a sto mene oni sendvici iz naslovne slike bodu u oci, sto nije bilo jabuke?
OK,jest da ima salate ali viri i salama neka....![]()
ne viri salama, nema salame
nema ništa loše u sendviču od integralnoga kruha, šnite sira, rajčice i zelene salate
Neki drugi link za nas koji nismo na fejsu?
Mene i moje dijete prehrana po školama jaaaako muči.
Baš jako.
I zato moje dijete prvi puta od kad se školuje ove godine više ne ruča u školi jer joj je dosta splačina.
Jako sam sretna zbog ove akcije.
Moja kćer je krenula u prvi razred, prešla je sa vrtičke kuhinje na školsku.
Nisam vrtičkom bila pretjerano zadovoljna jer je to bilo negdje na pola puta do odgovarajućeg jelovnika primjerenog ljudskom biću te dobi,
ali nakon što vidim što se daje djeci u našoj školi, počinjem žaliti za vrtičkim menijem. Tuga i jad od margarina, croasana, lisnatog, paštete, ribljih prutića,
salata od konzerviranog kiselog povrća - sada kad ima svakojake zelene salate, zelja... A škola traje tek tri tjedna![]()
Jedino je dobro što je svaki dan svježe voće za doručak (eu projekt: shema školsko voće)
Na jelovniku je lijepo izviješeno je da je za ručak riba, a onda budu riblji prutići.
Salata znači: kuhana kisela cikla iz konzerve
Savitak sa orasima znači: lisnato pecivo punjeno sa orasima
Juha od gljiva!!! Pa to ne može biti ništa drugo nego instant juha iz vrečice krcata soli i pojačivačima okusa/ekstraktom kvasca ili kako god sad zovu te jedne te iste aditive.
Juha od brokule. Čisto sumnjam da kuhaju sirovu brokulu, tako da je to isto situacija kao sa ovom prethodnom juhom.
Uglavnom škrob, šećer, škrob, šećer, mesne prerađevine, zamrznuto i konzervirano povrće, procesuirane biljne masnoće...
Razmišljam zašto je to tako teško promijeniti na bolje?
Pretpostavljam da je kuharicama lakše i brže baciti u vruće ulje hrpu ribljih prutića i polugotovi pomfri nego pripremati filete oslića, guliti i kuhati ili peći krumpir...
ili gratinirati povrće koje djeca radije pojedu nego obično na lešo. Gledala sam emisije kada je J. Oliver mijenjao prehranu u britanskim školama, pa kuharice jednostavno nisu imale vremena da svježe povrće operu, ogule, narežu... da bi mogle pripremati obrok, a za istresti vrečicu smrznutog povrća u vrelu vodu ti treba par sekundi.
No na kraju se sve uhodalo i moglo je funkcionirati kada su se bolje organizirali.
Znam da stanje nije takvo zato jer u kuhinjma rade zlonamjerne i lijene osobe, već zato jer je loša organizacija, proces edukacije ne postoji, samo se pišu nekakve nacionalne smjernice koje nitko ne čita i ne provodi.
Djeca jedu previše šećera, škroba koji se također pretvara u šećer, a koji zakiseljuje organizam, te time izvlači iz tijela bazne elemente poput kalcija i tako se dogodi da već 13 godišnjakinja oboli od osteoporoze.
Zato želim puno uspjeha na teškom i trnovitom putu kojim kreće ova hvale vrijedna akcija!
Pišem... i ne znam stati. sorry
marijanada, možeš li se pridružiti?
nemam ni ja fb, a muci me vrticka i jaslicka prehrana
Apricot, može više detalja? Kod nas je na selu malo došlo do promjena iako ima još stvari koje bih ja maknula (npr.za užinu čokoladni namazi, ujutro čokolino što moji doma uopće ne jedu)
zaključili smo da ručkovi i nisu tako strašni, da eventualno treba izbaciti nekoliko namirnica, tipa riblji štapići, gljice, hrenovke u varivu
doručke treba jako mijenjati, ali s obzirom da postoje primjeri jako dobre prakse, samo bi se nudila alternativa među postojećim jelovnicima
nikakvo izmišljanje nečega novoga već minglanje u starome
razdvojili bismo jasličku i vrtićku prehranu
Ja sam za! Kroz 2 tjedna će naš roditeljski svih grupa (vrtić broji preko 50 djece)...iako i potaknem nešto reći će mi da izmišljam toplu vodu da djeca takve stvari (lina, namaze i paštete i sl.jedu i doma)....
Imamo tek dva tjedna vrtićkog staža, još nam traje adaptacija, pa ne znam koliko je ok da išta pišem, obzirom na skučeno iskustvo.
Ono što sam do sad vidjela je činjenica da sadržaj tanjura ne odgovara sadržaju jelovnika objavljenog na webu, npr. jelovnik kaže voće kao međuobrok, a pojave se napolitanke. Pa teta kaže svakome po dvije, a na stol stavi puno više nego svakome po dvije.I naravno, svi navale i pojedu sve što je na stolu.
Zapažanje s adaptacije, moguće da je izdvojen slučaj, ali bojim se da nije.
nije, nažalost
javi kako je prošlo, molim te
to će nam biti pilot
Jedna frendica čija djeca idu i u naš vrtić mi je rekla da budem sretna da ima gdje biti na toplom i jesti, da zašto cjepidlačiim i da mu se neće ništa dogoditi od malo čokolina. A što je najbolje većina znam da tako misli, jer radim s djecom iz našeg cijelog kraja...mda...
da, to će biti najveći problem
roditelji
vrtić nije socijalna ustanova i zato nema mjesta paroli "budi sretna"
vrtić čuva i hrani moje dijete dok mu otac i ja radimo
Uzmite u obzir da zajedno za dvoje taj vrtić plaćamo 1400kn nemam valjda niti pravo pobuniti se.
Neki dan dođem slučajno ranije s posla a kad ono hrpa dvogodišnjaka baca pijesak iz pješčanika na tobogan koji je uz njega, teta je taman otišla u vrtić predati dijete, vrati se i ja joj kažem što rade, a ona meni: pa to je njima fora! Ček malo...ok njima je to fora i što, pustit' ćemo da i dalje rade nešto što je neprihvatljivo, što bi bilo da pogode jedno drugo u oči, što da se neko dijete posklizne na taj pijesak? Zakolutala je očima i okrenula se.... Nedopustivo...nisam halabuku dizala uf...
Ja s vrtićem nisam bila nezadovoljna.
A sad kad gledam, nisam ni sa školom, jedino mojoj kćeri nedostaje juhe.
Ovo je jelovnik za ovaj tjedan (prva crtica je doručak, druga ručak, a treća užina):
PONEDJELJAK-PALENTA JOGURT VRHNJE
-PLJESKAVICA RIŽA ĐUVEČ Z.SALATA
-SLADOLEDUTORAK-ŠUNKA JAJA KRUH VOĆE
-PIL.FILE KRPICE SZELJEM
-KIS.MLIJEKOSRIJEDA-CORNFLEX MLIJEKO
-GULAŠ KRUH
-ZLJEVANKAČETVRTAK-ROŠTILJKE SENF KRUH EV.VOĆE
-SEKELI GULAŠ P.KRUMPIR
-VOĆEPETAK-MASLAC MED KRUH ČAJ
-PAPALINE, KELJ NA LEŠO KRUH
-SIR i KRUH
I meni je toga dosta, a pogotovo špageta bolonjez svaki, ali svaki! ponedjeljak!
čak je i djeci toga dosta.
a shema školsko voće je nominalna - kraće vrijeme sve je to in, ali u principu ne znamo odakle su te jabuke i grožđe ili što već (Konzum?)...
hrenovke u varivu...? to je hrana?
mi smo neko vrijeme nosili sve od doma /termo posuda s varivom, ujutro kuhano..., doručak i užina također, zdravija varijanta svega toga/, to uglavnom funkcionira, ali je iscrpljujuće - a povremeno se dogodi da ostali klinci gledaju u čudu... pa padaju svakakvi komentari...
to nošenje obroka djetetu nije bilo nametnuto, samo je zatražilo, a i još jedno dijete tako nosi, pa nije jedino. međutim, nakon nekog vremena dijete se zaželi jesti sve što i ostali, pa onda prijeđemo na tu varijantu... vjerujem da će nam biti lakše kad ne bude boravka, pa će doma ručati - valjda hoće
podržavam akciju za promjenom nabolje.
kad je nešto finije od onoga školskoga, onda žicaju (nije mi to bed), onda je sve pet... uglavnom,
ja sam malo iščitavala "Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama" od 2013.g. koje je izdalo Ministarstvo zdravlja, 66 stranica napisano od dvadeset stručnjaka,
pa onda Dodatak tim istim smjernicama koji sadrži još jelovnike na 73 stranice,
i zatim "Prehrambeni standardi za planiranje prehrane u dječjim vrtićima - jelovnici i normativi", urednice Vučemilović i Šisler, na 228 stranica
Sve se može skinuti na netu u pdf-u.
To je napisano sistematski, iscrpno, ljudi su si dali truda. Ima određeni postotak neprihvatljivih namirnica za koje se svi ovdje slažemo da se trebaju zamijeniti nečim zdravijim (frutolino, keksolino se preporučuju za djecu u jaslicama, čokolino u vrtićima, meki margarinski namaz se predlaže kao zdrava namirnica, hrenovke su u sastavu nekih variva... i mislim da je to uglavno to).
Znači, treba onome što već postoji ispraviti krivine i onda će većina roditelja koja se sad naježe na izraz "zdrava hrana" biti za to da djeca jedu hranu pripravljenu prema nacionalnim smjernicama i prehrambenim standardima.
Unutra su recepti za mesnu paštetu, od tune, od grahorica... znači ne piše da treba djeci dati paštetu iz konzerve kako škole rade (čini mi se da većina vrtića više to ne radi).
Kao salata se predlaže svježe naribano zelje sa naribanom mrkvicom ili celerom, svježi krastavci sa kiselim vrhnjem... a ne cikla i kiseli krastavci iz konzerve kada je sezona svježeg povrća, a zelja boguhvala ima cijele godine, pa tako i mrkve, celera i zelene salate. Čemu uopće posezati za konzervama osim u stvarno rijetkim prilikama?
Krem juhe se prema smjernicama kuhaju od pravog povrća, a ne mućkaju se instant juhe iz vrećice.
Masnoće koje se preporučuju su taj nesretni margarin kojeg bi trebalo ukloniti, ali i maslac, te maslinovo ulje.
Kada bi čak i ovakve smjernice i standarde kakvi su sad, zaista poštivali i provodili u školama, već bismo svi bili na konju.
Ali problem je što do njih većina ustanova ne drži, jer ne postoji pritisak niti odgovornost.
Mora se uvesti OBAVEZNO provođenje i poštivanje dogovorenih standarda, a sa tim će se svi roditelj složiti,
čak i oni koji kažu da "... zdravom hranom želimo zlostavljati njihovu djecu" kako je negdje spomenula apricot.
upravo tako, marijanada
to je naša strategija
daj nam se pridruži, vidim da si analitična, a meni to ne ide![]()
jesam, jučer sam ušla u grupu na fejsu, ali sa svojim pravim imenom, ti si me ubacila![]()
Ovu literaturu treba najozbiljnjije proučiti, ako djeca neće namaz od slanutka - nije problem, ima namaza od graška, od mrkve, od korabice... to su sve slatke povrtnice
koje bi djeca valda htjela jesti, umjesto čokoladnih namaza može se raditi namaz od rogača ili ona fora sa preprženim i mljevenim sezamom pomiješanim sa medom...
Ima alternative, a slične stvari nude ove smjernice i standardi. Primimo se njih, primorajmo škole i vrtiće da ih se pridržavaju i puno smo napravili.
onda se tamo prihvaćaj posla!
radim ja, samo me se ne vidi...
ja sam kao antivirus, radim u pozadini
evo, upravo proučavam namaze iz Standarda
Draga Vikki, mislim da sam i ja danas bila na tom roditeljskom jer je jedna mama postavila identično pitanje
Ne bi te htjela obeshrabrit, ali ništa se neće promijeniti u tom vrtiću, vjeruj mi. Prije dvije godine, nakon kaj smo se mi upisali, ja sam pitala..na svakom roditeljskom i ijoš extra...kumila..molila....nagovarala....prijetila. . i ništa.. oni se drže onih preporuka koje je spomenula ( i fakat nema paštete i hrenovki, ali kaj je s kriterijima ??)
Čak sam radila prijedlog tjednog menija..ne nasjedaj na to ako te traži!
Ubila sam se od googlanja, trebalo je sve obroke uskladiti s preporukom za dob itd.. apsolutno ništa nije uvedeno u meni..jedno jutro su im napravili zobenu kašu s jabukom i cimetom.
I nikad više. Djeca to nisu htjela jesti.
A ravnateljica nema niti volje NITI ZNANJA da nešto promijeni
Razgovor sa zadnjeg roditeljskog: jedna mama se buni da joj je dijete nakon popodnevne užine gladno..
Ja se uključim: pa da, kad im dajete isključivo jednostavne UH za popodnevnu užinu. Zakaj im nebi napravili sir i vrhnje ili jaja na kajganu?
Nastavlja se druga mama na mene: Da! Ili naprimjer tijesto s šećerom i orasima.
I svi se s njom složiše
Ili danas, odgovor na tvoje pitanje..kao prilagodimo mi njima tu hranu, sve im usitnimoNisam znala da li se zahebava il kaj..
Posljednje uređivanje od LolaMo : 29.09.2014. at 20:05
pa pogledajte koliko nas je ovdje nezadovoljnih
cijela jedna vojska
možemo mi nešto promijeniti
ako ne na nivou vrtića, a ono na nivou županije
i nad popom ima pop
LolaMo
To sam skužila još ljetos na prvom sastanku kad se pohvalila da imaju jednom tjedno i ribu na meniju - riblje štapiće
I danas kad je rekla, ako baš neki žele, mogu im dati da biraju između maslaca i margarina, a ne samo margarin. Kao da se radi o tome tko što više voli, a ne što je zdravije.
Pa ja se i ne čudim kad je većina roditelja zapravo takva. Čula si mamu jasličara koji je s mojim na adaptaciji: ona nema problema, rekla joj je pedijatrica da djetetu i prije godinu dana da vegetu kako bi lakše podnio vrtićki meni. Pazi, ne mlijeko ili cijelo jaje, nego vegetu, valjda je to nekakav temelj prehraneNajbolje od svega je što taj mali koji već jede vegetu, špek, hrenovke i paštete nije ni dana bio bolestan u ovih mjesec dana otkad su krenuli, a moj je više od pola mjeseca proveo s upalom grla i čeka nas po treći put adaptacija - misliš da nije bilo komentara da je to zato što ovaj već odavno jede sve, a moj zapravo ne jede ništa.
Mene brine i unos tekućine. Moj mali pije samo vodu i samo iz čaše (i lijepo pije, bez prolijevanja, uz pomoć, naravno, s godinu dana ne zna je još sam držati, iz bočice nikad nije naučio). Kako ima hidronefrozu bubrega i bitno je da uredno piški, molila sam da mu često nude vodu, no on kad dođe doma po nekoliko sati nema mokru pelenu (a doma odmah cica i dajem mu vode).
Vjerujem da je u svim vrtićima otprilike isto i na iste se prepreke nailazi i zato mislim da će se stvar prije pokrenuti ovim putem što apri kaže, na višoj razini, a ne od samih vrtića.
Ja cu vas samo podrzati u vasim nastojanjima i povremeno napisati nesto i o svojoj borbi koja, vidim, upravo krece.
Malo je reci da sam ostala u soku jucer kada je ravnateljica vrtica preda mnom istresla na veliki oval smoki i stavila pred male jaslicare da jedu.
Naravno, moj navalio kao sivonja, prvi put u zivotu ga jede, a nisam tip mame koji ce drzati dijete dok urla i gleda ostale kako jedu.
Sokirano pitam ravnateljicu: "pa zar nemate ovdje nikakve smjernice o prehrani?", a ona ce meni na to ponosno: "NAJ-novije! Upravo sam jutros donijela od kuce svoje domace jabuke! I roditeljima sam rekla da ne donose cips!". (U smislu da je ostalo ok).
I sjede i poce trpati u mog malog jos smokija iako on vise nije htio. E tu sam pop.. (zaista ne mogu upotrijebiti pristojnu rijec), a ona i dalje meni s osmijehom: "pa jooooj mama, pa kako ste vi takvi, pa meni nema nista draze nego ih vidjeti tako malene kako jedu".
Zeludac mi je jos uvijek u grlu, a danas ce tek biti pravi rat, sada kad me je prosao pocetni sok.
Ocekivala sam uzas, ali ovakav bogme nisam!
sad tu energiju usmjeri u konkretno
nema vajde od pisanja po forumu
a da pogledate kako su to u rijeci napravili? uveli u vrtiće zdravu prehranu? koji je to put bio? vjerojatno suradnja zavoda za javno zdravstvo, grada rijeke i vrtića rijeka, pretpostavljam. nema tu demokracije, roditelje se ništa ne pita, uvede se program i gotovo.
to u vrtićima, taman ih nauče na zdravo u vrtićima i onda dođu u školu i opet smo na krafnama.
a inače, razgovori o tome s roditeljima, na roditeljskim sastancima, vijećima roditelja i sl...to je samo da poludiš. nama je ručak u školi ok, pa kad se počnu buniti moje ne jede ribu, maknite ribu, moje ne jede palentu, maknite palentu - ja popi*dim. nema od toga koristi. treba negdje drugdje djelovati, ne među roditeljima meni se čini.
županijski zavodi za javno zdravstvo
imamo riječki
ručkovi su dobri, ali doručci i marende... ajme
sve je stavljeno na grupu
provela sam dva dana čitajuči komentare na fejs grupi, opet se najčešće zgražamo nad primjerima jelovnika.
Koliko nas uopće zna da već postoje predloženi standardi i smjernice? Zašto nam to nije radni materijal, već gubimo vrijeme i energiju razglabajući na grupi o smokijima, cijeđenim sokovima i sl.
Zašto njih ne proučavamo i ne predlažemo poboljšanja, pa se onda potrudimo da se oni provode na nivou cijele države?
Ili možda bolje, to isto - ali obrnutim redom: Natjerati na provođenje, pa pomalo uvoditi promjene.
Besmisleno mi je raditi nešto iz početka, kad to isto već postoji gotovo.
Meni je to jedini prihvatljiv put koji će pružati najmanje otpora.
Na grupi se pogubim od silnih komentara, trudim se da ništa ne propustim, a ustvari je većina toga obično nekonstruktivno brbljanje.
Hajdemo se uhvatiti konkretne materije i odlučiti dali nam je to prihvatljivo.
Koji ravnatelj/ica će se protiviti da se u njihovom vrtiću/školi provodi prehrana djece prema Nacionalnim smjernicama?
Pišem to ovdje, jer na grupi je kao na koncertu "Svi pjevaju - ja ne čujem"
Ja grupu uopće ne stignem pratiti koliko se toga napiše u kratko vrijeme. Bilo bi dobro da i na ovoj temi budu sve važnije informacije o konkretnim aktivnostima.
roditelji su najveci problem i trebalo bi ovako kako Cvijeta kaze, ne pitam te nista od danas je tako.
npr. kod nas jedna mama zeli da joj se dijete tjera da jede salamu, jer dijete to ne voli, a ona bi volila da konacno pocne.
ovaj smoki mi jesorry mamica znam da nije smijesno ali jednostavno sam otkinula na opis.
joj, mene iznervirala ta grupa već nakon par minuta.
možda nisam dobro gledala
al koliko me nerviraju ovi što bi micali srdele, tako me nerviraju i ovi koji bi sve integralno i kojima ama baš ništa osim kus kusa ne valja.
i nedaj bože da dijete pojede jedan petit beure il malo šećera. a i inače me nervira što za rođendan u vrtić ne smiju donijeti bombone. nego datulje i jabuke. i tortu od kartona![]()
nije ova bitka za mene, sto roditelja, sto ideja što to znači zdravo.
X
ja sam nešto zabrijala pa pisala na drugoj temi
Godinama su me gledali kao ludaču, ajde dijete mi je alergičar pa se i pronašlo malo razumijevanja za moje kukumakanje. Ja sam u vrtiću u dogovoru s kuharicama nosila malcu domaći pekmez, nije ni to najsretnije rješenje bilo ali bolje od lina i sličnog. Ali to su mi izašle u susret jer je alergičar i najveći problem su mu bili aditivi i orašasto.
E da, kad je krenuo u jaslice ušli su u projekt zdrave kuhinje, ne znam kako je bilo prije ali izbacili su paštetu i uveli salamu i obavezno riba petkom. Riba su bili štapići, kad sam to skužila (na jelovniku na oglasnoj ploči je pisalo riba) digla sam gadnu frku, objašnjavala da mu tata ima jake alergijske reakcije na ribu, mekušce itd. Onda sam godinama živjela u zabludi da mi malac to ne jede u vrtiću, dok jednog dana niej rekao da mu teta kuharica skine pohung a da "ribu" jede. Navodno je on njima objašnjavao da ne smije štapiće pa su mu rekle da je ok ako skinu pohung. Nisam imala više snage ni volje se s njima objašnjavati nego sam mu to zabranila. Od onda nije tako štapiće.
Školsku kuhinju je probao ali odustao nakon dva mjeseca.
Ja znam da od svoje okoline ne mogu očekivati čuda i prihvaćanje ovih "modernih" zdravih nairnica. Ja bi bila presretna da za početak izbace sok koji služe uz kruh i margarin, neka bude čisto mlijeko a ne kakao, neka dvaput tjedno bude griz, žganci ili sl. a ne jednom u mjesecu.
da, al opet ja ne znam što je to previše
meni je previše i što kosjenki smeta ta žlica kakaa u mlijeku i na grizu.
no, slažem se s tobom i marijanadom, smjernice postoje, donesene su na nacionalnoj razini i trebalo bi ih u školama početi provoditi. u rijeci bi trebalo biti i lakše, obzirom da imamo primjer dobre prakse u vrtićima.
problem HCCP il kako već mislim da isto nije relevantan, jer ručak recimo u našoj školi donose, imaju catering.
tko je uopće osnivač osnovnih škola, županija?
Slažem se da treba krenuti s nekoliko jasnih i ne previše kompliciranih prijedloga/zahtjeva.
Npr. Izbaciti margarin. Izbaciti paniranu hranu. Izbaciti konzerviranu hranu. Izbaciti začine s pojačivačima okusa.
Pa otud dalje.
Da se to provede, ja bi bila zadovoljna.
pa, na to i idemo
da izbacimo ono što je baš dokazano loše, a ne ono što se "kod nas doma ne jede"
to će zasad biti dovoljno
joj, znaš kako se ja s njime slažem
ahahahah
pa slažem se!
![]()
Bilo mi je čudno da se ne slažeš, ali rečenica ti je mogla biti dvojako shvaćena, a ziher je ziher...![]()
moja prabaka nikad nije jela avokado, ja ne bih imala nista protiv da ga imaju na menu
: ovojazasirius:
ne znam zbilja sto da kazem za to sto znam sta jedem, ima puno stvari koje su meni fenomenalne, a OK su i ne vidim tocno sto je.
Posljednje uređivanje od spajalica : 30.09.2014. at 13:26