Citiraj magistra prvotno napisa Vidi poruku
Ja sam sigurna da ima mulja, više ili manje ga ima posvuda. I da je problem kad netko zna raditi i najgore, hoće raditi po pravilima. Nikad nisam bila učenica/studentica koja je na ispit izašla da nije pročitala zadanu/propisanu literaturu za pojedini predmet/kolegij.

Nisam očekivala takav nivo ponašanja. Troje članova Vijeća me uzelo na ribanac skupa s ravnateljem a svi ostali su mukom šutili. Ja stvarno dolaskom na sjednicu Vijeća nisam imala plan biti na bilo kakvoj funkciji ali sam ostala osupnuta nivoom ponašanja građana ove države. I na svom radnom mjestu po čoškovima čujem šaputanja i prigovore kako ne valja ovo i ono a kad se dođe na mjesto gdje to treba argumentirano s prijedlogom za poboljšanje prijaviti, tajac. Zato me i naljutilo da imamo demokraciju, javljamo se ili nas netko kandidira da vršimo neku zadaću a mi ni da bi se po riti počešali.

Trebam članke zakona na koje se mogu pozivati. Sama sam već našla puno ali trebam komunikaciju s upućenima da potvrde ili opovrgnu moje sumnje.

Još jedan detalj. Provjerila sam tko je u Školskom odboru predstavnik roditelja. Ta osoba u ovom sazivu Vijeća nije predstavnik roditelja niti jednog razreda. Nejasno mi je temeljem Zakona i Statuta Škole što u tom slučaju. Bira li se dodatni član iz Vijeća ili ovoj osobi prestaje mandat (Statut propisuje da se članovi Školskog odbora biraju na rok od 4 godine, a u Vijeće roditelja na 1 godinu). Vijeće roditelja nema povratnu informaciju što se na sjednicama Školskog odbora događa.

S obzirom da na II. sjednici Vijeća nije usvojen zapisnik s I. sjednice a nitko iz Vijeća nije bio na sjednici Školskog odbora tko je imao ovlasti prenijeti Školskom odboru koji je zaključak/mišljenje Vijeća po pitanju Godišnjeg plana i Kurikuluma za 2015./16.g. koja se održala 2 sata poslije sjednice Vijeća roditelja.

I za kraj. Moja Mezimica je nagodinu školski obveznik. I s njom moramo proći postupak upisa u školu na upisnom području i moliti da ju puste a Ljubimičina škola da je primi. Velika je stvar ako mi dijete radi "sukoba" odbiju, pa će jedna na jednu školu a druga na drugu školu. Kome se žaliti?

Hvala vam na svim vašim odgovorima, i na podršci! Ja nikad nisam ostavljala stvari na pola pa neću ni sada odustati ali vas svakako molim odgovore s pozivom na Zakon, članke kako bih slijedeći put mogla govoriti argumentirano.
Osjećam se baš ovako kao što opisuješ. Situacija u našoj školi je vrlo slična, nalazim na mnoge nepravilnosti i veliko nerazumijevanje u pokušaju da ukažem na njih. Otpor dolazi sa svih strana, učitelja, roditelja, samog Vijeća.

Po statutu članovima školskog odbora mandat traje 4 godine pa tako i predstavniku Vijeća roditelja, ali se izbori za predsjednika Vijeća i sve vijećnike ponavljaju u svakoj šk. godini. Malo je čudno al tako je.

Ali ovaj predsjednik vijeća koji je u šk. odboru njemu je mandat kao vijećnika istekao i ako nije reizabran u svom razredu onda više u teoriji nije ni u vijeću. A kako će onda biti u komunikaciji sa vijećem roditelja, pojma nemam. Meni to isto nema smisla.
Ovo tvoje slijedeće pitanje oko prenošenja mišljenje vijeća roditelja oko kurikuluma šk. odboru spada u kategoriju "Nema veze" i "To nitko neće primjetiti ni reagirati." To ti spada u jednu nepravilnost koja je rezultat neefikasnog vijeća, vijeća koji ne radi kako bi trebalo i škole koja je nemarna i tako joj odgovara.

što se tiče upisa djeteta prema mjestu stanovanja to je jedan veliki mit. moje dijete je također u školi u koju ne spada prema mjestu stanovanja ali joj je pod nosom. Škola u koju spada je 10 minuta dalje i 3 velika opasna prometna raskršća dalje. mi prilikom upisa nismo imali problema niti smo morali predavati ikakve posebne molbe il zahtjeve. ali moram priznati da nisam čitala zakonske odredbe na tu temu.

U mnogim školama Vijeća roditelja su nesređena, jednim dijelom zato jer vijeće roditelja nije upravljačko tijelo, nema ovlasti veće od davanja mišljenja i prijedloga. Kao takvo, vijeće u svom internom djelovanju ne podlježe zakonima i propisima kao što recimo mora ravnatelj ili školski odbor. Ali zato postoji statut. A prema statutu, vijeće ima mogućnost dovesti pravilnike i poslovnike i time detaljnije urediti način djelovanja, dužnosti, ovlasti i prava kako bi bilo djelotvornije, transparentnije eikasnije. To je bila moja ideja ali je propala jer u vijeću nikom ne pada na pamet razmišljati o tome, a ja sam jedna od 35 roditelja u vijeću.