Kako se rade? Nikad nisam radila, a često čujem-jeli smo pljeskavice ili faširance. Ne kupljene, domaće. Osim mljevenog mesa koje se složi u željeni oblik, što još ide u unutra, koji prilog najbolje paše?
Kako se rade? Nikad nisam radila, a često čujem-jeli smo pljeskavice ili faširance. Ne kupljene, domaće. Osim mljevenog mesa koje se složi u željeni oblik, što još ide u unutra, koji prilog najbolje paše?
Posljednje uređivanje od rayna : 19.09.2014. at 18:05
Pa ono, jaje, poprženi luk, sredina bijelog kruha namočena u mlijeko, a onda su moguće sve varijacije.
Ja sada radim samo pileće/pureće faširance, tako da sameljem file (a vjerojatno bi od tamnog mesa bilo slasnije), dodam jaje, mrkve i luka koje sameljem u sjeckalici, naravno soli i onda krušnih mrvica koliko treba da ne bude previše mljackavo. I onda radim polpetice i pečem.
slično ovako ko mima samo ja kapulu (luk) ne popržim nego ga dodam sirovog i jako sitno narezanog. mrkvu i peršin sam usitnila u sjeckalici. dodala soli, papra, malo crvene paprike i jedno jaje. u tu smjesu dodam još krušnih mrvica da bude kompaktnije. valjam polpete mokrim rukama da se ne lijepi smjesa za ruke. slažem ih u roštijeru (tepsiju) na papir za pečenje i pečem dok ne poprime lijepu boju. baš sam ih danas radila od pilećeg mljevenog mesa.
Posljednje uređivanje od Bodulica : 19.09.2014. at 18:37
i da, uz to su još danas bile krpice sa zeljem. ali kao prilog može svašta. blitva, fažoleti (mahune), pire krumpir, riži biži... što god padne na pamet.
A za početak možeš uzeti i vrečicu Fanta za faširance.
Ovo: http://www.podravka.hr/proizvod/fant...osani-odrezak/
Ja dodam još i jedno jaje. Na moru mi je to najjednostavnije jer inače moram stalno po nešto u dućan.
Polpete ( valjda su to faširanci) radim ovako:
meljeno meso (sasvim je sporedno da li je junetina, svinjetina, puretina ili miješano ) oko pola kile
jedno jaje stučeno vilicom kao za kajganu
bijeli kruh količine jedne žemlje namočen u oko pola dl mlijeka pa ocijeđen
sol, papar, slatka meljena paprika
može i sitno sjeckan češnjak i/ili luk, a i ne mora, po ukusu, sirov
Namočiti ruke hladnom vodom i zamijesiti sve to u smjesu. Hladna voda onemogućuje ljepljenje smjese za ruke.
Napraviti polpete, promjera oko 5 cm, pa spljoštiti rukama. Uvaljati u mrvice ili brašno i pržiti u dosta dubokom ulju, na srednjoj vatra. Dobro je poklopiti dok se peče, jer su sočniji.
Za pljeskavice sve isto, osim što ne ide kruh, i što su tanje.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 19.09.2014. at 18:49
Ja isto tako nekako kao i Beti ali bez paniranja u mrvice na kraju i znam ih često ispeći na pak papiru u pećnici. Kruha stavim nekad više nekad manje, zavisi što je za prilog. Nekako ih najviše volimo uz variva.
Može se unutra naribati korjenastog povrća, tikvica, patliđana...
Može se dodati sir.
A pljeskavice, to već nije tako lako. Znam neke hamburgere napraviti ali pravu pljeksu malo teže.
Ne bi ovaj kruh ako baš ne moram, nekako me dobija mokar, gnjecav kruh. Peći se može i u tavi i u pećnici?
Ja u pileće/pureće ne stavljam kruh, a u juneće sam stavljala dok sam ih radila; pojma nemam zašto, naprosto mi tako paše.
U pileće/pureće stavim samo malo mrvica, toliko da smjesa dobije dobru konzistenciju za pečenje. Dobro je kad malo odstoji u frižideru, onda treba manje mrvica.
a za pljeskavice, čevapčiće... koliko puta treba biti mljeveno meso? dosta samo sol i papar unutra ili...?
nisam to nikada radila u kućnoj radinosti...![]()
Nisam nis skuzilada li vi fasirance stavite u pecnicu? Ako da,na koliko stupnjeva i koliko dugo? Help pliz
i ja bi rade u pecnici
Ja ih nekad pečem u pećnici, na 220.
Ćevape i pljeskavice ne radim doma.
Isto kao Beti, a ponekad ih pecem u pećnici, na back papiru, ponekad u kalupu za muffine.
Posljednje uređivanje od Mojca : 19.09.2014. at 20:41
faširke radim isto ovako kao beti, a znam nekad u smjesu dodati sitno narezanog peršinovog lista.
u jela sa svježim mesom nikada ne stavljam češnjak pa ni u faširke, a crveni luk OBAVEZNO samo ispržen, ne sirov.
što zbog boljeg okusa, što zbog želuca.
bez žemlje/kruha ti ne valja, nisu ti to faširke.
morala bih probati ove s mrvicama i pilećim mesom, nije mi to palo na pamet.
recimo sarmu/bolonjez/filanu paprika od purećeg/pilećeg mesa ne bih, ali te polpetice bih baš probala!
Bolonjez od puretine, luka, puno naribane mrkve i malo celera je meni jako fin.
Istina, ja sam 20 godina bila vegetarijanac, zadnje 4 godine opet jedem meso, pa ti možda i nisam najbolja preporuka.![]()
Ja sam lijena do bola... ne da se meni frkati faširance. AKo ih ipak radim, isto ih zavaljam u prezle, ali to je na našem jelovniku valjda 1x godišnje.
Običnim danom samo uzmem keramičku posudu za pečenje pravokutnog ili ovalnog oblika, malo je namastim i unutra frk meso za faširance, pa u pećnicu. Na kraju malo zapečem da dobije koricu.
Nemam neki recept, ali svako mljeveno meso je ok za ovo.
Ubacim mljeveno meso u zdjelu i zamijesim sa jajetom, prezlima namočenim u vodu (ne koristim mlijeko za ovo) i nekim povrćem (ribani luk, tikvice, mrkve, češnjak.... papriku baš ne volim svježu, ali žličica crvene paprike će jako popraviti okus). U lagana mesa peradi dodajem i ulje, u miješano svinjsko-juneće ne. Začini po želji - obvezna sol, poželjan papar, bosiljak mi je fini, peršinov list, celer...
Ako imam vremena, u ovo znam ugurati tvrdo kuhana jaja, pa lijepo izgleda kad se reže.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.09.2014. at 22:08
Tako nekako... Evo našla sam neku sliku koja izgleda kao ono što ja ispečem (recepte nisam ni čitala, ali to je sve stvar trenutne inspiracije):
http://www.24sata.hr/kuhanje/tajna-s...stojaka-301838
Mljeveno meso, uglavnom junetina. Luk iz sjeckalice, svjez. Sol, papar, crvena paprika, jedno jaje. . Ponekad sezam, ponekad zob, ponekad rizino brasno. Nikakav kruh ili krusne mrvice. Sjeckani persin, svjez ili susen, ako imam. Ako nemam, moze i bez.
Peku se na papiru za pecenje u pecnici... dok ne budu gotove.
U smjesu za faširance obavezno stavljam zobene pahuljice oko desetak minuta namočene u mllijeku (na 30 dag mesa cca 1-2 žlice pahuljica i mlijeka toliko da ih navlaži pa da nabubre i omekšaju), jaje te začine sol, papar, češnjak, luk, crvenu papriku i sjeckani peršin. Valjam u prezle, pečem u pećnici tako da ih poslažem na papir za pečenje, na svaki kapnem malo ulja (može i više ulja, kako tko želi) i pečem na 180 stupnjeva dok se ne ispeku, minimalno pola sata. Kad mi se ne da oblikovati polpete, papirom za pečenje oblikujem štrucu, uvaljam u prezle, pokapam uljem i isto pečem na 180 stupnjeva, ali malo duže.
Ja radim faširance kad mi ostane starog kruha. Bilo kojeg, namočim ga u vodi. Faširance pržim u tavi.
Anci radi hamburgere treba je cimnuti da napise kako.