Curke, hvala vam svima na svim komentarima.
I sve ste napisale točno, iz svog kuta gledišta.

Imala sam vremena čačkati po Sveznajućem Googleu i svašta se nađe na temu. Bazirala sam se na škole po HR koje imaju na službenim stranicama ikakve podatke vezane za Vijeće roditelja. I da znate da ima škola i Vijeća koje/a sve ali doslovno sve vezano za svoj rad stavljaju na službenu web stranicu škole. Zatim sam kontaktirala predsjednike takvih Vijeća i došla do zanimljivih saznanja o funkcioniranju. Svakako preporučam da se svi oni ovdje na forumu voljni aktivizma povežu s kolegama na drugim školama čisto radi razmjene iskustava i provjere / potvrde kojim se još putem može ići.

Citiraj MikiMama prvotno napisa Vidi poruku
xxx

magistra, nemoj odustati, molim te ...
Ali ipak, prvo upoznaj u svojoj školi probleme/prioritete prije nego kreneš po tuđim školama tražiti rješenja i obavezno dogovori ekipu koja te podržava prije nego zaskočiš ravnatelja ...

e da mi je malo tvoje energije preusmjeriti u moju školu ...
Miki Mama evo ja pružam podršku vašem radu i inicijativama.
Smatram bitnim napomenuti da je prema čl. 125 Zakona o odgoju i obrazovanju... ravnatelj dužan surađivati s ....roditeljima a čl. 137 istog zakona ravnatelj je dužan u najkraćem mogućem roku obavijestiti Vijeće roditelja o svim pitanjima od općeg značaja za školu te su ravnatelj, školski odbor i osnivač dužni, u okviru svojih nadležnosti, razmotriti prijedloge Vijeća roditelja i o tome ga pisano obavijestiti.

Vijeće roditelja je samostalno tijelo koje raspravlja o pitanjima od značaja za učenike i zaposlenike škole (meni je nezgodno reći - od značaja za školu) te nije dužno predstavnike škole pozivati na sjednice Vijeća već se komunikacija može odvijati na koji god način (usmeno, pisano) nakon završene sjednice Vijeća s obzirom da Vijeće čine ravnopravni članovi. Nekad predstavnik škole smeta i remeti tok rasprave i glasovanja posebno ako je njegovo ponašanje autokratsko. Mada su svi moji sugovornici potvrdili da na sjednicama uvijek imaju predstavnika škole koji odmah može odgovoriti na pitanja vezana za funkcioniranje i mogućnost provedbe nekog prijedloga.

Iz ovog gore iznesenog proizlazi da nije potrebno zaskakivati ravnatelja. Vijeće raspravlja po točkama dnevnog reda i donosi odluke glasovanjem. Te odluke jesu savjetodavnog karaktera ali ako Vijeće zatraži od ravnatelja, Školskog odbora ili osnivača da se o njihovim odlukama očituju ili odgovore kad i kako se te odluke mogu provesti u praksi, ravnatelj, Školski odbor i osnivač su Vijeće dužni o istome pisano obavijestiti.

I imam samo za reći da me jedan od sindikalista u firmi naučio kako u životu nije bitno tko je u pravu već tko ima dužeg da izdrži do kraja.