Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 380

Thread: domaći fast food

  1. #1
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default domaći fast food

    trebam ideje za recepte koji se kuhaju jednom rukom i između dva cickanja, trčanja van, vješanja veša, a da sadrže nešto zdravo za dojilju i djecu.
    Danas sam skuhala grah iz konzerve na gotovoj paradajz juhi i mojoj pilećoj juhi iz frizera sa školjkicama i špekom. Ima okus skoro ko pravi Onaj oprani matovilac na salatu i domaći kruh od vikenda. Vikendom si pripremim bujon na litre i neki biskvit, kruh, peciva, štrudlu za idućih par dana, ostalo moram impro...

  2. #2

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Zlevanka i ostale bazlamače: http://forum.roda.hr/threads/56564-Bazlamače uz kefir, sirutku i sl.

  3. #3
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    pikula, bio je negdje već slični topik, znam da je peterlin dala veliki popis brzih, jednostavnih, a zdravih jela.
    moj fast food je najčešće šnicla na naglo, kuhano povrće s maslinovim uljem (mahune, karfiol, brokula, blitva...) i brdo salate.
    ili pašta s tunom, šalšom od pomidora, tikvicama...i brdo salate.
    ili, ako imam ribu, onda riba i brdo salate. al, ribu moraš čistiti pa i nije baš brzo.
    uglavnom, kako vidiš, svi jako volimo salatu

  4. #4
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    bome pvrce na leso i sa mesom ako ste mesozderi (kao ja jedina u familiji) ili salatno sa rizom, kuskusom i sl.

  5. #5
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Mi živimo tako - ne da se meni dugo nakuhavati...Pisala sam već o tome, potražit ću topic. Da se ne ponavljam, evo ideja za riboljupce (riblja jela i jela od morskih plodova su jednostavna i uvijek brzo gotova):

    - fileti soma u pivskom tijestu - prilog paradajz salata
    - crni rižoto od liganja (is ekspres lonca), priloga nema ako se ne računa sir ribanac; eventualno može zelena salata
    - fileti oslića u bijelom vinu - za prilog grah salata od graha iz konzerve
    - bijeli rižoto od kozica - uz ovo ne treba ništa, ali može isto neka svježa salata
    - škarpina iz pećnice - prilog salata od kukuruza i slanutka
    - pastrve u tavi ili pećnici - prilog - neki fini kruh
    - bakalar na bijelo (dosta suđa se zamaže, ali je brzo gotovo)- ni uz ovo ne treba ništa, samo boca maslinovog ulja na stol

  6. #6
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Bilo kakva variva - natrpas u lonac i gotovo

    Evo jedno preeeefino varivo od lece, za koje to doslovno treba 5 minuta pripreme:
    http://kuhanaipecena.blogspot.com/20...-lece.html?m=1

  7. #7
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Virnut ću i taj topic, ali čini mi se da su isto za dvoruke ljude-
    izbjegavam i to prženje i to na naglo jer em nije nešto ako se ohladi, em ako moram hitno zaustavit proces riskiram požar
    Bubica mi je u fazi kad je budna bi sve i pentra se odguruje skače, kad spava prvi san je ok, onda cicka, prducka, vrti se. DAkle jedino tih dva put po pola sata u koje moram sve ugurat, i po pet-deset minuta ako se zaigra u vrticu i u marami imam slobodne ruke, al onda opet ne mogu prštat s tim uljem.
    Za danas sam uzela tijesto za canelone ,umuljat ću sir svježi, odmrznutu blitvu u listovima, ribani sir iz vrećice i prelit vrhnjem umjesto bešamelom i opet gore ribanog sira -znam da to nije to, ali bolje iš nego niš. Kuhala bih ja lešo meso i lešo povrće da smo svi mali, ali treba i momčinu između škole i treninga nahranit, a u školi za ručak vodice ala varivo.

  8. #8
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ovo varivo izgleda jako fino. Mogu umjesto sjeckanja ubacit zamrznuti mix od spara za juhu. Super moram domaće kobasice stavit na popis to je isto dobra ideja za kupovinu. Tenx

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Evo jednog od topica s receptima (bilo je još, ovaj sam prvi našla):

    http://forum.roda.hr/threads/43083-j...-podgrijavanje

  10. #10
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Joj, snicli na naglo. Ubijte me, ja to ne znam napraviti. Prije cu napraviti srnetinu, sarmu, ajvar, madaricu nego te snicle.
    Dajte par savjeta: koje meso, kak debelo, kakva tava, masnoca i koliko dugo peci.
    Uvijek me strah da nije sirovo i da svi ne poumiremo zbog toga pa ih izmucim i nisu mi fini. :D

  11. #11
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Evo enela, pridruzujem se upitu.

  12. #12

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    pisem

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Inače, meni je ekspres lonac zakon, ne znam kako bih kuhala bez njega... (i o tome je bilo više topica).

    Unutra kuham ovo:
    - klasične juhe (juneća, teleća, pileća) pa se može to meso iz juhe pojesti s nekim umakom i eto ručka na brzinu
    - variva od mahunarki (grah, slanutak, leća) s mesom i bez mesa, po sistemu "sve u jednom loncu" - od toga je leća definitivno najbrže gotova
    - varivo od kelja s krumpirom
    - prisiljeno zelje - gotovo za 3 minute
    - razne lešade
    - ciklu
    - gulaše i paprikaše
    - đuveđ
    - gorički krumpir (narezan na ploške, pa dinstan na luku, paprici i paradajzu)
    - zapečenu piletinu (komadi se zapeku sa svih strana, pa se onda zadihta lonac - gotovo je u roku par minuta)
    - bolonjez - iako nije ista kategorija koju kuha apricot, sasvim je jestivo

    Sigurno ima toga još, moram razmisliti...

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Evo enela, pridruzujem se upitu.
    I ja...

    Naime, imam isto iskustvo. Teško je pogoditi da bude kak treba. Jedino što mi valja na naglo je tanko narezana vratina, koja mora biti šarena (imati pristojan udio masnoće) inače to bude kao opanak - fuj!

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Eh, gdje je Mitovski da prijavi kako je ispao biftek - to meni isto upada u kategoriju brze hrane, ali nisam ljubitelj, pa radim izuzetno rijetko...

  16. #16
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Ja na naglo znam speci samo pilece snicle, ostalo mi isto ispadne ko opanak

  17. #17
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Eh, da.... Kad smo već kod brzih i zdravih recepata, bilo je tema o jelima iz woka, evo jedne: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-57657.html

  18. #18
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default domaći fast food

    Sad mi je lakse kad vidim da i iskusne kuharice imaju problema s tim sniclima.
    Last edited by enela; 10.09.2014 at 10:27.

  19. #19
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Peterlin, nisam nikad kuhala leću u ekspresu, jer se i inače brzo skuha, al došla je voda do grla. Reci, molim te, koliko dugo, nakon što zapišti treba kuhati?
    I taj gorički krumpir, daj napiši detaljnije.

  20. #20
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    enela, mislim da kod tih naglih, veliku ulogu igraju tava i kvalliteta mesa. To je moj dojam. Dok sam još jela meso, najbolji nagli mi je je uvijek bio onaj iz ekspresa u Savskoj.

  21. #21
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,652

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    Joj, snicli na naglo. Ubijte me, ja to ne znam napraviti. Prije cu napraviti srnetinu, sarmu, ajvar, madaricu nego te snicle.
    Dajte par savjeta: koje meso, kak debelo, kakva tava, masnoca i koliko dugo peci.
    Uvijek me strah da nije sirovo i da svi ne poumiremo zbog toga pa ih izmucim i nisu mi fini. :D
    Peces masnije meso, debljine cc 1 prst bez mlacenja batom po njemu.
    vratina i krmici ( obavezno ! masnija strana uz vrat) ispadnu bez greske. Stavis na vrucu tavu da se zatvore pore mesu, smanjis nakon minutu dvije na srednju vatru.
    Telece snicle bi isto isle, ali to mi je skupo. Junetina -ne, a ne i svinjetina od buta , presuho.
    nama je hit carsko meso, tanko narezano i zacinjeno. Stavi se na tavu , preko njega se polozi smocen i zguzvan komad papira za pecenje i na to poklopac ili jos jedna tava. Da bude pritisnuto uz podlogu. Tada izade masnoca i bude hrskavo ( srednja vatra, okreces).

  22. #22
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,652

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    enela, mislim da kod tih naglih, veliku ulogu igraju tava i kvalliteta mesa. To je moj dojam. Dok sam još jela meso, najbolji nagli mi je je uvijek bio onaj iz ekspresa u Savskoj.
    Da , i to.
    U pravilu kupujem meso u provjerenoj mesnici , ne u trgovackom centru.

  23. #23
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,652

    Default

    Moj popis olaksavanja zivota , a ne jelovnik.
    1. Plan kuhanja za par dana
    2. Priprema-uzeti par sati u danu za pripremu za ostale dane
    ( kupiti, narezati, oprati, napacati meso za snicle na naglo...)
    3. U slucaju da se nema vremena za korak br. 2
    kupovati smrznuto ( jeftinije ) i konzervirano povrce.
    4. Kuhati za vise dana i smrznuti visak , ili drzati u hladnjaku za drugi dan ili prenamjenu za drugi obrok
    ( bolonjez danas, lazanje za dva dana. Gulas sa zgancima danas, sa krumpirima sutra. Peceno pile danas, ostatak u pilecoj salati sutra...)

    5. Sve to provesti u djelo ( taj diomi povremeno steka : teoreticarka :D

  24. #24
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Peterlin, nisam nikad kuhala leću u ekspresu, jer se i inače brzo skuha, al došla je voda do grla. Reci, molim te, koliko dugo, nakon što zapišti treba kuhati?
    I taj gorički krumpir, daj napiši detaljnije.
    Eh, star mi je već ekspres lonac, pa me nemoj držati za riječ kad je u pitanju vrijeme kuhanja.

    Zelena leća u ekspres loncu - zafrljim u lonac s dosta slane vode (štajaznam 2:1, možda i više vode, jer se hoće nakuhati) i kuham pet minuta, isključim pa ostavim još možda 5 minuta prije nego stavim lonac pod hladnu vodu i otvorim. To koristim za salate ili klasično varivo sa zaprškom.

    Može se varivo od zelene leće i odmah kuhati po sistemu "sve u jednom loncu": malo špeka propržim na ulju, dodam povrće koje mi padne šaka (luk, paprika, mrkva - na kockice ili još brže, naribati na ribež za zelje). Na to ide oprana leća, dosta vode, sol, list lovora, malo kumina da ne napuhava jer se voda od leće ne baca, sol i začni po želji, a umjesto zaprške žlica - dvije zobenih pahuljica. Kad zapišti - dosta je 5-10 min (ovisno o količini leće) ali pogledaj si upute ekspres lonca za svaki slučaj jer nisu svi isti.

    Crvenu leću ne kuham u ekspres loncu jer se raspadne, osim ako namjeravam napraviti dahl juhu (vidiš vidiš, to dugo nisam radila...). Obično ju dodajem u rižu jer se skuha jednako brzo, pa to bude prilog nekom drugom jelu.


    Gorički krumpir - u ekspres loncu na žlici masti prodinstam malo ulja, jednu papriku i jedan paradajz (može i ne mora - ako se stavlja paradajz, jelo ne može dugo stajati jer kiselina iz paradajza stvrdne krumpir). MOže se dodati žličica crvene paprike u prahu i jedan lovorov list. Na to ide krumpir narezan na centimetar debele ploške, posoli se i zalije vodom toliko da krumpir malo viri). Lonac se zatvori, a kad zapišti, dovoljno je 5-10 minuta i eventualno ostaviti još 5 min bez vatre da se dokuha.

    Može se to pripremati i na klasičan način - u dubljoj tavi ili klasičnoj rajngli, a gotovo je kad je krumpir mekan. Može se posipati zelenim peršinovim listom ili drugim začinima - mažuranom.

    Tko voli sve iz jednog lonca, može u gorički krumpir odmah ubaciti kobasice (kranjske ili slično) narezane na ploške, ali treba paziti na količinu soli.

    Dodatak: sad vidim da nisam napisala da u leću stavljam i češnjak. Ne previše, ali stavim...
    Last edited by Peterlin; 10.09.2014 at 10:53.

  25. #25
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    za biftek nemam novaca. iako je to naravno najbolja varijanta.
    najjeftinija varijanta je puretina.
    pureće šnicle, ja ih ipak malo s batićem posolim popaprim i na gril tavu. i onda kad su gotove preko njih malo maslinovog ulja.
    tu su onda i malo skuplje varijante - ramstek ili šnicle od telećeg buta.
    to može i polu sirovo, ali djeca ne vole, pa ih spečem 3-4 min s jedne strane, 3-4 minute s druge strane, isto na gril tavi, s malo ili čak bez ulja, kad su gotove - isto preko njih maslinovo.
    ramstek ispadne super mekano.
    bitno je ne peći predugo, i na jako zagrijanoj tavi.

    a varijanta koju često radimo navečer, pa ostane za sutra - juneće šnicle (od buta ili ružice), prvo na maslinovom ulju na jednu i drugu stranu po par minuta, a onda podlijevati vodom, dodam dosta češnjaka, onako u zrnu. sol, papar. to treba nekih sat vremena i ne ulazi u ovaj topik.

    e da, priliučno brz, al ne baš tako brz je i svinjski ombolo.
    viš, ovo što piše sirius, nemamo običaj tu svinjetinu kuhati, osim rijetko pohano od buta ili ombolo. vratinu jedino na roštilju. a to bi mogli ubaciti.

    inače, ja se pridružujem savjetima od sirius. najjednostavnije mi je bilo dok su djeca bila mala, a i sad, skuhati nešto malo duže, pa bar za 2 dana.
    zimi je to kod nas često maneštra. ječam fažol, kupus fažol i sl. i onda uz to ako je svakom jedna kobasica i neizbježna salata. to možeš i tri dana jest, a šta sad.

    leća je isto brzo gotova. s poriulukom umjesto kapule mi je super.
    al to mi isto nekako zimsko.

  26. #26
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Peces masnije meso, debljine cc 1 prst bez mlacenja batom po njemu.
    vratina i krmici ( obavezno ! masnija strana uz vrat) ispadnu bez greske. Stavis na vrucu tavu da se zatvore pore mesu, smanjis nakon minutu dvije na srednju vatru.
    Telece snicle bi isto isle, ali to mi je skupo. Junetina -ne, a ne i svinjetina od buta , presuho.
    nama je hit carsko meso, tanko narezano i zacinjeno. Stavi se na tavu , preko njega se polozi smocen i zguzvan komad papira za pecenje i na to poklopac ili jos jedna tava. Da bude pritisnuto uz podlogu. Tada izade masnoca i bude hrskavo ( srednja vatra, okreces).
    Ovo MORAM probati - mi obožavamo carsko meso, ali ga jedemo samo s roštilja.

  27. #27
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Cujte, ja bih rado skuhala za dva dana, ali u tom slučaju bi morala unajmit restoransku kuhinju. Ne mogu ja na normalnom šparetu, u standardnom posuđu proizvesti te kolicine hrane. Sarmu kuham u šerpi od 12l.

  28. #28
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    pikula, mozda bi vikendom umjesto strudle i biskvita mogla napraviti neka variva - mahune, kupus, tikvice na brudet.
    to moze stajati par dana u frizderu.
    povrce na pari je isto brzo.

  29. #29
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Peces masnije meso, debljine cc 1 prst bez mlacenja batom po njemu.
    vratina i krmici ( obavezno ! masnija strana uz vrat) ispadnu bez greske. Stavis na vrucu tavu da se zatvore pore mesu, smanjis nakon minutu dvije na srednju vatru.
    Telece snicle bi isto isle, ali to mi je skupo. Junetina -ne, a ne i svinjetina od buta , presuho.
    nama je hit carsko meso, tanko narezano i zacinjeno. Stavi se na tavu , preko njega se polozi smocen i zguzvan komad papira za pecenje i na to poklopac ili jos jedna tava. Da bude pritisnuto uz podlogu. Tada izade masnoca i bude hrskavo ( srednja vatra, okreces).

    Priblizno koliko jos peci na srednjoj vatri? Nakon koliko je dovoljno peceno da je ok za jesti? Ne zezam, stvarno ne znam.


    Ovo carsko moram probati!

  30. #30
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    A ekspres lonac vec dugo mjerkam, ali ne bi raketu :D
    Ima li kakav provjereni u Ikei (da imam neki razlog ponovo otici u Ikeu)? E da, gornja cifra mi je 1000 kn, lonac za troje (ni to ne znam koliko mi litara treba).

  31. #31
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,652

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    Priblizno koliko jos peci na srednjoj vatri? Nakon koliko je dovoljno peceno da je ok za jesti? Ne zezam, stvarno ne znam.


    Ovo carsko moram probati!
    Puno me pitas.
    Ovisi o debljini , dok ne porumeni , cc 15 minuta sve skupa.
    Razrezi uz kost , pa vidi da li je peceno, nema druge.

  32. #32
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,282

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    Joj, snicli na naglo. Ubijte me, ja to ne znam napraviti. Prije cu napraviti srnetinu, sarmu, ajvar, madaricu nego te snicle.
    Dajte par savjeta: koje meso, kak debelo, kakva tava, masnoca i koliko dugo peci.
    Uvijek me strah da nije sirovo i da svi ne poumiremo zbog toga pa ih izmucim i nisu mi fini. :D
    Ja često radim šnicele na naglo.

    Pod šnicelima smatram samo teletinu i junetinu.

    Teleće šnicle narežem na tanko, manje od centimetra, lagano istučem batom za meso da se debljina još stanji na pola. Sa jedne strane posipam brašnom i tu, pobrašnjenu stranu, stavim na vruće ulje ( ulja samo da se pokrije dno). Treba paziti da nema žilica, jer će se šnicel izobličiti na vrućini. Ako ima, žilicu treba prerezati na par mjesta. Za šnicele na brzinu, treba tava tankoga dna. Vatra mora biti dosta jaka, da meso posmeđi već za 2 minute. Onda se okrene, posoli i, kad lagano posmeđi i druga strana, ulijem oko dl tople vode. Ćim zakuha, gotovo je. Dobije se super saftić Uz to ide pire i špinat na mlijeku. Sve nježno treba oko 6-7 minuta.

    Za juneće šnicle na brzinu uzmem lonzu ( http://online.konzum.hr/images/produ.../02412036l.gif ). Kost i masno stavim kuhati za juhu, a sredinu, gdje je čisto meso, porežem na oko 1 cm debljine, i na pola veličine. Znači od 1 ovakvog komada dođu 4 šnicela. Ne tučem batom, to je mekano meso, eventualno malo prstima pretisnem. Jednu stranu pobrašnim i stavim na vruće ulje. Kad je pečeno, par minuta, okrenem i frigam na drugoj strani. Za ovo meso koristim tavu sa debelim dnom, malo ulja, ali mora biti vruće kad se stavi meso. Posolim kad okrenem. Ako se predugo friga, postat će žilavo. Oko 10-12 minuta ukupno sa obje strane je sasvim dosta. Ako želite šnicele u saftu, pri kraju pečenja se doda slatke paprike i zalije TOPLOM vodom. hladna voda bi isto napravila da meso postane žilavo.

  33. #33
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    I vi to sve jednom rukom za10 minuta osjecam se nesposobno. Sutra cu omlet I krem juhu od graska. Petak tuna salatu. To je to. Ma djeci mi varivaidu na van zbog skole

  34. #34
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Na usi van

  35. #35
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,652

    Default

    moze u 15 min , ali sa obje ruke .

  36. #36
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    ja sam sinoc dok su trajale reklame pripremila pitu od tikvica za danasnji objed...taman je uvalila u pecnicu i nastavila mi se serija....

    u sjeckalicu uvalila 2 veće tikvice (da ide brže,inače to na ručni grahatež), pa u to dodala 2 jaja,kiselog vrhnja,zobenih mekinja,na kockice gorgonzole i pancete...
    svega odokativno,promješala žlicom i ulila u okrugli kalup za pite...po vrhu jos posula ribanca i hop u pecnicu na po ure...
    danas sam to jela uz filete pecenih paprika, njih sam se napekla za 7dn (2 puna pleha) pa ih cuvam u maslinovom ulju u frizideru...ja im volim ogulit kozu,kad ih se dobro ispece ona se skida iz jednog poteza!

  37. #37
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ma norat cu kapitulirat i nabavit exprresslonac ili crockpot. bojim se inace ex. jer mi je sparet na struju pa je tesko smanjit temp kad trrba al mrat cu se naucit di ima tog cuda za kupit ? ova pita mi se isto svida. pomazete mi u kretivnoj blokadi

  38. #38
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,897

    Default

    Tajna šnicli na naglo jest, staviti ih na vruće ulje i soliti na kraju pečenja jer vrućina stegne meso i ono ostane unutra sočno i ne ispusti vodu.
    Sol također izvlači vlagu iz mesa i zato se šnicli sole na kraju, nikako prije ili za vrijeme pečenja.
    Nikakvo podlijevanje s vodom ne dolazi u obzir jer je to onda dinstanje, a ne pečenje na naglo.
    Šnicli se peku po par minuta s jedne i s druge strane na jakoj vatri i gotovi su do max 15 minuta, ovisno o debljini mesa.
    Na ovaj način se uspješno na naglo mogu ispeći sve vrste mesa.
    I neće biti ni suho, ni žilavo.

  39. #39

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Peterlin , ma kako radiš crni rižoto od liganja u ekpres loncu ?
    Mi obožavamo crni od sipe , al to mi je pola dana kuhanja , dok skuham riblji temeljac , pa mi na kraju ispadne milijun kuna

  40. #40
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Tajna šnicli na naglo jest, staviti ih na vruće ulje i soliti na kraju pečenja jer vrućina stegne meso i ono ostane unutra sočno i ne ispusti vodu.
    Sol također izvlači vlagu iz mesa i zato se šnicli sole na kraju, nikako prije ili za vrijeme pečenja.
    Nikakvo podlijevanje s vodom ne dolazi u obzir jer je to onda dinstanje, a ne pečenje na naglo.
    Šnicli se peku po par minuta s jedne i s druge strane na jakoj vatri i gotovi su do max 15 minuta, ovisno o debljini mesa.
    Na ovaj način se uspješno na naglo mogu ispeći sve vrste mesa.
    I neće biti ni suho, ni žilavo.

    Znaci da se meso ne smije pacati prije pecenja na naglo? Nema onog, napacam dan ranije pa kad dodem doma, stavim ih na tavu?
    Direkt iz mesnice na tavu?

  41. #41
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Moj popis olaksavanja zivota , a ne jelovnik.
    1. Plan kuhanja za par dana
    2. Priprema-uzeti par sati u danu za pripremu za ostale dane
    ( kupiti, narezati, oprati, napacati meso za snicle na naglo...)
    3. U slucaju da se nema vremena za korak br. 2
    kupovati smrznuto ( jeftinije ) i konzervirano povrce.
    4. Kuhati za vise dana i smrznuti visak , ili drzati u hladnjaku za drugi dan ili prenamjenu za drugi obrok
    ( bolonjez danas, lazanje za dva dana. Gulas sa zgancima danas, sa krumpirima sutra. Peceno pile danas, ostatak u pilecoj salati sutra...)

    5. Sve to provesti u djelo ( taj diomi povremeno steka : teoreticarka :D
    ovo si moram isprintat i staviti na frizider zajedno s jelovnikom i popisom za ducan.

  42. #42
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    A ekspres lonac vec dugo mjerkam, ali ne bi raketu :D
    Ima li kakav provjereni u Ikei (da imam neki razlog ponovo otici u Ikeu)? E da, gornja cifra mi je 1000 kn, lonac za troje (ni to ne znam koliko mi litara treba).
    Ufff, nemoj raketu, to se rado kvari (apricot je pisala o tome negdje na topicu o ekspres loncima). Ja imam neki istočnonjemački, težak je ko 100 vragova i već star, ali radi. Ima poklopac na vijak, a ja više volim one s pernim mehanizmom. Imala sam nekoliko godina paralelno dva lonca i bome mi nije bilo viška.

    Vidjela u Sparu nešto slično onome što sam imala prije (Lagostina - bio je savršen, ali me ostavio - raspao mu se poklopac).

    Povremeno imaju akcije, pa ga se može dobiti za tristotinjak kuna, što je vrlo povoljno, a nema nikakvu elektroniku (samo takav bih kupila).

    Evo, našla sam neki link na letak s popustima - ovo je super, dva lonca + jedan poklopac, za 349 kn. Imaš u istom katalogu i Tefalov lonac:
    http://issuu.com/kupac.hr/docs/inter...ovi_4_do_24-12

    Bio je ovog ljeta na akciji i pojedinačni lonac (5 litara) za neku smiješnu lovu - 299 kn ako se dobro sjećam. Baš si mislim, ako opet naletim na takvu akciju, uzet ću ga.
    Last edited by Peterlin; 11.09.2014 at 08:15.

  43. #43
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka View Post
    Peterlin , ma kako radiš crni rižoto od liganja u ekpres loncu ?
    Mi obožavamo crni od sipe , al to mi je pola dana kuhanja , dok skuham riblji temeljac , pa mi na kraju ispadne milijun kuna
    Ooo, i mi obožavamo pravi rižoto od svježe sipe, ali iz istih razloga koje si navela, ni ja ga baš često ne radim - puno košta i dugo traje, ali to je drugačija kategorija hrane....

    Rižoto od liganja kod nas je niskobudžetni i brzo gotov.

    Za riblji temeljac koristim glave od brancina i orada ili bilo kakve bijele ribe (imam smrznute, namjenski ih odrežem za temeljac, pogotovo ako su ribe tak velike da mi glave smetaju u tavi ili plehu). Direkt iz leda skuham ih u slanoj vodi s lovorovim listom, kriškom limuna i zrncima papra. Brzo je gotovo. Znam ubaciti par smrznutih kockica celera (to imam u škrinji za juhe i umake, da ne moram svaki put čistiti). U krajnjem slučaju u ovo se može dodati i na vrh noža vegete, ali to napravim ako stvarno nemam ništ bolje.

    Lignje odmrznem (ako se sjetim, izvadim ih na vrijeme, ako ne - potopim u toplu vodu, isperem i dooobro ocijedim. Ako su cijele, izrežem na kockice, ako su kolutići, ostavim kako jesu.

    U ekspres lonac ubacim maslinovo ulje i luk (kapulu) pa malo procvrčim da luk postane proziran, gore ubacim smrznute lignje i prodinstam kratko da ispari višak tekućine. Dodam začine (sol, papar, kosani češnjak, pola količine zelenog peršina) i podlijem bijelim vinom i ribljim temeljcem. Zatvorim lonac i to je gotovo za nekih 15 minuta.

    Dalje može na dva načina - kad su lignje gotove, stavim ekspres lonac pod vodu, ubacim rižu za rižoto, po potrebi dodam još temeljca, vratim na vatru i dokuham (štajaznam 5 minuta nakon što zapišti, ovisi o riži ali ne treba joj dugo). Kad je gotovo, opet ekspres lonac pod vodu, otvorim, ubacim crnilo i još malo prodinstam na vatri, kontrolirajući gustoću.

    Budući da mi se riža znala raspasti, ponekad skuham rižu odvojeno, pa ubacim u lonac s lignjama naknadno, dodam crnilo i prokuham. Količinom temeljca reguliram gustoću, na kraju dodam zeleni peršin i to je to. (Sad bi moja djeca rekla "a gdje ti je parmezan???"
    Last edited by Peterlin; 11.09.2014 at 08:37.

  44. #44
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Tajna šnicli na naglo jest, staviti ih na vruće ulje i soliti na kraju pečenja jer vrućina stegne meso i ono ostane unutra sočno i ne ispusti vodu.
    Sol također izvlači vlagu iz mesa i zato se šnicli sole na kraju, nikako prije ili za vrijeme pečenja.
    Nikakvo podlijevanje s vodom ne dolazi u obzir jer je to onda dinstanje, a ne pečenje na naglo.
    Šnicli se peku po par minuta s jedne i s druge strane na jakoj vatri i gotovi su do max 15 minuta, ovisno o debljini mesa.
    Na ovaj način se uspješno na naglo mogu ispeći sve vrste mesa.
    I neće biti ni suho, ni žilavo.
    Pržiti na masti, ne na ulju. Bolji su rezultati.

  45. #45
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,897

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Pržiti na masti, ne na ulju. Bolji su rezultati.
    Mast ne koristim. Ja to 25 g na suncokretovom ulju i super je. I nikakvo pacanje mesa ne dolazi u obzir, ni muljanje u brašno jer bi sve to samo zagorilo na jakoj vatri.

  46. #46
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Pržiti na masti, ne na ulju. Bolji su rezultati.
    bravo Petrlin - sve ima bolji okus na masti - ja pokušavam skroz izbaciti suncokretovo ulje iz kuhinje ali se MM opire

  47. #47
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Mast ne koristim. Ja to 25 g na suncokretovom ulju i super je. I nikakvo pacanje mesa ne dolazi u obzir, ni muljanje u brašno jer bi sve to samo zagorilo na jakoj vatri.
    I mi smo uglavnom na ulju, ali za pržiti jaja ili svinjetinu mast mi je nezamjenjiva. Isto i za kotlovinu. ALi to mi nije kategorija svakodnevne prehrane - svinjetinu zapravo jedemo jako rijetko i inače.

  48. #48
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default domaći fast food

    Hvala vam! Iduci tjedan je tjedan snicli na naglo.

    A ekspres lonac mi je totalna nepoznanica i svake godine mi se s pocetkom skolske godine mota po glavi ideja o kupnji.
    Citala sam o tom aprinom loncu, ali mi promaklo da se kvari. A i cijena nije motivirajuca
    Last edited by enela; 11.09.2014 at 13:10.

  49. #49
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,282

    Default

    Malo sam se potrudila, slikala i mjerila vrijeme za napraviti šnicele. I cijeli ručak. Ali, sa 2 ruke. Sa jednom bi trebalo više od 27 minuta. Ili, staviti bebu negdje ( recimo u hranilicu) da gleda u mamu, pa ima mama 2 ruke slobodne.

    Juha sa njokićima od griza, pašta, šniceli od ramsteaka, salata od crvenog kupusa i pečeni patliđan. Niti pola sata, od nule do serviranog stola. Desert je bio samo sladoled. Ako to nije fast, ne znam što je

    http://public.fotki.com/Beti3/govei-...-brzinu/#media
    Last edited by Beti3; 11.09.2014 at 16:45.

  50. #50
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,212

    Default

    Super, Beti!

Page 1 of 8 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •