tako je i kod nas
osim sjeckalice i mesoreznice koje su non stop u upotrebi
tih 200 kn za tu sjeckalicu je najbolja investicija života mojega
pa znate kako je kad je nosim sa sobom gdje god da idemo, pa makar samo i na vikend
a pere se držanjem pod mlazom vode s dva prsta, majke mi
ma ja se sad čudim kako sam do sad preživjela bez sjeckalice i ekspres lonca, iako se još malo bojim ovog drugog. Neće to meni eksplodirat? Uvijek se sjetim jedne cure iz škole koja je zakasnila na sat jer joj je doma eksplodirao eskpres lonac koji je samo trebala ugasiti prije nego krene u školu.
Da,ja bih sve i da mi niš ne zauzima radnu plohu i da i veliki i mali dobiju puno friške klope pa sve domaće from skreč, ma je.... Morat ću kapitulirat jer očito se ne može nahranit vojska štapnim mikserom.
Da su bar ti ručkovi u školi k čemu, nego ili vodeno varivo ili pizza, moraš kuhat kako god okreneš. Inače bih ja oplela samo smoothie, salate i juhice, ali ovak mora bit svega doma.
i ja se bojim ekspres lonca - nemam ga, niti ga je moja mama imala - u stvari mislim da je imala, ali ga je rijetko koristila
sve ti to ide s koljena na koljeno
i moja mama je imala i koristila do mirovine
skoro svakodnevno, ko i ja
kad je netko išao u inozemstvo, druge žene su naručivale šminku i odjeću, ona ekspres lonac
tako da sam ja samo naslijedila taj običaj
kao i onaj da se hrana ne priprema dan unaprijed, već direktno sa štednjaka na stol
Kod mene kao i kod apri s expresom.
Nego, koja je to tvoja sjeckalica za 200 kuna. Ne iskljucujem mogucnost da si vec linkala pa pardoniraj :D
ma ne
nije to multipraktik
to je sjeckalica
sjcka na komadiće nepravilnoga oblika
ako držiš kraće, krupnije
ako držiš dulje, sitnije
može samljeti u kađu
i u prah
ah, možda da ponudim Boschu da radim prezentacije za njih
da sam dobila kunu svaki put kad sam pohvalila ovo malo čudo, bila bih bogata
Tak ja imam od Krupsa speedy.
Preko dvadeset godina.
Isti princip ko i ovo od Apri.
Kupila sam ga u Kadi u Austriji na nekoj ludoj rasprodaji i platils ondašnjih 100 austrijskih šilinga cca 50 kn.
Nezamjenjiv je za sjeckanje od luka na dalje.
moji roditelji su često kuhali u ekspres loncu, a čine to i dalje. ali ja se bojim ekspresa i kuha samo moj muž - počeli smo s vratićima za psa, a sad širimo područje.
ja čak ne mogu biti u kuhinji od užasa kad pišti i pušta paru.
Nasi ljubimci: http://www.themixingbowlboise.com/up...7_i1_w598.jpeg i http://visionappliance.com/m/images_...d-1-545922.jpg
Za ovaj slow cooker, to me kli_kli naucila da se u njemu moze kuhati sasvim normalnu hranu, ne samo katastrofe s kojima sam se srela kad sam tek dosla ovamo (ili koje se nalaze u kuharici koju smo dobili na poklon s cookerom). I ovaj majstor bi nam navodno trebao pomagati u svakodnevnom zivotu, ali nikako da postanemo prijatelji.
imaš ih u svakom intersparu
znam, ali nema ja interspara na selu, kod mene ti WG i konzum. ovaj Spar koji imamo je vjerujem premali za kucanske aparate.
Moj lonac nije bio preskup, ali je isto pristojno tih. Ima drugu manu - težak je ko Keopsov sarkofag: http://www.kupujemprodajem.com/PETER...4548-oglas.htm
Ja nisam naslijedila koristenje ekspres lonca od mame.
A ni sjeckalica, ribeza i inih ubrzivaca kuhinjskih poslova.
Do lani sam mislila da ekspres lonac sluzi iskljucivo za brze kuhanje juhe i ostala "gola" kuhanja, a to meni i nije bas neko kuhanje.
Zato me vi prosvjetljujete
Otkrice su mi ovi Peterlinini opisi o pirjanju, pa ekspres kuhanju, pa pod hladnu vodu, pa opet neko dokuhavanje...
Dajte pls savjetujte:
-koja je zapremnina ekspres lonca optimalna za svakodnevno koristenje cetveroclane obitelji
-koji su ti skuplji, tisi, neskloni eksploziji (po mogucnosti nesto laksi od egipatskog sarkofaga)
-jel se sa svima moze baratati tako kako Peterlin opisuje bez vece opasnosti po rukovatelja i sam lonac?
ja imam ovo
dva lonca jedan poklopac, pa biram koji cu ovisno sto kuham. cijena, iskreno se ne sjecam, ali nije bila niska.
MM kupio sjeckalicu, kaze za rucak mu to nije problem![]()
moj je 6 litarski
nekad napunim, nekad do pola... ovisi što je i kako za ručak
ali, u njemu se sve može
i rižota i variva i bakalar al bianco... ma sve
taj moj skupi i tihi je wmf
nisam sigurna da li je 5 ili 6L i drugi je pol ovog prvog.
I isto ga ovako sokiras (hladna voda), otvaras, zatvaras i ne zamjera?
Jel mozes skuhati junecu juhu od 1,5 kg mesa u njemu?
WMF-ov sam snimala kad je bio na akciji na naljepnice u Intersparu, ali cini mi se da je bio manji, pa sam odustala![]()
Znaci, ne treba mi 8-litarski
tesko mi je reci ni da ni ne, jer nama ne treba. nas je 4 (2 odrasli + 9 godisnjak + 7godisnjakinja)
ali ja ne znam sta bi s vecim.
i da spustam tlak s hladnom vodom bez frke. ali meni nije strah raditi s tim, nekad na poslu sam koristila isto lonac za sterilizaciju, pa sam taj strah nadvaldala.
Posljednje uređivanje od spajalica : 19.09.2014. at 13:16
ja svoj ne stavljam pod hladnu vodu, dovorno je odvrnuti onaj pimpek na ručki i pnda para brzo izađe van i tlak se oslobodi za brže otvaranje
može se skuhati juha od kilo i pol junetine i hrpe povrća
ali neće ti onda biti tekućine za dva dana
naša uobičajena juha je od 900 g junetine, 5 velikih mrkvi, jednog velikog peršina, pola vezice lišća, jedna paprika, jedna rajčica, cca 15 cm poriluka, celera u veličini jajeta
od te količine bude juhe za dva dana, ako hoćeš
lonac ne smiješ puniti više nego 3/4 njegove zapremine
ja sam ko onaj mujo iz vica
on je električar ali to ne radi jer se boji da će ga ubiti struja, a ja ne kuham u ekspres loncu jer se bojim da će mi eksplodirati.
mi smo kupili ekspres lonac prije 5,6 godina da ja nikada ništa nisam skuhala u njemu.
sad kad vidim kakvi su svemirski vaši lonci, onaj moj za 200-250 kuna je neki bijednik.
tek sad neću probat kuhati u njemu.
ma znaš da se ja nisam dva mjeseca usudila ni prići mu
pa su me bodrile cure na forumu
pa sam pogledala filmiće na jutjubu
pa se okuražila
pa mi je sad najbolji prijatelj
hebo muža, daj ekspres lonac!
Mene je isto bilo strah ispočetka i polako sam se okuražila.
Sad nemrem živjet bez njega ( i muža i lonca)
AM ma nije to neka nauka. poguras sve u njega, ukljucis izvor topline (plin, struja indukcija) kad se zagrije i pocne vriti, nastaje para, on pametan zadihta i tad smanjis vatru. pratis da ne nastane previse pare, svaki na neki nacin signalizira (ili pistanjem ili bojom na nekom cepicu ma na neki nacin), jos smanjis vatru. ta patnja traje najdulje mislim za suhi grah (dobijes sta koliko kuhas).
ja ga nekad koristim intenzivno, kako se i sad cini da ce biti, a nekad na njega zaboravim.
ali da bi ga samo drzala u kuhinji jok, on je clan moje kuhinjske postrojbe.
Ja uvijek biram komad mesa, a ne kilazu i kako god okrenem ispadne oko kilo i po mesa
I ja volim brdo povrca, sto onda ipak znaci da mi (bar za juhu) treba veci lonac jer bi mi ovako juha bila ljuti koncentrat...
A koliko se najmanje moze napuniti?
Jel mogu kupiti veliki lonac, pa onda stavljati male kolicine za tipa rizoto i sl?
naravno
nema minimalne količine, samo maksimalna
Moj ima 7 litara i komotno bih mogla veci. Ovako se dogodi da mi navecer pojedu juhu za sutra :D
Moje fast food jelo su i hamburgeri. Kad pravim, napravim koji viska i zamrznem.
Poslije samo stavimo salatu, luk i tko vec sto hoce.
Meni je to rucak.
jel ima kod nas za kupit crockpot sloecooker?
izvukla sam svog ekspresa, makla poklopac i našla račun u njemu.
45 KM kupljen u "fis"-u u vitezu 2008. haha
"elif" marka, 10 litara
a poklopac mu je kao frizbi, neki lelujavi
bar da ima uputstva sa sobom
probat ću nešto izguglat
Nisam jos pisala, ali vas citam pa me zanima jedno,koji je po vama dobar expres lonac i koliko para treba izdvojiti da je zadovoljen omjer cijene i kvalitete!
Ajde udijelite malo mudrosti jer vidim da ga puno hvalite!![]()
![]()
naletila na članak o kuhinjskim pomagalima,
evo jednog za mesne okruglice http://domidizajn.jutarnji.hr/fotoga...e-zabavnim/9/#
fisslerov ekspresni lonac imam 12-tak godina
izvrstan mi je
samo što ja u njemu kuham uglavnom cjelovite žitarice i juhe
za ostalo imam set fisslerovih lonaca![]()
Baš jučer idem gradom i vidim i fissler i wmf na popustu.
ali ja se nekako bojim te eksplozije, znam da nije racionalno, ali ne mogu si pomoći.
I još me nešto muči. Ima li kakvih saznanja o utjecaju tog tlaka na hranu? Da li se gube hranjive tvari i slično?
ne bih u njemu naravno kuhala povrće, njega bih i dalje na pari, ako dobro kužim to je više za mesne juhe, grah, ričet i slično... Da li mi se to onda isplati?
pa zar nije logično da u poklopljenom i zadihtanom loncu bolje ostaju sastojci unutra?
nemam pojma, možda griješim
naravno da se isplati, uvijek se isplati
grašak skuham za 10 minuta
i mahune
kupus za 6 - 7
grah se kuha sat vremena (ja sam od onih koje su grah kuhale 4 sata)
juhe pola sata...
leća nekoliko minuta
brokula, karfiol i tikvica ne me nogu kuhati jer bi bilo dovojno desetak sekundi
možeš ako ti se žuri napraviti krem juhu ili tako nešto
ja ne pravim pravu pašticadu, ali lažna je brzo gotova, a meso mekano ko putar
uglavnom, podijeliš uobičajeno vrijeme kuhanja sa 4 (takav je moj, ne znam jesu li svi isti)
ja u tom loncu kuham jedino goveđu juhu i hobotnicu. i ništa drugo. ništa mi nikad nije ni palo na pamet kuhati i nikad nisam ni čula, do sad i do tu na rodi, da se nešto drugo kuha
gregada je gotova za 6 minuta![]()
Ne znam da li je to neki tajni znak.
Jučer poslije posla malo landram gradom i vidim dućan od posuđem, sve sniženo, i ti lonci.
apri, ti imaš wmf i zadovoljna si?
spajka hvali fisslera.... Što je bolje?
Ima li još kakvih caka na koje treba paziti?
Pitam vas, jer ako krenem proučavati to na webu, potrošiti ću previše vremena.
ja imam wmf
mama je svojevremeno imala rowentin
ja sam svojim prezadovoljna
pogotovo što je digitalac pa me "zove" kad trebam smanjiti plin i kad ga trebam ugasiti
ne znam ti usporediti sa fisslerom, ovo mi je prvi i jedini
totalno je jednostavan za održavanje, pere se u perilici, samo se makne taj digitalni dio