Uvijek sam prepisivao sirovo mlijeko i tijekom pola stoljeća prakse nitko mi se nije požalio na nj.
Pasterizirano mlijeko trune u crijevima, dok sirovo mlijeko jednostavno fermentira.
Pasterizirano mlijeko truli već u boci i nakon nekoliko dana otpušta kužan miris. Sirovo mlijeko samo fermentira te je i dalje jestivo u obliku zgrušanog mlijeka.
Oduvijek se zna da je sirovo mlijeko to hranjivije što je svježije.
G. Richard Dawson, uzgajivač iz Kaliforije, izveo je poučan pokus.
Kad se dvoje teladi blizanaca otelilo u štali, jedno je sisalo majku, dok je drugo hranjeno istim mlijekom, ali starim 12-24 sata i držanim u hladnjaku.
Kako su telad rasla, razlike su postajale sve primjetljivije.
Tele koje je pilo iz bočice bilo je manje i slabije od teleta koje je sisalo.
Da pasterizacija mlijeka može prouzročiti fatalne promjene na životinjama dokazao je dr. pottanger pokusima s mačkama.
G. John Tromson iz Edinburgha izvijestio je o drugom testu na paru teladi blizanaca; jedno tele je sisalo, a drugo su hranili pasteriziranim mlijekom.
Prvo je bilo u dobrom stanju, a drugo je umrlo prije no što je navršilo dva mjeseca.
Taj pokus mnogo je puta ponovljen s istim ishodom.