vi ste stvarno rijetke biljčice u današnje doba - prvi antibiotik s gotovo 3g.![]()
kako je danas? kako je prošla noć?
vi ste stvarno rijetke biljčice u današnje doba - prvi antibiotik s gotovo 3g.![]()
kako je danas? kako je prošla noć?
kako je zara danas?
ako ce te ovo ikako utjesit, meni je najdraze spavat kad iman temperaturu, doduse sada sebi to ne mogu prisutitali kao mala san cilo vrime spavala
ajde micek ozdravi što prije, čekamo te na toboganu![]()
Mirta30 prvotno napisa
![]()
u jutro je vrištala da ju boli trbuh, skoro smo išli doktoru jer sam pomislila na uroinfekt, ali onda se pokakala - skroz tekuće.
jel moguće da je to od antibiotika?
sad opet spava.
temperaturu ima, ali ne znam koliku jer me molila da ne mjerimo. valjda joj se ne pije panadol. uglavnom, moja procjena na osnovu "ljubi čelo i opipaj tijelo" je oko 37,5ne čini mi se prevruća, pa nisam ni inzistirala na toplomjeru.
vrlo lako moguće da joj je antibiotik uzrokovao bolove i proljev
(pogotovo ako ga je uzela na prazan želudac)
pa da, em ništa ne jede (osim cice), em ga je pila u 5 ujutro
Nadam se da je Zara bolje.
Na žalost, danas praktički nema djeteta koje nije primilo antibiotik, jer u svakom cjepivu ima antibiotika. I to se primi kroz kožu, bez uobičajenih barijera upravo kože i probave.
Ali definitivno je izuzetak bar u HR da 3-godišnje dijete nije oralno dobilo antibiotik, good for Zara.
Antibiotici unište crijevnu floru i zato vrlo često naruše probavu, pa nije čudo ako ima proljev.
Oboružajte se laktobacilima, ja ti preporučam toplo Acidosalus.
Ima u bio-bio, vrlo je jak, jede se kao jogurt.
Svejedno, obrati pažnju ako je bude i dalje jako bolilo i nek ti pokaže točno gdje, jer su antibiotici teški za jetru.
I normalno je da se bolesnom organizmu spava i ne jede, to je prirodni mehanizam izliječenja-post i puno odmora.
Ali kad uzima antibiotik, onda nije dobro da ništa ne jede, ali hrana bi trebala biti lagana da ne optereti dodatno bubrege i jetru.
Povrtne juhe su alkalne i pomažu izbalansirati bolesni organizam koji je kiseo.
Puse![]()
i mi smo ponosni :DAli definitivno je izuzetak bar u HR da 3-godišnje dijete nije oralno dobilo antibiotik, good for Zara.
kupila sam joj prolife pastile, to hoće cuclati.
nema šanse sa sad proguta jogurt ili nešto slično.
ali sisa cijelo vrijeme, nije to kruta hrana, ali ipak joj želudac nije prazan, nadam se?
normalno piški, a meni su cice skroz nabujale, tako da vjerujem da popije puno mlijeka.
Mi smo isto svi odradili tu virozu. Luki se vratila temperatura (dežurstvo na Uskrs) pa je dobio antibiotik (klavocin) i takav proljev da sam mu stavljala pelene. Odmah je prošlo od Linexa (prah iz kapsule istreseš na žličicu sa malo šećera, to im je prihvatljivo, inače je kao talk, sitno i ljepljivo).
superLutonjica prvotno napisa
![]()
Zari želje da što prije ozdravi.
Amoxil se u principu dobro podnosi, a dobro ga je uzeti nakon jela, lakše padne. Bilo bi dobro nešto kruto, ali je mamino mlijeko super kada ništa drugo ne jede. Probaj joj ponuditi ono što jako voli, makar to bila čokolada, neki slatkiš, znači ne baš zdravo, ali bolje išta nego ništa.
Ja se često pitam imam li uopće što mlijeka, što to Vanja vuče, ali kada je uhvati viroza, pa samo sisa, vidim da je pelena uredno puna (zadnja viroza je bila dok je još piškila u pelenu) očito ne piški i kaka od zraka.
Samo treba paziti ako se proljev bude pogoršavao da se javite pedijatru.
A off tpic, ali da se pohvalimo da Vanja još nije pila antibiotik, mada to sa strahom govorim da ne ureknem.
Ali na jesen kreće u vrtić tako da se bojim da je vrijeme bez antibiotika iza nas.
što da vam kažem, večeras smo bili u McDonalds Drive In-u jer je ona htjela pomfri i sok od naranče, ali samo ako ih tamo kupimo i samo ako idemo autom svi skupaProbaj joj ponuditi ono što jako voli, makar to bila čokolada, neki slatkiš, znači ne baš zdravo, ali bolje išta nego ništa.![]()
ali je i pojela i popila.
proljev je imala samo jednom, ujutro nakon što se probudila i to je bilo to.
I nas je jutros u 4 probudila temperatura 39,5. Uspjeli smo ju skinuti sa Lupocetom i oblozima na 38,2 i sada tako stoji. Malo je omamljen i maloprije je opet zaspao, a ovih dana mu izbijaju zubići (tri četvorke a i očnjaci se nadziru). Popodne svakako idemo do doktorice. Jel moguće da je samo od zubića tolika temperatura?
Pusa Zari![]()
pojavile su joj se crvene fleke iza ušiju :?
kakav joj je jezik?
ima li još negdje flekice?
jezik je bijel - međutim već 4 dana samo doji (pojede par zalogaja nečeg i popije do 1 deci neke druge tekućine), pa može biti od mlijeka ili je lagano dehidrirana.
svijetle svijetle roza flekice ima straga po vratu, toliko svijetle da ne znam da li mi se samo čine ili su stvarno tu.
na licu ima jedan kao prištić, i par sitnih prištića ima po prsima,isto ne znam ima li ih i inače, ili su od danas :/
hm, možda je ipak trodnevna u kombinaciji s bakterijskom upalom ?
a da se javiš pedijatrici, pa da barem registrira promjene ?!
šaljemo joj naše želje za brzo ozdravljenje.
ps. sika i pleszara k'o zara...
baš tako zvuči...i mi imali isto prije 2 tjedna i prošlo je samo od sebe, bez antibiotika, samo smo skidali temperaturuAngel prvotno napisa
isto je potpuno izgubio apetit te mu se vratio nakon skoro 10 dana, ali je zato pio cijeli dan i noć
prošli put kad je za istu stvar dobio antibiotik ništa mu prrije nije prošlo nego ovaj put bez...
ma da, ići ćemo kasnije popodne dokici da pogleda te flekice.
ja sam samo sad sva ljuta zbog tog amoxila koji pije![]()
po nalazu krvi, tj. crp bi trebala znati jel za antibiotik ili nije..
mislim..ne vjerujem da bi joj dala antibiotik ako krva slika nije to pokazala, pogotovo što zna vaš stav
ili ne zna ? :?
ne želim te plašiti, ali ako je bakterijska upala, a ima flekice i sl. mogli bi posumnjati i na šarlah
ja se nadam da je trodnevna ili obična upala i da će sve bit o.k.
kiss
ali ona je danas skroz super, nema temperaturu, na dvorištu se loptala i igrala lovice, totalno je hiperaktivna - valjda nadoknađuje ove zadnje dane![]()
ne kašlje, ne kiše, nos joj ne curi, ništa ju ne boli...
e da, izgleda da je ipak bila trodnevna groznica s osipom.
i dokici je kao jako žao sto nas je zahebala s antibiotikom :/
A zašto vam je uopće dala antibiotik? Zbog crvenog grla ili je nalaz krvne slike bio sumnjiv?
krvna slika.
granuloza ili nešto slično je bilo 80 :?
rekla je da je bez toga riječ o virozi, ali da joj je to ukazalo na bakterijsku infekciju.
o ljubi našu malu curu. evo je bembo ljubi![]()
Nama je pak dokica rekla da nikako slatkiše kad je bolestan i pije antibiotik jer sam antibiotik uništi crijevnu floru i onda slatkiši još više nadraže probavni trakt.aleksandra70vanja prvotno napisa
Inače, i ja sam paralelno s mališom pila antibiotike i primijetila sam da imam popriličnih probavnih problema ako bih uzela i mrvicu čokolade - imala sam bolne grčeve u želucu!
Pinokio moja Anna nije u 6 godina dobila antibiotik, nego cure sto ce vam antibiotik ako ih dojite? Pustite ih da odkure svoje pa ce bolest krace trajati i dojite. Ako im snizavate temperaturu tek ce vam onda bakterije pomahnitati.
potpisujem. temperatura upravo i služi tome da sagori viruse i bakterije.samaritanka prvotno napisa
negdje sam pročitala da na temp. nižoj od 38,5 tijelo slabije sagorijeva patogene, a oko 38,5 je navodno idealna temp.
zato ne bi uopće trebalo snižavati ispod te temperature (osim možda ako baš postoji realna opasnost od konvulzija).
i homeopatica je na radionici objašnjavala da djeca imaju tako visoke temperature jer im je još tijelo prilično čisto , puno energije i može se dobro nositi s takvim temperaturama, što je dobro za borbu s bolestima.
to što recimo netko nikad nema visoku temperaturu je zapravo dosta loš znak.
mi ne skidamo uopće ispod 39 pod rukom, a neki misle da bi granica trebala biti i viša.
bespotrebnim snižavanjem samo se produžuje bolesti i otežava se čišćenje organizma koji još onda treba isfiltrirati (sve se to filtrira kroz jetru) i razne lupocete, panadole ili još nešto gore.
ovdje ima nešto više o tome.
http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=696&sr=23
Paracetamol
Kada govorimo o preparatima za suzbijanje akutnih i kroničnih bolova te visoke temperature, lijekovi s paracetamolom (Panadon, Lekadol i Lupocet su najpoznatiji) smatraju se najsigurnijima. Bez ikakvih zadrški mogu se davati maloj djeci, a dobiju se bez recepta. Preporučuju se kao stalni sadržaj kućne ljekarne. Mnogi koriste paracetamol na regularnoj osnovi. Ponekad i dnevno. Zapravo, reklamna kampanja učinila je svoje. Pri tome se možda debelo zaboravlja da je u pitanju LIJEK, a to nikada nije bezazleno. Recimo, zna se da je paracetamol TOKSIČAN ZA JETRU. SIMPTOMI SU SLIČNI KAO KOD KRONIČNOG ALKOHOLIZMA, a mogu dovesti i do otkazivanja organa. Upotreba kod djece svakako je rizičnija, zbog smanjenih mogućnosti detoksifikacije u odnosu na odrasle. (Da se razumijemo, većinu problema povezujemo s frekventnom i dužom upotrebom.) Uz ostalo, PARACETAMOL TRAJNO OSIROMAŠUJE ZALIHE JETRENIH ENCIMA, predviđenih za razgradnju mnogih drugih otrova, koje ponekad i ne možemo izbjeći. Otrovni učinak, u nešto manjoj mjeri, proteže se i na bubrege. Razmotrimo malo problem s praktične strane. Zašto bi uopće uzimali paracetamol? Ako vas nešto boli, logično je da ispitate zašto vas boli, pa da RJEŠAVATE SRŽ BOLESTI. A ne puke simptome. JER TO NIKADA NIKOGA NIJE IZLIJEČILO. Još veću glupost rade oni koji koriste lijek poput bombona, i kada nisu baš bolesni. Više iz navike. Začudili bi se, ali takvih nije malo. Što se tiče djelovanja na visoku temperaturu, tu je upotreba još upitnija. Vjerovatno već znate da je vrućica normalna obrambena tjelesna reakcija, JER SE TAKO LAKŠE ELIMINIRAJU TOKSIČNI PRODUKTI I ZNATNO SE USPORAVA RAZMNOŽAVANJE PATOGENIH BAKTERIJA. Nadam se da ne želite duže ostati bolesni, jer vam se upravo to može dogoditi uz oslanjanje na lijekove s paracetamolom. Naime, NEKA NEUGODNA STANJA MOGU SE DODATNO ZAKOMPLICIRATI UKOLIKO OBRAMBENE SNAGE DEAKTIVIRATE PUTEM LIJEKOVA. Naravno, ekstremno visoku temperaturu (koja je izuzetno rijetka) valja sniziti, ali to možete učiniti, vrlo jednostavno, i hladnom vodom. Granica intervencije svakako nije ispod 40 stupnjeva. (Neki zagovornici prirodne medicine drže da je to i koju desetinku više.) Većini ljudi to se ne dogodi nikada u životu. Još nešto, paracetamol nije sedativ, iako se ponekad koristi kao da je. Istina je, uz njega su dojenčad i mala djeca, općenito, mirniji tijekom noći. Međutim, TO JE SAMO REZULTAT TOKSIČNOG EFEKTA. (Slično kao što kronični alkoholičari lakše zaspu uz primjereno „tankanje.“) Rekli bi, prividni mir. Dugoročno, poremećaji spavanja svakako će se tako pogoršati, odnosno razvit će se prava nesanica, koju će onda biti puno teže iskorijeniti. Sumnja se i da dugotrajno korištenje izaziva ovisnost. Sve u svemu, „sigurni“ lijekovi žive samo u nečijoj mašti. Za kraj, još malo o ptičjoj gripi. Crne brojke postale su još crnje. Da li se nalazimo pred pomorom velikih razmjera? Projekcije broja mrtvih već su dosegle 150 milijuna. (Srećom, većina sličnih apokaliptičnih prognoza iz prošlosti nije se pokazala točnima.) ZARAŽENE PTICE SIJU SMRT! Strateške zalihe Tamiflua već sada predstavljaju pitanje nacionalne sigurnosti. Prilično čudno, obzirom da nezavisna znanstvena ispitivanja ne potvrđuju efikasnost. Do sada je učinkovitost Tamiflua ocjenjivana između nikakve i slabe. Posljednja sveobuhvatna analiza 52 studije na tu temu donijela je još poraznije rezultate. TAMIFLU NE DJELUJE NI NA PTIČJU NI NA „OBIČNU“ GRIPU. A ja sam se baš nekako nadao da je čovječanstvo spašeno...
Da, paracetamol je stvarno potencijalno opasan lijek, naročito za jetru. Kod predoziranja je može ozbiljno oštetiti, a kod osoba s gilbertovim sindromom (povišeni indirektni bilirubin, to ima oko 5 % stanovništva ali mnogi ne znaju da je imaju jer ne radi nikakve ozbiljne smetnje) opasne doze su i niže nego za druge zbog genetske greške u enzimskom sustavu u jetri.
Zato poludim svaki put kad vidim reklame za lijekove (na pr. različiti preparati paracetamola, aspirin, andol, belodin, ibuprofen...) kao da su bomboni... Ne možeš računati da će svatko pročitati uputu, da neće netko djetetu dati aspirin i slično.
Još malo pa će ih dijeliti uz novine.
koliko traje osip u toj trodnevnoj virozi?
njoj to danas izgleda gore nego jučer :/
Nakon tri dana od pojavljivanja osip blijedi i nestaje.
nisam sad detaljno citala cijeli topic, ali ospi moze biti reakcija na lijek za snizavanje temp. ili na antibiotik
Jedan česti problem kad se na početku trodnevne daje antibiotik je da se nikad sa sigurnošću ne zna da li se radilo o trodnevnoj ili o alergiji na antibiotik, pa se djecu za svaki slučaj proglasi alergičnima na antibiotik, obično penicilinski, i onda za svaki drek dobiju sumamed.
Ovo vrijedi u slučaju da se javi osip.
farisu je osip nakon trodnevne groznice trajao 2 dana intenzivno a treci se vec gubioLutonjica prvotno napisa
hm, malo sam zbunjena - frendica mi je upravo rekla da se od trodnevne groznice osip javlja po trbuhu i leđima.
zara ima osip po licu - prvenstveno oko usta i na čelu. ima i nešto malo iza uha, i par točkica po vratu i prsima.
jel to ipak alergija na antibiotik (i dalje ga pijemo, dokica rekla nek ipak pijemo 5 dana)???
Da li ima pod pazuhom i na preponama? Da li joj je jezik pocrvenio/poružičastio?
F je imao samo 3 tackice na trbuhu, sve ostalo je bilo po celu, cak i ispod kose..Lutonjica prvotno napisa
zika, ti sumnjaš na šarlah?
Lut., odite vi dokici da ona to pogleda, ako je slučajno alergija, onda bi ga trebala odmah prestati piti.
da li ima još kakve tegobe?
meni nije jasno kako se usudi preko telefona procijeniti je li osip zbog virusa ili alergije i tako hrabro odrediti da i dalje pijete a. :?
zapravo, ne čudim se jako.
kad se išla u srednju i imala anginu, školska dokica, u Laginjinoj bdw, mi je prepisala eritromicin jer sam alergična na penicilin.
nakon par dana mene je užasno počelo bolit u cijelom području ispod rebara, bol se samo prešaltava s lijeva na desno, zapravo više je to bila neka tupa bol i težina.
ispipali su me tada i gastroentero i kirurzi obišli 2-3 bolnice a oni ne kuže šta je.
nitko nije posumnjao na reakciju na lijek.
trebalo je da se neko pametan sjeti mi napraviti jetrene probe, pa su zaključili da imam zbog povišenog bilirubina žuticu.
i strpali me u zaraznu u kojoj su mi 2 tjedna probali dokazivat koji je od virusa u pitanju, ali svi markeri su bili stalno negativni.
na kraju su ipakzaključili da se radi o eritromicinskom hepatitisu, jer e. 1/1000 osoba tako ošteti jetru (tako barem piše u lijeku).
uglavnom, jatrogena bolest(kojih danas ima sve više), dakle razboliš se od onog što bi te trebalo izliječit.
i liječila sam jetru još mjesecima, zapravo čitavu tu godinu, radilo se o vrlo strogoj jetrenoj dijeti i fizičkom mirovanju.
ovo kod vas uopće ne treba imat nikakve veze s tim, ali sam od ovog svog iskustva vrlo oprezna s lijekovima, pogotovo kad su djeca u pitanju i mislim da bi liječnici puno više pažnje trebali o tome povesti.
zato mislim da je bolje da je poregleda u živo.
mamaJu, nije to bilo preko telefona, ne znam kak si to zaključila :?
bili smo u ordinaciji i vidjela je osip, prvo je rekla da ne može biti sigurna je li od antibiotika, a kad smo onda izračunali da je temperaturu imala točno 3 dana, a da je tada pala i pojavio se osip, rekla je da je to ipak trodnevna groznica.
pod pazuhom ni na preponama nema ništa.
jezik joj je normalan.
inače, dobre je volje, igra se, divlja, skače, počela je jutros jesti, osip mi danas izgleda slabiji nego jučer.
sori, sooori, ja pročitala ovo
a tek kasnije skužila da ste bili tamoe da, izgleda da je ipak bila trodnevna groznica s osipom.
i dokici je kao jako žao sto nas je zahebala s antibiotikom![]()
Da, sumnjam na šarlah, zbog onih krvnih pretraga koje su pokazivale bakteriju. Ali isto tako može biti i alergija i trodnevna i nespecifični osip od nekog drugog virusa. Ili od vrućine i znojenja zbog temperature. To stvarno treba netko pogledati. Ja imam najviše povjerenja u zaraznu, tamo će joj odmah ako treba napraviti i krvnu sliku. Iz nje bi se trebala vidjeti i alergija, iako nisam sigurna da li ovaj aparat na kojem rade u dežurstvu daje i eozinofile (marker alergije).
No streptokok je u pravilu osjetljiv na penicilin, ako prima amoxil ne bi se razvio osip.
i zara i ja imamo traume od zarazne (prenoćile tamo 2 putaimam najviše povjerenja u zaraznu), ali normalno da ću ići ako bude STVARNO potrebno.
danas mi se zara čini puno bolje, evo ždere kekse, a to je prvi put u zadnjih 6 dana da je sama zatražila hranu jer je gladna.
osip je izblijedio, iako se još vidi.
temperaturu nema već 3 dana.
aktivna je, vesela.
ništa ju ne boli.
mislim da je ipak prošlo.
hvala vam svima na brizi i savjetima![]()
definitivno je trodnevna groznica. isto je imao i bembo. pusa klincezi.![]()