Bubilo Bubich prvotno napisa
Ova tema mi je uvijek "bolna", jednom je topic koji sam otvorila na istu temu brzo zaključan.
Meni tu konkretno zapravo nije pitanje varanja, nego mi u cijelom sustavu fali neka druga konkretna mogućnost za trudnicu na poslu koja će joj olakšati posao. I ne samo olakšati posao, nego i da ona bude funkcionalna na tom poslu. Zakon kaže da poslodavac treba trudnicu prebaciti na odgovarajuće mjesto ili on plaćati naknadu plaće ako takvo mjesto nema - u Hrvatskoj je to "onda je svizac zamotao čokoladu". Ili ne mora biti?
Otvaračici teme - po zakonu godine nisu. Ja sam to proučavala, ima na webu HZZO-a. Komplikacije se "na papiru" mogu dobiti samo za stvarno gadne stvari, i max 90 dana.
Onda me tu muči, i još uvijek moralno - jer sam i sama na komplikacijama bila - što drugo zapravo ja mogu napraviti glede npr. mučnina i povraćanja? Mjesecima sam spavala po 4 sata, ostatak noći hodala, jela suhe stvari pa šetala oko wc-a. Bilo mi je zlo od jutra do sutra, ali na infuziji nisam bila. Na poslu sam od 5. tjedna sjedila i plakala. Nijedan izvještaj (s puno sitnih brojki) nisam završila pa je šef platio honoraca da to dovrši. Dr. mi je onda otvorila bolovanje.
Netko drugi može navesti par drugih primjera zbog kojih normalnih trudničkih tegoba nisu bile na ovaj ili onaj način funkcionalne na poslu... I ako možda imaš posao na kojem ipak možeš koliko toliko biti funkcionalan, pa se još provučeš... ali ako nemaš? Zašto ti je jedini izlaz "lažne komplikacije ili otkaz?" Zbog poslodavaca kojima se ne da tebe plaćati za manju učinkovitost?
Ne pričam o tome "nije mi ništa, ali mi se isplati" - ne mislim da je sve to crno-bijelo, nego da fali neka normalna regulacija za ono što nisu teške koplikacije, ali ipak smanjuje radnu funkcionalnost.
I iskreno, mislite da "država" tome želi stati na kraj, zar ne bi to već učinila?