Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Do kada mlijeko 3.8?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Do kada mlijeko 3.8?

Eto. I mi smo nedavno prosli tu magicnu granicu od 3 godine.

Svojedobno mi je pedijatrica rekla da djecica do 3. godine moraju piti punomasno mlijeko 3.8. E sad - 3 godine su prosle - a ja skepticna - mogu li prijeci na 2.8 ili da jos neko vrijeme ostanemo na 3.8.

Koja su vasa razmisljanja/iskustva na tu temu?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nikad u zivotu nisam kupila mlijeko 3,8% masnoce, ni sebi ni djeci
    zasto sam mozda trebala?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam. To je bila sugestija pedijatrice i ja sam ju prihvatila.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, i ja sam čula da djeca trebaju piti punomasno pa ga i ja dajem Lei. ne znam dokad. Valjda još dugo. Ali ponekad pije i 2,8

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja, kad pijem, pijem to s 3.8

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opet svrh mlijeka.
    šta s onima koji ga ne piju niti punomasno ni nemasno

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

3.8 :?

pa,kaj nije 3.2, ja se ne sjecam da sam ikad vidjela 3.8...

inace,kod mene je uvijek to najmasnije do dan-danas... a luka jos pije samo moje...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Djeca do 2 napunjene godine trebaju piti punomasno. U toj dobi djeca se razvijaju munjevitom brzinom i masnoca je kljucna za zdrav razvoj (mozga). Mejra slabo jede, tako i kada je napunila 2 godine nismo presli na 2% mlijeko. I ja pijem punomasno mada meni bas i netreba. Ostalo mlijeko mi je bljutavo.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    nikad u zivotu nisam kupila mlijeko 3,8% masnoce, ni sebi ni djeci
    zasto sam mozda trebala?
    Kod nas obrnuto: Nikad u zivotu nisam kupio drugo mlijeko osim 3.8 - da li sam mozda trebao?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    U toj dobi djeca se razvijaju munjevitom brzinom i masnoca je kljucna za zdrav razvoj (mozga).
    Da, ali ne bilo kakva masnoca :/ Omega 3 masne kiseline su bitne, a njih bojim se bas i nema u mlijeku.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko ja znam punomasno mlijeko se preporučuje baš zato što djeca trebaju veći dio kalorija dobivati iz masnoća, radi naglog rasta i razvoja; prema tome djeca nikako ne bi smjela biti na nekakvoj dijeti sa malo masnoća; e sad koliko vidim ovi američki doktori (Sears) preporučuju punomasno mlijeko samo do druge godine života, a kasnije ono sa nižim postotkom masnoće.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Koliko ja znam punomasno mlijeko se preporučuje baš zato što djeca trebaju veći dio kalorija dobivati iz masnoća, radi naglog rasta i razvoja; prema tome djeca nikako ne bi smjela biti na nekakvoj dijeti sa malo masnoća; e sad koliko vidim ovi američki doktori (Sears) preporučuju punomasno mlijeko samo do druge godine života, a kasnije ono sa nižim postotkom masnoće.
    Anchy, evo Mima to bolje napisa od mene!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je patronažna govorila čak do škole. No, ja sam ga borni kupovala negdje do tri i pol ili četiri godine, sada smo svi ku kući na nemasnom (1%).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi u kući uopće ne pijemo kr.mlijeko, ali konzumiramo sir i jogurte.
    dakle, nije da ga uopće ne konzumiramo, ali onako baš iz tetrapaka, ne.
    moja sestra, NJM i kćer su vegani, ništa životinjsko (osim ponekad med) ne jedu, ali im je prehrana svejedno vrlo raznovrsna.
    a dijete im je zdravo, popunjeno i vrlo bistro .

nije mlijeko jedina namirnica s masnoćama.
    još da je pravo domaće sirovo mlijeko, to da, al ova vodica iz dućana...samo još jedan u nizu mitova za roditelje, ak se mene pita.
    nije definitivno nešto bez čeg se ne može.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...pa shodno tome mislim da je priča dal ovaj ili onaj postotak totalno nebitna, klinci u današnje vriujeme sigurno dobivaju dovoljno masnoća i iz druge hrane.

to mi je u rangu kao da netko propiše da se mora jesti samo riba te i te veličine.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, ali su vam djeca pretpostavljam dojena barem do druge godine života.
    Ako dijete doji onda mislim da stvarno nema nikakvog razloga da se razmišlja o postotku masnoće iz mlijeka ili mliječnih proizvoda.
    Ali ako ne doji I ne konzumira mliječne proizvode - onda mislim da roditelj treba razmisliti ili se konzultirati sa stručnjakom odakle će dijete dobiti potrebne masnoće.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesu dojena i imaš pravo, to nije nebitno.
    ali ionako ako djeca nisu dojena, onda su bar do godinu dana na formuli.

ovisi definitivno o ostaloj prehrani.
    ali meni odmah proradi buntovni crv kad se u priči o prehrani krene sa terminima "mora se ovo i ono"

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da se ne mora ništa ali to su preporučene mjere za ljude koji nisu previše pehramben osvješteni. ja vjerujem da većina ljudi ne troši baš puno vremena na razmišljanje čime se kvalitetno može zamijeniti kravlje mlijeko. I onda mi se čak čini opasnije reći da ono nije nužno a bes da se ljudima ponudi jakooo dobra zamjena za njega.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo MJU i let the games begin

joj što ja tebe volim

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i rest my case

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ja se sto posto slažem sa Bubicom - službena preporuka postoji baš zato da kad pedijatar kaže roditeljima da dijete treba piti pola litre punomasnog mlijeka dnevno on zna da je time osigurao djetetu kalorije i masnoće koje mu trebaju - a ne mora ništa znati o životnom stilu roditelja.

Inače ja nemam pojma kojim bih to masnoćama zamijenila mliječne proizvode i mlijeko u prehrani djeteta koje ne doji. Moje dijete jede gotovo isključivo kuhanu hranu, jede posno meso (koje svejedno sadrži masnoće, ali ne znam jesu li to dovoljne količine), pa ako je djetetu potrebno da 40% kalorija dobije iz masnoća, odakle bi to došlo? Ne čini mi se da je žličica maslinovog ulja dovoljna. Isto tako se ne bih usudila veganski hraniti dijete koje ne doji, barem ne do druge godine života.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kravlje mlijeko je mozda preporucljiva hrana za izgladnjelu djecu Afrike koju mame vise ne doje.
    Zasto bi relativno uhranjeno dijete u Hrvatskoj trebalo piti pola litre mlijeka da bi dobilo masnoce, nije mi jasno. Bolje da jede orahe.
    Ipak, mlijecna industrija je jaca nego orasarska, a i cesce sponzorira pedijatre.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da orasi baš i nisu preporučljivi za dijete do dvije godine.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma to sam ja samo metaforicki..(.iako moje dijete jede orasarke i od ranije); sjemenke su isto dobar izvor masnih kiselina (suncokret, buce, mogu se samljeti i posipati po hrani).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamita, evo me natrag .

mene uopće ni malo nije strah da današnji prosječni 3-godišnjak neće dobiti dovoljno masnoća ako ne pije mlijeko 3,8 ili 1% ili ga uopće ne pije.
    a Kalypso je pitala za svog 3-godišnjaka.
    daleko više djece konzumira previše loših masnoća, pa pretilost među djecom i u Hr postaje sve veći problem.

ono što je puno "ključnije" za zdravlje djece je kvaliteta prehrane.
    npr. kalcij.
    to što ga u kr. mlijeku ima puno ne znači da ga organizam i iskoristi, osobito u ovakvom prerađenom mlijeku.
    a ima ga u izobilju u svom lisnatom povrću, sjemenkama, orašidima, mahunarkama...

smiješno je kako se recimo sladoled propagira kao hranjiva namirnica, a prepun je šećera koji remeti apsorpciju tog istog kalcija, a o emulgatorima, bojama itd da ne pričamo.
    (bilo bi korisnije da pedijatri roditeljima skreću pažnju na to da šećer nije opasan samo za zube nego za cijelo zdravlje, ali teško je govorit protiv slatkog i široko raširenog poroka...)

najviše osteoporoze ima u SAD, a tamo je mliječna industrija najjača, upravo se tamo mlijeka najviše pije.

dok istovremeno postoji i ona famozna priča o ljudima s Kavkaza, koji su među najdugovječnijima, a hrane se uglavnom mliječno.
    ALI oni ne piju mlijeko iz dućana, nego praktički s vimena, sirovo mlijeko koje mi valjda u životu nismo okusili, žive na čistom zraku i fizički rade.
    ne konzumiraju colu, gumene bombone, zaslađena pića s umjetnim ekstraktima, instant namirnice s "pojačivačima okuzsa", koje su izgubile odavno pol toga šta vrijedi, a da bi trajale i da bi bile adiktivne im je dodano puno smeća.

sviđa mi se što je jednom dobro nam znani dr Richter izjavio, da ga parafraziram, da je kravlje mlijeko samo jedna od namirnica i da ga tako treba i tretirati.
    ako je kulturološki kod nas dominantna, ne znači da je najbolja(opet, naglašavam kad je riječ o industrijskom mlijeku).
    a opet, ako ljudi ne žele razmišljati dalje od mliječnog, ja bih im radi probavljivosti onda prije preporučila probiotske jogurte, kefir, acidofil i sireve nego mlijeko, opet što manje prerađeno.

a ono naše 3,8 mlijeko mislim da je vrlo, vrlo prerađeno čim može trajati mjesecima.
    kada se hrani telad takvim mlijekom, ugiba nakon par mjeseci.

nije sve u količini, ima nešto i u kvaliteti.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ja glasam za kozje mlijeko a ako nije sezona rizino. A kalcija ima i u drugim namirnicama.
    Uglavnom sam djeci gotovo potpuno izbacila kravlje mlijeko bilo koje masnoce iz prehrane. Ako vec ne mozete bez kravljeg mlijeka onda barem uzmite svjeze a ne iz tetrapaka.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od mju-e se svašta da naučiti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Rižino mlijeko nema ama baš nikakve sličnosti sa kravljim, osim što je kao i kravlje obogaćeno kalcijem. Zapravo bi bilo bolje da se to zove 'napitak od riže'

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

(bilo bi korisnije da pedijatri roditeljima skreću pažnju na to da šećer nije opasan samo za zube nego za cijelo zdravlje, ali teško je govorit protiv slatkog i široko raširenog poroka...)
    eh, zaboravila sam još nešto, sad me podsjetila reklama za orbit bonbone .
    ima još nešto gore od rafiniranog šećera-umjetni zaslađivači koji su tijelu totalno neprobavljivi, a neki poput aspartama su već negdje i zabranjeni.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm, a mi kupujemo ono 2,8...Kaj sad? Milsim Janko pije uvijek to 2,8

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Masnoće se mogu dobiti iz drugih izvora (Vanja iz špeka, znam da se mnogi neće s tim složiti), 3.8 mlijeko je samo trajno, puno kemije, sigurno je ima i u svježem mlijeku, ali ipak manje.
    Moje dijete ne pije mlijeko kravlje svaki dan, a kad sama pita dobije 2.8, svježe.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ana.m --> majčino mlijeko je punomasno mlijeko

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Trajnost mlijeka se postiže termičkom obradom, a ne kemijskom. Svježe mlijeko se pasterizira na niskoj temperaturi (62°), a trajno mlijeko je podvrgnuto UHT postupku (ultra high temperature, 140°). Trajno mlijeko ne sadrži ništa više "kemije" od svježeg.
    U jednoj litri 3,5 % mlijeka ima 35 grama mliječne masti, a u 2,8 % 28 grama. Razlika je dakle u 7 grama masti, otprilike jedna čajna žličica putra ili oko 60 kalorija. Teško da će se netko od toga zdebljati, ili smršaviti. No, važna razlika je u sadržaju vitamina topivih u mastima: 3,5 % mlijeko ih sadrži 25 % više, upravo zbog tih 7 grama više mliječne masti u kojoj se oni otapaju, pa zato ima veću prehrambenu vrijednost od 2,8 % mlijeka. No, ono je i skuplje, što meni primjerice igra ulogu, pa onda za nas uzimam trajno 2,8 %, a za dijete 3,5%. Da nije tako, i mi bismo pili masnije mlijeko. Svježe mlijeko pijem jedino ako je doista svježe (čim ga istovare u dućan), jer u suprotnom ga "nanjušim" i ne paše mi.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

A da li je tocno da se svjeze mlijeko pretvori u prah pa se onda postupkom iz mlijeka u prahu dobiva mlijeko u tetrapaku? Pitam, odnosno provjeravam sto su mi rekli ljudi koji su vidjeli proizvodnju?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trajno mlijeko ne sadrži ništa više "kemije" od svježeg.
    nisam ja ni mislila da sadrži više kemije, nego da se termičkim prerađivanjem uništi veliki dio onog dobrog što sadrži svježe mlijeko .
    mada znam da je to cijena gradskog života.
    ja bih ipak uvijek radije izabrala svježe mlijeko pasterizirano na 62C s malo manje masti, nego ono dugotrajno obrađeno na 140C, bez obzira na topivost vitamina u mastima .
    jer se ionako većina tih viotamina mora umjetno dodavati, jer je na tako visokoj temp. termički uništena, zar ne?

bdw, postoje i neke preporuke u korist niskomasnih ml. proizvoda (kao i nemasnog mesa) zbog zagađenopsti okoliša, pa tako i mlijeka, jer se dioksini zadržavaju u mastima.
    možda nekome i to može biti relevantno.
    drink skim milk. dioxin is carried in fat.
    (studies have show that contamnation amount non-dairy
    vegetarians is much lower). cows ingest dioxin through
    contaminated grass and grains.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što se tiče vitamina, oni jesu termolabilni, ali pritom igra ulogu vrijeme tj. koliko dugo su izloženi toj temperaturi. Pasterizacija na 62 traje 30 min, ako je na 72 onda 15 sec, a na UHT 1 - 2 sec. E sad, pritom se definitivno gube vitamini, kao uostalom i u povrću kad se kuha, ali ne bih rekla da se više gube na UHT jer to vremenski traje puno kraće. Koliko znam, oba tipa mlijeka se s vitaminskog aspekta smatraju jednakovrijednima. No kad je riječ o 2,8 pa 1,6 i dr. mlijeku, tu je priča drugačija, jer se odnošenjem masti izgubi većina A i D vitamina, pa ih se onda naknadno dodaje.
    Dakle, po meni je svježe-trajno sporedno u cijeloj priči, ali punomasno-manje masno ide u korist punomasnog.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A mi smo do prije neki dan kupovali to 3.8% i sad smo prešli na ono od 2.8% :? Pat. ima malo više od 2 godine, i sad ste mi dali za razmišljati da li da se vratimo na 3.8%.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anvi, možeš li još malo napisati o procesu prerade mlijeka, baš me zanima, a vidim da znaš o tome.
    po meni je svježe-trajno sporedno u cijeloj priči
    bogme meni nije.
    evo što kaže dr Henry Bieler, poznati dietetičar, u svojoj knjizi "Hrana najbolji lijek":
    Uvijek sam prepisivao sirovo mlijeko i tijekom pola stoljeća prakse nitko mi se nije požalio na nj.
    Pasterizirano mlijeko trune u crijevima, dok sirovo mlijeko jednostavno fermentira.
    Pasterizirano mlijeko truli već u boci i nakon nekoliko dana otpušta kužan miris. Sirovo mlijeko samo fermentira te je i dalje jestivo u obliku zgrušanog mlijeka.

Oduvijek se zna da je sirovo mlijeko to hranjivije što je svježije.
    G. Richard Dawson, uzgajivač iz Kaliforije, izveo je poučan pokus.
    Kad se dvoje teladi blizanaca otelilo u štali, jedno je sisalo majku, dok je drugo hranjeno istim mlijekom, ali starim 12-24 sata i držanim u hladnjaku.
    Kako su telad rasla, razlike su postajale sve primjetljivije.
    Tele koje je pilo iz bočice bilo je manje i slabije od teleta koje je sisalo.
    Da pasterizacija mlijeka može prouzročiti fatalne promjene na životinjama dokazao je dr. pottanger pokusima s mačkama.
    G. John Tromson iz Edinburgha izvijestio je o drugom testu na paru teladi blizanaca; jedno tele je sisalo, a drugo su hranili pasteriziranim mlijekom.
    Prvo je bilo u dobrom stanju, a drugo je umrlo prije no što je navršilo dva mjeseca.
    Taj pokus mnogo je puta ponovljen s istim ishodom.
    zanimljivo, zar ne?
    zapravo čovjek poželi uzgajati svoju stoku .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

... i sijati svoje biljke.

Sad kad citam ovo o sirovom-pasteriziranom mlijeku skuzih da je istina i da kad sam bila mala nisam htjela ni probati kuhano mlijeko. Eventualno ugrijano samo do skroz niske temperature. Inace mi je smrdilo.

Ustvari, ako nista drugo, grijanjem mu ubijes bakterije koje ga kisele a iz gradiva o alergijama na kravlje mlijeko znam da su upravo dugacki lanci bjelancevina tesko probavljivi i da su mlijeka (formule) za alergicnu djecu dobivena nekom vrstom kiseljenja (gradivo sam ucila na nizozemskom pa mi malo tesko prevoditi).

Ahhaaaaa, bas volim kad mi ovako klikne. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anvi mi je dala super informacije - hvala. Ostajem na 3,8.

Sto se tice kemije, zdravih i ne-zdravih namirnica - naravno da toga svega ima oko nas. J**i ga, zivim u metropoli - i vrlo je malo vjerojatno da ista sto kupujem nema kemije. Bilo da kupujem u velikim trg.centrima ili od "bakica na placu".

Ne da mi se oko toga uopce razbijati glavu.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam što je autor time mislio, mogu samo pretpostaviti. To da nešto "trune" zvuči doista gadno i mislim da bi autori koji pišu takve stvari trebali imati izražen osjećaj odgovornosti prema čitateljima i objasniti što su time htjeli reći.

U ovom kratkom citatu on ne pravi razliku između pasterizacije i UHT-pasterizacije, dakle valjda govori općenito. Kad kaže "svježe" valjda misli na svježe pomuzeno, neprokuhano mlijeko. Ja osobno takvo mlijeko ne bih dala djetetu, prvo bih ga prokuhala, jer u njemu može biti gomila bakterija. Na selu to i rade, osima ako ga ne koriste za kiselo mlijeko, sir i vrhnje i sl.
    Svježe mlijeko kakvo je u dućanima je pasterizirano na niskoj temperaturi, čime se smanjuje broj bakterija na prihvatljivu vrijednost. Ono je kratkog trajanja jer se već nakon par dana one toliko namnože da ga pokvare. Da takva fermentacija nije poželjna, svatko se može uvjeriti mirisom i okusom. Od pokvarenog svježeg mlijeka neće nastati fini jogurt. Da bi dobili poželjnu fermentaciju, treba je usmjeriti dodatkom kulture Lactobacillusa i sl.
    Kod trajnog mlijeka, nakon UHT su uništene sve bakterije, ali ostaju enzimi koji djeluju u mlijeku i oni nakon 60ak dana dovode do mjerljivih promjena u sastavu mlijeka, prvenstveno pada koncentracije vitamina, pa ono gubi na kvaliteti, a zatim se vremenom kvare i dr. svojstva. Zapravo mislim da ga je najbolje potrošiti u prvih 40ak dana, za svaku sigurnost, bez obzira na rok trajanja.

Što se tiče telića, meni je to sasvim logično. Ako su pustili da mlijeko stoji tako dugo, u njemu su se nagomilale bakterije koje su pojele ono što je trebao dobiti telić! Što su uopće htjeli pokazati tim pokusom? glupo i nepotrebno, mogli su prvo malo razmisliti o tome što rade pa bi vidjeli da im pokus nije potreban. I ovo drugo isto, kad su teliću davali pasterizirano mlijeko. Nije tele umrlo od onog što ima u pasteriziranom mlijeku nego od onog što nema: žive stanice, protutijela, faktori rasta.... Isto kao kad bi za dojenče prokuhavali majčino mlijeko.

Slažem se da je mlijeko što je svježije to i hranjivije, prvenstveno kravlje za teliće, ljudsko za dječicu itd. U slučaju kad ljudi piju kravlje mlijeko mislim da je bolje da je ono pasterizirano, bilo kako. Moj izbor u prilikama kakve su na hrv. tržištu je trajno mlijeko iz razloga što mi dostupna svježa mlijeka nisu fina ("njušim" ih). Da ima neko fino svježe mlijeko sa zelenih pašnjaka gdje kravice slobodno lutaju, bilo bi mi draže od trajnog. Ovako...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što se tiče telića, meni je to sasvim logično. Ako su pustili da mlijeko stoji tako dugo, u njemu su se nagomilale bakterije koje su pojele ono što je trebao dobiti telić! Što su uopće htjeli pokazati tim pokusom? glupo i nepotrebno, mogli su prvo malo razmisliti o tome što rade pa bi vidjeli da im pokus nije potreban
    hahaha, s ovim si me baš nasmijala .

Nije tele umrlo od onog što ima u pasteriziranom mlijeku nego od onog što nema: žive stanice, protutijela, faktori rasta.... Isto kao kad bi za dojenče prokuhavali majčino mlijeko.
    upravo tako, u tome i je poanta...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mi isto pijemo ono 3,8, ali ne na preporuku pedijatrice već koliko se sjećam da je u Bebe kuharici to pisalo. Pisalo je da treba do treće zbog razvoja crijeva, žilica u crijevima ili tako nešto ?! :? ?!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa
    Mi isto pijemo ono 3,8, ali ne na preporuku pedijatrice već koliko se sjećam da je u Bebe kuharici to pisalo. Pisalo je da treba do treće zbog razvoja crijeva, žilica u crijevima ili tako nešto ?! :? ?!
    eh, da ne bi slučajno to rekli za dojenje ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •