Ima li tko kakav savjet?
Probali smo posipati zemlju ljutom paprikom, pa stavljati po njoj koru od agruma (njihov miris navodno odbija mačke), upiknut u nju po koju čačkalicu, zaštititi je kartonima, ali ništa nije pomoglo. Poseban pik ima na dracenu koja raste u velikoj tegli pa može stajati samo na jednom mjestu u dnevnom boravku - noćas je izbacila skoro pola tegle zemlje iz nje. Ako je po noći zatvorimo izvan dnevnog boravka, onda em nas budi, em taj put preko dana ulovi priliku za nedjelo (inače ima rezerviranu noć za to).
Što se tiče pokušaja "odgoja" - vičemo na nju, ljutimo se, dobije novinama, koji put smo joj uz vikanje zabili njušku u zemlju, bude neko vrijeme u "zatvoru" (u špajzi). Definitivno shvaća da je to nešto s čim nismo sretni, ali očito si ne može pomoći. Zanimljivo je kako je posebno mazna i umiljata jutrima kad je imala "radnu noć", a prije nego je razotkrijemo - ja već prema načinu kako mi se umiljava u krevetu kad se probudim znam što ću naći u dnevnom.
Inače, maca je kod nas otprilike četiri mjeseca. Djeca su je našla napuštenu kad je prema procjeni veterinarke imala oko 2 mjeseca (i "sve što maca može imati" što se tiče bolesti, parazita i sl...). Sad je znači stara oko pola godine - mogu li se barem nadati da će to s kopanjem biti manji problem kad odraste??