Već sam prije primijetila da je Andrej dosta suzdržan u kontaktima s drugim ljudima, pa i s drugom djecom.
Ali jučer nam se dogodilo nešto što me natjeralo na razmišljanje.
Bili smo vani s njegovim triciklom i on ga je gurao pred kućom, kad nam se pridružila djevojčica njegove dobi i krenula prema njegovom triciklu. On uopće nije reagirao. Vidjelo se da mu nije pravo, ali nije ni beknuo, samo se sakrio iza moje noge!
Curica je djelovala prilično samouvjereno i kao da zna što hoće. Njezina baka (vrlo ljubazna i taktična osoba) na lijep način se obratila Andreju, pokušala ih je oboje usmjeriti na nešto tipa zajedničke igre, ali nitko od njih nije za to bio raspoložen. Curica je navaljivala na tricikl i htjela se odvesti sama, a Andrej je zbunjeno gledao u stranu i držao se za mene. Situaciju je na kraju riješila baka i odvela curicu doma, "po njihov tricikl". Samo po sebi, ništa naročito. Ali pogodilo me kad sam vidjela kako je Andrej djelovao nemoćno i izgubljeno. Nakon tog susreta još smo malo bili vani, ali vrlo brzo je zatražio da idemo kući, i kao da je odahnuo kad smo ušli u zgradu.
I inače sam primijetila, ako je drugo dijete otvorenije ili se agresivno postavlja, on se odmah povlači i uplašeno traži mene ili tatu.
Već vidim u kojem to smjeru ide, jer sam i sama bila takva (a ni MM nije puno bolji po tom pitanju). Ali ne bih htjela da se on osjeća frustrirano i nezadovoljno, a jučer sam primijetila da ga je cijela situacija oneraspoložila. Pogotovo ne bih htjela da bude nezadovoljan samim sobom, bez obzira na to kako je reagirao.
Kako ga učiti da se zauzme za sebe? Kako postići da mu se zbog vlastite nesigurnosti ne zamjeri igra s vršnjacima, i kako izbjeći da ostane sam i nesiguran? Znam da je još mali, ali brzo će postati veći i problemi će još više doći do izražaja.
I, što me najviše muči, kako da se ja postavim u svemu tome? Stvarno sam se osjećala blesavo, trebala bih se nekako postaviti, a ne znam kako.