Kupila sam Alnaturin slanutak u tegli, što s njim ? Znam da se od njega može napraviti humus, što još ? Najviše me zanimaju variva, ali dobrodošli su i svi drugi dobri, provjereni recepti, salate i sl. Hvala !
Kupila sam Alnaturin slanutak u tegli, što s njim ? Znam da se od njega može napraviti humus, što još ? Najviše me zanimaju variva, ali dobrodošli su i svi drugi dobri, provjereni recepti, salate i sl. Hvala !
Ja radim dvije salate.
U prvoj pomijesam slanutak,vezicu persina, saku nasjeckanih zelenih maslina, limunov sok i sumak (zacin) te onda sve malo prognjecim gnjecilicom za pire. Prognjecim tako da se svi okusi prozmu, ne idem za tim da dobijem glatku kremu. Na kraju zalijem maslinjakom.
U drugoj slanutak stavim na protvajn, posolim, popaprim i posipam kuminom kojeg prethodno zgnjecim u muzaru. Stavim sve da se pece na 200 stupnjeva na pola sata dok ne porumeni i ne postane hrskav. Dotlen naribam pola kile mrkve. Pomijesam 2-3 zlice tahinija sa 2-3 reznja cesnjaka i limunovim sokom i pola salice vode. Taj sos pomijesam s mrkvom. Na to stavim slanutak i jos posipam pistacije.
I jednu i drugu salatu sluzim uz ribu ili meso.
super mi je salata sa slanutkom, grahom, crvenim lukom i bučinim uljem.
ali to mi je više zimska varijanta.
za ljeto mi je draža kombinacija slanutak, chery rajčice, feta, svježi bosiljak.
najjednostavniji, a meni osobno najdraži recept sa slanutkom:
u wok ubacim sjeckanog čenjaka na maslinovo ulje, neku zelenjavu ( ćimulice/kelj/blitva/brokula) na kratko, mora ostavi hrskava i na to kuhani slanutak.
5 minuta posla, odličan prilog, a meni i kompletan ručak.
Ovo sa mrkvom zvuci super, moram probati.
a gdje nabavis taj sumak?
Meni je genijalan u poriluk varivu. Poriluk uobičajeno narezem i kratko propirjam na maslinovom ulju, odmah ubacim slanutak, češnjak, zacine po želji, nalijem vode i pustim da kuha kojih pola sata, 40 minuta ovisno koliko je poriluk mlad. Izdvojim trećinu kolicine iz lonca, smiksam sa stapnim i vratim natrag u varivo. Mala i ja se gusimo u tome.
Slanutak kuham u express loncu, istovremeno, zdinstam puno luka i mrkve, što ribane, što rezane, kad se slanutak skuha, dodam ga mrkvi i zalijem vodom u kojoj se kuhano. Jer mi je žao mrkvu mučiti sat vremena koliko minimalno treba slanutku.
Može se dodati bilo koje korjenasto povrće.
Obavezno maslinovo ulje.
Često radim sljedeće varivo sa slanutkom:
http://dobrahrana.jutarnji.hr/recept...m-i-slanutkom/
Ja često slanutak stavljam u juhe ( najčešće u kombinaciji sa buternu tikvom) ili ga stavljam u variva u kombinaciji sa raznim povrćem(mrkva, celer, krumpir ili npr. ječam). Jako fini mi je i humus!
Također slanutak radim kao varivo u kombinaciji s raznim povrćem ( poriluk, mrkva, krumpir...), ponekad ubacim i malo leće...
Ovako slično. A dodam i žlicu-dvije zobenih pahuljica. Ako mi se žuri, idu drito u varivo, ako imam vremena, popržim ih prethodno na suhoj tavi.
Kod nas je kombinacija s ćimulicama isto omiljena. A djeca najviše vole "trećinsku salatu" - trećina slanutka, trećina graha, trećina kukuruza šećerca - u to dodati malo luka (može i malo više) rezanog na kockice ili listiće, sol, papar, jabučni ocat (eventualno limunov sok) i bučinovo ulje i mljac!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.11.2014. at 08:20
Varivo radim isto kao i grah, ali mi je favorit salata - kukuruz, luk te zelena i crvena paprika narezani na kockice velicine slanutka, sitno sjeckani chilli ili jalapeno papricica sitno nasjeckana, sol, papar, ocat i bucino ulje.
zanemari, googlala sam pa pretpostavljam ipak skuhani, iako mi je netko nekad rekao da se može peći i sirovi
Sasa, jel bi umjesto sumaka odgovarao ras el hanut? Racunam...i jedno i drugo je afrika.
Posljednje uređivanje od zhang : 12.12.2014. at 21:31
Mislim da ne jer je sumak jako kiselkast i to je njegova najvaznija nota, dok je ras el hanout mjesavina svega zivog i ja ga koristim za gulase i slicno, ima cimeta i zvjezastog anisa, kardamoma, korijandra etc..nije kisel. Sumaj je bas salatasti zacin.
A neki dan sam bila u harissi i kupila neke zacine, sumak nisam (potpuno zaboravila na ovaj tvoj recept). A meni je centar van svih ruta. Nista, budem onaj dan kad idemo na cugu.
I ja sam se to pitala, pa stavila kuhani. Postao je fino hrskav... Iako, bila sam u dvojbama jer u Skopju prodaju pečeni na ulici, a ne bi rekla su ga prvo skuhali. Baš ću pitati frenda Makedonca.
ja slanutak klincu delam kuhani pa samo malo skrskam na tavi, pol sata pečenja mi je malo previše ako je već kuhan, nije li? isto napravim i s bažuljem