Barbie,
iako sam 2. put rodila bez nje (kao što sam već napisala, nije bilo anesteziologa pa mi je nje imao tko dati), ja imam fantastično iskustvo s epiduralnom i o njoj ću uvijek govorit samo sve najbolje.
za razliku od sada, prvi put čak nisam ni tražila epiduralnu jer mi je bilo nekako neugodno (?!) kukat i tražit da mi je daju, nego sam trpila trudove koji su pod dripom postajali sve češći, bolniji i duži. uf, i već sam mislila ajme meni, ko će ovo izdržat, kad je u predrađaonu ušla anesteziologica i pitala - cure, jeste čule za epiduralnu? pa jel je hoće netko? JA, JAA, spremno sam joj odgovorila, sretna i presretna što ću se spasit muka. druge cure su ostale nezainteresirane, a jedna me čak pitala i da zar se ne bojim... očito se naslušala svakakvih priča. i tako sam se ja između trudova nekako odgegala do boksa di su me vrlo vješto i potpuno bezbolno (u odnosu na trudove, ha ha) stavili kateter i onda pustili epiduralnu...e, koji gušt... svi bolovi su samo odjednom nestali a tijelom, posebno nogama, mi se počela širit nekakva ugoda, ili se to meni samo činilo jer me više ništa nije bolilo... uglavnom, narednih sat i pol smo ja i mm časkali i zezali se, čudili se tom čudu od bezbolnog poroda... e da, nakon nekih sat vremena mi je anestezija popustila i počela sam osjećat bolove s lijeve strane pa sam tražila JOŠ, i onda nastavila guštat. doktori bi (stalno su se mijenjali) tu i tamo došli pogledat kako se otvaram, da bi nakon nekih sat i pol od epiduralne (a oko 4 od dripa) jedan dr., mislim da je kinez, a ne znam mu ime, objavio kako sam otvorena 10 prstiju i da idemo tiskat! mm i ja nismo mogli vjerovat, mislili smo ko zna koliko će još sve to trajat... uglavnom, doktor i babica su me upozoravali kad ide trud i tada sam tiskala, jedno 3-4 puta, i rodila našu ljepoticu...stavili su mi je na prsa i tu je ležala nekih 15 minuta, a nakon toga me taj dr. zašio jer sam malo popucala ili su me rezali, ne sjećam se jer ništa nisam ni osjetila. nakon toga sam, ko i svi, još 2 sata ostala na promatranju i onda na odjel. bebu su mi donijeli navečer oko 20 ako se dobro sjećam. za one koji se pitaju kako epiduralna djeluje na bebe - ne znam, ali moja maca je izgledala kao i sve ostale bebe na odjelu, a normalno je i sisala dok meni nisu nadošle ogromne količine mlijeka zbog čega su sise bile preogromne, bradavice uvučene pa nije mogla uhvatit jadna. ali to je već druga tema.
meni nisu stavili kateter nego mi je sestra donijela onu smiješnu tutu kad sam morala piškit pa sam to obavila na krevetu, i uopće mi nije bio bed, he he. nakon 12 sati, u ponoć, sam se uredno ustala i otišla na wc.
dakle, da rezimiram još jednom - nikakvih neugodnih posljedica niti nus pojava kod mene nije bilo. bolile su me jedino noge tu noć poslije poroda, ali to mi tako nije bilo bitno jer sam ionako sva bila pod adrenalinom i nema šanse da bi spavala i da me nisu boluckale.
moje oduševljenje epiduralnom nije splasnulo niti nakon skoro tri godine i nisam ni trenutka dvojila o tome da je želim opet. ali baš sam imala osjećaj da je ovaj put neću dobit, da će se nešto izjalovit. i tako i bi. iako sam cijelo jutro gnjavila i tražila je, nisam je dobila jer nije bilo anesteziologa. ali nije mi žao jer je porod prošao super brzo, pa mi nije bio neki problem otrpit bolove. a da boli, fakat boli.
eto barbie, nadam se da sam ti rasvijetlila neke stvari i olakšala odluku. naravno, svaki slučaj je različit i stvarno ima žena (barem tako čitam, ja nisam ni jednu upoznala) kojima epiduralna ili ne djeluje, ili imaju užasne glavobolje... ne znam, odluka je tvoja. ali javi, baš me zanima šta si odlučila i kako je prošlo. ako imaš još pitanja, tu sam