Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Slanutak

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno Slanutak

    Kupila sam Alnaturin slanutak u tegli, što s njim ? Znam da se od njega može napraviti humus, što još ? Najviše me zanimaju variva, ali dobrodošli su i svi drugi dobri, provjereni recepti, salate i sl. Hvala !

  2. #2
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Ja radim dvije salate.
    U prvoj pomijesam slanutak,vezicu persina, saku nasjeckanih zelenih maslina, limunov sok i sumak (zacin) te onda sve malo prognjecim gnjecilicom za pire. Prognjecim tako da se svi okusi prozmu, ne idem za tim da dobijem glatku kremu. Na kraju zalijem maslinjakom.
    U drugoj slanutak stavim na protvajn, posolim, popaprim i posipam kuminom kojeg prethodno zgnjecim u muzaru. Stavim sve da se pece na 200 stupnjeva na pola sata dok ne porumeni i ne postane hrskav. Dotlen naribam pola kile mrkve. Pomijesam 2-3 zlice tahinija sa 2-3 reznja cesnjaka i limunovim sokom i pola salice vode. Taj sos pomijesam s mrkvom. Na to stavim slanutak i jos posipam pistacije.

    I jednu i drugu salatu sluzim uz ribu ili meso.

  3. #3
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    super mi je salata sa slanutkom, grahom, crvenim lukom i bučinim uljem.
    ali to mi je više zimska varijanta.

    za ljeto mi je draža kombinacija slanutak, chery rajčice, feta, svježi bosiljak.

  4. #4
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    najjednostavniji, a meni osobno najdraži recept sa slanutkom:
    u wok ubacim sjeckanog čenjaka na maslinovo ulje, neku zelenjavu ( ćimulice/kelj/blitva/brokula) na kratko, mora ostavi hrskava i na to kuhani slanutak.
    5 minuta posla, odličan prilog, a meni i kompletan ručak.

  5. #5
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Ovo sa mrkvom zvuci super, moram probati.
    a gdje nabavis taj sumak?

  6. #6
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    U Harisi, na Teslinoj.

  7. #7
    Slucajno tu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014
    Postovi
    67

    Početno

    Ja ga isto cesto jedem u varivima

  8. #8
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Meni je genijalan u poriluk varivu. Poriluk uobičajeno narezem i kratko propirjam na maslinovom ulju, odmah ubacim slanutak, češnjak, zacine po želji, nalijem vode i pustim da kuha kojih pola sata, 40 minuta ovisno koliko je poriluk mlad. Izdvojim trećinu kolicine iz lonca, smiksam sa stapnim i vratim natrag u varivo. Mala i ja se gusimo u tome.

  9. #9
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Slanutak kuham u express loncu, istovremeno, zdinstam puno luka i mrkve, što ribane, što rezane, kad se slanutak skuha, dodam ga mrkvi i zalijem vodom u kojoj se kuhano. Jer mi je žao mrkvu mučiti sat vremena koliko minimalno treba slanutku.
    Može se dodati bilo koje korjenasto povrće.
    Obavezno maslinovo ulje.

  10. #10
    laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,094

    Početno

    Često radim sljedeće varivo sa slanutkom:

    http://dobrahrana.jutarnji.hr/recept...m-i-slanutkom/

  11. #11

    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    27

    Početno

    Ja često slanutak stavljam u juhe ( najčešće u kombinaciji sa buternu tikvom) ili ga stavljam u variva u kombinaciji sa raznim povrćem(mrkva, celer, krumpir ili npr. ječam). Jako fini mi je i humus!

  12. #12
    Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Zagorje zeleno
    Postovi
    871

    Početno

    Također slanutak radim kao varivo u kombinaciji s raznim povrćem ( poriluk, mrkva, krumpir...), ponekad ubacim i malo leće...

  13. #13
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Slanutak kuham u express loncu, istovremeno, zdinstam puno luka i mrkve, što ribane, što rezane, kad se slanutak skuha, dodam ga mrkvi i zalijem vodom u kojoj se kuhano. Jer mi je žao mrkvu mučiti sat vremena koliko minimalno treba slanutku.
    Može se dodati bilo koje korjenasto povrće.
    Obavezno maslinovo ulje.
    Ovako slično. A dodam i žlicu-dvije zobenih pahuljica. Ako mi se žuri, idu drito u varivo, ako imam vremena, popržim ih prethodno na suhoj tavi.

    Kod nas je kombinacija s ćimulicama isto omiljena. A djeca najviše vole "trećinsku salatu" - trećina slanutka, trećina graha, trećina kukuruza šećerca - u to dodati malo luka (može i malo više) rezanog na kockice ili listiće, sol, papar, jabučni ocat (eventualno limunov sok) i bučinovo ulje i mljac!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.11.2014. at 08:20

  14. #14
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako slično. A dodam i žlicu-dvije zobenih pahuljica. Ako mi se žuri, idu drito u varivo, ako imam vremena, popržim ih prethodno na suhoj tavi.

    Peterlin, koja je razlika? finije su preprzene?
    ja dodajem direkt u cuspajz

  15. #15
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Varivo radim isto kao i grah, ali mi je favorit salata - kukuruz, luk te zelena i crvena paprika narezani na kockice velicine slanutka, sitno sjeckani chilli ili jalapeno papricica sitno nasjeckana, sol, papar, ocat i bucino ulje.

  16. #16
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    U drugoj slanutak stavim na protvajn, posolim, popaprim i posipam kuminom kojeg prethodno zgnjecim u muzaru. Stavim sve da se pece na 200 stupnjeva na pola sata dok ne porumeni i ne postane hrskav. Dotlen naribam pola kile mrkve. Pomijesam 2-3 zlice tahinija sa 2-3 reznja cesnjaka i limunovim sokom i pola salice vode. Taj sos pomijesam s mrkvom. Na to stavim slanutak i jos posipam pistacije.
    sasa, da li u ovom receptu staviš peć tvrdi sirovi slanutak ili onaj skuhani u konzervi/staklenci?

  17. #17
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    zanemari, googlala sam pa pretpostavljam ipak skuhani, iako mi je netko nekad rekao da se može peći i sirovi

  18. #18
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    skuhani skuhani.

  19. #19
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, koja je razlika? finije su preprzene?
    ja dodajem direkt u cuspajz
    Ne mogu tvrditi da su finije, ali su drugačije. Moji to vole. To ne radim samo za ovo nego i za druga variva + juhu. Naučila iz makrobiotičke kuharice.

  20. #20
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Sasa, jel bi umjesto sumaka odgovarao ras el hanut? Racunam...i jedno i drugo je afrika.
    Posljednje uređivanje od zhang : 12.12.2014. at 21:31

  21. #21
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Mislim da ne jer je sumak jako kiselkast i to je njegova najvaznija nota, dok je ras el hanout mjesavina svega zivog i ja ga koristim za gulase i slicno, ima cimeta i zvjezastog anisa, kardamoma, korijandra etc..nije kisel. Sumaj je bas salatasti zacin.

  22. #22
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    A neki dan sam bila u harissi i kupila neke zacine, sumak nisam (potpuno zaboravila na ovaj tvoj recept). A meni je centar van svih ruta. Nista, budem onaj dan kad idemo na cugu.

  23. #23
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Napravila sam ovaj sa mrkvom. Prefino je.

  24. #24
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Ja radim dvije salate.
    U prvoj pomijesam slanutak,vezicu persina, saku nasjeckanih zelenih maslina, limunov sok i sumak (zacin) te onda sve malo prognjecim gnjecilicom za pire. Prognjecim tako da se svi okusi prozmu, ne idem za tim da dobijem glatku kremu. Na kraju zalijem maslinjakom.
    U drugoj slanutak stavim na protvajn, posolim, popaprim i posipam kuminom kojeg prethodno zgnjecim u muzaru. Stavim sve da se pece na 200 stupnjeva na pola sata dok ne porumeni i ne postane hrskav. Dotlen naribam pola kile mrkve. Pomijesam 2-3 zlice tahinija sa 2-3 reznja cesnjaka i limunovim sokom i pola salice vode. Taj sos pomijesam s mrkvom. Na to stavim slanutak i jos posipam pistacije.

    I jednu i drugu salatu sluzim uz ribu ili meso.


    Pravila sam danas ovu drugu, svi su se oduševili i tražili recept.
    Prvu sam radila već nekoliko puta, samo za nas doma, isto jako fina.

  25. #25
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Bas mi je drago

  26. #26
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ova druga salata, to je kuhani slanutak u igri?

  27. #27
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    I ja sam se to pitala, pa stavila kuhani. Postao je fino hrskav... Iako, bila sam u dvojbama jer u Skopju prodaju pečeni na ulici, a ne bi rekla su ga prvo skuhali. Baš ću pitati frenda Makedonca.

  28. #28
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,242

    Početno

    ja slanutak klincu delam kuhani pa samo malo skrskam na tavi, pol sata pečenja mi je malo previše ako je već kuhan, nije li? isto napravim i s bažuljem

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •