Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: slezena i jetra

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno slezena i jetra

Neki dan bila na ultrazvuku abdonena i rekla doktorica da mi je slezena uvecana i da mi je jetra masna. E sad zbog cega dolazi do uvecanja slezene? Jel moguce da jetra bude masna od koristenja ljekova duzi period

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nitko nema nikakav pametan savijet

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, sad.... premalo podataka si napisala, jer bez laboratorijskih testova (jetrene probe) teško je reći bilo što. Pitanje je da li je i to dovoljno. Najbolje će znati tvoj obiteljski liječnik koji zna koje si bolesti i smetnje imala i od čega se to moglo pojaviti.

Moja mama ima tih problema zbog dugogodišnjeg uzimanja kortikosteroida za liječenje autoimune bolesti. Ja sam isto prošle godine imala sličnu epizodu i do danas se nisam u potpunosti riješila toga. Da sad odem na sistematski, isto bi mi rekli da su masnoće na gornjoj granici blabla, ali ja znam što me prošle godine snašlo kad sam tjednima ležala na dermatologiji i mjesecima uzimala kortikosteroide.

Ali uzroci masne jetre i općenito povećanja masnoća u krvi mogu biti brojni i različiti. Samo uzv nije dovoljan da bi se znalo o čemu se tu radi. Isto vrijedi i za slezenu. JEsi li nedavno bila bolesna? Imala kakav upalni proces? Imala mononukleozu?

Masna jetra i uvećana slezena liječe se tako da se nađe uzrok i onda se to liječi. MM ima povišene masnoće u krvi zbog hipotireoze, tako da on to drži pod nadzorom lijekovima za štitnjaču.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

domy kako se rasplela tvoj prica oko hepatitisa? mozda ima veze kao sto peterlin pise s terapijom ako si je pocela uzimati.

nivesa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Slezena se poveca ako nesto sa krvotokom nije uredu. Ovisi o tome koliko se povecala sta ce ti dalje reci. Koliko cm je velika?
    Moja je bila 3 puta veca i na rubu pucanja pa su mi ju izvadili. Moras dat detalje...

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ovako uglavnom kaj se tice hepatitisa to nemam...hvala bogu. E sad slezena je 130 cm a normalna valjda mora biti 120 cm tak mi je doktorica rekla. E sad sto se tice masne jetre ona misli da je to genetika iako moji roditelji nemaju...ali veli da ne moram to od njih pokupiti. A veli da postoji ono kad ti se masnoce skupljaju i taloze oko trbuha i bokova a i potoji opcija kad se taloei na unutarnje organe sto je losija opciha. A ona je rekla da je to situacija kod mene. Poslala me kod kirurga za abdomen idem u srijedu pa cu vidjeti kaj ce on reci. Izmedu ostalog imam i polip na zucnom vratu koji je 8-9 mm i to dva komadapa me i zbog toga salje kod kirurga

nivesa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mislim da ce ti zuc odstranit ali to ti danas za cas rjese i malo pazis kaj jedes. A masnu jetru mozes rjesit takoder sa hranom. Tj pravilnom prehranom.
    A slezena ti nije strasno.moze bit da ti je povecana radi zuci i neke upale

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sta znaci pravilna prehrana...odnosno kaj trebam izbjegavati

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj domy prvotno napisa Vidi poruku
    E sad slezena je 130 cm a normalna valjda mora biti 120 cm tak mi je doktorica rekla.
    normalna slezena je oko 125 milimetara, a ne centimetara
    znači, nije ti baš jako povećana

a prehrana... lagana i lako probavljiva

nivesa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hahaha sad sam skuzila da si napisala u cm a ne mm. Izbjegavaj jako zacinjenu i masnu hranu. Pokusaj vise na leso...npr kuhana piletina . Ili peceno bjelo meso . Mozes i ostale djelove pileta ali bez koze. Palentu. Rizine pahuljice puding vocni jogurt . Izbjegavaj jaja pecena kuhana itd. Bjeli kruh nikako. Ima puno toga. Uguglaj si zucna djeta vjerujem da ces naci dovoljno informacija. A kaj se tice slezene....nije kod svakog identicna. To ce ti abdominalni kirurg odredit.

nivesa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Bitna je i funkcija slezene pa ako je samo lagano povecana a krvna slika ok vjerojatno je nece dirat. Ako kvari krvnu sliku tj ne funkcionira kako treba i ometa normalno funkcioniranje onda ju vade. I da....izbjegavaj slatko u nenormalnim kolicinama.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sad zadnju krv kad sam vadila bili su mi ok enzimi...a jetra masna... Uglavnom mi je dobra krvna slika i nemam masnocu u krvi. Sad ne znam koliko je to povezano sa masnocom jetre

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a jel imaš viška kilograma?

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

O da...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a eto onda
    stvarno moraš promijeniti način prehrane
    lešo, nemasno...

to ne znači da je neukusno
    ali je drugačije

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

domy drago mi je da nemas hepratitis,
    a za ovo drugo probaj zbilja nemasnije i manje slatko jesti.

nivesa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Kad promjenis nacin prehrane iznenadit ces se koliko kile lako idu dolje ...i kad sve dovedes u red lagano se mozes vratit na malo "bolju" hranu ali ce ti ostat u navici da ne jedes vecinu hrane. Tako je barem meni. I jos uvijek stojim na istoj kilazi.
    Slatko izbjegavam u sirokom luku sto ne znaci da nikad ne pojedem sladoled ili cokoladu. Ali moras pazit sa slatkim jer kad su zuc slezena i jetra ublosem stanju onda gusteraca preuzima najveci dio posla. Pa da ju ne preopteretis.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa bas sam si razmisljala o tome sto i kako jedem i mislim bar mislim da ne jedem bas masno...e ali sto se tice slatkog to bi se dalo...i mislim da je tu srz problema. A kad sam ovisna o tome i ne znam kako da se toga rijesim. U principu to mi je najveci porok...niti ne pusim,niti ne pijem...ali slatkom nemrem odoljeti. Kad bi postojalo nesto ili carobni stapic ilicarobna pilula da me rijesi te ovisnosti mislim da bi odmah prihvatila

nivesa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

eh to moras sama sebe natjerat.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

domy daj si sama tjedan dana da ne jedes nista slatko.
    vidjet ces da ces poslije moci bez njega, a onda se okreni npr. crnoj cokoladi. zadovoljit ce tvoje potrebe, a neces je posjeti kao neki drugi slatkis.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mom starijem sinu su kapsule pivskog kvasca pomogle da se oslobodi pretjerane konzumacije slatkiša. Nisam mu ih zato davala, nego je imao pubertetske prištiće, ali pokazalo se i da mu organizam manje traži slatke stvari (kekse, čokolade). Sve u svemu - ten mu se fino popravio i ne hrani se više keksima. Navodno da i druge vrste B vitamina tako djeluju.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A kaj nije da B kompleks potice apetit? I gdje ste kupovali te kapsule i koje tocno i koja je cijena? E da posto mi je masna jetra jel smijem ja opce piti kakve tablete mislim jel to utjece na masnocu jetre i oticanje slezene

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da je najbolje da to pitaš svoju doktoricu

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da je najbolje da to pitaš svoju doktoricu
    pa i ja sam tak mislila

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Neki dan bila na ultrazvuku abdonena i rekla doktorica da mi je slezena uvecana i da mi je jetra masna. E sad zbog cega dolazi do uvecanja slezene? Jel moguce da jetra bude masna od koristenja ljekova duzi period
    Na ultrazvuku ne mogu vidjeti da ti je jetra masna, nego samo ako ju punktiraju.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kak meni rekli da je masna a gledala doktorica na ultrazvuk

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I meni je na UZV viđena masna jetra, navodno se drugačije vidi taj masni dio (druge je boje ili što li već).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A kaj nije da B kompleks potice apetit? I gdje ste kupovali te kapsule i koje tocno i koja je cijena? E da posto mi je masna jetra jel smijem ja opce piti kakve tablete mislim jel to utjece na masnocu jetre i oticanje slezene
    B kompleks potiče apetit za prave stvari, a ne za slatkiše. Moj L. se sad najede graha, paradajz salate i integralnog kruha kako treba, pa za sat vremena ne treba kutiju napolitanki.

Kapsule su najjeftiniji i najdjelotvorniji pripravak koji se može nabaviti. U dm-u ga možeš kupiti bez recepta, za manje od 30 kn (evo tu je cijena u Encianovom dućanu, u dm-u koštaju koju kunu više): http://encian.hr/proizvod/56
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.09.2014. at 08:37

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo malo tuđe pameti o tome kako djeluje pivski kvasac: http://biljke-kao-lijek.blogspot.com...ki-kvasac.html

Vjerujem da ti ne može štetiti (inače mi ne bi palo na pamet da o tome pišem) a nadam se da bi moglo koristiti.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Na ultrazvuku ne mogu vidjeti da ti je jetra masna, nego samo ako ju punktiraju.
    moze se vidjeti i na uzv.u

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nis bas si me zaintrigirala. Moram bas pitati doktoricu pa cu vidjeti kaj ce reci

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Domy umjesto klasičnog slatkog možeš pojesti suhog voća u umjerenim količinama,provjereno zadovolji potrebu za šećerom.
    Uz to lagana prehrana,lešo kuhana i ne previše začinjena.
    Na taj način je mm riješio problem masne jetre.Iako nije imao problema s kilažom ali slatko je tamanio više nego djeca i ja skupa.
    Sada uvijek imamo suhih šljiva,marelica,grožđica i ponekad datulja.Kockica-dvije čokolade ili 2 kolača tjedno je ok

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Domy si rjesila kaj po pitanju jetre i kila

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •