Da li je tko bio na ovim vježbama, kontrolirao se i sl.?
Danas idemo prvi put, dobit ćemo navodno upute kako pratiti protok tekućine pa samo eto hoću čuti ako vas ima još ovdje koji pokušavate riješiti problem noćnog mokrenja.
Mara ima 5g4mj.
Da li je tko bio na ovim vježbama, kontrolirao se i sl.?
Danas idemo prvi put, dobit ćemo navodno upute kako pratiti protok tekućine pa samo eto hoću čuti ako vas ima još ovdje koji pokušavate riješiti problem noćnog mokrenja.
Mara ima 5g4mj.
jel to ona neka fora s nekim aparatićem, ak da frendićin nećak je bio na tome i dobro je sve prošlo.
ajde da samo pitam kaj ona piša u krevet ili te mući kaj općenito piša po noći?
Last edited by jelena.O; 03.09.2014 at 11:04.
t ce sad 5 godina
apsolutno nema kontrolu nocu
mozda je tri puta ostala suha pelena do jutra
pokusavamo svasta, ovo je vec trece proljece-ljeto kako skidamo tu nocnu pelenu, neuspjesno
ona se popiski i uopce ne osjeti, ne probudi se
pa smo budili, vodili piskiti, pa shvatili da grijesimo, da ona ne preuzima kontrolu, pa pustili
znamo nocu promijeniti i dvije posteljine, sve u nadi da ce se mozda trgnuti, osjetiti, ali zasad nista
citala sam pa kaze da se do 5 godina tolerira i da nije problem ako kontrola nikad nije bila uspostavljena
pa cemo vjj vratiti pelenu preko zime ako i sad ne uspije i onda se ozbiljnije tome posvetiti na proljece
danju kontrolira savrseno otkad je skinula pelenu, nikakvih problema
ne znam postoji li ova mogucnost u splitu negdje, ali me zanima vase iskustvo, pa napisi kasnije, molim te
Last edited by summer; 03.09.2014 at 11:07.
vidim sad da to nije ista metoda kaj je frendićin nećak imal pred nekih 2-3 godine
Je li nađen uzrok noćnog mokrenja, smanjeni volumen mjehura ili nešto sl. ili ste tek na početku pretraga?
summer, sorry što se ovako miješam, ali da li tvoje dijete ima problema s upalama grla?
Ne znam da li ti to pomaže, ali čula sam to s više strana. Moj L. se riješio noćne pelene u roku tjedan dana nakon operacije mandula (imao je 3 godine, dnevnu pelenu je odbacio puno ranije).
I moj sin se nakratko riješio tog problema nakon operacije mandula, ali samo nakratko, na kraju je ipak morao na terapiju (isto smo išli u Helenu). Kakve to veze ima s mandulama - ako sam dobro shvatila, prekomjerno povećane mandule remete ritam disanja i u snu, pa se time remete i normalne faze spavanja, i dijete se ne može probuditi kad treba na wc. Da nisam sama vidjela kako to izgleda, ne bih vjerovala. On je znao prestati disati na nekoliko sekundi u snu, a onda je slijedilo glasno hrkanje, zvučalo je vrlo neugodno. To sve prije operacije.
Ali ako kod djeteta postoji još neki problem (smanjen kapacitet mjehura, nedovoljno stvaranje ADH, nešto treće...), onda samo vađenje mandula neće riješiti situaciju. Može samo otkloniti ovaj dodatni razlog.
Na biofeedback vježbe nije išao, niti su nam to preporučili, riješili smo problem pomoću tabletica i posebnog režima uzimanja tekućine. Trajalo je malo dulje, ali vrijedilo je. Usputna posljedica je da je u potpunosti prestao piti gazirana pića (nije ih ni prije pio, osim tu i tamo na rođendanima, ali sad ih potpuno ignorira), što mi je baš drago.
Ne znam zapravo. Pitaj pedijatra za savjet. Obično te pošalju s djetetom u laboratorij da se isključe upale (bubrega, sinusa, mandula, ostalo) koje mogu biti uzrok noćnog mokrenja.
Tek kad se to obavi, ideš dalje. Mi nismo sina vodili namjenski pedijatru zbog noćnog mokrenja, ali je liječenje orl problema preko noći riješilo i pelene. Zadnje zapišavanje bilo je u bolnici odmah nakon operacije, nakon toga - ništa. Ne mogu tvrditi da je to bio uzrok, to je samo moje iskustvo.
S druge strane, ovaj biofeedback mi se isto čini zgodnim. Da mi sad treba, svakako bih potražila barem više informacija.
Sve ovisi o tome koliko to vas i dijete smeta.
Ja sam odgađala odlazak liječniku jer nisam htjela "dijete maltretirati pretragama" i jer su me u okolini svi uvjeravali da je to tako kod dečki, da je on emocionalno osjetljivo dijete pa zato, da što ću ga raditi bolesnim kad to nije...
... na kraju sam otišla kad mi je stvarno dozlogrdilo 10× mjesečno mijenjati kompletnu posteljinu kod školarca od 8 godina, i pokazalo se da smo došli u zadnji čas jer su mu bubrežni kanalići već bili prošireni od pritiska iz mjehura koji je bio premalog kapaciteta. Toliko o noćnom mokrenju iz emocionalnih razloga.
On sam se pritom držao kao da to nema veze s njim, isključio se potpuno. Dr nam je rekla da je to stav koji se često sreće kod dečki, da su curice ranije svjesne problema po tom pitanju.
Što ne znači da smo trebali ići na pretrage već s 5 godina, ali da smo otišli sa 7, bilo bi bolje nego tek s 8.
Last edited by tanja_b; 03.09.2014 at 11:48.
coksa, ovo nam je prvi korak. Mara je pelenu skinula s godinu i pol, i nocnu. Nakon mjesec dana suhih noci (i svjesnog budjenja za piskanje) krenulo je zapisavanje koje traje do danas. Nasla sam tehnike kako sebi olaksati s posteljinom, njoj to ionak nista ne igra ulogu (da ju ne furam piskiti svaka noc bi bila mokra).
Peterlin, i ja sam ovdje procitala da vadjenje mandula rjesava ovaj problem, kod nas to nazalost nije slucaj.
tanja, super si objasnila problem i okolnosti, hvala ti!
I jos nesto - Jana je jednako rano skinula pelenu, i nikada problema (to za one nadobudne koji mi tvrde da sam joj prerano skinula pelene). Na njezino jedno dnevno pisanje idu Marina 3-4.