Stranica 4 od 9 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 411

Tema: Komplikacije (čuvanje trudnoće)

Danonino avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    A to je ta kalkulacija. Imas placu 5000kn, na komplikacijama 4250. Ne da ti se radit za tu razliku od 750kn. Drzava ce to financirat, svih 4250.

S druge strane je jako nepravedno da onaj tko ima npr 8000kn, i stvarno zeli raditi ali ne moze jer mora na mirovanje, e njega ce drzava kazniti i dobiti ce svega pola od place, iako je uplacivao vece doprinose nego li ta od 5000kn place.
    Baš to.... kad se sjetim svoje druge trudnoće, nakon 2 spontana... uh, doslovno od plusa na bolovanju, krvarenja, hematomi, miomi, brdo hormonske terapije i infuzija zbog povraćanja, pa kasnije visok tlak, vrtoglavice, punih 9 mjeseci nikad mira. I onda 'kazna' na tekućem računu Još kad bi bilo puno praznika u tom mjesecu sve bi se odbijalo i naknada bi bila manja. A s druge strane netko za istu lovu pije kave i šeta. Nepošteno, što ćeš...

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mir, mir, mir, nitko nije kriv...šalu na stranu, svatko ima pravo reć svoje mišljenje i to je to...ne treba ga se zbog tog pribijat na zid! Nismo svi isti niti ćemo biti...Istina je da su teška "financijska" vremena i teško se nositi sa svim tim teretom...no najbitnije u cijeloj toj priči je zdravlje i ljudskost..

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne znam zašto sam financijska stavila pod navodnike...

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Mislim da se svi mozemo sloziti oko toga da laznih bolovanja ima. Uvijek ih je bilo i biti ce. I to nije u redu. Ali mi se ne svidja generaliziranje oko nekih stvari. Jer nisu sve trudnoce iste, nisu svi poslovi isti, uvjeti na radu... A nas zakon je takav, da ako trudnica ne moze obavljati svoj posao, salje ju se na komplikacije iako je trudnoca uredna. Jer druge opcije nema. A onda me smetaju neke stvari, npr.

Citiraj nivesa prvotno napisa Vidi poruku
    Radi takvih koje "komplikacije u t" koriste za hobije i aerobik cure koje stvarno imaju problema i moraju lezat od 0-24 drugi osuduju i idu na komisije i kaj sve ne. Treba uvesti sankcije za te koji iskoristavaju takve stvari. Novcane kazne u istom iznosu za koji su zakinuli drzavu(tj.neku drugu t zenu ). Kak vas uopce nije sram pisat da idete na kave i sta sve ne a na komplikacijama ste???Meni je to ne shvatljivo. I onda se cudimo kaj se sve raspada i kad se vratite na posao dobijete otkaz i jos se bunite!
    Naravmo da ces dobit otkaz ako te sefova zena ili kolegica vidi na aerobiku ili u zadimljenom bircu a kao strogo mirujes doma...
    Zena moze biti na komplikacijama i biti sposobna i za kave i za sopinge i za slicne stvari... I trebalo bi je biti sram?

Citiraj nivesa prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam mirovala...zbog pravih razloga a ne zbog naknade. Nisam se digla sa kreveta osim za wc ili kad sam isla kod dr. Komplikacije nisu za ispijanje kava. I ja radim na fizicki zahtjevnom poslu gdje stojim 8 sati i nosim teske stvari. Ali i zene prije nas su to radile pa su trudne isle na posao. Danas se trudnice ponasaju kao da su bolesne pa brzo sjedi doma i hopsaj po kavama a lova sjeda na racun. Onda ako nemozes odradit cjelu smjenu odradi pola. A ne se izvlacit na glupe stvari. I nije isto bit med.sestra i natezat ljude od 80-100 kg i sisat nekog. Ne podcjenjujem nikog, ja sam zaposlena u cvjecarni gdje je kanta od 15 l vode svaki cas u mojim rukama al kao sto sam rekla ...radile su druge prije mene taj posao i s posla malte ne isle u rodiliste. A ovo sto se danas radi je apsurd.
    Ja ne znam kako je zivjeti u Zg, ali ovdje kod nas su rijetki poslodavci s kojima ces se dogovoriti ovako nesto. Ja sam imala srece jer sam bila kod privatnika kojem je bilo vazno da je posao obavljen i nije komplicirao jel dolazim u 8 ili u deset ili subotom... Jos mozes i otkaz dobiti ako previse trazis.

A price kako se u Americi nakon 6 tjedana nakon porodjaja ide raditi... ide. Isla je i moja sestricna. Ali su i jaslice osigurane nakon 6 tjedana. A ako mama odluci ostati doma, moze dati otkaz. Jer zna da ce kad se odluci na povratak, posao naci relativno brzo. Tamo se moze zivjeti od jedne (tatine) place. Ovdje tesko. Zato su usporedbe s Amerikom besmislene.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja uopce ne mislim da se ovdje radi o usporedbama s amerikom ili nekom drugom zemljom u smislu prava i obaveza.

radi se sasvim jednostavno o stavu:
    da li smatras da li je u redu da izigravas, zakon, da potkradas i varas? (to covjek sebi moze ovako ili onako racionalizirati, ali cinjenice ostaju cinjenice)
    i da to i drugi rade?

a to nema veze ni sa amerikom ni sa njenim standardom.

Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno

Citiraj Amari prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam odmah rekla da me nije briga za drzavu kao sto ni drzavu nije briga za nasu djecu!
    I jos bi se osvrnula na gospođu koja se hvali da ne zeli na bolovanje a ima skracen cerviks I blizanacku trudnocu!
    E pa ja joj zelim srecu!
    I imas pravo ne isplati se s takvima raspravljat...a ipak je to dokaz da su moji postovi itekako argumentirani, jer to sam ranije I spomunjala!
    A sve ove koje su protiv, bas su na komplikacijama!
    I frustria me I to jaako, kad zene ne razumiju zene!
    Sretno vam svima sa vasim trudnocama, nadam se da ste odlucile sta je najbolje za vasu djecu!
    I dalje mislim da je bolje odmoriti nego se forsirati za vrj trudnoce za sitnu kunu vise na racunu!
    ja sam ta s blizancima pa mi pojasni sto tocno zelis reci.
    znaci vise je stalo onim trudnicama koje su "doma" odnosno na kavama i sl. nego onima koje su na poslu? mislim najbolje da od trudnoce pa do 18.godine zivota budemo doma s djetetom jer mu tako najvise pomazemo (a nek netko drugi zaradjuje)

nije meni ginekolog rekao MORAŠ biti doma, a ja sam rekla NEĆU - već je rekao da mi može napisati bolovanje ako želim. ja sam ga pitala da li ovako ugrozavam trudnocu, rekao je ne. i to je to. sad sam ja neodgovrna ili sto zelis reci?

Danonino avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj a_je_to prvotno napisa Vidi poruku

Zena moze biti na komplikacijama i biti sposobna i za kave i za sopinge i za slicne stvari... I trebalo bi je biti sram?

A kako može? Ja se nisam mogla dići iz kreveta, osim na wc. Kako je uopće fizički moguće odlaziti na kave i u šoping ako povraćaš, ako ti je skraćen cerviks, ako si otvorena, imaš krvarenje, hematom, ako ti prijeti prijevremeni porod...?

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Divim se svim ženama kojima se još da objašnjavati što je ispravno a što ne u cijeloj priči.
    a je to nitko ne uspoređuje Hrvatsku sa Amerikom. Javila se kaae koja živi u Americi pa je napisala kako stvari tamo stoje.
    Cijela diskusija po meni više nema smisla, bar ne za podforum na kojem se nalazi.
    Samo da odgovorim pokretačici teme da što se tiče godina nemam pojma da li je uvjet za komplikacije.
    Meni bolovanje nije otvoreno niti zbog hematoma u ranoj trudnoći a niti zbog mučnina. Rekao je moj ginić da su mučnine u trudnoći normalna stvar.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Samo da nadodam..uživati, šetati po šumi i baviti se hobijima se može i kad si trudnica koja radi. Pa čak i s mučninama i povraćanjem.
    P.s.ne radim u državnoj firmi. Moja plaća se ne razlikuje mnogo od naknade za komplikacije.

Danonino avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mučnine su normalan simptom i nisu indikacija za otvaranje bolovanja, osim ako nije riječ o povraćanju od desetak puta dnevno i padanju elektrolita jer nakon toga slijedi hospitalizacija i infuzije.

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Citiraj Danonino prvotno napisa Vidi poruku
    A kako može? Ja se nisam mogla dići iz kreveta, osim na wc. Kako je uopće fizički moguće odlaziti na kave i u šoping ako povraćaš, ako ti je skraćen cerviks, ako si otvorena, imaš krvarenje, hematom, ako ti prijeti prijevremeni porod...?
    Moze. Jer trudnica koja ne moze obavljati SVOJ posao iz bilo kojeg razloga (npr. med sestra, zastitarka, zene kojima je posao vezan uz teren i stalna truckanja u autu, zene u trgovini koje rade i fizicke poslove, i sl.) a ima urednu trudnocu salje se na bolovanje - komplikacije. Jer druge vrste bolovanja za nju nema. Sto bi ti napravila sa zenom koja radi u metrou, puni police picem, preslaguje skrinje s trbuhom? Takva zena ide na bolovanje, a s trudnocom je sve ok.

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Citiraj Sani1612 prvotno napisa Vidi poruku
    Divim se svim ženama kojima se još da objašnjavati što je ispravno a što ne u cijeloj priči.
    a je to nitko ne uspoređuje Hrvatsku sa Amerikom. Javila se kaae koja živi u Americi pa je napisala kako stvari tamo stoje.
    Cijela diskusija po meni više nema smisla, bar ne za podforum na kojem se nalazi.
    Samo da odgovorim pokretačici teme da što se tiče godina nemam pojma da li je uvjet za komplikacije.
    Meni bolovanje nije otvoreno niti zbog hematoma u ranoj trudnoći a niti zbog mučnina. Rekao je moj ginić da su mučnine u trudnoći normalna stvar.
    Ma ja sam Ameriku spomenula usput, i dodala stvari koje nisu recene.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Desetak? Bilo je dana kad sam nabrojala 20. Bila sam tjedan dana na bolovanju i vratila se na posao.
    a je to ja radim fizički zahtjevan posao za trudnicu i nisam na osnovu toga dobila bolovanje.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Sve više mi se čini da sve ovisi o giniću i dosta toga o stavu trudnice.

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Citiraj Sani1612 prvotno napisa Vidi poruku
    Desetak? Bilo je dana kad sam nabrojala 20. Bila sam tjedan dana na bolovanju i vratila se na posao.
    a je to ja radim fizički zahtjevan posao za trudnicu i nisam na osnovu toga dobila bolovanje.
    Mozda ovisi o doktoru. Ja ni kad sam u najboljoj formi ne mogu dignuti gajbu s pivom, neznam kako bih trudna... Pa takvih stotinjak dnevno...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bih ove Zuskine postove - analize potpisala od početka do kraja.
    Međutim, ipak me uvijek malo iznenadi tvrdoća u diksusijama na ovu temu, i stav "trudnoća nije bolest". Nije naravno, da nije bolest, ali često nosi niz stanja koja imaju simptome bolesti.
    Ne znam, kad netko ima trbušni virozu, je li ostane doma samo da ne zarazi ostale, ili i zato što je nemislosrdno tražiti da osoba s mučninom i povraćanjem radi? U stvari, ako nije problem da se takav radi, onda nije problem ni da se zarazi ostale? :D
    Ovdje se spominje deset povraćanja dnevno, e onda može bolovanje. Inače ništa: u razredu tumačiš svoje, odeš malo povratit, vratiš se u razred...čisto normalno...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Dok to ne ugrozava posao i zdravlje trudnice, ja bi rekla da moze proci. Ne znam...nisam povracala ali sam imala mucnine od jutra do veceri od 8-12tj prve trudnoce. Bilo mi je uzasna muka, bila doma ili na poslu. U tom periodu imala sam 22 leta. A kasnije sam se pocela otvarati, stavili me na terapiju i strogo mirovanje. U drugoj trudnoci sve ok. Putovala sam i radila do godisnjeg i porodiljnog. Mozda bi nekom moj posao bio razlog da ode na komplikacije i bez mucnina i dijagnoza, samo da ne mora putovati. Tko ce ga znati.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ja uopce ne mislim da se ovdje radi o usporedbama s amerikom ili nekom drugom zemljom u smislu prava i obaveza.

radi se sasvim jednostavno o stavu:
    da li smatras da li je u redu da izigravas, zakon, da potkradas i varas? (to covjek sebi moze ovako ili onako racionalizirati, ali cinjenice ostaju cinjenice)
    i da to i drugi rade?

a to nema veze ni sa amerikom ni sa njenim standardom.
    Ova tema mi je uvijek "bolna", jednom je topic koji sam otvorila na istu temu brzo zaključan.
    Meni tu konkretno zapravo nije pitanje varanja, nego mi u cijelom sustavu fali neka druga konkretna mogućnost za trudnicu na poslu koja će joj olakšati posao. I ne samo olakšati posao, nego i da ona bude funkcionalna na tom poslu. Zakon kaže da poslodavac treba trudnicu prebaciti na odgovarajuće mjesto ili on plaćati naknadu plaće ako takvo mjesto nema - u Hrvatskoj je to "onda je svizac zamotao čokoladu". Ili ne mora biti?

Otvaračici teme - po zakonu godine nisu. Ja sam to proučavala, ima na webu HZZO-a. Komplikacije se "na papiru" mogu dobiti samo za stvarno gadne stvari, i max 90 dana.

Onda me tu muči, i još uvijek moralno - jer sam i sama na komplikacijama bila - što drugo zapravo ja mogu napraviti glede npr. mučnina i povraćanja? Mjesecima sam spavala po 4 sata, ostatak noći hodala, jela suhe stvari pa šetala oko wc-a. Bilo mi je zlo od jutra do sutra, ali na infuziji nisam bila. Na poslu sam od 5. tjedna sjedila i plakala. Nijedan izvještaj (s puno sitnih brojki) nisam završila pa je šef platio honoraca da to dovrši. Dr. mi je onda otvorila bolovanje.

Netko drugi može navesti par drugih primjera zbog kojih normalnih trudničkih tegoba nisu bile na ovaj ili onaj način funkcionalne na poslu... I ako možda imaš posao na kojem ipak možeš koliko toliko biti funkcionalan, pa se još provučeš... ali ako nemaš? Zašto ti je jedini izlaz "lažne komplikacije ili otkaz?" Zbog poslodavaca kojima se ne da tebe plaćati za manju učinkovitost?

Ne pričam o tome "nije mi ništa, ali mi se isplati" - ne mislim da je sve to crno-bijelo, nego da fali neka normalna regulacija za ono što nisu teške koplikacije, ali ipak smanjuje radnu funkcionalnost.

I iskreno, mislite da "država" tome želi stati na kraj, zar ne bi to već učinila?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ova tema mi je uvijek "bolna", jednom je topic koji sam otvorila na istu temu brzo zaključan.
    Meni tu konkretno zapravo nije pitanje varanja, nego mi u cijelom sustavu fali neka druga konkretna mogućnost za trudnicu na poslu koja će joj olakšati posao. I ne samo olakšati posao, nego i da ona bude funkcionalna na tom poslu. Zakon kaže da poslodavac treba trudnicu prebaciti na odgovarajuće mjesto ili on plaćati naknadu plaće ako takvo mjesto nema - u Hrvatskoj je to "onda je svizac zamotao čokoladu". Ili ne mora biti?

Otvaračici teme - po zakonu godine nisu. Ja sam to proučavala, ima na webu HZZO-a. Komplikacije se "na papiru" mogu dobiti samo za stvarno gadne stvari, i max 90 dana.

Onda me tu muči, i još uvijek moralno - jer sam i sama na komplikacijama bila - što drugo zapravo ja mogu napraviti glede npr. mučnina i povraćanja? Mjesecima sam spavala po 4 sata, ostatak noći hodala, jela suhe stvari pa šetala oko wc-a. Bilo mi je zlo od jutra do sutra, ali na infuziji nisam bila. Na poslu sam od 5. tjedna sjedila i plakala. Nijedan izvještaj (s puno sitnih brojki) nisam završila pa je šef platio honoraca da to dovrši. Dr. mi je onda otvorila bolovanje.

Netko drugi može navesti par drugih primjera zbog kojih normalnih trudničkih tegoba nisu bile na ovaj ili onaj način funkcionalne na poslu... I ako možda imaš posao na kojem ipak možeš koliko toliko biti funkcionalan, pa se još provučeš... ali ako nemaš? Zašto ti je jedini izlaz "lažne komplikacije ili otkaz?" Zbog poslodavaca kojima se ne da tebe plaćati za manju učinkovitost?

Ne pričam o tome "nije mi ništa, ali mi se isplati" - ne mislim da je sve to crno-bijelo, nego da fali neka normalna regulacija za ono što nisu teške koplikacije, ali ipak smanjuje radnu funkcionalnost.

I iskreno, mislite da "država" tome želi stati na kraj, zar ne bi to već učinila?
    O ovome se vec da raspravljati

A ne: vi ne volite svoju djecu jer radite trudne.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Zakon kaže da poslodavac treba trudnicu prebaciti na odgovarajuće mjesto ili on plaćati naknadu plaće ako takvo mjesto nema
    Naravno ne svakoj trudnici promijeniti radno mjesto, nego ako joj trenutni posao "nije odgovarajući".

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

O ovome se vec da raspravljati

A ne: vi ne volite svoju djecu jer radite trudne.
    X

Danonino avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj a_je_to prvotno napisa Vidi poruku
    Sto bi ti napravila sa zenom koja radi u metrou, puni police picem, preslaguje skrinje s trbuhom?
    Prebacila je na drugo radno mjesto, promijenila joj opis posla, dala lakše poslove, ove fizički teže prebacila ostalim zaposlenima. Tako su napravili i samnom i kolegicama - ukinuli nam terene i dali uredske zadatke. Isto bi napravila i sa zaštitarkom i medicinskom sestrom. Ne mora podizati pacijente i raditi noćne smjene, može npr. pisati otpusna pisma, naručivati pacijente u ambulanti. Na poslodavcu je kako da organizira posao, a i tu je i solidarnost među kolegama.

Posao u metrou nije indikacija za bolovanje, daj molim te Iznimke su jedino osobe koje su na radnim mjestima izložene zračenju, zaraznim bolestima i sl.

nivesa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne znam tko me je citirao kad sam napisala da na komplikacijama nije normalno radit generalku hodat po birtijama i sve ostalo...i jos k tome ja ne volim svoje djete jer zelim radit a nemogu jer sam povracala od 0-24 i nisam stogla ni u wc a kamoli do kafica.
    Tko hod da je citirao- ako si otvorena ili imas hematom ili bilo koju komplikaciju osim povremenih mucnina onda ne mozes nista od navedenog jer cuvas trudnocu. Pa taman i ako to zahtjeva lezanje od 0-24. Ako je posao nepogodan za trudnicu a nije joj nista ok, ali mi nemoj prodavat foru da si otvorena i pospremas jer onda stvarno ne radis u interesu djeteta. Zato se i razlikuju komplikacije od nesposobnosti za rad. Da. Po tome je i moj muz treba lezat kraj mene jer sam ja bila neaposobna za normalno funkcioniranje ali nije jer mi kredit nece platit drzava ni nitko drugi. U zg je gore nego sto mislite vi koji niste u zg. Nama tu poslovi ne nicu svaki dan i lova ne pada sa neba. Ja sam kod privatnika pa sam lijepo s komplikacija otiala na porodiljni koji je u mom alucaju mogao trajat 3mj a poslje toga sam solidarno dobila otkaz! Haha bas super. Nitko ne usporeduje Ameriku sa Hrv jer je to ne moguce.

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Tako bi to trebalo biti, ali u praksi bas i nije. Vi zivite u nekom idealnom svijetu, morati cu i ja tamo preseliti...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih ove Zuskine postove - analize potpisala od početka do kraja.
    Međutim, ipak me uvijek malo iznenadi tvrdoća u diksusijama na ovu temu, i stav "trudnoća nije bolest". Nije naravno, da nije bolest, ali često nosi niz stanja koja imaju simptome bolesti.
    Ne znam, kad netko ima trbušni virozu, je li ostane doma samo da ne zarazi ostale, ili i zato što je nemislosrdno tražiti da osoba s mučninom i povraćanjem radi? U stvari, ako nije problem da se takav radi, onda nije problem ni da se zarazi ostale? :D
    Ovdje se spominje deset povraćanja dnevno, e onda može bolovanje. Inače ništa: u razredu tumačiš svoje, odeš malo povratit, vratiš se u razred...čisto normalno...
    ne znam sto mislis pod tvrdocom? ako su od 650 trudnica, 600 na komplikacijma, onda je to vrlo, vrlo cudnovato.
    ono sto mene u ovim diskusijama zapravo uvijek osupne je ta bezobrastina, kojom tumacis svoje kakti "pravo" da cijlu trudnocu budes na bolovanju.
    pa ono, barem suti o tome, ako vec varas.

a svi topici ovog tipa imaju otprilike isti scenarij:
    ono pitanje: kako dobit komplikacije, da li mi se uopce isplati raditi...itd?
    onda ide stranica savjeta: pa nisi luda se zivcirati na poslu...ovo ono, lijepo uzivaj u kavi, setnji...
    zatim se javi netko tko kaze: ali to bas i nije u redu, to je zapravo prevara..
    pa onda dode malo spina, a ne neee, nisaaam jaaa - imala sam jake mucnine pa ovo , pa ono (pa covjek bude zbog mucnina mjesec dana na bolovanju, ne 7 mjeseci)

onda dode druga frakcija koja ocito ne razumije ni smisao, ni nacin funkcioniranje, niti drzave, niti drustva, niti zdravstvenog osiguranja....i krene u slatkorjecivo, populisticko:
    ali sto ne zasluzuje svaka zena.. ovo ono, u mom idealno svijetu... (halo, nema idealnog svijeta, a ponajmanje mi zivimo u njemu)

ja tu diskusiju uopce ne vidim na nekom individualnom nivou, da bih ja sad isla nekoga prozivati. jasne su meni poznanice i frendice (i nijedna nije medicinska sestra, niti nosi teske kasete u konzumu), zene mi lijepo otvoreno kazu, to svi rade, pa i ja.

vidim je na onom nivou na kojem je zuska pisala na drugom topiku.
    1. ako zelis promjenu u svijetu, budi ta promjena
    2. sve je kauzalno povezano - dakle radi se naprosto o odgovornosti pojedinca i za sebe i za sve ostale, dakle radi se o odgovornosti svih za sve.
    pojednostavljeno receno: ako smatras da ti imas pravo varati, onda dajes i svim ostalima pravo da varaju. pa onda se nemoj cuditi ni sanaderu, ni svim ostalima.

i onda mi je stvarno deplasirano da nam neko prodaje muda pod bubrege i objasnjava nam da one koje zaobilaze zakon i varaju, se ustvari brinu za svoju djecu.
    a ove druge su valjda zle macehe.

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj Danonino prvotno napisa Vidi poruku
    Prebacila je na drugo radno mjesto, promijenila joj opis posla, dala lakše poslove, ove fizički teže prebacila ostalim zaposlenima. Tako su napravili i samnom i kolegicama - ukinuli nam terene i dali uredske zadatke. Isto bi napravila i sa zaštitarkom i medicinskom sestrom. Ne mora podizati pacijente i raditi noćne smjene, može npr. pisati otpusna pisma, naručivati pacijente u ambulanti. Na poslodavcu je kako da organizira posao, a i tu je i solidarnost među kolegama.

Posao u metrou nije indikacija za bolovanje, daj molim te Iznimke su jedino osobe koje su na radnim mjestima izložene zračenju, zaraznim bolestima i sl.
    Sigurna sam da ne zivimo u istoj Hrvatskoj!

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

seni, napisala si to da je divota za čitati...potpisujem od a-z

Danonino avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Sigurna sam da ne zivimo u istoj Hrvatskoj!
    Pitanje je bilo što bi JA napravila s takvom trudnicom. A u istoj Hrvatskoj će žena u metrou s 2 ipol-3 tisuće kn radije otić na bolovanje nego da je poslodavac prebacuje na drugo radno mjesto jer će isti taj novac dobijati i doma :D

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kud li ode ova tema

Činjenica:
    Bolovanje propisuje liječnik. Ako on/ona kaže da trudnica ide na bolovanje, onda ide. I točka.

Tu nema veze ni država, ni doprinosi, ni djeca sa pp, ni puknuti nasip, ni Silicijska dolina u Lici, bogme ni kašete u Metrou.

Kako će se trudnica ponašati na tom bolovanju, stvar je onoga što joj je preporučio liječnik i onoga koliko će se dotična držati tih preporuka.

Ne vjerujem da postoji ijedna trudnica na svijetu koja će, nakon što joj njen liječnik preporuči bolovanje, odbiti isto i reći da će radije raditi. Valjda joj je zdravlje budućeg djeteta važnije od svih poslova, od sve politike i od svih novaca. Ili nije? Pa ja i dalje živim u svom ružičastom oblaku.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

seni, svaka forumska diskusija ima i osobni nivo

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Beti bar si ti mogla povezati o cemu se prica. Kad te ginekolog nakon prvog pregleda pita da li ti trebaju komplikacije, a ti zbunjeno ostanes-molim, sto, jel sve ok s mebom i bebom?? Vjeruj da postoje one koje to odbijaju. Ali taj ginekolog bi trebao dobiti pec pec po dzepu!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam sto mislis pod tvrdocom?
    I da dodam, sigurno je da ne mislim ni na što što si razradila u ostatku posta. Pa zato sam i napisala da Zuskine analize mogu samo potpisati.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    seni, svaka forumska diskusija ima i osobni nivo
    jest ima nesto i u tome, sto kazes.
    pod osobni nivo sam mislila, da nije poanta u tome, da se sad svatko kao "opravdava" - ja sam stvarno morala ici na bolovanje zbog ovog ili onog, ili da iznosimo osobne price, kao argumente ili protuargumente.
    nadam se da sam razumljiva.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jest ima nesto i u tome, sto kazes.
    pod osobni nivo sam mislila, da nije poanta u tome, da se sad svatko kao "opravdava" - ja sam stvarno morala ici na bolovanje zbog ovog ili onog, ili da iznosimo osobne price, kao argumente ili protuargumente.
    Pa naravno, bez daljnjega da nije poanta.
    Ali se uvijek događa, šta ne? :D
    I nađe se netko, evo kao bubilo, tko kaže: znam da trudnoća nije bolest, ali ja sam se užasno i bolesno osjećala, iako nije bilo nikakvih rizika. A drugi, maltene: pa tko ti je kriv, je li te netko tjerao da ostaneš trudna, u čemu je tu probem ako povratiš osam puta za radnog vremena ili ako ti se raspadaju leđa?!! :D
    Mrvicu karikiram, ali eto, to me iznenadi. Empatija nije u kontradikciji sa željom za odgovornim društvom.
    Posljednje uređivanje od vertex : 10.09.2014. at 15:20

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

razumijem sto mislis.

moje se opservacije odnose prvenstveno na vrlo rasirenu pojavu:
    -dodes na pregled u drugom mjesecu i dobijes komplikacije do kraja trudnoce. (ili na vlastitu incijativu muljanja, ili na pitanje ginekologa, a ocemo li komplikacije? - tako moja dobra frendica opisuje situaciju u malom dalmatinskom mjestu )
    -te na to da je pojava tako rasirena, da izgleda kao da mi hrvati imamo neki cudan poremecaj trudnoca.

sve ostale varijante, od promjena mjesta rada, smanjenja opsega, povremenih bolovanja, itd..itd..a zbog razno raznih opravdanih razloga, koji su ili bi trebali biti obuhvaceni zakonskim odredbama, te ljecnickim ususima, nisu predmet mojih opservacija.

a pod te opravdane razloge ja ne podrazumjevam:
    - a sto bi se zivcirala, ljepse mi je sjedit doma...
    - ne bih jela sendvice, nego bi radje topli rucak
    - hm, dobivati cu iste novce, pa sto bi radila
    - itd..itd...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma jasno je meni što ti pišeš, i slažem se. Muda pod bubrige - to nikako ne volim.

Ali ovaj tvoj pasus, sa smanjivanjima opsega posla, promjene radnog mjesta i slično - ipak bi trebalo uzeti u obzir. Zanima me kakva su tu rješenja i praksa. Ja bih rekla - nikakva, ali možda i nisam u pravu. A nije nevažno postoje li mogućnosti (na papiru I u praksi).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Amari, tvoji postovi odisu gorcinom i uopce ti nisu na mjestu. Iz svake recenice ti cutim neku frustriranost. Svicarska necemo biti sve dok je nesto "lazno"-"normalno".

I da, ima nas koje radimo kod privatnika, na zahtjevnim i odgovornim mjestima, koje nikad na poslu ne buljimo u prazno, koje nemamo minut slobodnog hoda, koje nemaju slobodan dan za pregled itd.

Pa da barem kazes da nije fer da trudnice izvlace zemlju iz gov***, da barem kazes realno da te boli briga za drzavu.
    Nego uz sve napisano spremna si govoriti nama da ne znamo kako funkcionira drzava. Da funkcionira po tvom, vjerujem da ne bi ni postojala.

Uh, jako rijetko sudjelujem u ovakvim raspravama jer ne volim se spustati na svadjalacki nivo.

Tvoji postovi nisu argumentirani nicim osim ljutnjom, a ja nasjela na to.

Jaooo.
    Veliki X.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I seni, hvala sto postojis.
    Tvoji postovi su melem na ranu.I slazem se za trudnice u Austriji i RH, poznajem obje strane i potpisujem od rijeci od rijeci. Znam dvije takve u Hrvatskoj koje su po shemi komplikacije-porodiljni-komplikacije odradile tri trudnoce za redom. A nije im bilo apsolutno nista. U Austriji ne poznajem niti jednu koja je bila na opravdanim komplikacijama-iako bi dobivale punu placu.

I btw, ne rade svi u drzavnim firmama. Osobno radim 9h dnevno + 1h neplacene pauze. I stojim stalno na nogama.
    I ne pada mi na pamet ici na bolovanje. Iako bi dobila cijelu placu. Zato sto to smatram nemoralnim i krajnje bezobraznim djelom.
    Uz to, ne znam tko je napisao, cini mi se jos na drugoj stranici, "pa necemo valjda kretati od trudnica". U tome i lezi jedan od temeljnih problema hrvatskog drustva. Necemo krenuti od studenata, necemo krenuti od trudnica, necemo krenuti od nikuda. Nema kriticne mase, nitko se ne buni, svima je sve svejedno i ajmo samo iskoristiti sustav gdje se moze.

I onda se pitamo kako novaca nema, gdje su..
    Posljednje uređivanje od annie84 : 10.09.2014. at 20:39

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Sva sreca niste lijecnici, pa nit ne odlucujete o tome tko moze a tko ne na komplikacije! Glupa je rasprava jer ne vidite dalje od nosa!
    I tuzno je citati da niste svjesni gdje zivite...ali niti malo! Jer u danasnje vrijeme ovo sto pisete...??????
    Ako ne radite u drzavnoj firmi tesko je shvatiti da poslodavac nema razumijevanja za .... jooj trudna sam... mogu radit 4 sata? Ili....danas se lose osjecam...mogu doma ranije?
    Ili osvrt na zadnji post I odmah mi je jasnije koliko ljudi nista ne razumiju, pa dobro zeno draga...da su bolovanja na teret poslodavca nitkoosim vas u drzavnim firmama na porodiljni ne bi mogao! Pa vi niste svjesni nekih osnova funkcioniranja drustva, mogu se kladit da sve vi koje ste protiv komplikacija radite u drzavnim firmama, izadete kad vam treba na preglede...idete po nalaze....ako treba radite 4 sata I ako vam je lose buljite u prazno I nikog nije briga koliko ste taj dan napravili!
    Pa lako je njoj reci da nije pravo trudnice da lezi doma I gladi trbuh, kad ona na poslu sjedi I gladi trbuh I vidi samo sebe! Ne vidi ona zenu koja na poslu ima stres, kretenskog sefa, koja ne stigne na wc, koja ne stigne pojest, koja ima veliku odgovornost, koja ne moze dobit dan godisnjeg ili bilo kakav slobodan dan za pregled ...I da... njenog sefa ne zanima sto po zakonu ima pravo na to...ona jednostavno ne moze izac s posla!!!!
    I, da...sve je to zbog trudnih zena, one su krive zasto nam je drzava takva!
    I jos da ponovim...bolovanje na teret poslodavca...wtf?? Prvo se okrenut oko sebe, naime...ovo ipak nije Švicarska!
    Rasprava je otisla ali moram ovo komentirati....Ne , ja ne radim u drzavnoj firmi.bas suprotno. ja moram svaku minutu svog radnog vremena odraditi.znaci ako me zovu iz vrtica da mi je dijete bolesno sat vremena prije kraja mog radnog vremena ili cu za taj dan otvoriti bolovanje ili cu drugi dan tih sat vremena odraditi.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kad bi kojim slučajem naknada za mirovanje u trudnoći bila npr. 70% plaće i progresivno padala što bi bilo u redu jer se toliko plaćaju i ostala bolovanja, mislim da bi hrvatske trudnice naglo ozdravile.
    Kad bi se napravila analiza kolike se naknade isplaćuju, mislim da bi ispalo da 90% naknada ide ispod onih maksimalnih 4200 kn.
    I to je srž problema.
    U trudnoći ne rade one trudnice koje imaju manje plaće od 4200kn.
    Nema to veze ni s vrstama posla, ni sa stvarnim komplikacijama kojih je realno- malo.
    Netko je pisao o uplatama u fondove i diskriminacijama pa što da na tu temu kažu žene koje nikad nisu bile trudne iz bilo kojeg razloga i nikad nisu mogle "uživati" u blagodatima "komplikacija"?

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Da, najvise au zakinute one koje imaju velike place. Bilo bi pravedno da su naknade delimitirane. Ali budimo objektivni, niske place uglavnom imaju zenes fizicki tezim poslovima. Osim toga, place se i po regijama dosta razlikuju. Ja osobno znam samo par ljudi u svojoj okolini koji imaju neto placu oko 7,8 tisuca kn. Svi drugi su ispod toga.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Kad bi kojim slučajem naknada za mirovanje u trudnoći bila npr. 70% plaće i progresivno padala što bi bilo u redu jer se toliko plaćaju i ostala bolovanja, mislim da bi hrvatske trudnice naglo ozdravile.
    Kad bi se napravila analiza kolike se naknade isplaćuju, mislim da bi ispalo da 90% naknada ide ispod onih maksimalnih 4200 kn.
    I to je srž problema.
    U trudnoći ne rade one trudnice koje imaju manje plaće od 4200kn.
    Nema to veze ni s vrstama posla, ni sa stvarnim komplikacijama kojih je realno- malo.
    Netko je pisao o uplatama u fondove i diskriminacijama pa što da na tu temu kažu žene koje nikad nisu bile trudne iz bilo kojeg razloga i nikad nisu mogle "uživati" u blagodatima "komplikacija"?
    Onda svima treba dici place na barem 5500 , a limit ostaviti isti.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Sad kad malo razmišljam,mene je rijetko tkl upitao zašto sam bila na komplikacijama. Valjda su lažne komplikacije toliko uobičajene da se nitko ni ne usudi pitati. Ja sam iznenadno otišla u 10tt i držim rekord. Najduže sam radila u trudnoći od svih zaposlenih

Jedna od zabranjenih aktivnosti u trudnoći mi je dopola trudnoće bio sex.....a ako nisam sposobna za sex nisam ni za posao.

Mučnine nisam imala,ali znam da može biti gadno i to je po meni dovoljan razlog za komplikacije,ali po savjesti svake trudnice jer neznam kako dokazati da netko ima ili nema mučnine. Ja bih onda radije da bude pokoja na komplikacijama i neopravdano nego da neka patnica bude vraćena na posao s mučninama i povraćanjuma.

Onda noge....mene su od 7mj trudnoće toliko bolile noge i bile natečene nakon 20min stajanja da nemogu zamislit kako bi radila posao koji sad radim. Nemogu

Mene uopće ova tema toliko ne uzbuđuje jer svakodnevno gledam kako se vara država,pa onda i kako država vara samu sebe da je to postalo presmiješno. Trebalo bi krenuti od bilokoga,ako treba i od trudnice..samo da više krene

Usput da dodam....svako 2-3 mj sam na komisiju produživala bolovanje...nešto se ipak događa...kontrolira....čula sam da su tamo negdje neku trudnicu vratili na posao,prekinuli joj komplikacije....ne poznajem ni jednu

Ovo da su najviše zakinuti oni s velikim plaćama donekle je istina. Al ipak mislim da su najviše zakinuti oni koji primaju pola plaće "na ruke".....čujem da ima i takvih

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ispravak....držim rekord u firmi gdje radim

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Carmina, nije poanta ove teme nečija dijagnoza.
    Jer komplikacija u trudnoći ima, ali daleko manje nego što to ispada po broju trudničkih bolovanja.
    Na početku je pitano jesu li godine, razlog za otvaranje bolovanja?
    Odgovoreno je da- nisu. Imamo doktorice koje prate ovu temu i javljaju se pa valjda one znaju i kako stoji u pravilnicima i kako stoji s dijagnozama.
    Dakle, godine nisu indikacija za bolovanje.
    I onda je krenulo: te trudnice su jadne, te nisu, pa su zakinute, Za što? Tu u potpunosti potpisujem Zusku, pa zakaj bi radile bolje da piju kave pa smo se čak i nesretnih ishoda trudnoća dotakli...
    Kakve to sve veze ima s neopravdanim bolovanjima?
    Baš nikakve.
    I ja sam imala sedam spontanih, pet prije i još dva poslije jedva ostvarene trudnoće u kojoj sam umirala koliko mi je bilo zlo i naticala i užasno visoki tlak i veeelika beba i hitan carski i nakratko bila u potpomognutoj i odustala i imam sada i visoke godine i da kojim čudom ostanem trudna radila bih. Itekako.
    Ne na uštrb svog i djetetovog zdravlja. To ne, ali ne bih ni na bolovanju bila pa kafenisala okolo.
    Jer to nije moje pravo, to nije pošteno, to je za trudnice sa stvarnim komplikacijama.
    A zbog onih koji kafenišu na izmišljenim bolovanjima bude se postrožilo svima pa će trudnice sa stvarnim komplikacijama nažalost morati zbilja padati u nesvjest da bi dobile bolovanje i to ne skroz, nego par dana i natrag na posao.
    Tako je uostalom bilo šezdesetih kad je moja mama nosila mene, a radila je u dućanu i to dvokratno i isto imala spontani prije trudnoće iz koje sam se rodila ja. Živa i zdrava.
    I onda je morala ići raditi kad sam ja imala samo tri mjeseca.
    I danas zna pričati kako joj je mlijeko curilo dok je bila na poslu, a ja doma na bočici s nekom babom od koje su ona i pok. tata iznajmili sobicu u Dubravi i koja me stavila u krevet od svoje unuke koja je imala gnojni meningitis pa smo svi i ja i roditelji završili u bolnici na ispitivanju i hvala Bogu nisam pokupila meningitis...a to je samo djelić onoga što smo pro i preživjeli.
    I?
    Hoće li još netko napisati kako su danas trudnice zakinute?
    Ma kaj got.

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Jesam, annie i s2000, bas ogorcena kad vidim neke recenice...tipa "Ja sa hematomima na mirovanju i "nagradom" na racunu a ona na kavi"! Nemoj zaboravit da i ona ima tu istu nagradu na racunu, možda bi i ona rađe bila na poslu, a možda i ne bi, ne možeš znat! Umjesto da vam bude drago da zena smije izac prosetat, vama zao. Nikad necu razumjet takve ljude, budite sretni kad neka uziva u trudnoci i brine o djetetu, a ne ljubomorni!

I jesam, ogorcena sam kada vidim da bi nekima bilo draze vidjet trudnicu kako diže gajbe nego kako seta ili sjedi na kavi.

I jesam, ogorcena sam kada vidim da u danasnje vrijeme kad je sve dostupno, i medicinska literatura i intrenet, neke još uvijek vjeruju da prehrana i stres ne utjecu na razvoj djeteta.
    Još nek kaze, jela sam sra...pa rodila sam zdravo dijete! Ok, jesi, ali da li ce bit zdravo za godinu, dvije, pet? Da li si sigurna da ce i sljedece bit zdravo? Ipak su to stvari na koje mi možemo utjecat! Svi misle da se njima ništa ne može dogodit.
    Pa dajte procitajte koju knjigu ( ne mislim na 50 nijansi sive). Nemojte bit sebicne bar tih 7-8 mj i brinite o zdravlju. Hrpa vas se veseli sto vas dr ne pregleda, pa stisnite zube i odradite to!

Beti živiš na ruzicastom oblaku, nekim trudnicama je bitnija placa, bitnije da im doma nije dosadno, i bitnije im je zapalit cigaretu i popit pivu nego zdravlje djeteta!
    Još sam pod dojmom kolegice koja je u Pragu u 40-oj uspjela zatrudnit i bila sva sretna kako ju dr ne pregledava, šta ce joj još i taj stres, pa zao joj novaca nece na bolovanje, dobije pola place....i eto, rodila u 28.tjednu. A isto je mislila da se to njoj nece dogodit jer je sve ok! Je, bilo je do 28, tjedna, bar je tako mislila! I sta joj vrijedi sad tih 6 placa? A nije sirota, malo joj je bilo 10.000 kn koje bi imali tih 6 mj ona i muz!

Tako je seni, nije za bolovanje ali je itekako vazno....i izbjegevati stres i pravilno se hraniti, i ne, nisam to sve mogla na poslu, i ne, nisam zbog toga bila na bolovanju, ale eto, bilo mi je itekako bitno! Bilo bi lijepo da je i vama! Ako ne vjerujete postoji strucna literatura! Ali nekim zenama jednostavno nije bitno i ne da im se!

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

ah amari, pa što ti misliš da smo mi tako bedaste pa niš neznamo od toga što si ti sad napisala? ja radim vrlo odgovoran posao, imam doma malo dijete, redovne obveze i još uvijek brinem što ću jesti jer to mi je važno i inače, ne samo i u trudnoći. pa kupujem zdravo, kuham i spremam zdrave gablece koje vučem sa sobom na posao i jednem u pauzi dok mi stranke neumorno kucaju na vrata.i radim.putujem 90km dnevno. redovito pratim svu stručnu literaturu vezanu za trudnoću i odgoj djece. redovito kontroliram svoju trudnoću.ja mora da sam neko čudo od čovjeka kad se to sve može.
    a drugo, kroz povijest žene su uvijek radile kroz svoje trudnoće, nisu možda išle na posao kao danas ali su se zato dobro trošile brinući se o kućanstvu, obitelji da ne govorimo poljoprivreda i sl...i gle koliko je čovječanstvo već doguralo. znam, nećemo se vraćati u prošlost, niti je to cilj, ali danas uz neusporedivu zdravstvenu skrb koje svi ljudi imaju pa tako i trudnice odjednom ti trudnicu smatraš puno bolesnijom osobom.maltene nesposobnom 9 mj.
    sve je to jasno, država, poslodavci ovakvi onakvi, period trudnoće je divan, treba uživati..ali i živjeti, u realnosti, brinuti se o sebi ali i svijetu oko sebe..(sad sam ga zafilozofirala...)

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

amari, ako netko treba procitati strucnu literaturu-onda si to ti. Ja sam se dovoljno toga nacitala, kako na fakultetu, a tako i do dana danasnjeg, a i citam na dnevnoj bazi. Nemoj osudivati i govoriti da netko nije nacitan ako se ne zalaze za neopravdano i lazno otvaranje komplikacija u trudnoci.
    A o zdravoj, organskoj prehrani i dojenju djeteta i sto je za dijete najbolje-tu ne moras rapravljat. To svi znamo jako dobro.
    Posljednje uređivanje od annie84 : 11.09.2014. at 11:44

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Tanči ja se slažem s tobom. Ovo moje osobno iskustvo je uglavnom i većinom bilo pomalo ironično. Šta sam ja htjela reć je to da postoje nekakve kontrole svako 2-3mj..prije ih nije ni bilo. Meni je drago da ih ima mada su površne. Ostaje i dalje većina na lošoj savjesti nas građana i doktora nažalost. Previše je lažnih komplikacija,to je meni grozno,al grozno bi mi bilo vidjeti i trudnicu kako prenaša gajbe. Bilo bi divno da su te naknade u visini pune plaće,al meni to nije važno. Moja je naknada bila upola manja pa me nije spriječilo da budem trudna. Kakvi krediti,računi itd. Nije država bankomat,to bi trebali svi biti svijesni i pokriti se onoliko koliko je dug pokrivač. Godine same po sebi nisu razlog za otvaranje komplikacija,al možda u kombinaciji s npr.težim fizičkim radom (ne poznajem zakon) itd možda i jesu,al to je opet po savjesti pojedinca.

I još da dodam....trudnoća se stvarno počela tretirati kao bolest..šta je sljedeće

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Ne morate se vi osjecat prozvano, nekima bi stvarno dobro došla knjiga!

Stranica 4 od 9 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •