Tak je.
Trebaju znati.
Ne činimo im nikakvu uslugu ako ne znaju brinuti o svojim stvarima i osnovnim potrebama. Ne kažem da je nužno da dijete od 4 godine samo sebi napravi kakao (iako može, uz nadzor) ali TREBA prepoznati taj trenutak kad su djeca zrela da preuzmu nešto od naših obveza.
Ovo s rezanjem mesa je tipičan primjer...
Uostalom, pisala je Mukica davno na nekom topicu da joj je došao susjed (23 godine ili tak nešto) pitati ima li što za jelo. Ova mu je dala šnicl na tanjur. On ne jede, a kad ga je pitala što s mesom nije u redu, rekao je da čeka da mu nareže....
Ont. moja djeca imaju roditeljski terorizam 1x tjedno kad moraju pristojno jesti za stolom koji su prije sami postavili po regulama bontona, ali uglavnom ne inzistiram na duplim tanjurima, platnenim salvetama i ispravnom odabiru malih viljuški i ostale krame. Znaju da to postoji i za koje je prigode. Zamislite danas sutra osobu koja se ne zna ponašati za stolom i recimo narezati meso... Ja tupim svoju djecu kako treba ostaviti pribor za jelo, da se ne smije graditi mostove od toga preko tanjura, da ne drže laktove drugima u tanjuru i slično, ali relativno malo imaju prilike jesti vani. Ove godine (i prošle) u glazbenom kampu ipak su im dobro došle te vještine.
Isto i pakiranje - baš sam brinula što ću zateći kad dođemo po djecu. Dočekala su me dva solidno spakirana kofera (solidno znači da ništa nisu zaboravili ugurati unutra).