Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Slanutak

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Slanutak

Kupila sam Alnaturin slanutak u tegli, što s njim ? Znam da se od njega može napraviti humus, što još ? Najviše me zanimaju variva, ali dobrodošli su i svi drugi dobri, provjereni recepti, salate i sl. Hvala !

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja radim dvije salate.
    U prvoj pomijesam slanutak,vezicu persina, saku nasjeckanih zelenih maslina, limunov sok i sumak (zacin) te onda sve malo prognjecim gnjecilicom za pire. Prognjecim tako da se svi okusi prozmu, ne idem za tim da dobijem glatku kremu. Na kraju zalijem maslinjakom.
    U drugoj slanutak stavim na protvajn, posolim, popaprim i posipam kuminom kojeg prethodno zgnjecim u muzaru. Stavim sve da se pece na 200 stupnjeva na pola sata dok ne porumeni i ne postane hrskav. Dotlen naribam pola kile mrkve. Pomijesam 2-3 zlice tahinija sa 2-3 reznja cesnjaka i limunovim sokom i pola salice vode. Taj sos pomijesam s mrkvom. Na to stavim slanutak i jos posipam pistacije.

I jednu i drugu salatu sluzim uz ribu ili meso.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

super mi je salata sa slanutkom, grahom, crvenim lukom i bučinim uljem.
    ali to mi je više zimska varijanta.

za ljeto mi je draža kombinacija slanutak, chery rajčice, feta, svježi bosiljak.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

najjednostavniji, a meni osobno najdraži recept sa slanutkom:
    u wok ubacim sjeckanog čenjaka na maslinovo ulje, neku zelenjavu ( ćimulice/kelj/blitva/brokula) na kratko, mora ostavi hrskava i na to kuhani slanutak.
    5 minuta posla, odličan prilog, a meni i kompletan ručak.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ovo sa mrkvom zvuci super, moram probati.
    a gdje nabavis taj sumak?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U Harisi, na Teslinoj.

Slucajno tu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Ja ga isto cesto jedem u varivima

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Meni je genijalan u poriluk varivu. Poriluk uobičajeno narezem i kratko propirjam na maslinovom ulju, odmah ubacim slanutak, češnjak, zacine po želji, nalijem vode i pustim da kuha kojih pola sata, 40 minuta ovisno koliko je poriluk mlad. Izdvojim trećinu kolicine iz lonca, smiksam sa stapnim i vratim natrag u varivo. Mala i ja se gusimo u tome.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Slanutak kuham u express loncu, istovremeno, zdinstam puno luka i mrkve, što ribane, što rezane, kad se slanutak skuha, dodam ga mrkvi i zalijem vodom u kojoj se kuhano. Jer mi je žao mrkvu mučiti sat vremena koliko minimalno treba slanutku.
    Može se dodati bilo koje korjenasto povrće.
    Obavezno maslinovo ulje.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Često radim sljedeće varivo sa slanutkom:

http://dobrahrana.jutarnji.hr/recept...m-i-slanutkom/

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ja često slanutak stavljam u juhe ( najčešće u kombinaciji sa buternu tikvom) ili ga stavljam u variva u kombinaciji sa raznim povrćem(mrkva, celer, krumpir ili npr. ječam). Jako fini mi je i humus!

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Također slanutak radim kao varivo u kombinaciji s raznim povrćem ( poriluk, mrkva, krumpir...), ponekad ubacim i malo leće...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Slanutak kuham u express loncu, istovremeno, zdinstam puno luka i mrkve, što ribane, što rezane, kad se slanutak skuha, dodam ga mrkvi i zalijem vodom u kojoj se kuhano. Jer mi je žao mrkvu mučiti sat vremena koliko minimalno treba slanutku.
    Može se dodati bilo koje korjenasto povrće.
    Obavezno maslinovo ulje.
    Ovako slično. A dodam i žlicu-dvije zobenih pahuljica. Ako mi se žuri, idu drito u varivo, ako imam vremena, popržim ih prethodno na suhoj tavi.

Kod nas je kombinacija s ćimulicama isto omiljena. A djeca najviše vole "trećinsku salatu" - trećina slanutka, trećina graha, trećina kukuruza šećerca - u to dodati malo luka (može i malo više) rezanog na kockice ili listiće, sol, papar, jabučni ocat (eventualno limunov sok) i bučinovo ulje i mljac!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.11.2014. at 08:20

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako slično. A dodam i žlicu-dvije zobenih pahuljica. Ako mi se žuri, idu drito u varivo, ako imam vremena, popržim ih prethodno na suhoj tavi.

Peterlin, koja je razlika? finije su preprzene?
    ja dodajem direkt u cuspajz

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Varivo radim isto kao i grah, ali mi je favorit salata - kukuruz, luk te zelena i crvena paprika narezani na kockice velicine slanutka, sitno sjeckani chilli ili jalapeno papricica sitno nasjeckana, sol, papar, ocat i bucino ulje.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    U drugoj slanutak stavim na protvajn, posolim, popaprim i posipam kuminom kojeg prethodno zgnjecim u muzaru. Stavim sve da se pece na 200 stupnjeva na pola sata dok ne porumeni i ne postane hrskav. Dotlen naribam pola kile mrkve. Pomijesam 2-3 zlice tahinija sa 2-3 reznja cesnjaka i limunovim sokom i pola salice vode. Taj sos pomijesam s mrkvom. Na to stavim slanutak i jos posipam pistacije.
    sasa, da li u ovom receptu staviš peć tvrdi sirovi slanutak ili onaj skuhani u konzervi/staklenci?

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

zanemari, googlala sam pa pretpostavljam ipak skuhani, iako mi je netko nekad rekao da se može peći i sirovi

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

skuhani skuhani.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, koja je razlika? finije su preprzene?
    ja dodajem direkt u cuspajz
    Ne mogu tvrditi da su finije, ali su drugačije. Moji to vole. To ne radim samo za ovo nego i za druga variva + juhu. Naučila iz makrobiotičke kuharice.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sasa, jel bi umjesto sumaka odgovarao ras el hanut? Racunam...i jedno i drugo je afrika.
    Posljednje uređivanje od zhang : 12.12.2014. at 21:31

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da ne jer je sumak jako kiselkast i to je njegova najvaznija nota, dok je ras el hanout mjesavina svega zivog i ja ga koristim za gulase i slicno, ima cimeta i zvjezastog anisa, kardamoma, korijandra etc..nije kisel. Sumaj je bas salatasti zacin.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A neki dan sam bila u harissi i kupila neke zacine, sumak nisam (potpuno zaboravila na ovaj tvoj recept). A meni je centar van svih ruta. Nista, budem onaj dan kad idemo na cugu.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Napravila sam ovaj sa mrkvom. Prefino je.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Ja radim dvije salate.
    U prvoj pomijesam slanutak,vezicu persina, saku nasjeckanih zelenih maslina, limunov sok i sumak (zacin) te onda sve malo prognjecim gnjecilicom za pire. Prognjecim tako da se svi okusi prozmu, ne idem za tim da dobijem glatku kremu. Na kraju zalijem maslinjakom.

I jednu i drugu salatu sluzim uz ribu ili meso.

Pravila sam danas ovu drugu, svi su se oduševili i tražili recept.
    Prvu sam radila već nekoliko puta, samo za nas doma, isto jako fina.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bas mi je drago

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ova druga salata, to je kuhani slanutak u igri?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I ja sam se to pitala, pa stavila kuhani. Postao je fino hrskav... Iako, bila sam u dvojbama jer u Skopju prodaju pečeni na ulici, a ne bi rekla su ga prvo skuhali. Baš ću pitati frenda Makedonca.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja slanutak klincu delam kuhani pa samo malo skrskam na tavi, pol sata pečenja mi je malo previše ako je već kuhan, nije li? isto napravim i s bažuljem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •