Duuugo me nije bilo, iz donjeg posta bit će vam razumljiv nedostatak vremena. Ne znam gdje bih postala ovu priču, dosadašnje su bile na potpomognutoj... Ako joj ovdje nije mjesto, slobodno ju maknite, preselite... Molim i vaša iskustva, tek toliko da se ne osjećam kao stranac usred svemira:
Godišnji - odmor
Srećom da je godišnji samo dvaput u godini, jer tri puta ovakav pakao ne bih preživjela. Kažu – godišnji pa još odmor! Tu je tvorenicu valjda sastavio netko tko ili nije bio na godišnjem ili na godišnji nije vodio djecu. Vlastitu. Rođenu. Ne tuđu pa da se tješiš kako tvoji takvi neće biti, nego svoje anđele, cice-mace, ljubavice, mjesece i zvjezdice... Možda su i bili dok sam polumrtva ležala na bolničkom hodniku, nakljukana sedativima, pod djelovanjem epiduralne pa ih se takvih i ne sjećam. Tri dječaka, tri vjeverice, zvijeri, tri nogometaša, karataša, judo borca, tri plivača po mjesečini, tri para tenisica, kopački, plivačkih naočala, tri judo, tri karate i tri taekwando kimona, tri viroze, vodene koze, crijevne viroze, respiratorne, tri no name viroze - sve u jednom mjesecu! I onda sve to po troje spakiraš, uguraš u torbe, kofere, naprtnjače, ruksake s iron-spider-batmanom, tri čokolade, kutije keksa, vrećice štapića, čipsa, smokija. Tri autosjedalice, tri različita glazbena ukusa, ali jedan jedinstveni urlik, vrisak, cika, glupaneeee, budalo, smrdiš, glup si, maaaaamaaaa, tuče me, grize me, gleda meeee, u trbuh me, u glavu me, u lice me - nakon godina tako odrađenog staža, čovjek pronađe u sebi onu turn off tipku, ignore mode, štogod i sve dok nema krvi i nesvjestice, dobro je.
Veseliš se tom godišnjem odmoru, za njega hrmbačiš kroz godinu i kad konačno razapneš ručnike pokraj nauljenih češko-slovačko-domaćih tjelesa jedino što želiš je mir. Tišinu.Šum mora, udaranje valova, miris smilja i lavande, plažu s oblutcima... Onako kao iz kataloga.
Možda u snu.
Možda jednom u dalekoj budućnosti kada zvijeri pobjegnu u džunglu života, ali tad ću već biti oronula starica sa zlatnim gebisom i nepromočivim pelenama i cijela će godina biti godišnji...
Moje se zvijeri razmile po cijeloj plaži, a do nje vodi dug put koji počinje odabirom kupaćih gaća, hoće li danas biti spider-iron ili batmani, koje će napuhance - dupina, konjića, motor, brodić, masku, peraje, s dihaljkom ili bez, cipele za plažu, šlauf ili rukavice, kremu, tri kape, tri breskve, banane, tri boce vode, šator, ručnike, ležaljke, knjige, neke novine, stripove i sitniš za sladoled... More im je obično ili prevruće ili prehladno, ili je premalo ili previše ljudi ili su rakovi ili morska trava ili valovi ili gliser u daljini. Najmanji, naravno, ne pliva, boji se mora i vode kao takve pa ga molim, potkupljujem sladoledom, toboganom, novim Ironmanom, Batmanom, urlam sad ja neuđešliumorepočupatćutisvukosuusnu!!!
Dernjava, ne nije vatrogasna sirena, samo grlo mog ljubimca, moje koale, moje krpelji što mi se u plićaku objesila oko vrata. Leđa uštekla, znoj se cijedi niz njih, što od boli što od stida, šlaufi se objesili preko struka, pasmateriteretani i čudesnom čaju za mršavljenje, kao nasukani kit sam s mladunčetom oko vrata. U hladovini moj muž scrolla po jednom od i-gadgeta, vadi fotić, kaže dobro svjetlo pa da vas malo pofotkam...čemu, mislim se, zar još nisi shvatio da svaku jesen param fotografije svoje pozadine jer je svakim ljetom na mom struku jedan šlauf više.
Znam što slijedi večeras, u hitnu na injekcije voltarena-ketonala-dexametazona, svako ljeto ista priča, samo nove sestre s već poznatim žaomivas izrazom lica. Malo je reći da mrzim ljeto, ne mogu reći ni da se veselim skijanju, to je tek pakao. Umjesto napuhanaca vučem skije, pance, štapove, kacige, umjesto vode tri boce čaja, tri para kranjskih kobasa, samo što nemam tri ruke za troje saonice - baš šteta!Godišnji?!
Odmor za naivne! Bajka za mlade koji nemaju sreću pa razapnu ručnike pokraj naše logorske vatre jer moji rakovi kad se razmile i sunce i kiša i valovi i galebovi i jugo i bura spuštaju glavu pred njima.Sanjam.
Sanjam jesen. Sanjam odgojno-obrazovne ustanove koje će udomiti moje zvijeri, sanjam učionice pune tuđe djece koja me slušaju i na sam trpetaj oka. Bez riječi.Bez vike.Bez graje.Sanjam trenutak kad godišnji prestaje, zvuk enca na naplatnim kućicama, škripu ključa u ključanici, miris doma, zvuk svakodnevice.