Pandora Aura Monroe prvotno napisa
Tko to tako smjelo postavlja tako općenite tvrdnje? I na koga bi se trebale odnositi? Vjerojatno na cijelo radno sposobno stanovništvo. Svi trebamo živjeti jednakim stilom života? ZAŠTO išta mijenjati, ako smo zadovoljni? ZAŠTO čekati šest godina, ako nismo? Da mi je znati kako su samo došli do te brojke! Koliko često trebamo mijenjati frizuru, muža, ženu, gaće, zvuk zvona na telefonu? Možda i tu postoji neka magična i, naravno, univerzalna brojka?
Tamo gdje sam radila do nedavno ljudi su u prosjeku ostajali godinu do dvije. Šesnaestsatno radno vrijeme, rad vikendom, praznikom, danju, noću - rijetki su bili spremni žrtvovati zdravlje čak i za redovitu, sigurnu plaću. Fluktuacija radne snage bila je (i ostala) tolika da se tvrtka može usporediti s tramvajem. Odeš na godišnji tjedan dana, a kad se vratiš, zatekneš neke nove klince, na trenutak ti se učini da si na pogrešnom katu. Nikad mi se nije sviđao odnos prema zaposleniku kao potrošnoj robi, u početku sam se čak naivno čudila što ga nitko ne smatra problematičnim i ne čini ništa da spriječi takav trend. Poslije sam shvatila da menadžmentu upravo to i odgovara. Nema ničeg isplativijeg za tvrtku nego se uvijek iznova hraniti svježim mesom novih i novih dvadeset-i-nešto-godišnjaka. Tko može biti nadobudniji, imati više energije, volje i želje za dokazivanjem od onih koji su tek izašli s faksa i smatraju se pravim sretnicima jer su u jeku krize uspjeli dobiti posao? Tko bi od njih odbio sastančiti u zadimljenim potkrovljima i konferencijskim dvoranama, ako treba i do sutra ujutro? Biti dostupan 0-24 i uz sve prednosti mobilnog interneta ASAP odrađivati sve što je potrebno kad god je potrebno i gdje god se zatekao? Može li se njihova produktivnost uspoređivati s kojekakvim trudnicama koje niski tlak i povraćanje pretvore u zombije i neispavanim roditeljima trogodišnjaka s vodenim kozicama, astmom ili četvrtom upalam uha ove zime? Nagledala sam se desetaka takvih koji su zaista htjeli dati sve od sebe i koji su vjerovali da će njihov trud biti prepoznat, ako ne i nagrađen. I koji su se maknuli kad su shvatili da to nije politika kuće i da im je bolje otići dok se još nisu razboljeli. Uostalom, kakvog bi smisla imalo nagrađivanje truda i poticanje lojalnosti? Što bi tvrtka-tramvaj imala od toga da desetljećima zadrži hrpetinu sredovječnih? Ako 90% zaposlenih ima svega par mjeseci ili par godina staža, onda je i 90% plaća u kategoriji "junior", 90% zaposlenih ima najmanji mogući broj slobodnih dana, ako je većina mlađa od 30, neće biti baš puno izostajanja zbog priredbi u vrtiću, roditeljskih sastanaka i slično. Nije kapitalizmu do humanosti, nego do profita (što nižih troškova i što veće produktivnosti pa makar gazili preko leševa). Razne fleksibilnosti na tržištu rada o kojima se u zadnje vrijeme puno govori često su samo eufemizam za nakaradne i izrabljivačke odnose.