Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Austrija

Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno Austrija

Ako postoji slična tema ispričavam se pa molim admine da ju prebace tamo.
    Uglavnom MM radi u Austriji i ak bu sve ok mali i ja bi trebali za njim u 11 mj. Samo kaj imam problem jer termin mi je na Badnjak. Zanima me kaj sve trebam od papira za nas dvoje (za maloga za prek granice) te ak se beba rodi gore koja prava imam gore, te koje onda beba ima državljanstvo te kak onda dalje s boravišnom. Hvala i sorry na dugom postu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hej mayica,

sto se prava tice, ako ste oboje hrvatski drzavljani, dijete je isto hrvatski drzavljanin. Nema apsolutno nikakva prava na stjecanje austrijskog drzavljanstva samo jer ce se tamo rodit. Nema ni pravo na djecji doplatak, a ni ti na porodiljni.

Prvo i osnovno moras za sebe i za dijete koje vec imate srediti zdravstveno osiguranje u Austriji, prijaviti prebivaliste. Ne znam koliko dugo tvoj muz radi u Austriji, o tome ovise i odredjena prava.

Zdravstveno iz Hrvatske ti ne vrijedi cim prijavis prebivaliste te isto tako ne mozes biti osigurana na obje istre, ili uzimati porodiljni iz HR, a zivjeti u AT.

Vjerujem da ti se muz do sada vec raspitao u nadleznim institucijama, ako imas jos konkretnih pitanja-javi se.
    Posljednje uređivanje od annie84 : 30.09.2014. at 09:51

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Aj plz pomoć.... Zdravstveno sam osigurana preko supruga (nismo u braku), zivimo u Beču, hrv. državljani. Za tri mjeseca sta sam bila osigurana preko njega doslo nam je da platimo 480 eura. Da li postoji jeftinija opcija? Inace sam u 35 tjednu trudnoće i imam namjeru ovdje roditi.

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Pozdrav,
    Mi živimo u Grazu, ne znam da li vrijede ista pravila kao i za Beč...
    Suprug radi, ja sam doma s djetetom. Osigurani smo preko supruga. Za dijete ne placamo nista dodatno, a za mene cca 50 eur mjesečno. Nisam sad vise sigurna ali mislim da to ovisi o primanjima tj socijalnom statusu. Pitat cu MM kad Dode doma pa cu ti naknadno javiti. No nama ne dolazi račun doma već se njemu skida s place. Možda ti je najbolje otići u Gkk i raspitati se na licu mjesta.
    Sretno na porodu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj amallia78 prvotno napisa Vidi poruku
    Aj plz pomoć.... Zdravstveno sam osigurana preko supruga (nismo u braku), zivimo u Beču, hrv. državljani. Za tri mjeseca sta sam bila osigurana preko njega doslo nam je da platimo 480 eura. Da li postoji jeftinija opcija? Inace sam u 35 tjednu trudnoće i imam namjeru ovdje roditi.
    Hej amalia78, nije mi bas iz tvog posta sve jasno. Tvoj nevjencani radi i socijalno je osiguran preko firme? GKK ili? Imas li rijesene sve papire u AT? Kakvu vizu imate, vjerujem da znas da o tome i ovisi imas li pravo na porodiljni i djecji doplatak ili ne. A k tome i osiguranje djeteta kada se rodi.
    Najbolje bi bilo da se on ili ti (ako pricas dobro njemacki) nazoves GKK pa pitas, a ne da se neugodno iznenadis racunom iz bolnice za troskove poroda i ostanka u bolnici...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •