Results 1 to 43 of 43

Thread: Kada jogurt? Koji jogurt?

  1. #1

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zabreg
    Posts
    1,285

    Default Kada jogurt? Koji jogurt?

    U nekim tablicama piše da se jogurt može dati s navršenih 11 mjeseci. U brošuri Okus ljubavi piše da se daje nakon navršenog 8. a u slijedećoj rečenici od 9 ili 10 mjeseci.



    Kada se smije dati jogurt?

    I prema vašim iskustvima, koji je jogurt najbolje dati? Mislim, neki su kiseliji, neki imaju šećera...

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    BioAktiv

  3. #3

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    284

    Default

    BioAktiv. Počeli nakon prvog rođendana.

  4. #4

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    poceli sa 11mj. u hrv. sa bioaktivom... super gajeprihvatio...
    e,sadovdje ne mogu nacinesto takvo (i ne mogu vjerovati da nema :? ) pa mu dala obican bio jogurt... i kiselo mu,nece...
    onda sam mu umutila jogurta u vocno-zitnu kasicu i ne skuzi, valjda, i papa...

  5. #5
    ninochka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,183

    Default

    s 9 mjeseci mislim, bioaktiv..mislim čak da je samo jednom probao neki drugi

    ovaj voli

  6. #6

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Zapresic
    Posts
    768

    Default

    Dajete sam jogurt ili mijesate s necim?

  7. #7

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Možeš umiješati voće, moj H voli kad je nešto slatko - banana npr.

    (A voli i vivis od breskve, dala mu je moja mama taj gotov voćni i slistio ga je u roku keks )

  8. #8

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    23

    Default

    Curke, jeste probale dati montić ili frutissimu cremosu? Ja sam to dala sa 11 mjeseci i dopalo joj se. Jel prerano možda bilo za voćni jogurt???

  9. #9
    ninochka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,183

    Default

    a zašto dat voćni jogurt s umjetnim voćem i hrpom šećera kad možeš u obični ubacit bilo kakvu voćku?

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by tihana2003
    Curke, jeste probale dati montić ili frutissimu cremosu? Ja sam to dala sa 11 mjeseci i dopalo joj se. Jel prerano možda bilo za voćni jogurt???
    Tihana, Monte je, osim što ima onaj štetni E, gomila šećera, želatine i umjetnih okusa.
    Voćni jogurt, gotovo ista stvar - bolje ga je izbjegavati.

    Meni se čini da je najbolje za jednu užinu ponuditi djetetu "čisti" jogurt, a za drugu "čisto" voće: zdravije i za crijeva i za želudac.

  11. #11

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Meni se čini da je najbolje za jednu užinu ponuditi djetetu "čisti" jogurt, a za drugu "čisto" voće: zdravije i za crijeva i za želudac.
    slozila bi se s ovim... s tim da luka nije htjeo cisti jogurt na pocetku pa sam ga lagano privikavala umucivanjem jogurta u kasice...

    i sada ga obozava jesti i samog :D

  12. #12

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Mi smo pocinjali s obicnim jogurtomi. Tek neki dan sam kupila onaj bioaktiv u malim, slatkim bocicama.
    Bas sam se iznenadila kad sam ga probala i skuzila da nije samo slatka bocica nego i sam bioaktiv, to uopce nije onaj koji je u velikoj varijanti. Totalno je sladak, a i pise da ima secera.
    Curici (19. mj) se nije svidio, steta jer su prakticne bocice za ponijeti van i moze se piti sa slamkom. Ali je zapravo skup u odnosu na kolicinu.
    Zgodna ambalaza + mala kolicina = uobicajena formula za zaradu na djeci. (kao i npr. male Jane)

  13. #13
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    BioAktiv sadrži LGG, nije li možda to preagresivno za mali organizam koji se još uhodava.
    jedna od karakterisika LGG je da olakšava probavu, ima li smislia njihovu probavu "ubrzavati"?

  14. #14

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zabreg
    Posts
    1,285

    Default

    mi smo probali bioaktiv i svidjelo joj se...ali smo ga "skinuli" s menija prošli tjedan kad su nam rekli u bolnici da je u krvnoj slici potvrđena alergija i da se prvo skidaju kravlje bjelančevine.... :/

  15. #15
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    mi smo poceli s obicnim 'cvrstim' jogurtom - lakse se jede na zlicicu (T. ne voli bas piti iz case), ili s tekucim u koji umutim 7 zitarica. Bioaktiv nisam jer je dijetalni, mislila sam da takvi mali klinci moraju uzimati punomasne mlijecne preradjevine.

  16. #16
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa i trebali bi, ako im je taj jogurt zamjena za mliječni obrok.

  17. #17

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    curke, najbolji jogurt na hrvatskom tržištu je obični čvrsti ili tekući splitskog milsa
    zašto?
    zato što još nemaju tako "napredan proces proizvodnje", pa je to još uvijek samo jogurt, a ne neka prerađevina mlijeka u kojoj ima svega (E, aditiva, konzervansa i sl.)
    btw, ovo je potvrđena informacija od cure koja radi u drž.instituciji koja ih kontrolira
    Inače L. obožava jogurte, ali samo obične-doduše, druge joj baš i nisam nudila
    voli i šećerni bioaktiv u bočicama, ali ga polako izbacujem od kad sam ga probala-bljak, slatkoooooo :shock:

  18. #18
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa pošaji onda!
    poznato je da u Zagrebu ima gomila dućana sa Milsinim proizvodima!

  19. #19

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    pa pošaji onda!
    poznato je da u Zagrebu ima gomila dućana sa Milsinim proizvodima!
    ¨

    hehhe..e pa neka imamo i mi barem nešto što vi nemate :beeeeljjjj:

  20. #20
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Moj domaći jogurt je sigurno bolji od Milsovog 8)

  21. #21

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Moj domaći jogurt je sigurno bolji od Milsovog 8)
    nisam ni sumnjala , ali reci nam davore koja mu je bila baza ? da nije jogurt iz dućana ?! po mogućnosti lura ili vindija..?

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Nego! Ne misliš valjda da ću doma napraviti mikrobiološki laboratorij kako bih došao do novih i izvornih kultura za uzgoj :?

    Većini jogurta iz dućana zapravo baš ništa ne fali. Izuzeci su ofarbane/pasterizirane/želatinizirane strahote, a od njih se ionako ne dobije novi jogurt jer unutra nema ničeg živog. Ako nađem Milsa u ZG radit ću jogurt od bioforce i ... sigurno će biti bolji od originala. Drastična razlika između kupovnog i domaćeg jogurta je u strpljenju.

    Najnoviji štos su usvojili frendovi, koji jogurt rade u plastičnim bocama. Dakle, umjesto termosice obična PET boca i malo izolacije u vidu krpa i to je to. I takav jogurt je svaki put bolji od originala.

  23. #23

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Nego! Ne misliš valjda da ću doma napraviti mikrobiološki laboratorij kako bih došao do novih i izvornih kultura za uzgoj :?
    onda je to tvoja osobna procjena je li tvoj kućni bolji ili ne..da ga daš na analizu, možda bi se drugačije ispostavilo..

    jedna digresija-kad su mi ljudi iz jedne makrobiotičke udruge iz zg rekli od čega se radi npr. bioaktiv došlo mi je zlo, a eto ipak ga koristimo
    btw, inače i mi radimo doma jogurt i stvarno je okus dobar..trudimo se da je i ispravan po svim mjerilima, ali tko će znati...

  24. #24

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zabreg
    Posts
    223

    Default

    A od kojeg mlijeka radite? Teško da ćebiti ispravan poa svim mjerilima, ak ga radite od mlijeka iz dučana. To je čudno kako se to mlijeko pokvari (čitaj-usmrdi), a ne ukiseli se. Već je u mlijeku greška, ali u ničem drugom.

  25. #25
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by MajaMajica
    ...od čega se radi npr. bioaktiv...
    Znam na što misliš Meni bioaktiv nije posebno drag iz drugih razloga, ali gle, to su ionako samo bakterije. Možeš ih naći bilo gdje.
    Još uvijek je najjednostavnije otvoriti lončić kupovnog jogurta i koristiti ga kao starter. I potom uživati.

    Ako nudiš besplatnu analizu - pristajem. Gdje i kada?

  26. #26

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Ej faco, nisam ti ja baš na ruku.. znaš da smo mi izvan metropole zakinuti za zvjezdano okruženje i raznorazne institucije..ali kad dođeš u nas, samo se javi..odmah te upućujem jednoj dobroj mikrobiologinji (jel se tako naziva ? :? )

  27. #27
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    MajaMajice, imam te u vidu

    ina, pogledaj topic Jogurt i kiselo mlijeko, tamo sve piše.

  28. #28

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zabreg
    Posts
    223

    Default

    Fala, samo mi se ne sviđa mikrovalna. Ja ću ju izbaciti.

  29. #29
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Sasvim svejedno, mikrovalna ili peć na drva

  30. #30
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Ja uvijek imam/pravim domaci jogurta, samo sto nemogu Mejru nikako navuci... :/

  31. #31
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Moj domaći jogurt je sigurno bolji od Milsovog 8)
    Davor, a kako napraviti jogurt da nebude previse kisal? Mozda bi ga M. tad pila. Ona se buni da joj je prekisal.

  32. #32
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ništa jednostavnije. Kiselost je proporcionalna temperaturi i vremenu uzgoja. Uz pretpostavku da radiš klasičan jogurt, onda vjerojatno koristiš mlijeko na 42°C ili "jogurtijeru" koja to radi za tebe. U tom slučaju jedina opcija je skratiti vrijeme uzgoja.
    Ako radiš mliječne kulture, idealna temperatura je oko 37°C i nemoguće ju je postići u normalnim jogurtijerama - u tom slučaju možeš pokušati proizvodnju prebaciti u termosicu ili u krpu zamotanu plastičnu bocu. Bifido kulture rade posebno kremasti jogurt koji ne mora biti previše kiseli

  33. #33
    blondie's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    247

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by MajaMajica
    ...od čega se radi npr. bioaktiv...
    Znam na što misliš Meni bioaktiv nije posebno drag iz drugih razloga,
    Koji je to? Ja naime Luni dajem svaki dan jedan Bioaktiv pa me zanima jel to dobro ili ne?

  34. #34
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Ništa jednostavnije. Kiselost je proporcionalna temperaturi i vremenu uzgoja. Uz pretpostavku da radiš klasičan jogurt, onda vjerojatno koristiš mlijeko na 42°C ili "jogurtijeru" koja to radi za tebe. U tom slučaju jedina opcija je skratiti vrijeme uzgoja.
    Ako radiš mliječne kulture, idealna temperatura je oko 37°C i nemoguće ju je postići u normalnim jogurtijerama - u tom slučaju možeš pokušati proizvodnju prebaciti u termosicu ili u krpu zamotanu plastičnu bocu. Bifido kulture rade posebno kremasti jogurt koji ne mora biti previše kiseli
    8)

  35. #35
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by blondie
    Koji je to? Ja naime Luni dajem svaki dan jedan Bioaktiv pa me zanima jel to dobro ili ne?
    Paaa... nije ni posebno loše.
    Unutra je LGG, a ja ti u njega baš ne vjerujem i ne želim sugerirati kako se do LGG-a došlo. L. rhamnosus G.G. je turbo komercijalna tvorevina i to mu je ujedno i svrha. Sav mambo-džambo oko LGG-a ima samo reklamnu svrhu, a do nedavno se nije kužilo ni kojem soju stvarno pripada - casei ili rhamnosus. Za razliku od zaistač jogurtnih kultura uzgaja se na sobnoj temperaturi i u principu ne kolonizira probavni sustav, a žuč ga jako suzbija. Dakle, ako ti je stalo imati žive LGG-je u probavi, moraš ga svakodnevno tamaniti.
    Ostale jogurtne kulture se uzgajaju na 37-40°C i većinom koloniziraju probavni sustav i ne rikavaju kada se tjelesna temperatura digne zbog infekcije.

  36. #36
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    ja se ne razumjem tako dobro u sve te bakterije kao davor, ali vodena zdravim razumom, rekla bih da produkti koji u sebi sadrze secer, boje i ino, nisu bas najbolji izbor.
    sto fali normalnom, obicnom jogurtu?

    bijase jednom na austrijskoj televiziji emisija koje je lijepo pokazala da vecina ovih novih bioaktiv-slicnih cuda ukljucujuci planetarno poznate kinderzwerge, nije nista bolja po djelovanju na probavu.(dapace vecina njih je i losija) od normalnog jogurta, ili kiselog mlijeka, kefira ili buttermilcha.
    osim sto naravno vise kostaju.

    osim toga je bioaktiv tako presladak, te nepotrebno navikava dijete na presladak okus.

  37. #37

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Quote Originally Posted by blondie
    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by MajaMajica
    ...od čega se radi npr. bioaktiv...
    Znam na što misliš Meni bioaktiv nije posebno drag iz drugih razloga,
    Koji je to? Ja naime Luni dajem svaki dan jedan Bioaktiv pa me zanima jel to dobro ili ne?
    odgovorila sam blondie na pp, jer ne želim izlaziti na forumu s podacima iza kojih osobno ne stojim, a mislim da je to i po pravilima foruma

  38. #38
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    ajde duso, odgovori i meni na pp.
    bas me zanima.
    a imam onda i bolje argumente.

  39. #39
    blondie's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    247

    Default

    pa onaj obični bioaktiv od dukata nije uopće sladak. Isti je kao svi ostali jogurti. Ili ti govoriš o nekim voćnim. To ne dajem ni sebi ni Luni.

  40. #40

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Pula
    Posts
    243

    Default

    Quote Originally Posted by blondie
    pa onaj obični bioaktiv od dukata nije uopće sladak. Isti je kao svi ostali jogurti. Ili ti govoriš o nekim voćnim. To ne dajem ni sebi ni Luni.
    Točno.
    Ali postoji i Bioaktiv LGG Jogurt drink u bočicama od 100 g koji sadrži: pasterizirano mlijeko s 1,0% m.m., jogurtnu kulturu s dodatkom LGG, šećer, dekstrozu, ologofruktozu i karamelizirani šećerni sirup.
    Uglavnom, to je nešto ultra-mega slatko.
    Mi smo ga kupili zabunom. Naime, mislili smo da je to običan BioAktiv u malom pakiranju.

  41. #41
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    a u oba slučaja ste nasjeli na marketinške fore
    LGG nije jogurt.

  42. #42

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Pula
    Posts
    243

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    a u oba slučaja ste nasjeli na marketinške fore
    LGG nije jogurt.
    Znači to što piše "jogurtna kultura s dodatkom LGG" nema veze s jogurtom?
    Ima li Dukatov Acidofil (onaj u lončiću s ružičastim poklopcem) veze s jogurtom?

  43. #43
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Goga40
    Znači to što piše "jogurtna kultura s dodatkom LGG" nema veze s jogurtom?
    To znači doslovno ono što piše - jogurtna kultura=jogurt; s dodatkom LGG=u koju su dodali LGG
    Ništa ne muljaju, sve lijepo piše.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •