Po tome, ja bi svoje trebala i ranije slati leći, jer zaspu čim dotaknu krevet. Pogotovo najstariji koji se najviše buni.
Ma sve ja to znam, sve je meni jasno, rano je to a on je veliki...ali sebična sam, mislim na sebe, to je jedini dio dana kad mogu imati malo mira, kad se mogu zavaliti na kauč i gledati tv, pričati s mužem..kod nas je čitav dan toliki kaos, buka, sa svih strana vika, priča, muzika, crtići..aaaaaaa...da sve te priče o njegovom kasnijem odlasku u krevet padaju u vodu.
Ja sam svojima obznanila prosle godine da ja radim do 21 sat. dakle mamakat, pomoc molit, vecera bilo sto mogu im pomoci do 21 sat.
takodjer moraju mi radti 30-45 min za vjezbanje, bez mamakanja i ostalog.
i meni je pomoglo za moj mir, navikli su se, nije to tako strogo da bas u 21:01 necu ugrijati milijeko ili tako nesto, ali generalno ja mir dobijem. MM ionako nikad nema, pa mi to ne pomaze za nase druzenje. ja tad mogu gledati TV, citati, surfati sto god, jer moje radno vrijeme je proslo.
Posljednje uređivanje od spajalica : 19.09.2014. at 08:10
Kad je moja bila beba, išla je spat u 19,30 i to je štimalo tako do njene treće godine kad sam se ja vratila na posao.
I to mi je odgovaralo.
Imala sam večer za sebe.
Sada je to sve drukčije.
I ne smeta me pretjerano.
Ali ja imam jedno dijete i razumijem Trinu da pored četvero jedva čeka da odu leć pa da ona malo odahne.
Tako i moja. 3.5 godina. Nikad ona ne izgleda nešto umorno. Al ako slučajno sjedne, u auto, il ju nagovoriš na priču, zaspe za minut i po.
e to je onda po meni odgovornost roditelja
jer, šta bre dete zna šta je 100 kila
pa sam ja sebi stavila pod odgovornost da ih u 21 sprašim u krevet
jer bi oni bauljali tko zna do kad
i drugo jutro/dan bili podgrijani leševi
a ovako, zaspe odmah i ujutro se dignu nasmijani i fantastično raspoloženi
Točno tako. L je sinoć išao u 10 spavat jer je imao dodatni trening, zadnji u karijeri što se mene tiče, i jutros je sjedio 10 minuta u kuhinji na stolici s patikom u ruci i gledao u prazno.
kod nas isto povečerje u 21h zatvara se hotel, ne radi kuhinja. moji se dizu u 6.20 za skolu tako da se svojevoljno spremaju na spavanje, cesto citaju u krevetu do 22h i to im ne branim. Nije se lako presaltat s treninga npr na spavanje. Mala cesto ranije zaspi i prije je bilo svađe zbog svijetla sad smo im kupili led nocne lampice koje usko svijetle pa si vise ne smetaju. e da mob moraju parkirat kao i tablet u 20h u dnevni boravak. moji ak su pred ekranom navecer brbljaju u snu tako da je i tv navecer iznimka. radije im skidamo filmove pa gledaju na kompu poslje rucka vikendom
Ne znam sto bih bez knjiznice ovako je spavanje = knjiga
Moji idu u 9, rijetko oko 9 i po, 10, ako ja gledam nešto zanimljivo na tv-u, a muž još nije došao doma da ih uspavaSad mi je sasvim svejedno, jer su doma, ali kad ja opet krenem na posao, a oni u vrtić, spavanje u 9 je imperativ. Njima treba puno sna, a često se bune da ne žele ići spavati, pa zahrču prije nego dotaknu jastuk.
Trina, nemam neki pametan prijedlog za tebe jer znam kako sam ja mrzila u toj dobi kad su me tjerali da idem rano spavati, a ja bih rado pogledala nešto na tv-u, ostala s njima sjediti i slično... Rekla bih ti da im staviš tv u sobu, da pogledaju nešto prije spavanja, a da ti imaš svoj mir u kući, ali grozim se elektronike u dječjim spavaćim sobama, a drugog rješenja nemam. Vole li čitati prije spavanja ?
Ovako je nekako i kod nas, 21:00 h u krpe, medjutim sad se jos uskladjujemo sa novim rasporedom, npr. jedan dan u tjednu dolazimo doma s baleta u 20:30 - i dok se pospremi torba od baleta, vecera, otusira...
Taj dan nije imala zadace i ucenja, pa ne znam kako ce biti slijedeci tjedan, kada toga bude bilo... Jer od kuce odlazi u 17:00h, pa zapravo ima samo 2 sata za zadacu...
Jos se uskladjujemo.
P, jednostavno, ako dijete ima manju potrebu za snom a želiš navečer imati mira moraš se ranije ujutro buditi s djetetom. I meni je uistinu nejasno da ima toliko djece kojoj je u 7. razredu dovoljno 7 do 8 sati sna. Gledam po razredu mog najstarijeg gdje većina ide u krevet oko 11 navečer a budi se zbog škole u 7, pa ako ne zaspu istog trena to je manje od 8 sati. Čini mi se da često djeca spavaju manje nego im je potrebno.
I moji su se u toj dobi dizali tak rano - ja radila od 7, a djeca išla u boravak. Odahnula sam kad je boravak završio, iako su moji bili utrenirani jer su se i za vrtić tako dizali.
e, ali pikula ne radi, doma je s bebom
moji se dižu u 7
a ne idu u lokalnu školu
Možda im škola ne počinje u 8? Mom sinu škola počinje u 7 40 zbog putnika.
možda
zato pitam
pa lijepo apri stavis dijete u krevet u mrak i tako lezi 2h dok ne zaspi.Ne zaspu sva djeca cim ih polegnes.
Od frendice mala tako svaku vecer mora i lezi dijete budno u mraku svaku vecer po 2h nekad 1h.
Meni je to prisila a ujutro je lijepo raspolozeno s tim svojim brojem odspavanih sat (cca 8h) al mama zeli mir navece.
Mislim tko ga ne zeli taj laze al ne bih mogla dijete drzat tolikou krevetu da bulji u strop. Mrzila sam to ko dijete.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.09.2014. at 15:17
pa zašto da džabe leži 2 sata i bulji u strop
bolje da radi nešto pametnije ako mu se fakat ne spava
A dijet ene čiat , crta, gleda kartu u krevetu nego baš mora ležat u mraku? Ne želim vjerovati da toga ima...
da draga moja casa, dijete ima 5 god a bolje da ne kažem koja je mamina struka, počinje na slovo o... ili t.... u v....
kad sam je pitala zašto to radi, kako bi njoj bilo da joj to netko radi, rekla je da njoj i mužu treba navečer mira a da se dijete ne buni (mo's mislit).
iako mi se čini da u zadnje vrijeme razmišlja o promjeni te (sulude) prakse![]()
Jednostavno nemaju svi istu potrebu za snom. Moja djeca imaju. Što se potrebe za spavanjem tiče mirne duše bi mogli zaspati i prije devet pa da ih opet ujutro teškom mukom izvlačim iz kreveta. Vole spavati na majku.
U praksi najranije u 9,30 su u krevetu, češće u 10, jer treninzi traju do 9, nismo doma prije barem 9,15, a onda bi još jeli, tuširaju se....Prijatelj mog sina (sin moje prijateljice) otkad je beba bio nije mogao zaspati prije 11, pa i kasnije, a budi se . prije 7. I onda kad nam dođe na spavanje svi klinci pozaspu a on i ja sjedimo i pričamo u dnevnoj do ponoći.![]()
a, kužim
Mi se polako prešaltavamo na što bliže 22. No teško ide, najviše zbog tv-a a neke dane i vanškolske aktivnosti utječu orkestar, izviđači. I još k tome kad je popodne u školi 21 joj je preblizu od dolaska iz škole. Npr. dođe iza 19 i tada se neke dane prvi put vidimo.
Tako da ni ne možemo imati isti ritam svaki dan jer je u školi u smjenama.
mi smo zborovođu žicali da ide u raniji termin, bez obzira što nije njezin glas
pa sad pjeva šta joj dođe pod ruku i pod grlo
sreća pa je dobra, pa sve može
jer bi inače zbor bio do 21, legla bi oko 22... a to je za nju prekasno
odbojka je, na sreću u super terminu, od 18:30 do 20.
moja (13,5) je definitivno najgora (odnosno, Apri bi rekla da sam ja najgora, jer to je moja odgovornost)
dakle nikad ne legne prije ponoći
a po cijeli dan je u akciji
i svako jutro se diže u 7:00 jer ide u dvije škole (jednu osnovnu i jednu srednju) i još svaštanešto
no, s druge strane, ona je dijete koje nikad, ali fakat nikad, nije voljelo/htjelo spavati
(čak je i u nekoj dječjoj emisiji o djeci nespavačima svojevremeno poslužila kao primjer)
što reći? (koju posluku porati? :D )
mi ovako kao cvijeta, uživamo svi u ono malo vremena što nam je dano kad smo zajedno, a to je najčešće upravo navečer
eto![]()
osim što si propustila pročitati da svakome djetetu treba drugačije
da smo svi isti, ja bih sa svoja 3 sata spavanja bila odavno mrtva
jer mnogi spavaju po 8 i ne mogu živjeti sa manje
tako i moje dijete treba više, tvoje manje
a odgovornost se odnosila na djecu koja JESU umorna, fali im sna... ali ne žele ići spavati
Posljednje uređivanje od apricot : 20.09.2014. at 14:01
Apri, pobogu, malo sam se šalila, šta si se tako nabrusila!?![]()
jesam, da
oprosti, nisam te namjerno htjela "snervati"...