Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Pljeskavice, faširanci i sl...

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Pljeskavice, faširanci i sl...

Kako se rade? Nikad nisam radila, a često čujem-jeli smo pljeskavice ili faširance. Ne kupljene, domaće. Osim mljevenog mesa koje se složi u željeni oblik, što još ide u unutra, koji prilog najbolje paše?
    Posljednje uređivanje od rayna : 19.09.2014. at 18:05

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ono, jaje, poprženi luk, sredina bijelog kruha namočena u mlijeko, a onda su moguće sve varijacije.

Ja sada radim samo pileće/pureće faširance, tako da sameljem file (a vjerojatno bi od tamnog mesa bilo slasnije), dodam jaje, mrkve i luka koje sameljem u sjeckalici, naravno soli i onda krušnih mrvica koliko treba da ne bude previše mljackavo. I onda radim polpetice i pečem.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

slično ovako ko mima samo ja kapulu (luk) ne popržim nego ga dodam sirovog i jako sitno narezanog. mrkvu i peršin sam usitnila u sjeckalici. dodala soli, papra, malo crvene paprike i jedno jaje. u tu smjesu dodam još krušnih mrvica da bude kompaktnije. valjam polpete mokrim rukama da se ne lijepi smjesa za ruke. slažem ih u roštijeru (tepsiju) na papir za pečenje i pečem dok ne poprime lijepu boju. baš sam ih danas radila od pilećeg mljevenog mesa.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 19.09.2014. at 18:37

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

i da, uz to su još danas bile krpice sa zeljem. ali kao prilog može svašta. blitva, fažoleti (mahune), pire krumpir, riži biži... što god padne na pamet.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A za početak možeš uzeti i vrečicu Fanta za faširance.

Ovo: http://www.podravka.hr/proizvod/fant...osani-odrezak/
    Ja dodam još i jedno jaje. Na moru mi je to najjednostavnije jer inače moram stalno po nešto u dućan.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Polpete ( valjda su to faširanci ) radim ovako:

meljeno meso (sasvim je sporedno da li je junetina, svinjetina, puretina ili miješano ) oko pola kile
    jedno jaje stučeno vilicom kao za kajganu
    bijeli kruh količine jedne žemlje namočen u oko pola dl mlijeka pa ocijeđen
    sol, papar, slatka meljena paprika
    može i sitno sjeckan češnjak i/ili luk, a i ne mora, po ukusu, sirov

Namočiti ruke hladnom vodom i zamijesiti sve to u smjesu. Hladna voda onemogućuje ljepljenje smjese za ruke.
    Napraviti polpete, promjera oko 5 cm, pa spljoštiti rukama. Uvaljati u mrvice ili brašno i pržiti u dosta dubokom ulju, na srednjoj vatra. Dobro je poklopiti dok se peče, jer su sočniji.

Za pljeskavice sve isto, osim što ne ide kruh, i što su tanje.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 19.09.2014. at 18:49

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja isto tako nekako kao i Beti ali bez paniranja u mrvice na kraju i znam ih često ispeći na pak papiru u pećnici. Kruha stavim nekad više nekad manje, zavisi što je za prilog. Nekako ih najviše volimo uz variva.
    Može se unutra naribati korjenastog povrća, tikvica, patliđana...
    Može se dodati sir.
    A pljeskavice, to već nije tako lako. Znam neke hamburgere napraviti ali pravu pljeksu malo teže.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne bi ovaj kruh ako baš ne moram, nekako me dobija mokar, gnjecav kruh. Peći se može i u tavi i u pećnici?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj rayna prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi ovaj kruh ako baš ne moram, nekako me dobija mokar, gnjecav kruh. Peći se može i u tavi i u pećnici?
    Nisu ti faširanci ako ne stavljaš kruh i mrvice.
    Ja pečem u tavi nisam nikada probala u pečnici.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu ti faširanci ako ne stavljaš kruh i mrvice.
    Ja pečem u tavi nisam nikada probala u pečnici.

Upravo tako. Bez kruha je pljeskavica

Cijela smjesa je gnjecava, takva i mora biti, da ne bi bilo suho kad se sfriga. A kruh daje onaj pravi "šmek"...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja u pileće/pureće ne stavljam kruh, a u juneće sam stavljala dok sam ih radila; pojma nemam zašto, naprosto mi tako paše.
    U pileće/pureće stavim samo malo mrvica, toliko da smjesa dobije dobru konzistenciju za pečenje. Dobro je kad malo odstoji u frižideru, onda treba manje mrvica.

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a za pljeskavice, čevapčiće... koliko puta treba biti mljeveno meso? dosta samo sol i papar unutra ili...?
    nisam to nikada radila u kućnoj radinosti...

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Nisam nis skuzila da li vi fasirance stavite u pecnicu? Ako da,na koliko stupnjeva i koliko dugo? Help pliz i ja bi rade u pecnici

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ih nekad pečem u pećnici, na 220.

Ćevape i pljeskavice ne radim doma.

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Hvala

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Isto kao Beti, a ponekad ih pecem u pećnici, na back papiru, ponekad u kalupu za muffine.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 19.09.2014. at 20:41

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

faširke radim isto ovako kao beti, a znam nekad u smjesu dodati sitno narezanog peršinovog lista.
    u jela sa svježim mesom nikada ne stavljam češnjak pa ni u faširke, a crveni luk OBAVEZNO samo ispržen, ne sirov.
    što zbog boljeg okusa, što zbog želuca.
    bez žemlje/kruha ti ne valja, nisu ti to faširke.

morala bih probati ove s mrvicama i pilećim mesom, nije mi to palo na pamet.
    recimo sarmu/bolonjez/filanu paprika od purećeg/pilećeg mesa ne bih, ali te polpetice bih baš probala!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Bolonjez od puretine, luka, puno naribane mrkve i malo celera je meni jako fin.
    Istina, ja sam 20 godina bila vegetarijanac, zadnje 4 godine opet jedem meso, pa ti možda i nisam najbolja preporuka.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam lijena do bola... ne da se meni frkati faširance. AKo ih ipak radim, isto ih zavaljam u prezle, ali to je na našem jelovniku valjda 1x godišnje.

Običnim danom samo uzmem keramičku posudu za pečenje pravokutnog ili ovalnog oblika, malo je namastim i unutra frk meso za faširance, pa u pećnicu. Na kraju malo zapečem da dobije koricu.

Nemam neki recept, ali svako mljeveno meso je ok za ovo.

Ubacim mljeveno meso u zdjelu i zamijesim sa jajetom, prezlima namočenim u vodu (ne koristim mlijeko za ovo) i nekim povrćem (ribani luk, tikvice, mrkve, češnjak.... papriku baš ne volim svježu, ali žličica crvene paprike će jako popraviti okus). U lagana mesa peradi dodajem i ulje, u miješano svinjsko-juneće ne. Začini po želji - obvezna sol, poželjan papar, bosiljak mi je fini, peršinov list, celer...

Ako imam vremena, u ovo znam ugurati tvrdo kuhana jaja, pa lijepo izgleda kad se reže.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.09.2014. at 22:08

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mljeveno meso, uglavnom junetina. Luk iz sjeckalice, svjez. Sol, papar, crvena paprika, jedno jaje. . Ponekad sezam, ponekad zob, ponekad rizino brasno. Nikakav kruh ili krusne mrvice. Sjeckani persin, svjez ili susen, ako imam. Ako nemam, moze i bez.

Peku se na papiru za pecenje u pecnici... dok ne budu gotove.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam lijena do bola... ne da se meni frkati faširance. AKo ih ipak radim, isto ih zavaljam u prezle, ali to je na našem jelovniku valjda 1x godišnje.

Običnim danom samo uzmem keramičku posudu za pečenje pravokutnog ili ovalnog oblika, malo je namastim i unutra frk meso za faširance, pa u pećnicu. Na kraju malo zapečem da dobije koricu.

Nemam neki recept, ali svako mljeveno meso je ok za ovo.

Ubacim mljeveno meso u zdjelu i zamijesim sa jajetom, prezlima namočenim u vodu (ne koristim mlijeko za ovo) i nekim povrćem (ribani luk, tikvice, mrkve, češnjak.... papriku baš ne volim svježu, ali žličica crvene paprike će jako popraviti okus). U lagana mesa peradi dodajem i ulje, u miješano svinjsko-juneće ne. Začini po želji - obvezna sol, poželjan papar, bosiljak mi je fini, peršinov list, celer...

Ako imam vremena, u ovo znam ugurati tvrdo kuhana jaja, pa lijepo izgleda kad se reže.
    Hoćeš reći cijelu smjesu u jednom komadu? Kao pizzu, npr?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U smjesu za faširance obavezno stavljam zobene pahuljice oko desetak minuta namočene u mllijeku (na 30 dag mesa cca 1-2 žlice pahuljica i mlijeka toliko da ih navlaži pa da nabubre i omekšaju), jaje te začine sol, papar, češnjak, luk, crvenu papriku i sjeckani peršin. Valjam u prezle, pečem u pećnici tako da ih poslažem na papir za pečenje, na svaki kapnem malo ulja (može i više ulja, kako tko želi) i pečem na 180 stupnjeva dok se ne ispeku, minimalno pola sata. Kad mi se ne da oblikovati polpete, papirom za pečenje oblikujem štrucu, uvaljam u prezle, pokapam uljem i isto pečem na 180 stupnjeva, ali malo duže.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja radim faširance kad mi ostane starog kruha. Bilo kojeg, namočim ga u vodi. Faširance pržim u tavi.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    možeš tako, vjerovatno se i kraće peće. Ali meni nije fino, drugačiji mi je okus ako je formirano u štrucu.
    Mesna štruca mi je nekako najdraža.
    A sad si mislim ako radim sa miješanim ili svinjetinom stavim više UH (mrvice, zobene, kruh)

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Anci radi hamburgere treba je cimnuti da napise kako.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Da. Ali ne kao pizzu nego više kao mesnu štrucu, ali u kalupu.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja radim faširance kad mi ostane starog kruha. Bilo kojeg, namočim ga u vodi. Faširance pržim u tavi.
    Ovako i ja i super su.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    možeš tako, vjerovatno se i kraće peće. Ali meni nije fino, drugačiji mi je okus ako je formirano u štrucu.
    Mesna štruca mi je nekako najdraža.
    A sad si mislim ako radim sa miješanim ili svinjetinom stavim više UH (mrvice, zobene, kruh)
    Tako nekako... Evo našla sam neku sliku koja izgleda kao ono što ja ispečem (recepte nisam ni čitala, ali to je sve stvar trenutne inspiracije):
    http://www.24sata.hr/kuhanje/tajna-s...stojaka-301838

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •