Results 1 to 18 of 18

Thread: Upala pluća i planiranje začeća

Vala3's Avatar

Default Upala pluća i planiranje začeća

Drage moje,

trenutno imam upalu pluća koju sam zaradila radi svoje gluposti jer sam radila pod temperaturom tjedan dana, dok se naravno nije sve skupa zakompliciralo. Sve što sam pročitala po netu o upali pluća jest da je oporavak dug i sl. Naravno nigdje ne piše točno od tad do tad, ali mene zanima koliko bi bilo pametno pričekati sa pokušajem da ostanem trudna od ozdravljenja. Naravno na pregledu sam i slikala pluća jer mi je nisu čuli slušanjem i još jedanput će mi nakon terapije antibiotikom snimati pluća da vide da li je upala izliječena. Lani sam krajem 8. mjeseca prebolila vodene kozice, ostala trudna u 11 mjesecu i nakon 7 tjedana imala spontani koji je završio kiretažom(možda nije povezano ali ko bi to znao). U bolnici su mi rekli da pričekam 4,5,6 mjeseci prije drugog pokušaja, ali meni je sezona pre stresna i radim ko crv po cijele dane tako da mi se nije ostajalo trudna pred sezonu pa da mi se što opet zakomplicira i sad me evo zahvati upala pluća. Imam 36 godina i pomalo me strah radi godina odgađati u nedogled trudnoću.

Znači koliko mi treba da se oporavim od upale pluća i koliko će ta dva snimanja pluća ozračiti moja jajašca?

Baš me krpa paranoja da mi drugo dijete nije suđeno

2 tjedna ćeš piti antibiotike (i oni mogu biti opasni za dijete), pričekaj s zaćećem dok ne obaviš snimanje. Možeš i od stresa izgubiti djete.

Argente's Avatar

Quote Originally Posted by vlatka100 View Post
    Možeš i od stresa izgubiti djete.
    Ova tvrdnja je znanstveno neutemeljena - od samog stresa se trudnoće ne gube, inače bismo izumrli kao vrsta.
    Inače, u vrlo ranoj trudnoći se smatra da oštećenja embrija idu po principu sve ili ništa.

Vala3, ja na tvom mjestu ne bih čekala dulje od tog ciklusa u kojem si pod antibioticima, odnosno u kojem si slikala pluća. Ta dva snimanja neće uništiti tvoju ovarijsku rezervu, doze zračenja kojima se izlažeš su svedene na minimum. Nisam upućena rabi li se kakva dodatna zaštita tipa olovna pregača ispod struka ili sl., ono kao kod zubara.
    Osim toga, ako bi bila ozračena, par mjeseci "odzračivanja" ti ne bi puno značilo (možda nam se javi neki fizičar s podatkom o vremenu poluraspada radioaktivnog...urana ili što se već koristi pri snimanju )
    Sretno.

Anemona's Avatar

Mene bi ustvari manje brinuo RTG, a više slab imunitet.
    Možda ipak mjesec dva odmora od rada na trudnoći, da se do kraja oporaviš od upale pluća.

Vala3's Avatar

hvala žene na odgovorima, i ja mislim da bi trebala pričekati koji mjesec da se organizam malo opravi, jedino me muči to sa tim zračenjem koliko to ima utjecaja. I da imala sam nekakvu zaštitu ispod struka valjda da se jajnici ne zrače, ali isto mi nije svejedno. Neznam koliko gubim na plodnosti svaki mjesec s obzirom na godine, ali kad sam išla na redovni godišnji pregled u 2 mjesecu koji se poklopio sa 1. menstruaciom nakon kiretaže, ginekolog koji je zamjena mom ginekologu me je toliko isprepadao da moram pod hitno ostati trudna, da nemam vremena čekati i sl da sam se malo bila uplašila. Ali bilo me strah ponovnog spontanog ako si ne dam dovoljno vremena za oporavak i sl tako da smo odlučili pričekati do iza ljeta jer u ljeti toliko radim da bi sigurno opet sve pošlo po zlu a prva 3 mjeseca trudnoće ti većina gin neće dati da otvoriš komplikacije. A sad se eto glupa upala pluća uhvati u sred ljeta pa sad ti budi pametan. ima dosta žena koje rode i kasnije i nismo sve iste, pa neke zatrudne bez beda 1. put pa posli opet nekakvi problemi, a neke nemaju te probleme. uglavnom nadam se da ću si podignuti taj imunitet i da će sve ići bez beda ko sa 1. trudnoćom

Beti3's Avatar

O zračenju ne brini. To je toliko zanemariva doza, ma nebitno uopće.

Više brini o tome kako se ti sama oporavljaš i skupljaš snagu. Kakvu si upalu pluća imala, koliki dio pluća je bio zahvaćen, koliko si dugo ležala? To su pokazatelji koji će ti reći kad krenuti na trudnoću.
    Uglavnom, za 2-3 mjeseca se organizam potpuno oporavi i od teške upale pluća. Ne radi se o imunitetu, nego o čisto tvojoj snazi. Čim se budeš osjećala snažno da obavljaš svoje svakodnevne poslove, spremna si za novu trudnoću.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Ja bih razmisljala ovako - ako ne uzimas lijekove koji su kontraindicirani u trudnoci, samo naprijed s planiranjem zaceca. Em nitko ne garantira da ces odmah ostati trudna, em najvjerojatnije neces zatrudniti ako tijelo nije spremno.

Argente's Avatar

X na Kaae...bit ću malo oštra ali ja mislim da ti veće štete može napraviti daljnje odlaganje trudnoće u ovim godinama (pogotovo sad kad znamo što ti je ginekolog na zamjeni rekao) nego to malo radijacije

Vala, mozes li mi reci sta si odlucila, sta su ti dr rekli?
    Naime, upravo sam prebolovala upalu pluca, takodjer rtg snimanje, dvije ture antibiotika, i citam po netu o opasnostima zracenja, svakakvih misljenja, jeste ili nije stetno prije trudnoce i sl.
    Uskoro punim 36, tri spontana iza mene, taman mislila ici na novu trudnocu i sad ovo.
    Pisala sam i na drugoj temi, pa eto ako neko ima slicno iskustvo ili misljenje dr, molim da ga podijeli sa mnom.

eryngium's Avatar

Kod rtg-a je jako bitno da nisi trudna onda kad ideš na rtg jer on razara dna stanica koje se brzo dijele. Zato je puno štetniji (i možda poguban za plod) u ranoj trudnoći kad se stanice ubrzano množe, nego pred porod kad su organi i tkiva bebice formirani. Da ga treba izbjegavati, to da, jer je štetan uvijek i sve se doze zbrajaju, znači nema sistema ako pričekam ishlapit će utjecaj. Tako da nema veze da li ostaneš trudna mjesec ili godinu dana nakon što si slikala pluća. I usput, slikanje pluća je jedna od najnižih doza koju možeš primiti na rtg-u. Nadam se da sam ti malo pomogla.

Hvala ti i ovdje. Uh, da barem nisam ni otisla, sad misli i o tome, ali sta je tu je.

Vala3's Avatar

evo da podiglem opet ovu temu. Od prošlog mjeseca smo krenuli raditi na bebi. prošli mjesec ništa, ovaj još neznam. Problem je sljedeći, zadnjih par tjedana me uhvatio kašalj nakon prehlade, moja dr ne čuje ništa na plućima. Da stvar bude gora, ovaj vikend me skrpala temperatura i glavobolja i naravno kašalj je došao do groznog. Što ako sam trudna? Da li paničariti? Kako moguća gripa ili nedaj bože upala pluća utječu na moguću trudnoću? Joj požderala bih se najradije.

Muma's Avatar

A jesi pila kakve antibiotike? Ako nisi onda mislim da nemaš nikakav razlog za brigu.
    A jest da je vrijeme viroza i gripa. Ja sam trudna nešto preko 5 tt, sve me boli, kišem, kašljem i jučer sam bila prisiljena popiti lupocet jer se temp popela na 38.5. Nije mi bilo ni malo drago, ali ne odgovara trudnoći ni takvo stanje tijela. Danas od jutra kontroliram temperaturu. Čim je bila 37.6 otišla sam pod tuš. Čaj, limun, med, ležanje. Valjda će biti ok.

Muma, lupocet smiješ piti u trudnoći, a postoje i antibiotici koji se smiju piti. Samo lezi i odmaraj dok ti ne bude bolje.

Vala3, reci dr da bi možda mogla biti trudna, pa neka ti prilagodi terapiju.
    Ako ti je posao tako naporan, traži mirovanje, moj dr ga daje bez problema.

Držite se, cure!

Muma's Avatar

Znam Mariachi ali pokušavam to izbjeći u ranoj trudnoći.

Ma, da, znam... ali bolje i popiti nego trpjeti temperaturu i bolove.

Nije da ćeš sad to piti svaki dan, mjesec dana, od 1 ili 2 neće biti ništa.

Beti3's Avatar

vala, kašalj nakon upale pluća je normalan, može trajati i koji mjesec. Pij puno tekućine, najbolja je obična voda. Ona će ti razrijediti sluz i prije će proći kašalj.

Malo, pomalo 1-2 dl tokom dana, ukupno oko 2 l vode je dovoljno. Odmor je zakon. Ne moraš paničariti, fino jedi, odmaraj, pij tekućinu, tuširaj se da padne temperatura, a ako ništa ne pomogne, kod doktora, bit će sve dobro.

A paracetamol trudnice mogu bez problema. Ionako mnoge piju gomile vitamina i dodataka prehrani, u istom je to rangu.

Vala3's Avatar

ma nisam osim bisolexa (5dana)ništa uzimala, tem mi je išla do 38.4 nisam ju ničim skidala, sad mi je već bolje, ali istomi je malo paranoja bi li gripa ili viroza u slučaju začeća mogal zakomplicirati i nedaj bože štogod napraviti sa plodom. Ma znam da bezveze paranoiziram i da vjerojatnost začeća od 2 mjeseca pokušaja ne znači da bih mogla ostati trudna sad odmah, ali bože moj nikad neznaš.