Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 70 od 70

Tema: Kako ga učiti da se zauzme za sebe?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti si ko moja frendica, ona kad prica o djeci iz parka, prica s toliko srdzbe, punih usta sline, ma cijela se uzruja,

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa je, baš sam neki dan pričala MM-u u kojem parku su mi draža djeca i
    koja djeca su mi dobra za druženje (ta Lei nisu napeta, ona voli zloćkaste)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moram malo podići temu, jer smo jučer na igralištu susreli onu istu curicu iz prvog posta.
    Andrej je u rukama imao nekakvu igračkicu, i mala mu je prišla i uzela ju. Odmah su joj prišli njezini tata i baka i navalili na nju "A jesi li pitala dečka smiješ li mu uzeti? Pa pogledaj malo igračku i vrati mu, kaži hvala!" A mala ni pet ni šest, vrati mu igračku, podraga ga po licu i da mu pusu!!!
    A Andrej cijelo vrijeme stoji kao ukopan i bez ijedne reakcije. Ni da ni ne. Ni pomaknuo se nije.
    Kad je curica odšetala od njega, on se samo okrenuo prema meni i tražio da ga nosim doma.
    I kaj sad da velim na to?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prvi pravi poljubac! Dijete ti je bilo u šoku!

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ti se ne bi zbunila da ti netko tako uleti? recimo neka teta na nekom šalteru dok ti vraća sitniš

meni se andrejeva reakcija čini potpuno prirodnom i očekivanom. uostalom, cure vole kulere

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

za Andreja
    pa zbunio se, oduzela mu je igračku a nakon toga je dobio pusu,
    isto kao da je dobio šamar i nakon toga pusu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa
    a ti se ne bi zbunila da ti netko tako uleti? recimo neka teta na nekom šalteru dok ti vraća sitniš

meni se andrejeva reakcija čini potpuno prirodnom i očekivanom. uostalom, cure vole kulere
    Čuj, meni je uvijek neugodno kad je netko ljubazan prema meni.

A što se tiče pusa... Andrej kod tete čuvalice svakodnevno razmjenjuje puse s dva mjeseca starijom curom - to je ljubav naveliko! A ovo na igralištu bilo mu je očito sasvim neočekivano.
    Imate pravo, najnormalnija reakcija. Samo mi je bilo čudno što poslije više nije htio hodati. Oduzele mu se noge, valjda.

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Oduzele mu se noge, valjda

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Deca koja ne znaju zauzeti svoj stav : isprovocirajte ih, kao svadjajte se s njima , ako se povlace onda jos i jos dok ne onda pustiti i reci " Bravo " bice zbunjeni , onda objasniti sta i zasto ste to uradili, ovo govorim za decu od 3 godine pa nadalje

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

bbb2909, moram priznati da ne razumijem bit ovog postupka. Zašto isprovocirati? I zašto je tu bitna granica od 3 godine?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zato da bi imali priliku da se brane, dovedes ga u taj polozaj da se mora boriti za sebe, da zauzme stav, a granicu sam stavila jer uglavnom kod dece od trece godine pa nadalje to pomaze a i onda shvate kad im posle objasnjavas, naravno to mora uraditi samo roditelj..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Joj, ne znam baš...
    Meni, kao laiku, čini se da nesigurno dijete na takav način možeš navesti da bude još nesigurnije. Na razmišljanje u stilu: ako mi i roditelj priređuje takve stvari, što sve mogu očekivati od drugih...
    Govorim to iz svoje pozicije, nisam stručnjak po tom pitanju.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A vidis, meni je jedna od najboljih stvari za vidjeti kada se moj Robi i njegov najbolji frend igraju i kad jedan povrijedi drugoga (ili verbalno ili fizicki) ili se jednostavno ne ponasa prijateljski, onda drugi kaze necu se tako igrati ili sl., ovisno o situaciji, okrene se i makne, a nekad i jednostavno ode doma. Nakon nekog vremena, kad se obojica skuliraju, opet je sve za pet.

To je meni puno prihvatljivije "zauzimanje za sebe", za razliku od nekih drugih interepretacija te fraze.

Na ovaj nacin uce medusobne granice a kako se zele igrati jedan s drugim, paze da im se to ne dogodi precesto.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

tanja_b, po meni tvoj je deckic bas super odreagovao, pravi dzentlmen Bilo bi mi bezveze da je poceo da juri i otima se za svoju igracku.
    Verovatno se zbunio novom situacijom, i ljubaznim gestom devojcice. Ja tu ne vidim da treba da se "zauzima za sebe". Da je devojcica kojim slucajem ostala, mozda bi i zapoceli komunikaciju, pa tvoj Andrej vise ne bi bio tako "ukopan" kao sto kazes.
    Mislim da nema prostora decu uciti agresiji.
    Bbb zasto mislis da roditelji treba da dete dovode do faze? Sta time, po tebi dobijaju, tj postizu?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nelzi , to dovodjenje do faze se moze primenjivati dva- tri puta uz ogromno objasnjenje nakon toga i to samo roditelji, u ekstremnim slucajevima, mislim kad dete stvarno dozvoljava da ga svi zezaju, kad ne zna kako da se odbrani ni na koji nacin.. uci se jednostavno da se brani ali ne treba preterivati, to je ono zadnje, ali nekima je pomoglo.. , i to nisam ja izmislila..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

nelzi,
    Ma "zauzimanje za sebe" odnosilo se na prvi post u ovom topicu, na situaciju od prije dva mjeseca.
    U međuvremenu je ipak malo narastao i odrastao i sad više nije tako plašljiv prema drugoj djeci. Još uvijek je suzdržan (i vjerojatno će i biti takav po prirodi, što mi uopće nije krivo), ali ne djeluje onako preplašeno i bespomoćno. Ipak vrijeme čini svoje, a mali čovjek raste i uči.
    A došao je i u fazu kad se itekako "zauzima za sebe", istina, kod kuće , ali to tako počinje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mali je on jos, ima vremena, bice to sve super, a cim je poceo kuci, bice i na ulici i medju nepoznatima, mali borac..

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj bbb2909 prvotno napisa
    Nelzi , to dovodjenje do faze se moze primenjivati dva- tri puta uz ogromno objasnjenje nakon toga i to samo roditelji, u ekstremnim slucajevima, mislim kad dete stvarno dozvoljava da ga svi zezaju, kad ne zna kako da se odbrani ni na koji nacin.. uci se jednostavno da se brani ali ne treba preterivati, to je ono zadnje, ali nekima je pomoglo.. , i to nisam ja izmislila..
    kazes 2-3 puta...dnevno, mesecno, godisnje?

Ne kazem ja da si ti to izmislila, ali to si pomenula kao metodu nekakvog zbunjivanja. Tesko da bi se time dete samo zbunilo. Pre bi se rastuzilo i zaplakalo. I onda u tom momentu treba da mu kazem bravo? je l ce mu to pojacati samopouzdanje? .
    Kakvo je to ogromno objasnjenje sto moze smiriti jednog 3-godisnjaka, nakon sto ga je njegov roditelj doveo u fazu?

Meni bi stvarno bilo jako zao da vidim da neki roditelj tako radi svom detetu, pa makar da u 100 knjiga pise da tako treba.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nadam se da mi nećete zamjerit što se uključujem na ovaj topic, jer iako je još beba, često razmišljam o njenom odgoju, kako je odgojiti da bude ok, naravno da su tu i geni, al nadam se da ću ipak moći utjecati na njen odgoj. Kao prvo: ja sam odgojena pacifistički i dosta vremena mi je trebalo da se sama preodgojim, jer mi ipak živimo u okrutnom svijetu, gdje "jači-tlači", pa prema tome želim je odgojit da se brani, bilo riječima, bilo djelima, što znači, ako nju netko udre, nek mu i vrati, il na bilo koji način da se riješi nasilnika, pa da se i nama obrati za pomoć u krajnjoj situaciji, al također da nikad ne počinje prva i da bude fer.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •