Stranica 7 od 9 PrviPrvi ... 56789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 411

Tema: Komplikacije (čuvanje trudnoće)

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    O bolovanju odlucuju birokrati.
    npr. zakon NE predvida mogucnost bolovanja za dijte koje je hospitalizirano , a starije je od 5 godina.
    ne znam da li to itko zna.
    vjerojatno samo onaj tko se nasao u toj situaciji.
    To je nažalost naša stvarnost. Zakoni koji uopće ne uzimaju u obzir potrebe naroda kojeg bi trebali štititi. I onda si zahvalan bogu što imaš doktora opće prakse koji će ti otvoriti bolovanje pod nekom drugom dijagnozom da možeš s djetetom u bolnicu. Ne smatram da tog liječnika ili tog roditelja treba smatrati nekakvim kradljivcem ili izrabljivačem sustava jer druge opcije NEMA.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa i ja kazem sto mene smeta. Ok, indirektno, jer vise ne pridonosim drzavnom proracunu RH pa od njega nista niti ne ocekujem. Ali ostavljam si na pravo da mi bude zao sto mi rodbina i prijatelji zive negdje gdje je svastanesto prihvatljivo i ok jer, eto, kao sto je eringyum napisala, ako si mali lopov, nije bitno. Samo su veliki bitni.

Ja se uopce ne protivim tome da doktori odlucuju o bolovanju; stvarno, tko bi drugi trebao (a dok je u okviru zakona)? Steta jedino sto se zakoni ne provode kad treba.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i ja kazem sto mene smeta. Ok, indirektno, jer vise ne pridonosim drzavnom proracunu RH pa od njega nista niti ne ocekujem. Ali ostavljam si na pravo da mi bude zao sto mi rodbina i prijatelji zive negdje gdje je svastanesto prihvatljivo i ok jer, eto, kao sto je eringyum napisala, ako si mali lopov, nije bitno. Samo su veliki bitni.

Ja se uopce ne protivim tome da doktori odlucuju o bolovanju; stvarno, tko bi drugi trebao (a dok je u okviru zakona)? Steta jedino sto se zakoni ne provode kad treba.
    provodenje zakona u ovoj drzavi je kronicna bolest.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa kuzim sto pises
    Pitam zar bi i taj dio o bolovanju o kojem odlucuju lijecici trebalo dati nekome drugome?
    Mislim, da, neki okviri moraju postojati, al ovaj primjer sto si ti navela po meni su mogli samo idioti napisati
    Ne znam, pretpostavljam da bi lijecnik drugacije to postavio (nadam se)

edit: odgovarala sam sirius
    Posljednje uređivanje od Ginger : 14.06.2015. at 22:57

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

provodenje zakona u ovoj drzavi je kronicna bolest.
    Pa da, sto je bilo prije - kokos ili jaje
    Da je poslodavac trudnici omogucio normalne uvjete rada, bi lo ona isla na bolovanje?

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nisam rekla da nije bitno ako si mali lopov. Rekla sam da s obzirom koliko sam uplatila u proračun na teret bolovanja i koliko ću iz njega 'izvući' ne mogu se smatrati lopovom. I nisam na komplikacijama jer ne želim raditi nego zato što po zakonu, ne smijem raditi u zoni zračenja a druga opcija ne postoji. Ako me zbog toga smatraš malim lopovom, to je tvoje pravo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kuzim sto pises
    Pitam zar bi i taj dio o bolovanju o kojem odlucuju lijecici trebalo dati nekome drugome?
    Mislim, da, neki okviri moraju postojati, al ovaj primjer sto si ti navela po meni su mogli samo idioti napisati
    Ne znam, pretpostavljam da bi lijecnik drugacije to postavio (nadam se)

edit: odgovarala sam sirius
    Samo se nadaj.
    Do prije 10 godina nije uopce postojao pojam bolovanja za dijete dok je u bolnici bilo koje dobi ( to je onda Roda progurala, ali su stavili limit na 5 godina).
    Neki lijecnici stare skole bi mozda radije da je ostalo tako, da bolovanja nema. Jer je dijete zbrinuto.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Fakat sam naivcina

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da, sto je bilo prije - kokos ili jaje
    Da je poslodavac trudnici omogucio normalne uvjete rada, bi lo ona isla na bolovanje?
    Pa to ja i pricam. Zakon o radu je prilicno jasan. Ali cini se da nitko ne vidi taj clanak.
    Iako cesto postoji i zloupotreba koristenja jer su uvijeti normalni , a ne ugrozavajuci.
    ( jer cesto se spominje pravo na bolovanje samo zbog pojma -trudnoca-, a posao je normalan)
    Posljednje uređivanje od sirius : 15.06.2015. at 07:24

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Oprosti, ali sve sto pises mi lici na pametovanje iz fotelje koja je 1000-ma km daleko od HR zbilje u kojoj vecina mladih zena koje rade,rade pod uvjetima koji se mogu nazvati izrabljivanjem, odnosno nad kojima se krzi zakon o radu u hrpu tocaka. Kad se netko vec optuzuje da je (sitni) lopov, mozes li ponuditi rijesenje za primjere poput ovih koje smo i cure i ja napisale kad bi trudna zena trebala stajati min.8 sati na blagajni, u hladnoj hali, nositi teske kašete, raditi po noci ili "samo" rintati u uredu od jutra do navecer i voziti se svaki drugi dan iz zg u ljubljanu ili beograd?
    Ja zivim u Hr i realno neznam nikoga tko je na bolovanju i "ispija kave" dok recimo znam hrpu ovih koje veci dio trudnoce odrintaju, tako da generalizacija iz tamo nekog ugla mi je malo onak

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Trudne zene pored te moje fotelje (lol na fotelju, samo cekam da mi netko kaze da sam je dobila na poklon ) koje nemaju medicinske komplikacije u trudnoci (ovdje su to obicno preeklampsija, poveci hematomi i tu i tamo nesto drugo, a u vecini slucajeva posteda od rada se ne provlaci kroz cijelu trudnocu vec kad se za to ukaze akutna potreba) rade u: ugostiteljstvu, trgovini, bolnici, ljekarni, domu zdravlja, starackom domu, vrticu, skoli, nekoj drugoj obrazovnoj ustanovi, po raznim uredima, u avionu, na recepciji, u hotelu... svagdje, stvarno. Priroda posla koji radim za placu je takva da sam u dodiru s trudnicama i roditeljima male djece svaki dan pa izmedju ostalog, s obzirom da zivim u gradu od samo 55,000 stanovnika, s njima cesto i pricam tj. nije da ih uopce ne poznajem. Posao koji radim volonterski je iskljucivo vezan uz trudnice i dojilje tako da imam dodatni izvor informacija o tome gdje rade trudnice i majke male djece (a i kad, i zbog cega, odlaze na bolovanje). Neke zene ne rade u trudnoci jer opcenito ne rade (najcesce vlastitim izborom), a neke prestaju raditi jer im je to bolje/lakse/zgodnije od svakodnevnog odlaska na posao, bilo zbog prilika na radnom mjestu ili vlastite komocije/zelje/potrebe/kako god. Ova druga kategorija ostaje kod kuce o vlastitom trosku - jednostavno prekida radni odnos.

Dodatni primjeri su zene iz moje vise-manje neposredne blizine, koje poznajem i koje su bile trudne u zadnjih 6 godina koliko sam bila ovdje: audiolog, nekoliko zaposlenica po raznim uredima (od operatera po call centrima do rukovodecih polozaja), par medicinskih sestara, zaposlenih na raznim odjelima (od redovnih bolnickih do psihijatrije u okruznoj kaznenoj bolnici), par konobarica, nekoliko pomocnog medicinskog osoblja u domovima za stare i nemocne, preko nekoliko uciteljica u osnovnim skolama, par profesorica iz srednje skole i nekoliko profesorica na faksu, zatim par odvjetnica, jedna magistra iz bolnicke ljekarne, jedna psihologinja, nekoliko kiroprakticarki, par maserki, jedna primalja, jedna instruktorica joge... raznoliko drustvo, u svakom slucaju. Od svih njih, jedna je provela 5 tjedana (od 30., kad su se pojavile komplikacije, do 35. kad je rodila hitnim carskim rezom) na neplacenom bolovanju zbog preeklampsije i IUGR. Nekoliko ostalih je tu i tamo izostalo s posla zbog nekog akutnog problema. Ne tvrdim da je ovakva situacija jedina ispravna i da bi svatko trebao bas tako, ali svakako vidim da ovdje funkcionira i da nitko zbog toga nesto osobito ne pati i ne razbija glavu.

Rjesenje za hrvatski problem nemam. Da imam, bila bih puno bogatija nego sto jesam. Ali to sto ga nemam ne daje mi za pravo da mislim da svi postupaju pravilno zato sto ne znaju kako bi drugacije, misle da ne mogu drugacije, ili opcenito smatraju da nije bitno sto i oni iskoristavaju sustav jer to ionako rade svi drugi. U firmi u kojoj sam radila prije preseljenja ovamo gotovo niti jedna zena koju poznajem nije radila ni dana dulje od trenutka kad se pojavio plus na testu. Ne, nisu sve odlazile automatski na bolovanje, ali vecina jest (uz olakotnu okolnost jer firma nije bila mala privatna, vec poveca korporacija s jakim sindikatom). Odlaze i danas, ako je za suditi po mom omanjem uzorku kojeg vidim na Facebooku.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

A kod nas je meni i glupo sto se ne isplati ici raditi nakon sto prode razlog komplikacija. Tipa trudnica ima hematom,doma je 2mj. Nakon toga je ok,hematom ode. Ali zasto da se vrati raditi kad joj automatski pada iznos naknade koju ce dobivati jer 2mj ima nule na platnoj listi

Ince sve trudnice oko mene su radile, do 7mj, ili skoro mjesec pred porod (moja sefica, rodila malo ranije,al ne zbog toga jer je dugo radila). Frendica planira bebu i zeli raditi veci dio trudnoce.
    Al opet,to su zene koje imaju puno vecu placu od onih 4800kn komplikacija.
    Mislim da je i taj financijski dio zncajan za bolovanje (za 3500kn zena moze raditi u ducanu,il moze biti doma. Da,sigurno bi uzivala u ducanu...)

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mi i Amerika se ne možemo uspoređivati. Tamo se posao može naći skoro od danas do sutra a kod nas za jedno radno mjesto u dućanu stiže 200 molbi. I posao nerijetko dobije onaj tko ima bolju vezu.
    Prijateljica mi je med.sestra u Americi i smjene joj se poštelavaju doslovce kako joj paše pa radi svaku drugu noć da može preko dana biti sa sinom. I ako nema posla prva je za ići doma i izgubiti naknadu za tu noć rada. I tako joj paše, tako se dogovorila. Kod nas takve opcije ne postoje.
    Meni je ova max naknada koju dobijam premala u odnosu na plaću. I fali mi para ali se snalazimo, jer nemam izbora. Moj poslodavac je njurgao kad sam već morala ostati trudna što sam uzela godišnji dva tjedna umjesto odmah otvaranja komplikacija jer nije mogao momentalno otvoriti natječaj za moju zamjenu i zaposliti 'onu malu što joj otac radi u županiji'.
    Što s ovakvim slučajevima? Ništa. Nek me se smatra lopinom.
    Jel ima takvih situacija u Americi? Ne vjerujem. Imaš izbora. Od toga da poslodavca koji se prema tebi ponaša neprimjereno daš na sud pa do promjene radnog mjesta. Kod nas nemaš.
    Ovdje na forumu prevladava mišljenje da je svijet crno-bijeli i da su trudnice valjda najveći izrabljivači zato što si u državi koja ne poštuje vlastite zakone (pričam iz iskustva, predmet mi je već 4 godine na Vrhovnom sudu i morat ću na Međunarodni, jer država neće presuditi protiv sebe bez obzira na kršenje zakona) pokušavaju osigurati što mirniju i sigurniju trudnoću.
    To netko tko živi u nekoj zemlji gdje se zakoni poštuju i gdje jedan čovjek ne radi uz svoj još tri druga posla za koje nije plaćen ne može i vjerovatno neće nikada shvatiti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, mi i Amerika se stvarno ne možemo uspoređivati. Kod njih NEMA 6+6 mjeseci plaćenog porodiljnog dopusta. Nema ni bolovanja za djecu. Nema.

Rodiš dijete - daš otkaz. Ili dobiješ. Ne uzimaš nikakvo bolovanje za čuvanje trudnoće ni za dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hajde, pustite Ameriku.
    Pogledajte po Evropi.
    Kod nas su komplikacije cesto socijalna , a ne medicinska mjere. Zbog toga sto je tesko kontrolirati provodenje jednog zakona, onda se to kompenzira ( ?) drugim.
    To je prilicno jasna stvar.
    Pa onda u tu " kompenzaciju " ude sve i svasta . S dobrim razlogom i bez njega.
    Posljednje uređivanje od sirius : 15.06.2015. at 09:47

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

cure, niti jednu trudnicu ne bi trebala gristi savjest jer je na komplikacijama/čuvanju/godišnjem ili što god! Nositi malo biće 9 mjeseci i donijeti na svijet novi život je toliko velika stvar da niti jednu od nas ne bi trebale zamarati gluposti da li je opravdano ili nije ne raditi!!! svaka treba procijeniti sama kako se osjeća, da li može/želi! ja sam radila 6 godina bez prekida, s godišnjim ljeti od 2 tjedna! I sad sam trudna i mislila raditi do kraja, ali sam shvatila da nitko ne cijeni trud, niti se brine da li stignem na ručak ili ne, niti se brine kako se osjećam kada moram na službeni put!! nikog nije briga jer mali život u meni nije njihov! s obzirom da me doktor od početka tjera na komplikacije jer sam zbog heparina visokorizična trudnica (iako se osjećam ko zmaj), ja sam ga ipka odlučila poslušati i užiavti konačno cijelo ljeto sa starijom ljepoticom na moru i mali bićem u meni!! da li me grize savjest?? niti najmanje!

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da, mi i Amerika se stvarno ne možemo uspoređivati. Kod njih NEMA 6+6 mjeseci plaćenog porodiljnog dopusta. Nema ni bolovanja za djecu. Nema.

Rodiš dijete - daš otkaz. Ili dobiješ. Ne uzimaš nikakvo bolovanje za čuvanje trudnoće ni za dijete.
    Točno to. I za 5-10 dana max nađeš drugi, lakši, posao ili ostaneš doma a suprug u toj obitelji niže srednje klase, koji radi, sasvim dovoljno zarađuje da se sve pokrije. Kod nas toga NEMA.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a ne bi trebala niti jednu od vas tu! sve ostale komentare zanemarite! puseee

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj kudri prvotno napisa Vidi poruku
    cure, niti jednu trudnicu ne bi trebala gristi savjest jer je na komplikacijama/čuvanju/godišnjem ili što god! Nositi malo biće 9 mjeseci i donijeti na svijet novi život je toliko velika stvar da niti jednu od nas ne bi trebale zamarati gluposti da li je opravdano ili nije ne raditi!!! svaka treba procijeniti sama kako se osjeća, da li može/želi! ja sam radila 6 godina bez prekida, s godišnjim ljeti od 2 tjedna! I sad sam trudna i mislila raditi do kraja, ali sam shvatila da nitko ne cijeni trud, niti se brine da li stignem na ručak ili ne, niti se brine kako se osjećam kada moram na službeni put!! nikog nije briga jer mali život u meni nije njihov! s obzirom da me doktor od početka tjera na komplikacije jer sam zbog heparina visokorizična trudnica (iako se osjećam ko zmaj), ja sam ga ipka odlučila poslušati i užiavti konačno cijelo ljeto sa starijom ljepoticom na moru i mali bićem u meni!! da li me grize savjest?? niti najmanje!
    Ma nek si uzela bolovanje. Bila me frka kad si ono počela krvariti i nastavila raditi ko crnac. Groblja su puna nezamjenjivih ljudi. Samo ti pazi na sebe i svoju mrvicu, nitko drugi neće.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Ne znam da li u Americi ili gdje drugdje ima slučajeva da jedna žena, kao kod mene na poslu, ima za zadatak svakog dana počistiti zgradu od cca 2500 (5 katova x 500) m2 SAMA!
    100-njak ureda, WC-a i uključujući pranje prozora - da ne bi bilo zabune!
    I to za 1600 kn mjesečno, plus putovanje iz okolice Zg, plus nedovoljno dobivanja sredstava za čišćenje plus još svašta...

Samo je ona u klasi za koju kategorija bolovanje uopće ne postoji, kao niti valjda razmišljanje o trudnoći, niti je vjerojatno na forumu.
    Zapravo za nju malo ljudi i u zgradi u kojoj radi zna pod kakvim uvjetima radi, jer nitko tko drži do sebe ne priča sa čistačicom,
    a oni koji su deal sa njenim šefom sklopili, naravno da šute o tome.
    i tak...
    a ajmo mi malo i dalje ovdje "ki bi da bi" i "kak je gdje"

Hajde, pustite Ameriku.
    Pogledajte po Evropi.
    Kod nas su komplikacije cesto socijalna , a ne medicinska mjere. Zbog toga sto je tesko kontrolirati provodenje jednog zakona, onda se to kompenzira ( ?) drugim.
    To je prilicno jasna stvar.
    Pa onda u tu " kompenzaciju " ude sve i svasta . S dobrim razlogom i bez njega.
    Upravo tako!
    Posljednje uređivanje od orange80 : 15.06.2015. at 11:01

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nije poanta u Americi uopce, poanta je bila u vrstama zanimanja koja se ne vode pod rizicnima, niti ih oni koji ih obavljaju dozivljavaju takvima. Niti jednoj od nabrojenih zena nije palo na pamet da ode na cuvanje trudnoce zbog prirode posla, niti su si to zeljele priustiti. Takodjer nije istina da se novi posao pronalazi u 5 - 10 dana, to je iskrivljena percepcija kao i mnoge druge, ili da svi mogu zivjeti od jedne place. Ne mogu; zapravo ne moze jedan ogroman dio. Neki zato sto im to doslovno nije moguce, a neki ne zele jer im takav standard ne odgovara. Svakako je lakse nego u Hrvatskoj jer je SAD zbog zakona koji funckcioniraju, ali ima tu i nekih drugih elemenata nebitnih za ovu temu, ili brojne druge na forumu.

Jedina (moja) poanta je da su prvenstveno ocekivanja drugacija i vecina ljudi ne uzima iz sistema zdravo za gotovo (naravno da netko to radi, kao i svagdje, ali u globali to nije prva stvar koja ljudima pada na pamet). Stope bolovanja su neusporedivo manje, nema porodiljnog, samo bolovanje/slobodni dani (placeno ili neplaceno, kako kome), godisnji odmori nisu propisani zakonom kao kod nas, niti se ocekuju po defaultu. Nije sve super i za pohvalu, ali u svakom slucaju funkcionira.

I opet je ovo sto je sirius zadnje napisala, o "kompenzaciji", ziva istina. I sad, u nekom idealnom svijetu, sve da takav los sustav i mora zauvijek ostati, mozda ga ne bi toliko ljudi trebalo iskoristavati sakom i kapom. Mozda. Paralelu, eto, povlacim odavde, gdje se sva ona gore nabrojena zanimanja ne smatraju preteskim/rizicnim za zdrave trudnice i zdrave trudnoce.

Paralele radi, s jednim jedinim primjerom, vlastitim: u mojoj 1. trudnoci, s punih 35 godina, nekoliko dijagnoza iz infertility spektra i nebrojenim dijagnozama druge vrste s muzeve strane, moj americki ginekolog mi je dao preporuku da, u trudnoci, ne pocinjem trenirati trcanje ako nikad prije nisam trcala, da ne idem na bungee jumping i da ne idem na ronjenje s bocama, ako mi se eventualno pruzi prilika. Trudnoca je, vec sam napisala, bila uredna, a plod je bio genetski vrlo rizican. U toj istoj trudnoci sam doputovala u Zagreb i otisla zagrebackom ginekologu (na dodatni UZV) koji je, istu mene, u istoj trudnoci pozvao na red jer sam letjela avionom (i jos se trebala i vratiti u SAD), propisao Lexaurine u nekoj slonovskoj dozi i savjetovao da lezim i odmaram, a po povratku u SAD razmislim o davanju otkaza (puno radno vrijeme, u uredu) jer nije bas pametno da netko mojih godina, a pogotovo s genetski rizicnim plodom, radi i opcenito ponasa kao da nije (smrtonosno?) bolestan.

Eto, dvije posve razlicite perspektive.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja sam uz Kaae.

I ispravak krivog navoda Vrci - nije točno to što si napisala, bolovanje ne ulazi u prosjek plaće za kasniju isplatu porodiljne naknade, uzimaju se iznosi 3 posljednje plaće (a ne bolovanja).

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nekome tko je strogo mirovao 2-3 mjeseca i nije bas tako lako vratiti se na posao
    Meni nije padalo na pamet, iako smo financijski bili puno na gubitku
    Ali ja nisam bila sposobna za to, fizicki

I dajte se okanite te amerike, nije bas da bi nam trebala biti uzor (bez obzira na neke stvari koje su tamo bolje, ali gdje nije-bar nesto)

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

eryngium, još radim :D ali od 1.7. sam doma!! jedva čekam!!!

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mislim da se ne može ni na koji način uspoređivati nas i ameriku, a niti većinu zap europe. (i uopće nam ne priželjkujem američki sustav)
    ja sam u svakoj trudnoći radila do negdje 7,5 mjeseca, prvu kod privatnika po cijele dane i na kraju sam otišla na 2 tj komplikacija jer više nisam mogla,i uopće me ne peče savjest radi toga, niti ne mislim da sam lopov zbog toga, iako je trudnoća bila uredna.
    a ostale dvije sam iskombinirala godišnje,ali pred kraj mi je već bilo stvarno naporno, osam sati sjedenja, s time da ponekad ne bi na wc stigla, na kraju dana noge su mi bile ko balvani, a uredski posao, tak da si mogu zamisliti jadne žene u dućanima, za kasama, koje rade i svetke i petke još uz to, je da one su glavni lopovi u ovoj državi

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nije poanta u Americi uopce, poanta je bila u vrstama zanimanja koja se ne vode pod rizicnima, niti ih oni koji ih obavljaju dozivljavaju takvima. Niti jednoj od nabrojenih zena nije palo na pamet da ode na cuvanje trudnoce zbog prirode posla, niti su si to zeljele priustiti. Takodjer nije istina da se novi posao pronalazi u 5 - 10 dana, to je iskrivljena percepcija kao i mnoge druge, ili da svi mogu zivjeti od jedne place. Ne mogu; zapravo ne moze jedan ogroman dio. Neki zato sto im to doslovno nije moguce, a neki ne zele jer im takav standard ne odgovara. Svakako je lakse nego u Hrvatskoj jer je SAD zbog zakona koji funckcioniraju, ali ima tu i nekih drugih elemenata nebitnih za ovu temu, ili brojne druge na forumu.

Jedina (moja) poanta je da su prvenstveno ocekivanja drugacija i vecina ljudi ne uzima iz sistema zdravo za gotovo (naravno da netko to radi, kao i svagdje, ali u globali to nije prva stvar koja ljudima pada na pamet). Stope bolovanja su neusporedivo manje, nema porodiljnog, samo bolovanje/slobodni dani (placeno ili neplaceno, kako kome), godisnji odmori nisu propisani zakonom kao kod nas, niti se ocekuju po defaultu. Nije sve super i za pohvalu, ali u svakom slucaju funkcionira.

I opet je ovo sto je sirius zadnje napisala, o "kompenzaciji", ziva istina. I sad, u nekom idealnom svijetu, sve da takav los sustav i mora zauvijek ostati, mozda ga ne bi toliko ljudi trebalo iskoristavati sakom i kapom. Mozda. Paralelu, eto, povlacim odavde, gdje se sva ona gore nabrojena zanimanja ne smatraju preteskim/rizicnim za zdrave trudnice i zdrave trudnoce.

Paralele radi, s jednim jedinim primjerom, vlastitim: u mojoj 1. trudnoci, s punih 35 godina, nekoliko dijagnoza iz infertility spektra i nebrojenim dijagnozama druge vrste s muzeve strane, moj americki ginekolog mi je dao preporuku da, u trudnoci, ne pocinjem trenirati trcanje ako nikad prije nisam trcala, da ne idem na bungee jumping i da ne idem na ronjenje s bocama, ako mi se eventualno pruzi prilika. Trudnoca je, vec sam napisala, bila uredna, a plod je bio genetski vrlo rizican. U toj istoj trudnoci sam doputovala u Zagreb i otisla zagrebackom ginekologu (na dodatni UZV) koji je, istu mene, u istoj trudnoci pozvao na red jer sam letjela avionom (i jos se trebala i vratiti u SAD), propisao Lexaurine u nekoj slonovskoj dozi i savjetovao da lezim i odmaram, a po povratku u SAD razmislim o davanju otkaza (puno radno vrijeme, u uredu) jer nije bas pametno da netko mojih godina, a pogotovo s genetski rizicnim plodom, radi i opcenito ponasa kao da nije (smrtonosno?) bolestan.

Eto, dvije posve razlicite perspektive.

Točno to. Naši liječnici imaju drugačije percepcije od svojih kolega u drugim dijelovima svijeta. Kad mi je postavljena dijagnoza, savjetovali su me da nađem alternativna rješenja za to kako ću živjeti i nek ostanem na bolovanju skoro pa beskonačno. Rekla sam im hvala lijepa i potražila mišljenje izvan Hr i nakon obavljenih pretraga vratila se svom životu, poslu i sl. Kad sam krenula u mpo non stop su me pitali zašto se izlažem takvom riziku kad mi očito nije suđeno imati dijete. Mišljenje izvan Hr je bilo, samo daj, nema razloga ne živjeti punim plućima.

Živjela sam u Americi, prijatelji mi žive u Americi, pa nije baš da imam neku iskrivljenu sliku s tv-a. Iz moje Američke obitelji obje sestre su kroz zadnjih par godina mijenjale poslove i s lakoćom se zapošljavale u roku od par dana. Starija je ostala trudna s 4. djetetom i nije željela raditi i živjeli su sasvim normalno samo od muževih primanja dok nije rodila i ponovo se zaposlila. Niža srednja klasa. I da, tamo (i drugdje u svijetu) nema puno toga što mi imamo, od prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu pa nadalje. Imaju neke druge svari koje mi nemamo. Na kraju priče, nebitno jer mi živimo u Hr.

Kao što je sirius rekla, kompenzira se ne provođenje jednog zakona pretjeranim korištenjem drugog. Jer boljeg rješenja, na žalost, nema.
    Osuđivati trudnice na komplikacijama i generalizirati da su većini komplikacije lažne je neutemeljeno ako nemaš njihovu povijest bolesti ispred sebe. Ali svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku

I ispravak krivog navoda Vrci - nije točno to što si napisala, bolovanje ne ulazi u prosjek plaće za kasniju isplatu porodiljne naknade, uzimaju se iznosi 3 posljednje plaće (a ne bolovanja).

Sigurna si u to? A ako je koja od te tri plaće za dio mjeseca ( a prvi dio bolovanje), znači manja od one cijele, prije bolovanja, da li se uzima u obzir? Ili se taj nedostajući dio matematički doda plaći :D (i onda je svizac zamotao čokoladu.) i ne ruši mamin prosjek plaće.
    Nadam se da gledam iz krivog ugla i da se to ne događa, ( iako imam taj loš običaj sve vidjeti iz raznih kuteva )
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 15.06.2015. at 17:42

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Meni je zena iz ljudskih resursa pojasnjavala da mi se nakon otvaranja komplikacija zbog platne liste koja je za komplikacija nula ne isplati vracati
    I jos mi je pojasnila kad da uzmem koji godisnji (stari, novi...) da si sve ok poslozim

Sto nije na platnoj listi zadnjih 6 placa?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Vrci, da plaća, ne bolovanja, ona ne ulaze.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

A zasto onda ide i ono pravilo da ne prekidamo komplikacije na vise od 30 dana jer se rusi prosjek place i naknada? To mi rekla zena u hzzo-u kad sam pitala o koristenju godisnjeg i prekidu komplikacija. I jos si je na toj doznaci nakon godosnjeg dodatno napisala "prekid kraci od 30 dana"
    Posljednje uređivanje od Vrci : 16.06.2015. at 00:03

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo meni bliskog primjera: komplikacije bile 3 mjeseca (u srednje trimestru), žena se vratila radili 1,5 mjesec i onda išla na zakonski porodiljni. HZZO je tražio prosjek plaća kad nije bila na bolovanju i sljedećih 6 mjeseci uplaćivao iznos te plaće.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mislim, nisi ti kriva što u trudnoći imaš komplikacije, zbog čega bi imala manju porodiljnu naknadu od kolegice s istom plaćom koja ima urednu trudnoću?

plumeria avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2015

Početno

Citiraj kudri prvotno napisa Vidi poruku
    Još jedna stvar, kada si na bolovanju dužem od 90 dana, dakle barem 91 dan, imaš pravo na dodatnu naknadu od 3326 kuna. Zahtjev šalješ u svoju kadrovsku.Sretno draga!!
    Kudri, hvala ti na info! Mozes li molim te reci odakle ti, odnosno na koji dokument/pravilnik/zakon se mozemo pozvati prilikom obracanja poslodavcu? Hvala!

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

plumeria, pitaj u kadrovskoj. ako daju, znat će. mislim da je to prema kolektivnom. nisam sigurna.

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

A da li je kad kažu bolovanje misle na komplikacije?
    Naime, dr mi je rekla da kad vise ne budem mogla da ce mi Dat bolovanje. Ja bi komplikacije točnije . Zbunjena sam

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj dominikslatki prvotno napisa Vidi poruku
    A da li je kad kažu bolovanje misle na komplikacije?
    Naime, dr mi je rekla da kad vise ne budem mogla da ce mi Dat bolovanje. Ja bi komplikacije točnije . Zbunjena sam
    Na BOLOVNJE se ide zbog KOMPLIKCIJA u trudnoci.
    dakle, kad ( ili ako ) budes imala teskoca i problema javi se ginekolologu koji ce na osnovu mogucih komplikacija otvoriti bolovanje.

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Sirius tnx na pojašnjenju

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

A sada jedno pitanje, ako netko zna posavjetovati me, jer sam još u šoku...dakle, moj Fran ima 7 mjeseci ( porodiljni ističe 02.01.2016.), i jutros ugledah + na testu ! Budući ću ovaj mjesec početi primati naknadu od 2660 kn, jel moguće da ja sada odmah idem na komplikacije trudnoće, prekinem porodiljni, ili pak moram biti u radnom odnosu pa onda na komlikacije? Ako sada nastavim porodiljni, prosjek plaće će mi biti nikakav, pa će mi sljedeći porodiljni biti minimalac cijelo vrijeme? Ili se računa prosjek moje plaće prije ovog porodiljnog??? Baš sma sva u šoku i zbunjulozi ....

željkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ja ti ne znam odgovor na tvoja pitanja Al moram ti i tu cestitat!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hvala Željkica

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Mury čestitam! Tako se i meni dogodila druga beba iz kućne radinosti samo je prva bila starija i ja sam vec zavrsila i s roditeljskim dopustom i bila na neplaćenom pa sam morala ici odraditi 3 mj. da bi dobila punu naknadu. Najbolje ti je nazovi u HZZO u pravnu sluzbu i njih pitaj -meni su sve bili objasnili. Ono sto znam da mozes odmah prekinuti taj roditeljski dopust i sačuvati ga pa ga iskoristiti bilo kad do 8.-me god dijetetova života.. A ovo za prosjeke koji ti se gledaju najbolje pitaj u HZZO-u . Ako jos imas i starog godisnjeg mozes i njega iskoristiti da ti ne propadne..

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Mury prvotno napisa Vidi poruku
    A sada jedno pitanje, ako netko zna posavjetovati me, jer sam još u šoku...dakle, moj Fran ima 7 mjeseci ( porodiljni ističe 02.01.2016.), i jutros ugledah + na testu ! Budući ću ovaj mjesec početi primati naknadu od 2660 kn, jel moguće da ja sada odmah idem na komplikacije trudnoće, prekinem porodiljni, ili pak moram biti u radnom odnosu pa onda na komlikacije? Ako sada nastavim porodiljni, prosjek plaće će mi biti nikakav, pa će mi sljedeći porodiljni biti minimalac cijelo vrijeme? Ili se računa prosjek moje plaće prije ovog porodiljnog??? Baš sma sva u šoku i zbunjulozi ....
    Možda najbolje da nazoveš u svoj podružni HZZO, pokušaš naći neku osobu koja zna što priča i držiš se nje. Jer nekad znaju informacije direkt od njih biti kontradiktorne zavisno od službenika s kojim pričaš, a rade ured do ureda ili još bolje, stol do stola.
    Prijateljica je prije 4 godine bila u sličnoj situaciji i službenica joj je rekla da će, ako po isteku porodiljnog ostane na čuvanju trudnoće, naknade za komplikacije i kasnije za rodiljni/porodiljni biti istog iznosa kao u prvoj trudnoći ali kad je došlo do isplate, nisu bile. Kad je zvala da pita što se desilo, druga službenica joj je rekla da je trebala prekinuti porodiljni i otići na komplikacije a treća da je morala raditi, mislim 2 mjeseca pa onda ići na komplikacije... Sve u svemu zbunjujuće i ona je na kraju izvisila. Nadam se da se nešto promijenilo na bolje u odnosu na prije 4 godine.
    Uglavnom, dobro se informiraj da te ne bi zakinuli. I čestitam ti još jednom!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hvala vam cure na info!!! Nešto ću iskombinirati, jer imam čak GO iz2014.g. ( koji se navodno ako si na porodiljnom može iskoristiti do kraja 20115, zatim nastavljam GO 2015 i 2016 i tako ću "navući" ranog odnosa 2,5 -3 mjeseca Ali svakako ću seejoš informirati i u HZZO.

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

najbolja opcija bi ti bila ako si ikako u mogućnosti otići raditi 2 mjeseca, pa uzet cijeli godišnji, tako da ti u firmi daju ER 1 sa nekakvim plaćama, a ne sa 0, jer onda fakat nećeš dobivati više od onog minimalca.. teta na HZZO je meni tako preporučila jer sam imala jakoooo sličnu situaciju..pa ako ti posao nije prenaporan odradi 2 mjeseca da ipak dobiješ malo više novaca..sretno!!

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

najbolje otiđi na stranicu HZZO-a i tamo imaš rubriku pitanja, pa postavi pitanje, odgovor dobiješ na mail pa imaš kasnije pismeni trag ako te počnu muljati

tak sam ja napravila i dobila odgovor kroz par dana
    ja sam ostala trudna na roditeljskom, ali neću otvarati komplikacije, jer onda padam na manje od ovih 1600 koje sad dobivam, ali kad budem otvarala rodiljni za ovu bebu, prvih šest mjeseci će mi se gledati plaća koju sam imala prije porodiljnog na kojem sam sad

i da, čestitam !!!!!
    Posljednje uređivanje od llella : 12.08.2015. at 15:46

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja, nažalost, mislim da nemaš više pravo na go iz 2014. A isto mislim da bi se morala vratiti na posao 3 mjeseca (ili kombinacija s go) i da onda imaš pravo na normalniju svotu novaca. Brutalni su. Nakon što je moj L navršio godinu dana ja sam zbog njegove bolesti bila na go. Dakle vratila sam se na posao ali koristila stari go...i nisam dobila 70-80% svoje plaće (ne znam točan postotak, nevažno), nego postotak od roditejskog. Bila sam šokirana. Nadam se da ćeš nekako iskopati nešto u svoju/vašu korist.

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

joj Muma, ja sam nakon spontanog išla na go koji sam koristila cijeli 5. mjesec, a za taj cijeli plaćeni godišnji sam dobila 1800 kuna...samo kaj me nije strefilo kad sam vidla...ma užas!!

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    joj Muma, ja sam nakon spontanog išla na go koji sam koristila cijeli 5. mjesec, a za taj cijeli plaćeni godišnji sam dobila 1800 kuna...samo kaj me nije strefilo kad sam vidla...ma užas!!
    Da da, to je to....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mislim da su ti ipak krivi izracunali go, ja sam radilaprekide roditeljskog i uvijek mi je go bio u cjelini isplačen, nije ti isto ko bolovanje

Stranica 7 od 9 PrviPrvi ... 56789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •