Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Biljka adam - reakcija

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Biljka adam - reakcija

Isla sam bez rukavica rezati odumrle listove na adamu - zalila me njegova kiselina, i u roku kek,s reakcija - pecenje, svrbez i iznutra trnci, kao da me struja trese. To sad traje vec nekih sat vremena.
    Sto napraviti?
    Kad je pocelo peci, drzala sam pod mlazom hladne vode; popila sam casu jogurta (kalcij), nakon pola sata sam popila tabletu Zirteca (zamjenski za Claritine).... bol je malo otupio, ali i dalje osjecam trnce/bol i svrbez.
    Izvana na kozi se nista ne vidi, nema oteklina... reakcija je bas unutar tkiva sake/ruke.

MM frknuo adama u smece. Nisam inace sklona alergijama, nikad prije nikakva reakcija na njega... iskreno, nisam ni znala da je otrovan.

Slicna iskustva/pomoc?? :klanj:

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Je li ti do sada bolje?
    Probaj preko googla ključne reči plant dermatitis ili phytodermatitis.
    Većinom se daju lokalne steroidne kreme, koliko sam pročitala.
    Nema puno podataka o ovoj biljci (Inače latinski je ime roda Colocasia, zovu ga i taro) , samo ponegde se spominje da izaziva dermatitis na osetljivoj koži.
    Za svaki slučaj, nemoj delove ruku koji te peku izlagati UV zračenju tj. nikako na direktno sunce, jer kod nekih biljaka to jako pogoršava situaciju.
    Koliko vidim, uglavnom nema puno pomoći osim čekati da prođe, ako je drastično daju se steroidi.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Je li ti do sada bolje?
    Probaj preko googla ključne reči plant dermatitis ili phytodermatitis.
    Većinom se daju lokalne steroidne kreme, koliko sam pročitala.
    Nema puno podataka o ovoj biljci (Inače latinski je ime roda Colocasia, zovu ga i taro) , samo ponegde se spominje da izaziva dermatitis na osetljivoj koži.
    Za svaki slučaj, nemoj delove ruku koji te peku izlagati UV zračenju tj. nikako na direktno sunce, jer kod nekih biljaka to jako pogoršava situaciju.
    Koliko vidim, uglavnom nema puno pomoći osim čekati da prođe, ako je drastično daju se steroidi.
    Kasnije sam guglala, nasla sam moga pod latinskim nazivom Alocasia, i pise da spada u otrovne biljke, pogotovo da je izrazito otrovan/opasan ako dodje u usta.
    Pise i ovo: Toxic Principle: Needle-like, calcium oxalate crystals; possible proteins

Meni se samo prozirna tekucina iz stabiljke (pise da je kiselina) po prstima i ruci slila - i nema NIKAKVIH tragova na kozi - koza nije nije opecena, nije crvena, nema otekline - samo iznutra boli i i trne/bocka ruka, i to bas konstantno. Bas me smeta. :/

Mislim da je Claritine ublazio svrbez, ali nije bas puno bolje. :/ A pise da simptomi prolaze tek kroz par dana...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Aha, znači ipak je tvoj Alocasia.
    Dobro, kalcijum-oksalat mi ipak zvuči bolje nego što sam mislila, ne bi trebalo da bude reakcije sa UV zracima.
    Pošto su u pitanju očigledno vrlo oštri kristali (kakvi se obrazuju u urinarnom traktu btw.), verovatno imaš samo mehaničko oštećenje kože jer su kristali mikroskopski, i zabijeni u kožu.
    Ne verujem da će tu puno pomoći Claritine, tebi bi pre pomoglo nešto da rastvori te kristale oksalata, jer voda ih ne rastvara, ali nemam pojma šta bi pomoglo u nekoj home made varijanti-pretpostavljam da bi Spajalica imala tu bolje ideje od mene.
    Da, evo sam i ja sad malo guglala pa vidim da izaziva i otok kože i sluzokože i gušenje ako dospe u usta. Ipak, ne nalazim ništa o lečenju na koži-ali verujem da je osećaj vrlo neprijatan.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo javljam (pulinka hvala ti!) - tek od danas ne osjecam u ruci vise nista.

Oprez kod rukovanja adamom, stavite uvijek rukavice!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nekako mi se čini da je moj sve bliži kanti za smeće.

Da li smo imali negdje temu o otrovnim kućnim biljkama?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nismo, a s obzirom da je Elly bolje mogu poceti razmisaljti ali ne ovaj tren. no to bi bilo samo promisljanje, ne i stvarni savjet s cim otopiti okasalt.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •