Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 51 to 100 of 380

Thread: domaći fast food

  1. #51
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Pikula , navratila sam na temu samo da kazem da kuham ajvar.

    Da ne bih bila puno izvan teme ubacujem i jedan recept sa ajvarom ( ne ZA ajvar).

    grah sa ajvarom i vrhnjem
    dinstati nasjeckani luk na masnoci . Dodati isprani konzervirani grah.
    Kad se zagrije dodati 2 pune zlice ajvara ( i iz ducana je dobar) , promjesati, dodati jedno kiselo vrhnje, sol i papar po ukusu.
    moze uz rostilj kao prilog, ili uz neke popecke, salatu kao glavno jelo.
    10 min. Trebas dvije ruke za otvoriti konzervu , staklenku i nasjeckati luk.

  2. #52
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Pikula , navratila sam na temu samo da kazem da kuham ajvar.

    Da ne bih bila puno izvan teme ubacujem i jedan recept sa ajvarom ( ne ZA ajvar).

    grah sa ajvarom i vrhnjem
    dinstati nasjeckani luk na masnoci . Dodati isprani konzervirani grah.
    Kad se zagrije dodati 2 pune zlice ajvara ( i iz ducana je dobar) , promjesati, dodati jedno kiselo vrhnje, sol i papar po ukusu.
    moze uz rostilj kao prilog, ili uz neke popecke, salatu kao glavno jelo.
    10 min. Trebas dvije ruke za otvoriti konzervu , staklenku i nasjeckati luk.
    Ovo sam jučer kuhala.

    Dobro si me podsjetila:
    - mahune iz konzerve na salatu
    - grah kuruza salata
    - šampinjoni iz konzerve na salatu ili na bilo koji način

  3. #53
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Moja djeca pomalo uče kuhati. Trenutno je "in" ovo:

    Njoki u umaku od gorgonzole
    - paket gotovih njoka (skuhati prema uputama)
    Umak: u 250 ml vrhnja za kuhanje otopiti 100 g pljesnivog sira (gorgonzola ili srodno) pa preliti po kuhanim njokima. Ne treba ni soli ni bilo čega... (ako hoćeš kompletan obrok, dodaš kobasice i kraj priče)

    Umjesto njoka može tjestenina bilo koje vrste ili špecli, ali njoki su najbrže gotovi.

    Jučerašnja večera (isto su sami slagali)
    Tjestenina s tunjevinom
    - skuhati tijesto (svrdla ili slično)
    - napraviti umak: konzervu tunjevine ocijediti od ulja i pomiješati sa malom konzervom kukukruza, 2-3 žlice majoneze (ili vrhnja), dodati žlicu kapara i po želji pola crvene rog paprike narezane na kockice

    Pomiješati sve zajedno i navaliti! Može uz to paradajz na šnitice.
    Last edited by Peterlin; 11.09.2014 at 17:25.

  4. #54
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Grah iz konzerve mi je najdraža namirnica u kuhinji nabrzaka koje zovem zdravom
    dakle meso neko na naglo, na toj masnoći (btw ja koristim svinjsku mast, maslinovo ili maslac ovisno o namirnici) popržim luk i onda ubacim procijeđeni grah, začini po želji i gotovo za minutu. Brže je ako se pravi u dvije tave ali onda ima tava više za ribati
    Otkako imam ikeinu drobilicu za češnjak obavezno ide i češnjak, prije mi je bilo lijeno i sporo sjeckati češnjak.
    Ili fino jušno popržiti slaninicu ili neke kobase s malo luka, dodati grah iz konzerve, podliti sa vodom ukuhati tijesto i to je to.
    Sad ljeti mi je ipak puno draže u woku spržiti paprike, tikve i luk uz neko meso, rižu ili tijesto.
    Krumpir mi zapravo oduzima najviše vremena mada je mojima najomiljeniji, meni osobno je najdraži (čitaj najbrži) prilog riža.

  5. #55
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    a zasto to brasno s jedne strane,koji je efekt?
    (pitam za ove snicele na naglo)
    Last edited by zasad skulirana; 11.09.2014 at 18:21.

  6. #56
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    ja sam nekad davno pržila šnicle u brašnu ali to je da bi imale koricu ali prvenstveno je bilo brašno zbog umaka.
    Dakle šnicle u brašno (fora je jedna strana brašno druga senf) pa dobro popržiti i onda podliti sa vodom/juhom/vinom i lagano dinstati jako dugo.

  7. #57
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    a zasto to brasno s jedne strane,koji je efekt?
    (pitam za ove snicele na naglo)
    Brašno stvori "koricu", zadrži hranjive tvari u mesu, i meso ne postane suho, kao kad se stavi golo na ulje. U šnicelina " na brzinu" trebamo zadržati fino meso, saft nam nije bitan. Kako je ovo meso koja sam pripremala jako mekano i gotovo za 5 minuta, dovoljno je pobrašniti jednu stranu.

    Kod šnicela od buta, koji se duže pripremaju, nabrašne se obje strane, Ustvari, najbolje je uvaljati te, tvrđe šnicele, u mrvice i batom ih utisnuti. Zatim se prepeče sa obje strane, podlije i pusti dinstati dok ne omekšaju. No, to nije fastfood, koji bi pikula

    Kapulu uopće ne volim u kuhanju. Stavim ju u gulaš, naravno, jer ne bi bio gulaš, ali ne jedem, ako baš ne moram. Mislim da kapula, osim sirove, uopće ne može biti dio brzog kuhanja. Za nju treba dosta vremena.

  8. #58
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Ja ovih dana cesto samo u vatrostalnu posudu isujem paket smrznutog povrca za francusku, na to stavim pilece batke i nadbatke, zacinim, mrvu pouljim i u pecnicu. Priprema je ispod pet minuta, dalje sve pecnica odradi sama. Samo se treba sjetiti na vrijeme staviti da se pece

  9. #59
    Yummy_mummy's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    1,636

    Default

    Uzmes file bilo kakve ribe, nasjeckas cesnjak, persin, sto god zelis da pase sa ribom, malo prezla i to sve stavis na sredinu filea i zarolas kao roladu. Zatim file zamotas u aluminijsku formulu da sav sadrzaj drzi na jednom mjestu(mozes poduplati kolicinu, pa tako zarolane filee u foliji staviti u zamrzivac i koristiti po potrebi).
    Zarolane filee bacis u lonac sa vrucom vodom i kuhas kojih 25 min. Izvadis iz vode, odmotas foliju i riblju roladu posluzis sa krumpirom/rizom i blitvom.
    Kazu da je prvi zalogaj uvijek sa ocima, a ovo jelo stvarno izgleda predivno. Jednostavno je a pri tom i hranjivo.

  10. #60
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Yummy_mummy View Post
    Uzmes file bilo kakve ribe, nasjeckas cesnjak, persin, sto god zelis da pase sa ribom, malo prezla i to sve stavis na sredinu filea i zarolas kao roladu. Zatim file zamotas u aluminijsku formulu da sav sadrzaj drzi na jednom mjestu(mozes poduplati kolicinu, pa tako zarolane filee u foliji staviti u zamrzivac i koristiti po potrebi).
    Zarolane filee bacis u lonac sa vrucom vodom i kuhas kojih 25 min. Izvadis iz vode, odmotas foliju i riblju roladu posluzis sa krumpirom/rizom i blitvom.
    Kazu da je prvi zalogaj uvijek sa ocima, a ovo jelo stvarno izgleda predivno. Jednostavno je a pri tom i hranjivo.
    Ovo bi bilo zgodno kad bi se aluminijska folija mogla nečim zamijeniti. Ne koristim je kod kuhanja (otrovno).

  11. #61
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    možda bi se moglo staviti u papir za pečenje

  12. #62
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    možda bi se moglo staviti u papir za pečenje
    Aha... i pripremiti bez vode. Moram nešto smisliti i isprobati. A možda bi se moglo te roladice kuhati u steameru bez folije.

  13. #63
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    brzo gotovo, ne zahtjeva neke spesl namirnice, i nije nezdravo
    sirnica bez sira

    kore za savijacu, 2 jaja, jogurt, vrhnje, malo ulja i malo mineralne
    sve pomijesati, ubaciti u protvan, ili vatrostalnu i peci 20-ak min

  14. #64
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Aha... i pripremiti bez vode. Moram nešto smisliti i isprobati. A možda bi se moglo te roladice kuhati u steameru bez folije.
    mislim da sam ja u jednom restoranu dobila smotulje od back papira - i mislim da je unutra bila baš riba. sve je bilo zapakirano kao neki svežnjić i zavezano špagom ili koncem

  15. #65
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    mislim da sam ja u jednom restoranu dobila smotulje od back papira - i mislim da je unutra bila baš riba. sve je bilo zapakirano kao neki svežnjić i zavezano špagom ili koncem
    Jeeee....

    Ovako nešto: http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...u/1868281.aspx

    Ili ovo - ima čak i video kako se rolada omata. MORAM isprobati.

    Yummy-mummy, hvala na odličnoj ideji, a mi ćemo se već snaći kako iizbjeći foliju.

  16. #66
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Ja ovih dana cesto samo u vatrostalnu posudu isujem paket smrznutog povrca za francusku, na to stavim pilece batke i nadbatke, zacinim, mrvu pouljim i u pecnicu. Priprema je ispod pet minuta, dalje sve pecnica odradi sama. Samo se treba sjetiti na vrijeme staviti da se pece
    ovo je to tenx

  17. #67
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    pikula, na istu foru možeš slagati razne složence i bez mesa.
    U vatrostalnu posudu staviš povrće. Ima po dućanima za kupit opranu i narezanu cvjetaču ili poriluk ili uzmeš smrznuto.
    Na dno staviš tijesto, pužiće, mašnice, kaj klinci vole.
    Na to povrće i na vrh naribaš sira i umutiš par jaja s malo vrhnja za kuhanje i s time zaliješ,ako ne jedete jaja, onda bez jaja iako će jaja to sve povezati, ali nema veze.
    Rezultat je prefin i djeca to obožavaju iako je od povrća.

  18. #68
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Jeeee....

    Ovako nešto: http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...u/1868281.aspx

    Ili ovo - ima čak i video kako se rolada omata. MORAM isprobati.

    Yummy-mummy, hvala na odličnoj ideji, a mi ćemo se već snaći kako iizbjeći foliju.
    aha - samo bi mi rekli u škrniclu

  19. #69
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    a zasto to brasno s jedne strane,koji je efekt?
    (pitam za ove snicele na naglo)
    Šnicli na naglo se peku samo na vrućem ulju bez ikakvih dodataka.
    Vrućina zatvori pore na mesu i ono bude sočno, ali se nesmije predugo peći.
    Par minuta sa svake strane je dovoljno.
    Zato se i zove na naglo.
    I kad je gotovo: posolit.
    Brašno na vrućem ulju zagori i nema nikakve potrebe da se stavlja.
    Brašno se koristi kod pohanja.
    Last edited by Tanči; 12.09.2014 at 09:44.

  20. #70
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Quote Originally Posted by pikula View Post
    ovo je to ������tenx
    To možeš i s ribom. Ima je kupiti očišćene i u pećnici joj treba pola sata.

  21. #71
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    jedemo jaja super su mi ti slozenci. ma treba se svega toga i sjetit

  22. #72
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Ovaj slozenac od Tanci, jel treba povrce djelomicno skuhat, ili ide skroz sirovo? Tjestenina skuhana skroz ili dopola?

  23. #73
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default domaći fast food

    Ja nikad niš ne kuham.
    Samo suknem u posudu, protvan.
    Ali možeš tako iskoristiti i ostatke tijesta pa kraće pećeš.
    Ja se zezam da tako počistim frižider od ostataka.
    Fora je da je priprema jednostavna i pećnica odradi ostalo, a kombiniraš kaj imaš doma.
    Može se stavit i kuruza i špek ili kobase, mrkva, mozzarelu, ma svašta.
    Moj muž i kći jedino tako pojedu poriluk, inače nema šanse.
    Mogu se napraviti i popečci od kelja, kak je to tek fino.
    Ali zahtijeva više vremena.
    Last edited by Tanči; 12.09.2014 at 13:49.

  24. #74
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Znaci tijesto skroz sirovo uvalis? I koliko se to onda pece?

  25. #75
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    ne znam - ali znam da volim francuski krumpir. A problem oko njega je taj da sve ranije moraš skuhati, pa tek onda u pećnicu.

    Ja ne kuham tjesto za lazanje neg se ono "skuha" pečenjem jer je zaliveno bešamelom.

    nekak mi to ne izgleda - hitneš sirovu kobasu zajedno s povrćem - a možda se skuha. ili to vrijedi za korištenje skuhanih ostatak iz frižidera.

    meni na žalost ti složenci niš ne pomažu - kuham ujutro, i onda si djeca to malo zgriju i jedu za ručak. možda bih mogla staviti nešto peći i isprogramirati pećnicu, aliali bih se bojala da će se opeći vadeći to van.

  26. #76
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    mislim da sam ja u jednom restoranu dobila smotulje od back papira - i mislim da je unutra bila baš riba. sve je bilo zapakirano kao neki svežnjić i zavezano špagom ili koncem
    baš sam htjela predložiti špagicu ili deblji konac
    ja sam danas imala ručak za 20 minuta - skuhala sam smeđu rižu u ekspres loncu, napravila rozi umak s kozicama i salatu
    najprije stavila kuhati rižu, dok je ona bila gotova i umak je bio gotov

  27. #77
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    ne znam - ali znam da volim francuski krumpir. A problem oko njega je taj da sve ranije moraš skuhati, pa tek onda u pećnicu.

    Ja ne kuham tjesto za lazanje neg se ono "skuha" pečenjem jer je zaliveno bešamelom.

    nekak mi to ne izgleda - hitneš sirovu kobasu zajedno s povrćem - a možda se skuha. ili to vrijedi za korištenje skuhanih ostatak iz frižidera.

    meni na žalost ti složenci niš ne pomažu - kuham ujutro, i onda si djeca to malo zgriju i jedu za ručak. možda bih mogla staviti nešto peći i isprogramirati pećnicu, aliali bih se bojala da će se opeći vadeći to van.
    Sad si mislim - moglo bi se neku varijantu francuskog krumpira napraviti po ovom receptu kako Tanči radi svoje složence. Jedino ne možeš unutra staviti kuhana jaja, ali ostalo sve možeš. Moram probati.

    Složence za grijanje ja radim u keramičkim kaserolama-ovako nešto - imam ih nekoliko, crvena mi taman ulazi u mikrovalnu: http://mondo.hr/berghoff-keramicka-p...rtasta-geminis

    Cijela ta posuda mi stane u mikrovalnu, složenac se uredno reže i na hladno i grije u mikrovalnoj u tanjuru. Čak je bolje da se grije kriška po kriška, jer za cijelu količinu dugo treba da se zagrije.

    Može se složenac raditi i u vatrostalnoj posudi, to se isto uredno grije u mikrovalnoj.

  28. #78
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Cijela ta posuda mi stane u mikrovalnu, složenac se uredno reže i na hladno i grije u mikrovalnoj u tanjuru. Čak je bolje da se grije kriška po kriška, jer za cijelu količinu dugo treba da se zagrije.

    Može se složenac raditi i u vatrostalnoj posudi, to se isto uredno grije u mikrovalnoj.
    mi nemamo mikrovalku, a nećemo ju niti imati - neda muž

    a ja obožavam složence - moj ideal je grčka kuhinja - dva mjeseca dole, uživala sam ko pajcek
    Last edited by NanoiBeba; 12.09.2014 at 14:25.

  29. #79
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Sve se zalije s vrhnjem i umućenim jajima i u tome kuha u pećnici cca 45 min pa i manje.
    Ovisi o tijestu, može i krumpir, ali ne sirovi jer njemu više treba.
    Ako se koristi već skuhano, onda se kraće peće.

  30. #80
    Yummy_mummy's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    1,636

    Default

    Pozdrav! Eto mene opet. Drago mi je da vam se svidja moj recept. Sto se alu folije tice, i ja je izbjegavam, ali je ona u ovom slucaju nezamijenjiva. Papir za kuhanje bi se raspao u vodi. Ukoliko neka od vas ima drvo banane kao sobno bilje, mozete ribu zarolati u list banane i pricvrstiti cackalicama ili spagom. Jedini je problem sto bananin list vjerojatno nece dobro zadrzati sastojke unutar dilea, dok folija sve to gotovo hermeticki zatvori.

    Kad smo kod ribe i smotuljaka, imam jos jedan odlican. Djeca ga naprosto obozavaju:
    Potrebni su filei lososa, zreli avokado, chilli papricica, zlica meda
    Filei lososa se poloze odvojeno na papiru za pecenje (1 papir za jedan file)
    mango se nasjecka na sicusne kockice
    chilli papricica se nareze isto tako na sicusne komadice (obavezno odvojiti sjemenke jer su jako ljute)
    Mango i chilli se pomijesaju i doda se med
    Mjesavina manga, chillija i meda se stavi na vrh svekog filea
    skupe se sve cetiri strane papira za pecenje i zavezu spagim ( u sredini je file), smotuljak nalikuje na tuljac
    Tuljci se stave u pecnicu na 200c- 15 minuta
    Posluzuje se uz rizu ili njoke

  31. #81
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    ma nemoj zezat da djeca to vole?
    nevjerojatno mi je kad ovako čitam, ti mali gurmani koji vole ovako egzotične kombinacije. i još ljute. super!
    moji nema šanse.
    al ako ćemo pravo, nisam ni ja od tih kombinacija. al bar pojedem.

  32. #82
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Jela bih ja svakojake kombinacije ( briga me za djecu) samo novcanik ne dopusta svu tu pustu egzotiku.
    nakon sto su fileti lososa dosli do 100kn/ kg .

  33. #83
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    moji isto nisu od egzotike ja hitim u vatrostalnu zamrznuti bakalar file krumpir na ploske zalijem s deci vina i deci maslinovog ulja i razmucenu povrtnu kocku u deci vode. vis to cu sutra

  34. #84
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    a šta će ti ta povrtna kocka unutra? stavi rađe češnjak, peršin, par zrna papra, može i kapula onako na kolutove.

  35. #85
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    I mali strip kako napraviti fine teleće šnicle u pet minuta. Uključujući rezanje mesa.

    Porežem teleće meso od buta u šnicele debljine oko pola centimetra i istučem batom s jedne strane.
    Stavim na žlicu vrućeg ulje u keramičku tavu. Bez soli, bez brašna, samo meso.
    Niti minuta treba da se zapeče s jedne strane, okrenem, posolim, za minutu izvadim na tanjur.
    U tavu gdje su se frigali, odmah ulijem oko pola deca čiste, tople vode. Zakuha trenutno. Ugasim, polijem po mesu.

    I to je to. Niti 5 minuta. Evo slika:
    http://public.fotki.com/Beti3/telei-nicli/
    Last edited by Beti3; 14.09.2014 at 15:28.

  36. #86
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    ne znam, mene je strah pržiti meso tako kratko
    sigurna sam da je prefino, ali ja sve duže pržim/pečem/kuham

  37. #87
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    lijepo se vidi da je dobro peceno iznutra- dobru tavu imas
    cvijeto znam ja i cijeli grincajg izrezat unutra kad imam vrrmena
    ove kocke iz dma su mi kakva takva zamjena dok ne prode ova faza moje bubice.

  38. #88
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    ne znam, mene je strah pržiti meso tako kratko
    sigurna sam da je prefino, ali ja sve duže pržim/pečem/kuham
    piletinu treba dobro ispeći.
    i svinjetinu, da ne bude krvavo.
    recimo pileća krilca znaju uz kost ostati krvava, toga je i mene strah.
    a junetina se jede i sirova, recimo tartar.

  39. #89
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    piletinu treba dobro ispeći.
    i svinjetinu, da ne bude krvavo.
    recimo pileća krilca znaju uz kost ostati krvava, toga je i mene strah.
    a junetina se jede i sirova, recimo tartar.
    Tak je. Piletinu treba dobro zakuriti zbog opasnosti od salmonele. Svinjetinu zbog trihineloze i sličnog...

    Ja ni junetinu ne volim sirovu, ni tatarski biftek ni carpaccio i slične stvari (trakavica "pantljičara" mi je horor), a baš ni biftek.

  40. #90
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Peterlin, vraćam se nazad, ali otkud to da je aluminijska folija otrovna?

  41. #91
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Peterlin, vraćam se nazad, ali otkud to da je aluminijska folija otrovna?
    Paaa, imam averziju još od malih nogu, kad je moja mama znala hladni narezak prekriti folijom, a onda bi i folija i salame i kiseli krastavci promijenili boju... ufff...

    Nedavno je netko pitao od čega je bjelanjak na kolaču posivio - nanjušila sam da je kolač bio prekriven folijom.

    Ja sam se riješila aluminijskog suđa u potpunosti, uključivši i svoj prvi ekspres lonac.

    Evo malo tuđe pameti (prvi link koji sam našla): http://www.prakticanzivot.com/koje-p...-u-kuhinji-131

    Uostalom, kažu da je Alsheimerova bolest posljedica trovanja aluminijem. Ne bih isprobavala...

    Ako pazimo da nam antiperspiranti ne sadrže aluminij, zar nije gore zlo jesti nešto što je bilo pokriveno alu folijom i još grijano na visokoj temperaturi?

  42. #92
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Eh, da dodam - nisam ja oduvijek takva čistunka, ali sam s vremenom postala, pogotovo kad su se rodila moja djeca - to me učinilo opreznom. I nije aluminij jedini - istu sudbinu je doživjela i vegeta (koju povremeno koristim, kao i alu foliju - ali stvarno minimalno). Našlo bi se toga još... od sredstava za čišćenje do odabira posuđa.

  43. #93
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    piletinu treba dobro ispeći.
    i svinjetinu, da ne bude krvavo.
    recimo pileća krilca znaju uz kost ostati krvava, toga je i mene strah.
    a junetina se jede i sirova, recimo tartar.
    svejedno dobro ispečem i junetinu i teletinu
    sigurnija sam

  44. #94
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Koliko znam, aluminijsko posuđe nije štetno. Evo malo također tuđe pameti, izvor mi djeluje relevantno:

    http://www.otrovno.com/pitanje_264.html
    http://www.otrovno.com/pitanje_268.html

    A malo i o teflonu, usput:
    http://www.otrovno.com/pitanje_193.html

    To su sve odgovori na pitanja, pitanja nisam linkala, ali da se zaključit koja su. Na drugom linku je baš o nekim krastavcima koji su se kiselili u aluminjskoj foliji.
    Last edited by vertex; 15.09.2014 at 10:30.

  45. #95
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    aj super vertex, jer, po onom peterlinom linku, skoro svo svoje posuđe bi trebala baciti u smeće
    a teflonske tave jako volim, ove keramičke im nisu ni do koljena. delmano i plodine
    Last edited by cvijeta73; 15.09.2014 at 10:40.

  46. #96
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ima i o glutamatima, ako se tko povremeno zaželi Vegete, da mu bude lakše :D
    (Moja mama je bila ispred svog vremena, prezirala Vegetu, margarin i uopće indstrijsku hranu. Zato danas, umjesto da učim kako je to loše, kao puno ljudi oko mene, ja učim kao to zapravo i nije toliko loše .)

  47. #97
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Ima i o glutamatima, ako se tko povremeno zaželi Vegete, da mu bude lakše :D
    (Moja mama je bila ispred svog vremena, prezirala Vegetu, margarin i uopće indstrijsku hranu. Zato danas, umjesto da učim kako je to loše, kao puno ljudi oko mene, ja učim kao to zapravo i nije toliko loše .)
    Istina , vertex, cini se da mi moramo uciti da je hrana -hrana.
    a ne djeliti ju na dobro-lose-otrov .

  48. #98
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Istina , vertex, cini se da mi moramo uciti da je hrana -hrana.
    a ne djeliti ju na dobro-lose-otrov .
    Tako se i meni čini.
    Zapravo sam na ovu stranicu Otrovno.com nišla opet jučer (netko je jednom linkao negdje jednu njihovu brošuru o aditivima), pokušavala sam naći može li se pretjerati s mahunarkama.
    Naime, meni su čorbe od mahunarki i povrća fast food - em mi je lako i brzo pristavit, em je za dva dana, em dečki vole (ili barem jedu, lol), lako im je baratati s time...pa sam sklona da mi to često bude rješenje. Ali nisam zasad naišla na odgovor.
    pikula, najbrža od tih juha mi je ova: crvena ili žuta leća (bolja mi je žuta), recimo šalica + malo prosa (trećina šalice, ili manje), maslinovo ulje. Ako možeš u ovo naribat na krupno malo batata, ili mrkvu na kockice, ili malo kapule, ili mlade kapulice kad je ima - još je bolje, naravno. Ili barem svežnjić peršina da se u komadu kuha. Ovu obično radim za večeru, jer je kuhano za 15-20 minuta.

  49. #99
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    aj super vertex, jer, po onom peterlinom linku, skoro svo svoje posuđe bi trebala baciti u smeće
    a teflonske tave jako volim, ove keramičke im nisu ni do koljena. delmano i plodine
    mene je delimano jako razočarao. prvo sam bila oduševljena svojom novom tavicom za palačinke. tko prati temu o vježbanju, zna da ih često jedem
    ta se tavica uništila za mjesec dana! a košta 200 kuna.

    teflon je meni super. ne mora biti tefal, ima sasvim dobrih tavica u intersparu i štajaznam.

  50. #100
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Zapravo sam na ovu stranicu Otrovno.com nišla opet jučer (netko je jednom linkao negdje jednu njihovu brošuru o aditivima), pokušavala sam naći može li se pretjerati s mahunarkama.
    Aj, nisam baš na njihovom sajtu tražila, nego mi je google na upit o mahunarkama izbacio neki njihov članak o soji. Da ne ispadne da sam gledala jesu li mahunarke otrovne.

Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •