne vidi, pazi da im jednako kupuje, jednako ih mazi i sl., ali vidi se, tj. ja vidim
    Meni to ne smeta bas jako, samo ponekad, ali svjesna sam da je jako tesko uspostaviti ravnotezu (a i tko bi udovoljio snahama ) i ne zamjeram joj
    Meni zapravo vise smeta sto favorizira kcer ispred mm-a, jer se to bas jako vidi i stvarno nije uredu
    Sestra je uvijek jadna, sirota (a nije ni prblizno), a mm je uvijek ok, ma snaci ce se, sam si je kriv, sposoban je on...pa se ne brine
    Mislim, fakat jest sposoban, al to ne znaci da je na njegove probleme ok odmahnuti rukom, a kad mu sestra ima probleme onda pije sedative

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Problem je sto mi zivimo u istoj zgradi i na istom katu gdje su i moji roditelji ( negativci) i moja sestra (ultra negativka), pa su mu stalno pod nosom.
    Dakle, ide to tako...bracni partneri se sloze " dobro, ovaj ili onaj nije u redu, vidimo, ne mozemo promijeniti, mora se zivjeti s tim i distancirati". E kod MM to nije moguce ( s tim da distanca nije moguca). Za ne povjerovati, ali nas dvoje idemo cak i na bracno savjetovanje radi toga- do tud je doslo. Dakle dvoje ljudi koji nemaju medjusobnih problema idu radi nekih trecih kod psihica da im spasi brak. Pocela sam se vec pitati tko tu nije normalan....

MM bi da se odselimo, a ja nisam sigurna da li je to rijesenje.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku

S druge strane, moja sveki favorizira svoju kcer, a time i njenu bebu, koja je nesto starija od moje najmanje
    I ona se trudi da se to ne vidi, pazi da im jednako kupuje, jednako ih mazi i sl., ali vidi se, tj. ja vidim
    Meni to ne smeta bas jako, samo ponekad, ali svjesna sam da je jako tesko uspostaviti ravnotezu (a i tko bi udovoljio snahama ) i ne zamjeram joj
    Meni zapravo vise smeta sto favorizira kcer ispred mm-a, jer se to bas jako vidi i stvarno nije uredu
    Da, ovako nekako je kod nas. Ali sam se pomirila s tim da će kćerina djeca ipak uvijek biti malo više ispred snahine djece.
    I kao što kažeš, to vidim u nekim situacijama samo ja.
    Mada, prije je bilo gore, puno gore, sad su stvari nekako sjele na svoje mjesto.
    Posljednje uređivanje od ana.m : 09.08.2014. at 15:09

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

MM bi da se odselimo, a ja nisam sigurna da li je to rijesenje.
    Ne znam u čemu je toliki problem kod vas i zašto, ali ja isto mislim da bit o bilo rješenje. Inače, nikad ne bih dozvolila da netko treći utječe na naš brak. Roditelji, braća ili sestre, možemo se razići samo radi sebe i naših postupaka, a da mi netko sa strane ovako negativon utječe na život, nema šanse. Muž i djeca su mi broj jedan, ispred svih.
    Kako kažem, ne znam o čemu se kod vas radi i kako se ti postavljaš prema problemu i zašto je on tao jako iznerviran, ali to trebate riješiti, jer ne bude vam dobro. Zašto život tako provesti?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kod nas s muške strane je bilo veliko favoriziranje mojeg najstarijeg klinca,klika je imala malu sreću jer je jedino žensko nakon oho-ho godina, ali najstariji je bio naj-naj naj, istina je da je on malo bolji,ali...

sad staraca ni s jedne ni s druge strane nema (umrli) ali vidim favoriziranje mojih nećaka od stane moje sestre, braći su deca i njena i moja jednaka.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ja bi razmislila. radi li se 'samo' o favoriziranju ili su problemi ipak dublji. ponekad roditelji ne mogu prihvatiti da su im vlastita djeca drugačija od onog što su oni zamislili. snahe i zetovi da ne spominjem. (vrijedi i obrnuto). neprihvaćanje različitosti stalno tinja u pozadini i očituje se u sukobima koji izvana mogu izgledati potpuno nerazumljivo.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam u čemu je toliki problem kod vas i zašto, ali ja isto mislim da bit o bilo rješenje. Inače, nikad ne bih dozvolila da netko treći utječe na naš brak. Roditelji, braća ili sestre, možemo se razići samo radi sebe i naših postupaka, a da mi netko sa strane ovako negativon utječe na život, nema šanse. Muž i djeca su mi broj jedan, ispred svih.
    Kako kažem, ne znam o čemu se kod vas radi i kako se ti postavljaš prema problemu i zašto je on tao jako iznerviran, ali to trebate riješiti, jer ne bude vam dobro. Zašto život tako provesti?
    Ja sam misljenja da ga se stvari koje se desavaju kod mojih i sestre ne trebale ticati.
    Smeta mu sto moja sestra zivi i dalje s njima i iskoristava ih financijski, smeta mu sto deda pijan kupi sestrinu kcer iz vrtica i vozi ju doma, smeta mu sto necakinja ne slusa baku, pa joj istrcava na cestu i svi su cool u vezi s tim.
    Smeta mu sto necakinja zivi u stanu sa alkoholicarem gdje svakih nekoliko dana izbije svadja i deracina i sto to dijete stalno gleda crtice, sto se njena mama manje angazira oko nje nego ja oko moje kceri.
    I naravno, kao kruna svega, favoriziranje necakinje. I ovo je samo kratka verzija svega sto njemu smeta.
    Al to nije njegova stvar! Je da nije lijepo gledati, al to nisu njegova posla i tu se ne slazemo. Ja za neke stvari koje su kod njih poslozene tako kako jesu vidim djelomicno opravdanje ili razlog, a on ne i nemoze ponijeti da smo oko toga razlicitog misljenja. Tu se sukobljavamo i to nas je dovelo do bracnog savjetovanja.
    To mi nije razlog za selidbu, nego bi zeljela da to prihvati kao i drugi ljudi, okrene glavu na drugu stranu i trudi se da ne gleda u tom smjeru, ako mu to toliko smeta. To nije nas zivot, vec njihov.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •