Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Dječji hir ili senzorika?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Dječji hir ili senzorika?

POzdrav, nisam znala kamo smjestiti temu ali možda će mi mame vršnjaka pomoći. Moj L ima 2,5 godine, zbog raznih problema oko trećeg krajnika, perioda nagluhosti ali i neurorizičnosti ima usporeniji govorni razvoj. sad je tek počeo brbljati, razumjevanje mu je dobro, ide u vrtić i naizgled osim govora je sasvim normalno dovogodišnje dijete. jedno vrijeme nije htio ući u kadu, kupati se,,,, to je bilo urlanje i niti malo razgovora ni kupanja sa igračkama i kojekakvim rekvizitiima nije palilo. dok nismo u kadu uvalili i starijeg bracu pa su se skupa brčkali i tako je zavolio kupanje . onda nije htio prat kosu. ludnica živa. urlanje bacakanje, opet smo to riješili uz pomoć brace koji se oduševljeno poljevao po glavi, pa je tako i mali prihvatio. sada kako su došli hladniji dani naravno da ujutro ne možemo ići van bez jaknice.... ne moram ni opisivati koliko je to urlanje??? Oblačenje jakne? kao da ga "boli" taj komad odjeće i navlačenje rukava na ruke, nešto prestrašno.-.... al ajd, ipak ga na silu nekako obučemo i pičimo brzinski u auto.... onda se smiri..... i sad ja vas pitam... da li je moguće da je to senzorički preosjetljivo dijete i da li je to problem koji moramo rješavati kod stručnjaka ili samo dječji hir?? Svakog od nas muči senzorika, ja mrzim veste i to me sve pika, plus što znam još sto ljudi koji recimo ne mogu primiti mačka u ruke jer im je krzno fuj... molim vas vaša mišljenja... dakle, problem ili samo ono nešto dječje... ?

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Može biti oboje...može biti samo faza u odrastanju a može stvarno biti da mu užasno smetaju te stvari.
    Moj stariji sin u toj dobi također nije volio prati kosu (isto urlanje), ništa osim trenirke (i dan danas kada ima 9 godina) mu nije pasalo, već klasično - etikete, dan danas ne voli baš vodu, kupanje u moru i tako - mogla bi nabrajati
    Nije senzorički osjetljiv, odnosno, nismo ga nikada testirali, ali je oduvijek bio "drugačiji" (u oba smisla). Hm...sad kada bolje razmislim, možda i je, ali smo to nekako "prehodali". Koliko mu ta faza traje? Ako vas zabrinjava, obratite se stručnjaku, to je jedino rješenje!

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mi nismo vise u toj skupini. J. ima 4,5 godine i nama je definitivno sad potvrdjeno od strane strucnjaka da imamo i problem senzoricke prirode. Dakle sve takve stvari i jos mnogo drugih nazalost nisu bile samo njezin hir. Ja sam to osjecala od njenog rodjenja i nije mi dalo mira dok nismo dosli kod strucnjaka koji je to potvrdio. Ne mora biti da je kod vas isto ali eto kod nas je.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ja mislim da je to sve senzorika, samo pitanje je ima li potrebe to "liječiti" ako ne pričinjava veće probleme u životu?
    (pitanje je doduše i jesu li ovo opisano uopće problemi ili samo simptomi, a da je stvarni problem negdje drugdje)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nismo vise u toj skupini. J. ima 4,5 godine i nama je definitivno sad potvrdjeno od strane strucnjaka da imamo i problem senzoricke prirode. Dakle sve takve stvari i jos mnogo drugih nazalost nisu bile samo njezin hir. Ja sam to osjecala od njenog rodjenja i nije mi dalo mira dok nismo dosli kod strucnjaka koji je to potvrdio. Ne mora biti da je kod vas isto ali eto kod nas je.
    Mitovski, da li ti se da malo pobliže opisati probleme i dijagnozu? Znaš zašto pitam, imala si vrlo slične postove mojima samo godinu i pol ranije.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mojeg od 2 ineštositno godine "boli" sve novo, nova obuća, jakna koju do tada nije nosio, jakna koju je preko ljeta zaboravio, kapa svake vrste.
    Mrzi prati kosu i urla.
    Ne zabrinjavam se jer je srednja imala identične faze, jednu zimu je provela bez kape i rukavica jer je bilo nemoguće navući to na nju.
    Ni jedna od tih njenih faza nije toliko dugo trajala da bi ja ozbiljno počela razmišljati o tome.
    Tako i kod ovog malog, makar je to kod njega u blažoj verziji ipak.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja znam puno male dece koja mrze kupanje, pranje kose, oblačenje odeće, šišanje itd. Mislim da samo po sebi takvo ponašanje nije znak senzorne preosetljivosti, tj. može biti a ne mora. Neka deca se prosto plaše vode, neka deca se stide frizera, nekoj deci jeste neudobna neka odeća, ili su premala da razumeju zašto sad odjednom treba nositi drugačiju odeću itd, itd.
    Da li je to problem za stručnjaka-verovatno da jeste ako ometa veći deo dana i detetovog života. Ako je to pet minuta šizenja ujutru zbog debele jakne, meni ne zvuči ozbiljno, nego sasvim uobičajeno za dete tog uzrasta. Ali ako mu je dan ispunjen reakcijama sličnog tipa, onda možda problem i jeste za stručnjaka.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moja starija je prošla dosta sličnih epizoda, definitivno je preosjetljiva na svašta, samo nikada nismo dobili dijagnozu, pa me zanima sto vama kažu mitovski. Pratim.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

A kako bi se liječio poremećaj senzorne integracije? Ima li neka uspješna terapija?
    Mojoj je oduvijek smetala buka, bilo kakva, iako je ona sama uspješni proizvođač buke. Pa zato nismo išli u kino do kad ih učiteljica nije odvela, a kad bi se mlađa budila noću zbog upala uha i plakala, starija bi urlala zbog tog plača jer nije podnosila "da buči" (kako onda kad je imala 5-6 godina, tako i danas sa skoro 11).
    Do dana današnjega ne jede ništa što ima koru (oguli je ili skine) , niti onu na kruhu,mesu, niti na paprikama, pomadorama, balančanama...a osobito ne na voću, zato ne jede ni trešnje, ni grožđe ni šljive ni štošta...jer se ne može oguliti. Da je to poremećaj senzorne integracije, doznala sam prije koji mjesec na ERF-u. Kako se to liječi? Nikako, guliš i ne prisiljavaš je da to jede.
    Ista je stvar s užim modelima cipela, ne podnosi balerinke jer su "uz stopala", a strašno ih voli i želi nositi pa ih obuče na 1 sat kad ocijeni da je baš prigoda. Inače hoda u tenisicama i cipelama obavezno bar pola broja do broj većima.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 30.09.2014. at 08:02

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kod mog starijeg dugo je bio problem preosjetljivosti na odjeću (novu), a bome i sad više voli nositi tatinu ili ujinu isluženu odjeću koja je dooobro isprana nego novu.

Evo što nas je spašavalo:

- voditi računa da koža ne bude suha - par kapi bademovog ulja u vodu za kupanje, a i danas najviše voli gelove za tuširanje koji imaju ulje
    - za donje rublje i svu pamučnu odjeću - SUŠILICA je zakon
    - odabir odjeće od ugodnih materijala (ne uvijek prirodnih, odnosno ne bilo kojih prirodnih - taj ne podnosi vunu ni kombinacije s vunom)
    - nove stvari mogu se više puta oprati prije nošenja - to će im omekšati vlakna

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

eh, da, vuna i dolčevite bilo kojeg materijala - nula bodova. Etikete na potkošuljama ili majicama isto odmah skidam.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    eh, da, vuna i dolčevite bilo kojeg materijala - nula bodova. Etikete na potkošuljama ili majicama isto odmah skidam.
    To ja i sebi radim.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Za senzoriku se možete aviti u centar Silver, u zagrebu...
    http://www.czrs.hr/

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    eh, da, vuna i dolčevite bilo kojeg materijala - nula bodova.
    Au, to su mi traume iz djetinjstva.
    Nije mi bilo goreg u životu nego obuć dolčevitu ili štrample. Borba nekoliko godina, dok starci nisu shvatili da mi to stvarno smeta, da imam traume, da sam nervozna i da se ni na što ne mogu koncentrirati dok sam u tome. I onda štrample nisam nosila do faksa, dok nisu došle one fine pamučne, ali nikad na hlače, čak ni danas. Potkošulje sam počela nositi prije godinu, dvije.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.poliklinika-djeca.hr/za-r...a-integracija/
    http://www.dira.hr/senzorna-integracija

...

moja srednja definitvno ima blagi poremećaj u auditivnom i vestibularnom sustavu, donekle i gustativnom. ali joj to nikad nije stvaralo ozbiljne probleme niti previše otežavalo fukncioniranje, tako da nismo ništa radili po tom pitanju. meni je pomoglo to da imenujem to njeno ponašanje nečim, jer definitivno nije stvar ni u hiru, ni u ramaženosti ili za***avanju roditelja

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa bio to dioneke slozenije slike ili samo preosjetljiva snzorika u jednom djelu moze se djetetu olaksati ono sto mu bas smeta ali i u periodu kad je raspolozen vjezbati senzorika. kroz igre s razlicitim materujalima navikavati na dodir, pogodi sto je to kro razne zvukove, mirise,okusr (dozvoliti da ispljune kao sommelier ako mu se ne sviđa), igrat se "masaze" raznim teksturama dihete mamu mama dijete( gumena loptica, čarapa, svileni sal) tako pomalose igrati i uciti procesuirati. ono sto je pretesko korak dva unazad u opet kroz igru postepeno njezno veselo i ide. ako je tesko i nema mjesecima napretka definitivno traziti ćomoć stručnjaka

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.poliklinika-djeca.hr/za-r...a-integracija/
    http://www.dira.hr/senzorna-integracija

...

moja srednja definitvno ima blagi poremećaj u auditivnom i vestibularnom sustavu, donekle i gustativnom. ali joj to nikad nije stvaralo ozbiljne probleme niti previše otežavalo fukncioniranje, tako da nismo ništa radili po tom pitanju. meni je pomoglo to da imenujem to njeno ponašanje nečim, jer definitivno nije stvar ni u hiru, ni u ramaženosti ili za***avanju roditelja
    Dira Forum ima neku grešku - ne može se dignuti.

Ja sam davnih dana spremila ovo, pa ako kome pomogne (isto linkovi više ne rade):

Osnovni znaci prepoznavanja disfunkcije senzorne integracije

Cijeli tekst bio je objavljen na: http://www.hsucdp.hr/savez/3cp/uvodu...ntegraciju.htm

• Pojačana osjetljivost na jarko svjetlo, zvukove, pokrete
    • Smanjena osjetljivost: želi dodir, ima visoku toleranciju boli, preferira začinjenu hranu, baca se prema ljudima i zidovima
    • Značajno pojačanje ili smanjenje razine aktivnosti: neprekidno u pokretu, brzo se umara, veća potreba za snom
    • Problemi koordinacije: zaostajanje u hodanju, problemi s penjanjem, ravnoteža, često se spotiče i pada, teškoće s rezanjem i crtanjem
    • Zaostajanje u govoru ili jeziku
    • Problemi s pažnjom i samokontrolom: buka iz pozadine ili vizualni podražaji ga ometaju, razdražljivost, teško se smiruje

Preporuke senzomotornih aktivnosti za predškolsku dob

Taktilna desenzitizacija
    • Skriveno blago zakopati male predmete, npr. mini igračke u rižu ili grah
    • Posude za suhe materijale, sanduci za pijesak ispuniti sa zobi, brašnom, rizom, ječmom i drugim zrnjem
    • Igre s pjenom za brijanje
    • Rad u vrtu i sa sobnim biljkama kopanje rupa, sadnja, presađivanje
    • Aktivnosti u kuhinji pripremanje tijesta za pizzu, ribanje sira, valjanje i rezanje tijesta za kolačiće, stavljanje na podložak
    • Aktivnosti bojenjem

Propriocepciia/ položaj u prostoru/motorno planiranie
    • Guranje, natezanje i dizanje zglobova, ligamenata i tetiva; zadatak mora biti izveden sekvencijski
    • Troskok, skakanje, poskakivanje, minitrampolin (stopala, koljena, stražnjica)
    • Skakanje preko užeta zavezanog između dvije stolice)
    • Marširanje (podizati visoko stopala i hodati u ritmu glazbe)
    • Oponašanje životinjskog hoda (medvjeđi hod, slonovhod, zečji skok, žablji skok, rakov hod)
    • Na igralištu udaranje lopte nogom ili rukom, modificirano potezanje konopa, vožnja tricikla

Vestibularne aktivnosti
    • Vježbe na konju
    • Vježbe na gredi
    • Njihanje na ljuljački
    • Vježbe gibanja (uspinjanje i spuštanje na stopalima, stražnjici i trbuhu)
    • Provlačenje kroz tunel
    • Na igralištu penjanje po Ijestvama, kotrljanje na ravnom tlu ili brežuljku, penjanje na gumeni kotač, ljuljačke, vožnja na
    romobilu

Planiranje motornih aktivnosti
    • Tuneli
    • Labirinti
    • Podne mape za igru s dječjim autićima
    • Polje s preprekama
    • Provlačenje među postavljenim čunjevima

Aktivnosti vezane uz miris i okus
    • Prepoznavanje voća i povrća pokrivenih očiju
    • Pripremiti materijal, prikladan za razlučivanje ovih osjeta
    Nakon provedenog programa senzomotorne integracije dolazi do značajnog poboljšanja kod senzornointegracijskih teškoća. Pomoću radne ili fizikalne terapije, te kućnih i školskih programa, Jamie i druga djeca sa sličnim senzointegracijskim poremećajima mogu doživjeti svijet radosnije i bez stresa.
    Prema Carolyn O. Cantu Early Childhood Sensory Integration. Exceptional Parent Magazine, April 2002

A sad – konkretno; ovo smo mi radili (već sam puno i zaboravila, ali nema veze):

Integracija – križni kraul ili križno lateralno kretanje:
    Više o tome: http://www.energybalancing.com/selfeval/crosscrawl.html
    Daklem, kako mi to radimo:

Ujutro nakon buđenja i češkanja iza uha dijete legne na leđa i naizmjence diže lijevu ruku iznad glave + desnu nogu (savija u koljenu), pa ih spusti. Nakon toga desna ruka + lijeva noga – ponoviti najmanje 12 puta (6 sa svakom stranom, NAIZMJENCE).
    Tijekom dana – ista vježba u stojećem stavu: Lijeva ruka gore iznad glave + istovremeno desna noga pod 90° savijena u koljenu, zatim slijedi suprotna ruka i suprotna noga.
    “Strojevi korak” – isto naizmjence stupanje i koračanje lijeva ruka / desna noga. Može se izvoditi u pauzama učenja!

Vježba služi boljem povezivanju moždanih polutki i ima za posljedicu bolju koncentraciju, dulji interval pažnje, bolju koordiniranost pokreta itd.

Ima još – “osmice” – dijete stane razmaknutih nogu i ruku iznad glave, a onda u zraku ispred sebe opisuje osmice po zamišljenoj školskoj ploči. Ima istu funkciju!

Stimulacija osjeta – pojedinačno i kombinirano

Miris i okus
    Još kad su klinci imali po 2 godine, znali su prepoznavati mirise začina zatvorenih očiju… Kuhali su “juhu od začina” i razne druge kerefeke – nemam pojma koliko smo začina tako potrošili.
    Također, znali su “liznuti” sol, šećer i slično… nakon toga majoneza, kečap… pasta za zube (podvaliti!) itd.
    Miris i okus idu zajedno i dobro se dopunjavaju s finom motorikom (treba nasipati maloooo začina u juhu).

Sluh
    Uglavnom smo se koristili audio cd-ovima kako sam već opisala. Bilo nas je premalo za igru pokvarenog telefona, ali teta u vrtiću je to radila s njima!

Opip
    Lego-kocke su zakon! Najprije Lego-duplo, a onda sve manje i kompliciranije! Puzzle isto tako – najprije velike, pa male… osim opipa, zahtijevaju i vid i eto ti integracije! Davala sam ja i šivati gumbe, ali to moj veliki sin do dana današnjega nije savladao. Mali (koji je ljevak, ali nema motoričkih problema) šiva gumbe od pete ili čak četvrte godine bez problema!
    Onda, na slijepo treba prepoznavati razne površine – karton rebrasti, tkaninu, papir glatki, gumu, plastiku itd… (kaj god se nađe – npr. novine i kuhinjska krpa – doslovce sve iz naše okoline…
    Čaše – na slijepo prepoznati malu i veliku čašu, pa onda punu i praznu …
    Slano tijesto/glina/glinamol/plastelin i slično – beskrajna zabava za izradu božićnih i inih ukrasa i čestitki!

Vid
    Boje i crtanje, slikanje
    Farbali smo i božićne ukrase i home-made igračke!
    Kolaž – zakon za vid i motoriku! (Moj mlađi sin je ljevak pa ima ljevačke škare i sve pet!)
    Home-made puzzle: trebaš 2 ista kataloga i nađete zajedno neku sliku… Jedna je “matrica” a druga se razreže na nekoliko komada (počneš sa 6, pa onda povećavaš broj… može se i potrgati, pa je nepravilno – isto je dobro!). Klinac mora sastaviti sliku od dijelova i ZALIJEPITI na podlogu! Odlično za vid, integrirano sa motorikom, a dušu dalo za održavanje pažnje, samo ne smije se početi sa prezahtjevnim kombinacijama.

Motorika – gruba
    Moj stariji ima nerazvijen neurološki sustav (nalazi stabilometrije pokazuju otklon od prosjeka – dijete ima sitne mikropokrete koji ometaju i koncentraciju i finu motoriku) , a to smo razvijali ovako:
    Sportski vrtić – mala škola atletike: greda, sprave i sl.
    Igraonice – svi oni tuneli i sprave za ljuljanje koje tamo imaju.
    Igralište – sprave i penjalice.
    Škola plivanja (za treninge JA nemam sape ni vremena, jer su 5xtjedno, a to mi je previše).
    Škola gimnastike (odnedavno – daje super rezultate).
    Vožnja na rolama i klizaljkama (savladali, na veliko čuđenje fizijatrice), vožnja romobilom , aliiii vožnju biciklom JOŠ nismo savladali!
    Penjanje na drvo (neki malo veći grm ispred kuće, he he…).
    Crtanje kredom po parkiralištu (školice – može se poslije to i igrati). Mi smo ko klinci ocrtavali svoje sjene… Tako mi je to i palo na pamet, iz djetinjstva.

Motorika – fina
    Već je gore opisano dosta toga… Radili smo i kombinirane vježbe prema Ragnhild A. Oussoren iz knjige PLES PISANJA – pustiš klincima glazbu i pitaš kako ih pokreće (moji su slušali sve od Carla Orffa do Nene Belana). Nakon toga (još uvijek uz slušanje) objesiš na vrata ili zid veeeeliki papir, pa nek dijete s obje ruke…

Nakon toga daš mu A3 papir, pa kažeš: sad tu nacrtaj: planine (cik-cak crta kao zubi morskog psa), more (valovi zaobljeni) i sunce (koncentrični krugovi). Kad nacrta – presavineš papir na A4 i ponoviš postupak. Nakon toga opet – tako dugo dok se papir može savijati. Nek crta s kojom god rukom hoće, pa i s obje.

Vježbe pamćenja i kretanja (kombinirane)

Ovo rade naše učiteljice:
    Djeca uče pjesmicu napamet, ali uz kretnje… Na primjer (ne znam cijelu) ide to ovako:

Stanislav Femenić - NAKRIVIO KAPU ŽIR

Nakrivio kapu žir (ruke iznad ili na glavi, nakrivljene na jednu stranu)
    I povik’o “Molim mir”! (kažiprst gore)
    Moram čuti (ruka iza jednog uha)
    Moram čuti (ruka iza drugog uha)
    Na koga se vjetrar ljuti (valovi vjetra rukama)
    Moram čuti (ruka iza jednog uha)
    Moram čuti (ruka iza drugog uha)
    Zašto hrastu krošnja žuti (rukama gore – pokreti oponašaju gibanje krošnje)
    …..

Ne znam dalje napamet, moram sina pitati. Pjesmica završi tako da žir padne s grane, a dijete čučne i ostane tako!

Eto, dobru zabavu!
    Sorry na duljini teksta!

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Mitovski, da li ti se da malo pobliže opisati probleme i dijagnozu? Znaš zašto pitam, imala si vrlo slične postove mojima samo godinu i pol ranije.
    Sjećam se Zuska da smo imale slične postove.

Mi smo bili na obradi kod Tanje Sever i tamo je između svega ostalog zaključeno i da ima problem senzoričke prirode i to ovaj taktilno osjetilni.
    Problem je od šišanja, rezanja noktića, etikete posebno, ništa grubo ne smije biti, majca ako se smoči, mrvica prljavštine na koži. Kad se npr. ogrebe po prstiću u stanju je tjedan dana držati tuku u zraku i nikada se ne zaboravi. Čak sam ju nedavno uhvatila kako spava i drži prst ukočen u zraku jer ga je malo ogrebala i onda danima kroz suze pita kad će joj to proći.
    Inače joj je koža osjetljiva i ima atopijski dermatitis.
    Ne voli se puno maziti i dirati a pogotovo od nepoznatih ili poznanika.
    Ona je sad ide na radionice kod Tanje Sever zbog jednog puno većeg problema, ali će joj dobro doći vezano i za ovo pitanje.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

moj je osjetljiv samo na oblačenje i na jaknu tih pet minuta ujutro. mislim da ga je prije mučila ta senzorika puno više nego sada. ali uzmimo u obzir da je dijete 6 mjeseci bilo pod kroničnim upalama uha i skoro gluh (mora vaditi krajnike baš sutra idemo na dogovor) pa je vjerojatno ta faza počela malo jenjavati kako je njegov imunitet postajao bolji. prije mu je smetalo i pranje ruku,,, i diranje, nije se volio maziti uopće... sada grli gotovo sve oko sebe daje pusu pere ruke stavlja četkicu u usta (ovo je isto prije bilo mission imposible) , jede puno bolje nego prije, kupa se i pere bez problema , sad je samo frka s tom odječom. on prvo dobro pogleda što mu oblačim i ako je slučajno novo onda ima otpor..... isto tako i oblačenje jakne.... toliko skvrči rukuu u rukavu i vrišti i baca se po podu da je to živa koma, tata mu obuče jaknu na silu i do auta još tuli i u autu se smiri. nadam se da je samo hir. mislim da ga je prije jako jako mučila senzorika, tada nije ništa ni pričao, sada kako se počeo razvijati govor pomalo,.sve mu manje stvari smeta.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja bih recimo vrlo rado da ga pogleda dječji psiholog. imate li mi kog za preporučiti,,,možda kakvog privatnika a da nije preskup? na goljaku smo bili jednom kod psih ali meni se nikako nije to svidjelo.. kao prvo naruče te u 11 dođeš na red u pol 1 dijete je umorno i nesuradljivo, ma niš mi se nije svidjelo. on sad ima 2g i 7 mj

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj iva1602 prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih recimo vrlo rado da ga pogleda dječji psiholog. imate li mi kog za preporučiti,,,možda kakvog privatnika a da nije preskup? na goljaku smo bili jednom kod psih ali meni se nikako nije to svidjelo.. kao prvo naruče te u 11 dođeš na red u pol 1 dijete je umorno i nesuradljivo, ma niš mi se nije svidjelo. on sad ima 2g i 7 mj
    Nikad nismo vodili djecu privatno.

U Suvagu znam dvije osobe: prof. Miroslava Peklar Šoštarić (dijagnostičar) i prof. Ana Čović (k njoj je moj mlađi sin išao na terapije).

Ako si na Suvagovoj listi čekanja za kompletnu obradu, pregled kod psihologa ti je dio paketa. Sretno!

P.S. Nema šanse da utječeš na vrijeme naručivanja, jedino možeš pri naručivanju tražiti da te naruče prvu, rano ujutro, iako to često znači da ćeš čekati mjesec-dva dulje.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj iva1602 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ti mogu preporučiti Tanju Sever ali nije jeftino i nisam sigurna radi li s djecom ispod 3 godine. Možda da objasniš o čemu se radi i tražiš samo razgovor s njom a ne kompletnu psihološku obradu. Telefon je 01/4500-350.
    Nama je pomogla strahovito, konačno nemam onaj veliki teret na leđima. Sve što nam je rekla bilo je točno, istinito i konkretno.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Stavila sam ti gore link za centar za rehabilitaciju Silver probaj kod njih...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Moje je iskustvo da kod problema sa senzorikom najviše pomažu razumijevanje, prihvaćanje i strpljenje.

Ja sam svoga lako razumjela jer sam prepoznala puno tih elemenata i kod sebe i s vremenom sam puno tih reakcija mogla i predvidjeti pa, i kad se ispadi ne bi izbjegli, meni bi iblo lakše jer sam ih očekivala pa bih već dah zadržala.

Većinu toga je prerastao.

Valjda ću sad i ja

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Kada se radi o poremećaju senzorne integracije, nikada nije u pitanju poremećaj samo jednog sustava, nego više njih i oni redovito uzrokuju teškoće u motoričkom, kognitivnom i govornom razvoju, te probleme u ponašanju. Za takve slučajeve potrebna je senzorna terapija (privikavanje na nepoželjne osjete, "punjenje" djeteta osjetima za kojima žudi, sve uklopljeno u svrhovitu igru koja će potaknuti razvoj).
    Naravno, svi mi, s vremena na vrijeme, imamo blage oscilacije u senzorici, pa nam se neki miris izrazito sviđa, bude nam muka od vožnje, ne podnosimo vunenu odjeću, itd., ali to su "problemi" koji se rješavaju usput, ne zahtijevaju neku kontinuiranu i dugotrajnu terapiju.
    Moje iskustvo s djecom je da su obojica imala faze kad su mrzila kupanje, teškoće kada ih treba oblačiti poslije ljeta koje su proveli goli i bosi i slično. Ako imaš neke ozbiljne sumnje, najbolje da dijete odvedeš stručnjaku da procijeni o čemu se radi, imaš senzorne terapeute u DIRI, na Goljaku, na ERF-u..

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

P.S. Kod poremećaja senzorne integracija nema vidljivog organskog oštećenja. Dakle, ti znaš zašto je tvoje dijete kasnilo u govornom i motoričkom razvoju - zbog čestih upala krajnika koji su uzrokovali nagluhost, i neurorizičnosti, koju ste, nadam se, dokazali ultrazvukom mozga i pregledom kod neuropedijatra. Da je dijete bilo savršenog fizičkog zdravlja, a ipak kasnilo u razvoju, mogli bi za to "okriviti" senzoriku, a to bi se opet dokazivalo pregledom kod senzornog terapeuta. Dakle, imaj na umu da posljedice organskog oštećenja ne liječiš primarno senzorikom.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

upravo to što si rehab ti navela... on šizi jer je ljeto proveo gol upravo zato. malo sam pričala i sa tetama u vrtiću i one kažu da, koliko ga promatraju, ne smeta mu senzorika jer imaju kutić upravo za njega osmišljen sa raznoraznim materijalima, koje on pipka dira i radi s njima i kažu da to što ne voli odjeću je samo njegov hir. njima se u vrtiću oblači bez problema!!! samo doma zeza.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

A onda ništa, pregrmiš njegovo vrištanje i bacanje, šutke ga obučeš i to je to

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Dali spada pod tu senzoriku....
    Moj nemoze podniti fleke.prljave ruke.flomasterom se takne i odma histerizira.trci po krpu ili prati ruke.ali prvo bude scena.
    Kraste...nemoze podniti.vice fuj i pokusava otkinuti.uzme krpu i misli da ce obrisati.i nakon sto krasta otpadne on danima to mjesto pokazuje i govori ljubi.
    Od hrane...sumnjive boje nema sanse probati.ako mu na prvu nije privlacno nebi ga natirala nema sanse.
    Aaa ima jos toga..sad sam blokirala.
    Aha...kupa se po 6xdnevno u tusu ili kadi.
    Posljednje uređivanje od zadarmamica : 02.10.2014. at 10:48

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj zadarmamica prvotno napisa Vidi poruku
    Moj nemoze podniti fleke.prljave ruke.flomasterom se takne i odma histerizira.trci po krpu ili prati ruke.ali prvo bude scena.
    Kraste...nemoze podniti.vice fuj i pokusava otkinuti.uzme krpu i misli da ce obrisati.i nakon sto krasta otpadne on danima to mjesto pokazuje i govori ljubi.
    Od hrane...sumnjive boje nema sanse probati.ako mu na prvu nije privlacno nebi ga natirala nema sanse.
    sve ovo što si napisala je i mojem smetalo.... polaskom u vrtić je sve iščeznulo jer je vidio da i druga djeca u grupi pošaraju ruke, pa ih peru, pa mrlje od hrane brišu ubrusom, tako da se polako na sve naviknuo, jedino nam je oblačenje još živa koma!!! imao je fazu da voće nije htio stavit u usta nema šanse... jabuku niti mislit bila mu je vlažna i bljak, i onda jedan dan iz čista mira pojeo pola neoguljene i grizao ju kao veliki.... eto, ja mislim da su to samo neke faze...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ali da, to što si napisala zvuči kao senzorika, pogotovo mi je upalo u oko ovo što si napisala da bi se kupao 6 puta na dan... a opet, ima i nas odraslih koji smo takvi. tak da zaista ne znam. ja ću pratiti i dalje situaciju ako se budu tako neke šize nastavljale kroz duži period onda ćemo nekom stručnjaku za senzoriku.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ovu zimu 6x dnevno.sada jasno i glasno kaze...mama kupati se kada.vodaaa.i vuce me u wc.uredno se sam skine i ceka da ulijem vodu.sa vodom je zaluden u svakom obliku.u moru pliva sa jednom rukavicom u dubokom.nikakav strah.prvo kupanje ove sezone je poceo u 4.mj.uletio u more.
    Oma faze da se kupa 1-3x dnevno.
    Voli cistiti usi.rezat nokte.nevoli kosu ispirati.ali u moru se voli gnjuriti i ne place.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Sad sam malo citala o tome.
    On nevoli dodire i blizinu nepoznstih.na buku ili obracanje stranca stavlja ruke na usi.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i moj je stavljao ruke na uši. prve dane u vrtiću je žmirio kad bi mu se teta obraćala. dodir i komuniciranje s nepoznatima. živa koma! sve se to sredilo.... spontano nekako. vjerojatno si je morao u svojoj maloj glavici posložiti neke stvari. ne znam.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj zadarmamica prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da pada pod senzoriku, ali, kao što sam već napisala, pitanje je uzrokuju li njegovi senzorni problemi zaostajanje u razvoju ili ne.
    Spomenula si da stavlja ruke na uši, to je definitivno znak teškoća u slušnom procesuiranju, a spominjala si na drugim temama da dijete kasni u govorno-jezičnom razvoju..
    To bi npr. mogao biti znak da se radi o slučaju gdje je potrebna senzorna terapija, ali prvo treba obaviti sve potrebne liječničke preglede da bi se uklonila mogućnost postojanja nekog organskog oštećenja (kao što je slučaj kod Ivinog djeteta) i tek onda krenuti senzornom terapeutu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zna li netko nešto o stanju/poremećaju kada dijete ima osjećaj da ne čuje zbog pozadinske buke,
    šuškanja, šaptanja, vikanja... bilo čega što dolazi iz okoline.sa sluhom je sve u redu,
    ali se mora naprezati da "čuje" ako postoji bilo kakav zvuk.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

http://www.krenizdravo.com/zdravlje/...mi-i-dijagnoza

Ovo bi bila neka medicinska objašnjenja.
    To se može dogoditi i kod senzoričkih teškoća (u tom slučaju su nalazi medicinske provjere sluha uredni), ali i kod djece s ADHD-om i jako distraktibilnom pažnjom, gdje dječji mozak nije u stanju "zanemariti" nebitne zvukove (pozadinska buka) i usredotočiti se na bitne (slušanje osobe koja govori).

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, M. to ima. Smeta ga i danas jako svi zvukovi , ne moze se usredoticiti ( npr. na testu kad cuje buku na skolskom igralistu, skripanje olovke po papiru, otkucavanje sata i sl.)
    inace kao mali djecak imao je masu navedenih poteskoca : nije podnosio pranje kose , sisanje ( u najgoroj fazi nijeprao kosu sa samponom 6 mj), nije podnosio nikakve hlace osim onih na gumu, masu stvari ne jede niti danas ( u najgoroj fazi je mjesecima jeo samo hranu bijele boje), osjetljiv na mirise ( i danas ne podnosi ocat) , i tako..,
    Od svih pretraga prvo sam mu testirala senzornu integraciju u dobi od 5,5 godina, ali nalaz je bio potpuno uredan.
    na kraju je ispalo da je ADHD u pitanju.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Meni je tako.
    Kad izađem navečer, ja izbjegavam svaki razgovor jer ne čujem ništa, a jako se naprežem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •