Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 71

Thread: vizite u rodilistu nakon poroda

Default vizite u rodilistu nakon poroda

pricala sam sa zenamau trogiru i kad sam cula za vizitu nakon poroda i nacin na koji se sprovodi samo sam ostala :shock:
    jel vi znate da mozete trazit da ne zelite taj pregled?
    toga ovde NEMA i meni zvuci stvarno nehuman nacin na koji se to obavlja kod nas..... poredaju zene , digni spavacicu, rasiri noge i onda neka sestra stipaljkom mice ulozak da bi ljecnici i studenti mogli gledat u "nju"
    ma bez veze .. pa sta moze viditi tek nakon poroda i koji je to osjecaj za zenu????????????? meni se dize kosa na glavi :shock:

sta ima viditi zenskoj koja je rodila na carski rez?
    evo bas zenska koja je tako rodila je morala sirit noge i pokazivat studentima i svakome ko je prosao usput jer je splitsko rodiliste poznato kao najgore i najnehumanije a ona je rodila na carski rez.sta su njoj to mogli vidit tako u prolazu
    _

kako ste vi prosle te nepotrebne vizite svakidasnje i koliko puta dnevno to rade?

zaboravila sam pitata: imate li pravo odbiti il jel vam palo na pamet to odbiti

Mukica's Avatar

nije mi palo na pamet

Osoblje foruma apricot's Avatar

Ja sam, nehotice, odbila!
    Samo sam rekla da sam OK, a doc kao da je jedva dočekao! Nije inzistirao!
    Mislim da smo za dosta stvari krive i same jer nam stvarno ni ne padne na pamet da tražimo ili odbijemo - sve radimo po onoj "kud svi Turci..."

Felix's Avatar

:shock: :shock: nisam znala da je tako kod nas
    stvarno, zena u rodilistu nije osoba, nego objekt. uzas.

da li netko zna da li je tako i u nasim 'naprednijim' rodilistima (sv. duh, rijeka...)?

klmama's Avatar

na sv. duhu je slično, najgore je kad sestre ulaze u sobu i viču: skidaj gaće, ide vizita :shock: a onda vizite nema sat-dva nego dođe doručak, a žene raširenih nogu čekaju...
    mene u sobi nije ni bilo za niti jednu vizitu zadnja dva puta :D

Ja samo imam reci :shock: :shock: :shock:
    I zar je to stvarno tako

Nakon carskog to ne rade (Petrova). Samo ispituju o vjetrovima i stolici znam da moraju ali... I pitaju o jačini krvarenja, bolovima itd. Žene su mogle mirno nositi piđame od trenutka kad su se same prale, (e sad nisam sigurna da li nakon prvog dizanja, dakle bar 12 sati od sekcije, više ako rodiš prijepodne, ili nakon 2 dana kad te otkopčaju s infuzije) nitko im nije prigovarao jer nema vag. pregleda. Kad skinu konce dr. za otpust pregleda šav, dakle trbuh i to je sve.

Matilda's Avatar

Moram reci da sam 5 dana svako jutro cekala u krevetu bez gaca (s uloskom izmedju nogu, a cure lohije ko bedaste) kako bi me vizita pregledala.
    Rasirim noge, sestra pincetom odmakne ulozak i onda svi bulje dolje u savove (i u moje hemoroide) i kimaju glavom da je sve dobro.
    I nema isprike i nema blajbanja i nema odbijanja! Jednostavno moras. Vrlo humano, osjecas se ko na tvornickoj traci: otklopi-poklopi. A osim njih tu su i jos dvije cimerice koje kad se otkrijes i rasiris, mogu vidjeti kako sve to dolje izgleda. :shock: [/quote]

Drage mame, meni su jednom davno neke cure koje su rodile (a meni još nije bilo ni u peti) rekle: Muški se od razno raznih iluzija (mislilo se najviše o ljudima i kulturnom ponašanju) izliječe u vojsci, a žene u rodilištu (to ide za one koje za sobom ostave kaos svih boja u bolničkim WC-ima). A mislim da i ovaj pristup rodiljama spada u razbijanje iluzija. Vojska se mijenja, a valjda će, zahvaljujući Rodi, i rodilišta!

seni's Avatar

obzirom da je vjerojatno dobro ispricati iskustva iz inozemstva, a ja sam rodila u becu mogu samo reci da tako nesto cujem prvi put i da sam uzasnuta.
    mene je nakon poroda dva puta posjetio moj ginekolog (koji je i bio na porodu) koji se naravno prvo rukovao sa mnom, pitao me kako sam, pogledao bebu i pitao kako ona, pogledao moj trbuh i lagano rukama opipao trbuh (sve vrijeme su na meni bile one jednokratne gacice kao od onog rupicastog materijala sto drzi zavoj, (izvinjavam se sto neznam kako se to zove) koje su drzale ulozak). sve je bilo u najboljem redu, i dogovorili smo se za pregled nakon 6 tjedana.
    ostale dane mi je dolazila jedna draga med. sestra koja je sa mnom (prva 3 dana sama u sobi, ostala 3 sa jednom novom mamom) i poslije sa drugom mamom lagano gimnasticirala, pokazala vjezbe za beckenboden (ne znam kako se kaze na hrvatskom ali znate na sto mislim) i svaki put pogledala i opipala trbuh i pitala kako je, da li ima nekih problema i sl.
    ja sam naravno i dalje imale te jednokratne gacice na sebi.
    ja mislim da je roda jedna sjajna organizacija i svaka cast osnivacicama i svima koji u njoj djeluju i nadam se da pod rodinim utjecajen puno stvari promjeniti na bolje.
    u jednom postu je mama juanita napisala da covjek mora i pitati i zahtjevati ako zeli nesto promjeniti.
    posto ja nisam jos ni od jedne svoje prijateljice ili poznanice u becu cula bilo sto slicno tim "vizitama" odgovorno tvrdim: MOZE I DRUGACIJE.

ovo je cini mi se i od goreg jos gore :shock: i vise je nego tuzno

evo uz austriju (seni) koja potvrduju da se moze i bez toga pridruzuje se i svedska tako da nase cure doli znaju i imaju "poledinu" kad nesto traze i zahtjevaju

seni's Avatar

samo da jos dodam, nisam bila rezana, niti mi je samo popucalo, pa se nisu vjerojatno morali kontrolirati savovi, ali i da jesu to bi se vjerovatno napravilo na jedan kulturan i prijazan nacin.
    cure u boj!! 8) 8)

I ja sam nedavno rodila u Austriji, u Tirolu. Cetiri dana sam lezala u bolnici i za vrijeme vizita ljekar bi me takodjer samo upitao kako sam, kako bebica. Jedino kada su me otpustili morala sam ici na vaginalni pregled, ali kod doktorke u ordinaciju. Sve je trajalo svega nekoliko sekundi i nije bilo neprijatno.
    Sjecam se da su moju cimericu vaginalno pregledao ljekar sa vizite jer se zalila na savove. Naravno nisu ostali buljili u njezinu "malenkost". :wink:

18.3.2004- Edita :D

Ja sam isto rodila u Becu i nista slicno nismo imali. Samo ljubazno rukovanje doktora, pitanje kako se osjecam, kako ide dojenje, jednom su opipavali stomak valjda radi maternice, ali vaginalni pregled nisam imala.

Ancica's Avatar

Ovdje (u Kanadi) takoder ne pregledavaju osim ako zahtijevas. Jedino na sto obracaju paznju je smanjivanje maternice (opipavanjem trbuha) i broj potrosenih ulozaka (kao znak da li previse krvaris). Nikakvo sirenje nogu i pregledavanje savova.

Ako te slucajno moraju pregledavati (ako recimo previse krvaris pa moraju ici pregledavati da li je ostalo placente ili je mozda puknuo sav), onda ti se ispricavaju sto te "gnjave", trude se biti sto pazljiviji i daju ti emotivnu podrsku (jer vaginalni pregled nakon poroda nije nimalo ugodan).

Brunda's Avatar

Ja sam rodila na carski (Sveti Duh) i isto su nas pregledavali. Nisam imala pojma da to mogu odbiti. Da sam znala, nema šanse da bih im to dozvolila. Drugo su šavovi od carskog reza, ali šta imaju tražiti dolje?!

Mima's Avatar

Ajme meni, a ja se stalno tješim da carski ima ipak i nekih prednosti - pa sam si mislila da me barem neće pregledavati tako na viziti a sad vidim da se neću tako lako spasiti

Elly's Avatar

Quote Originally Posted by Matilda
    Moram reci da sam 5 dana svako jutro cekala u krevetu bez gaca (s uloskom izmedju nogu, a cure lohije ko bedaste) kako bi me vizita pregledala.
    Rasirim noge, sestra pincetom odmakne ulozak i onda svi bulje dolje u savove (i u moje hemoroide) i kimaju glavom da je sve dobro.
    I nema isprike i nema blajbanja i nema odbijanja! Jednostavno moras. Vrlo humano, osjecas se ko na tvornickoj traci: otklopi-poklopi.
    Potpisujem Matildu.
    Nama je bilo identicno u pulskom rodilistu, iako nisam ni pucala ni rezana, a cimerica je samo malo puknula i imala je 2 sava.
    Stvarno je najgore bilo to kad gl. sestra prodje i kaze da ide vizita, a ti onda cekas i cekas (s gacicama ispod jastuka jer ti je tako najlakse do njih). Uloske nisu oni micali pincetom, nego mi same.

A osim njih tu su i jos dvije cimerice koje kad se otkrijes i rasiris, mogu vidjeti kako sve to dolje izgleda. :shock:
    E, tu je pulsko rodiliste ok - sobe su takve da su samo 2. babinjace u sobi, i to krevet do kreveta (barem je bila takva soba u kojoj smo mi bile, ne znam za druge).

I jos jedan plus: dr. koji nam je bio na porodu je dosao cak dvaput da nas vidi - dan kad smo rodile, i dan prije mog odlaska kuci.

Ancica's Avatar

Kod carskog reza bitno je sto IZLAZI "dole" odnosno koliko krvi jer kao i kod vaginalnog postoji mogucnost da je ostao dio placente (iako ne bi smio), kao i da se maternica ne smanjuje dovoljno brzo (sto je ucestali uzrok prevelikog krvarenja). Ali tu vaginalni pregled ne pomaze nego opet samo broj punih ulozaka - tek kad je on prevelik moze postojati potreba (iako ne uvijek) za vaginalnim pregledom. A taj broj mama moze fino reci, ne postoji potreba za sirenjem nogu.

Ancica's Avatar

Mima, kak da se ne mozes spasiti? Imas svoj glas i svoje pravo. Lijepo im reci da ne zelis takav pregled osim ako ti mogu dokazati da je on apsolutno neophodan i to je to. Zapamti si uvijek da doktori nisu bog i batina, da si ti gazda tvojeg tijela i da samo ti imas pravo raditi s njim sto hoces. Nitko drugi.

Sto mislis da ce se dogoditi ako ti kazes odlucni "NE!"? Sigurno te nece prisilno drzati za krevet i siriti ti noge. Znaci ono sto ce ti se dogoditi je u tvojim rukama i tvojoj moci suprotstavljanju autoritetu.

Sada znas da ti pregledi uopce nisu neophodni i da su skroz omalozavajuci i naoruzana time daj im to do znanja.

ja ne kuzim kako je moguce da se zaboravi ili desi da ostane dio placente u zeni pa da je to jedan od razloga vizite???????????
    ovde je to najvaznije nakon poroda da dobro pregledaju placentu da je citava. znaci.... tad se pregledava a ne ako je ostalo slucajno koji komadic.
    i ja mislim kao i ancica da se ne triba sramit ili bit nesiguran kad odlucno recete u rodilistu da ne zelite te vizite i gotovo.
    i mene je moja babica posjetila 2 puta nakon poroda i da sam htjela ona bi me i pregledala ( jer to ovde ne odbijaju cisto da bi trudnicu umirili ako to ona zeli i da bude sigurna)
    evo moje placente:

ja sam vec ranije rekla, kod nas iako sam u Brodu, iako sam rodila na carski, svako jutro su nam pregledali 2 stvari:
    1. micali pincetom uloske i gledali koliko krvarimo
    2. pipali nam grudi, gledali koliko mljeka nam ide, ima li zastoja, itd...
    uglavnom osjecala sam se jadno svako jutro.

Sada vidim da kazete da imamo pravo odbiti pregled, ja se to u Brodu ne usudujem napraviti bez obzira na sve. Provela sam 3,5 mjeseca u bolnici, dobro ih upoznala, ionako sam se dosta svadjala, no shvatila sam koliko su sujetni i osvetoljubivi i zato cu se poklopiti i nastaviti i dalje kao kukavica linijom manjeg otpora.

Mima's Avatar

Ančica, rekla sam da se neću lako spasiti - zaista nisam mislila da se nakon carskog reza rade ovakvi pregledi - evo, baš sam razgovarala sa sestričnom koja je isto rodlia na carski isto na SD gdje i ja planiram roditi i rekla mi je da su je, naravno, pregledavali ovako na viziti. Ona je doktorica i kaže da se taj pregled vrši radi kotrole iscjetka, i naravno da ona misli da je to skroz OK, kaže da traje dve sekunde i da nije nešto strašno.

Ja inače baš nisam osoba koja bi dozvolila da joj se radi nešto što mi nije po volji i što smatram besmislenim, pa se čak unaprijed bojim svojih reakcija i svog karaktera u bolnici kad čitam ovakve stvari jer mi je teško odšutjeti ovakav odnos. No, isto tako sam razgovarala sa prijateljicama koje su rodile i koje su se žalile na grozan odnos u bolnicama, pa kad sam ih pitala zašto se nisu bunile rekle su da su se osjećale izmučeno i bezvoljno i jadno i da nisu imale snage za rasprave. Tako da ne mogu unaprijed tvrditi da ću se i ja imati snage buniti protiv postupaka u bolnici nakon poroda.

Ancica's Avatar

Imas pravo da cijela emotivna i hormonalna situacija u kojoj se nalazimo nakon poroda ne pomaze u suprotstavljanju ikome.

Al zamisli koje ce ti force u stvari dati ako savladas to i izboris se za svoje pravo da te se ne tretira komad mesa na pokretnoj traci.

Ja ne velim da se intervencije trebaju odbijati pod svaku cijenu. Ali one za koje znas da nisu potrebne imas potpuno pravo odbiti. A znas eto iz primjera Svedske, Austrije i Kanade da takve intervencije koje se spominju u ovom topiku nisu potrebne niti bi uopce trebale biti rutinske.

To sto pregled traje dvije sekunde i "nije nista strasno" ga ne opravdava. O kakvom iscjedku tvoja sestricna govori ja neznam, ali iscjedak je isti kao i kod vaginalnog rodenja - krvaris dok se maternica ne stisne i vrati u predtrudnicko stanje. I osim ako ne pregledavaju i uloske ne vidim od kakve im je koristi potvrditi da eto tebi zaista curi krv iz rodnice nakon poroda. Jer neznam kome ne. A gledajuci (posebno samo par sekundi) ne mogu provjeriti da li previse krvaris ili ne. To se moze samo brojanjem ulozaka.

Ono sto hocu reci je da se za svakojake intervencije (posebno u hrvatskim rodilistima) nalaze raznorazni razlozi, a koji zbog tko zna kojeg razloga nisu bitni u drugim zemljama, i po mojoj slobodnoj procjeni su tu samo zato da bi se opravdalo nesto sto se radi zato sto "se radi".

Ako ti kao rodilja mislis da je takav pregled za tvoju dobit i osjecati ces se sigurnijom ako se napravi, onda je najbolje da ga prihvatis.

Ako s druge strane si uvjerena da je nepotreban, da je omalozavajuci i neugodan, i da ga ne zelis, onda imas pravo, i trebala bi to pravo iskoristiti, da ga odbijes.

Jednostavno je tako.

Ovo je grozno kako postupaju prema nama kao prema objektima koji nemaju pravo prigovora a niti izbora!!!
    Mislim da je u toj situaciji poslije poroda svaka žena u fazi ili jako osjetljivoj pa joj to još dodatno zagorča ionako već teške trenutke (porod, dojenje) ili joj je sveg dosta pa joj je svejedno tko gleda!!
    Ali poznajuću sebe ako me to bude iritiralo to jutro nakon poroda neće oni mene gleduckati, samo moj ginić ostali nek si gledaju kog već žele mene neeeeeeeeeeeeee
    Doktori i ostali u zdravstvu vrlo često si daju previše za pravo!!
    Tome se treba usprotiviti, oni nas trebaju, oni su tu radi nas mi njih plaćamo!!Ako su u toj profesiji jer su osjetili poziv da pomažu bolesnima i nemoćnima onda nisu sigurno bahatiiii, ali takvih je doktora jako malooooooooooo, uglavnom su plavo kuvertašiiiiii ti koji ponižavaju pacijente od kojih živeeeeeeee!!!
    Malo im treba pokazati zube pa su odmah normalniji, to sam osjetila na svojoj kožiiiii!!! Da ste ih vidjeli odmah su se sjetili kako je to biti ljubazan!!!

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

nemojte me sad ubiti, ali meni su te vizite bile strašno smiješne, mi smo u sobi od njih napravile ludu sprdačinu i umirale od smijeha... uopće nam to nije bio neki stres ili nešto strašno...samo još jedna apsurdna priča iz rodilišta..

Mima's Avatar

Nemojte me krivo shvatiti, ja uopće ne želim ničim opravdati niti potrebu za ovakvim pregledima, a najmanje način na koji se to radi. Samo sam napisala što je moja sestrična - koja je doktorica - o tome rekla, meni je to bilo i za očekivati jer ona opravdava sve postupke koji se rade prije poroda kao medicinski neophodne, pa tako kaže i da je ovo potreban pregled.

Što se pokazivanja zuba i odbijanja pregleda tiče, ja sad mogu čvrsto odlučiti da ću to napraviti, no, eto, ako ću biti iskrena moram priznati da nisam sigurna da ću se toga i držati u bolnici, vjerojatnije je da ću stisnuti zube i samo čekati da mogu uzeti svoju bebu i ići doma

margita

dakle i u st je tako ...NAVNO...ja sam nakon poroda kad su mi ostale mame u sobi rekle sta je vizita ostala... :shock: :shock: :shock: i nisam mogla doci sebi...iskreno nije mi palo napamet odbiti...ali ako ikad ponovo rodim ( u sta cisto sad sumnjam , osim ako ne preselim negdje vani ) odbit cu to 100 posto...naime...krv curi i to se vidi na ulosku....a sta se to moze vidit da nije u redu ako te doktor i svita pogleda sekundu-2 ??? moze se i lijepo reci da je sve ok , bez pogledavanja....ako nesto ne stima osjetis vec...npr. jaka bol ili sl.
    zato trebamo sve mi traziti sta hocemo i odbiti sta ne zelim...GIRL POWER...hehehehee :D

margita

gore mi fali pola slova....smotana ja :?

ma da stvar bude jos bolja, oni uopce nemogu vidjeti koliko ti krvaris, jer smo se mi sve ujutro tusirale prije vizite pa i nismo bile tako "krvave"

Dakle, sta da kazem kad udje vizita u sobu? Da napravim skandal ili da prije vizite pobjegnem u WC Rado bi izbjegla njihovo razgledavanje, ali kako da to ucinim u sobi sa 8 zena koje poslusno sire noge :? ?
    Prvi put kad sam rodila nisam znala sto me ceka pa mi je bilo lakse. Sad se grozim poroda . Jedva cekam da vidim svoju bebicu, ali kad se sjetim kroz kakva ponizenja moram prolaziti dodje mi slabo . Blago vama koje ste rodile vani! Zavidim vam i sretna sam zbog vas citajuci vase price s poroda. Nama u Hrvatskoj to je nazalost jos uvijek prava naucna fantastika.

Koliko je i meni poznato doktori u viziti ne gledaju "u nju", ne gledaju šavove niti hemoroide, oni gledaju uložak. Pretpostavljam da im ono što se nalazi na ulošku ima nešto za reći jer nakon prvog poroda nitko od nas ne zna koliko točno treba krvariti i kakav bi točno trebao biti iscjedak-puno,srednje, s komadićima ili bez...dakle ta svita be bulji nama među nogice nego u uložak.
    Sad me raščerupajte ali meni to nije smetalo, nakon klistira i šivanja uživo teško bi me što ponizilo. Da li bi vama više odgovaralo da vizite uopće nema, da li biste se onda osjećale sigurnije?
    Pitam zato što moj doktor meni vodi trudnoću europski, onak kak uzdišemo kad pišu cure izvana. Znači mjerimo tlak, kile, mokraća, nema vaginalnog pregleda niti spekulumom niti manualno, nema mjerenja trbuha nego samo cervikometrija. Vaginalno me gleda jedino ako se žalim na nekakve bolove ili iscjedak.
    Naravno da je tako ugodnije i ljepše, no osjećam li se ja dovoljno sigurno? Iskreno, ponekad bi mi bilo draže da stavi prstiće unutra i kaže sve ok. cerviks zatvoren i očuvan...huh, olakšanje do idućeg puta ...

U NL nitko te ne pregleda i ides kuci za manje od 24`sata. Ova babica sto ti dolazi kuci ti opipa stomak radi provjere maternice tj da li se vraca a ako nisi sivan kao ja naprimjer onda te dole ne gleda.

Prvi vaginalni pregled ide poslije 40 dana

U Rijeci to ide ovako:
    Prvo dodju sestre pa te ispitaju kako se osjećaš, opipaju trbuh i naravno bace pogled.
    Onda dođu babice pa te ispitaju o bebi, kako je jela, da li je spavala...
    Nakon nekog vremena prođu doktori pa te samo pitaju kako si, a ako su sestre primijetile nešto što nije po PSu onda te diskretno pogleda jedan doktor.
    Na kraju ide pedijatrijska vizita!

To je sve što se tiče jutarnje vizite - popodne projure svi reda radi, i ako ima problema, požališ im se sama. Tada sestre idu skupa sa doktorom (obično jedna sestra i jedan dr) i ne "bacaju"pogled!

samo da na sve grozote dodam da se na moju cimericu u merkuru, koja se usudila dojiti za vrijeme vizite, sestra izderala da ide vizita i da izvoli maknut bebu iz svog kreveta u dječji krevetić

Lutonjica, meni je isto to "...skidaj gaće, vizitaaaaa!" bilo nprilicno komično, a ti onda cčekaš i čekaš.
    Drugi dan bome nissam skidala gaće.

Mene je jako smetalo kaj ti na viziti svi gledaju u p... umjesto u oči, i baš sam si razmišljala gdje točno i u kojoj fazi edukacije dri to nauče i prihvate kao najnormalniju stvar.

Na sv. duhu je tu vizitu vodio jedan dr. koji je uz to govorio u pol glasa i to sestri, tak da stvarni si ti tam ležao ko komad mesa....

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

ma mi nismo skidale gaće dok nisu u ušli u sobu... ili eventualno, ako je netko skužio da su u sobi prije naše, onda smo se "pripremile"... ali nitko se nije derao "skidaj gaće, vizitaaaaaa..."

Ja sam na Sv.Duhu dobila i jezikovu juhu (vidi rime ) kaj sam docekala vizitu u gacama, i onda je uvazeni gosn doktor morao pricekat sekundu dok ih skinem. On nije rekao ni slova (kao komentar), ali je setra mrmoljila, ali me se nije previse ticalo. Pa nije mi padalo na pamet lezat u krevetu gla i pridrzavat nogama ulozak, i tako barem pol sata- sat...

Iskustva sa SD.

Poslije prvog poroda, nisam ni razmišljala o tome. To mi je bila normalna stvar. Ali pošto je Ivan dobio žuticu ostali smo par dana duže, pa mu tih zadnjih dana rekli da se nemoram skidati.
    Kada sam rodila MAriju, imala sam više iskustva sa bolnicom jer sam tamo čuvala trudnoću ali to skidanje za vizitu se nije promjenilo. Najgore su bile sestre i njihovo deranje VIZITA, SKIDAJ GAĆE! A njih nema jiš narednih sat vremena

happy mummy's Avatar

Quote Originally Posted by Zvoncica
    Dakle, sta da kazem kad udje vizita u sobu? Da napravim skandal ili da prije vizite pobjegnem u WC Rado bi izbjegla njihovo razgledavanje, ali kako da to ucinim u sobi sa 8 zena koje poslusno sire noge :? ?
    Evo ja cu s tobom Mislim, u dizanje bune ili skrivanje u zahodu. Samo nek nam kazu sto je lakse za napravit :wink:

I meni je ta vizita bila grozna i apsurdna istovremeno.
    Jednom skoro nisam bila dobila po prstima od sestre koja je mislila da sam krenula rukom pomaknuti ulozak, a ja samo htjela povuci jos spavacicu.
    A smijesna i tuzna mi je bila zena u krevetu do mene koja je predano trcala u wc skidati gace, a jedva je hodala od rane i bolova u ledjima, jer ako slucajno imas gace u blizini kad je vizita, cuvaj se!
    Ja sam svoje skidala kad ih cujem da idu, a drzala sam ih isto pod jastukom.
    Ma, i ja sam si bila smijesna i tuzna, ali od zelje da odem kuci sa svojim sinom nisam osjecala vise ni stid ni sram, niti mi se dalo razmisljati o tome kome se pokazujem.
    Meni je tuznije bilo znati da su i doktori i sestre bili prema meni pazljiviji nego prema nekim drugim zenama, samo zato jer sam imala veza u bolnici i jer me je skoro svaki dan posjecivala jedna doktorica, porodicna prijateljica koja tu radi. Cak me je jedan stari poznati gin iz te bolnice znao (i zvao pred drugim osobljem) kao "onu kojoj dolazi dr R." Da me ponizi, sto li?

Uh. A baš sam mislio da smo saznali sve o tijeku poroda (i na što sve trebamo misliti da nas ne zaskoče ). Pa ako je ovo tako ko što je opisano u par postova gore, te pošto očito za to nema opravdanog razloga, to je još jedno razočaranje u naša rodilišta (doduše izgleda da je i ovdje RI bolja od drugih). Ma samo ovo: "Ide vizita, skidaj gaće!", izgleda dovoljno nekulturno. I te sestre i voditelji odjela bi se trebali sramiti.

I mislim da uopće ne stoji da bi se netko trebao osjećati kao da diže bunu ako odbije skidat gaće. Pa čini mi se sasvim normalno da svatko može reći da je sve u redu (ako je) i da se neugodno osjeća pri skidanju. Ma uopće ta cijela psihoza u bolnici, dodatno potaknuta ponekim nekulturnim osobljem, je sasvim neopravdana. Ma što bi bilo da vam se netko na taj način obrati na ulici. Ili da se na ulici ispred ginekološke ambulante dere neka žena na one koje ulaze: "Odmah skidaj gaće!!!" Čini mi se da ne bi dugo opstala. Zar ne? A koja je razlika? Pa ulaskom u bolnicu ne znači da ulazimo u feudalno društvo. I to u ulozi kmetova.

Ili ako vam je nelagodno reći sestri ili doktoru ne, zašto ne tražite pomoć od familije koja dolazi u posjetu i pitate ih da razgovaraju s nekim u bolnici o tome.

Ne znam. Možda to u praksi i nije tako grozno, ali čitajući gornje mailove, čovjek se baš razljuti.

Maja's Avatar

Quote Originally Posted by Lutonjica
    nemojte me sad ubiti, ali meni su te vizite bile strašno smiješne, mi smo u sobi od njih napravile ludu sprdačinu i umirale od smijeha... uopće nam to nije bio neki stres ili nešto strašno...samo još jedna apsurdna priča iz rodilišta..
    nemojte ubit ni mene :D , al i meni je to bilo smijesno. ok mi je ako nekoga to vrijedja neka odbije, al meni je bilo ni vrit ni mimo. Nikako nesto oko cega bih dizala prasinu. Nisam osjecala da mi vrijedja dostojanstvo. Meni je za odbijat u rodilistu bilo vaznijih stvari.

marta's Avatar

Potpisujem Maju, iako se slazem da je turbo nepristojno kad uleti sestra s tim Skidaj gace ide vizita!
    Meni je jos apsurdnije bilo to sto bi uletila i glavna sestra i trazila da pospremimo ormarice jer kao sta ko ima gledat nas nered

Koji apsurd, gledaju ti u gace, al u ormaris se srame zavirit...

Meni je jos apsurdnije bilo to sto bi uletila i glavna sestra i trazila da pospremimo ormarice jer kao sta ko ima gledat nas nered
    Da, isti slucaj, nismo smjeli imati ni cvjetic koji dobijemo od muza i oca djeteta

Citat ( Elly )
    Nama je bilo identicno u pulskom rodilistu, iako nisam ni pucala ni rezana, a cimerica je samo malo puknula i imala je 2 sava.
    Stvarno je najgore bilo to kad gl. sestra prodje i kaze da ide vizita, a ti onda cekas i cekas (s gacicama ispod jastuka jer ti je tako najlakse do njih). Uloske nisu oni micali pincetom, nego mi same.
    Ovo je strašno ako tako postupaju.ja sam rodila prošle godine carskim u Puli i nisam imala takvih problema ( vidi citat ).Sestra bi ujutro došla prije vizite dala toplomjer i pitala da li smo imali stolicu i kako smo te upisala u listu. Potom bi išla vizita koja je samo pogledala tu listu i pitala dali je sve ok i to bi bilo to ,čak nisu niti ožiljak gledali već jesamo jednom sestra zavirila.Dva puta nas je posjetio doktor koji me je operirao.Vizita za bebu nije bila ni jednom nego sam ja zadnji dan tražila da neko dođe i onda je pedijatrica išla po svim sobama i gledala djecu.Meni je tako tek tada ( dan prije izlaska ) vidjela u kartonu da sam imala dva puta urinoinfekt u toku trudnoće pa se sjetila da uzme maloj mokraću pa se u prvoj pojavila bakterija no s obzirom da sam ja bila narubu živaca uzela je sestra ( dobra duša ) još jednom i tek u 7 naveće smo saznali da je sve ok.
    Sorry ako sam ugnjavila.

moji porodi su se dogodili perd cca 6 i 3,5 godina u petrovoj i moram priznati (nemojte me kamenovati) da mi te vizite uopće nisu ostale u nekom mračnom sjećanju! ok, slažem se da je sve u našim rukama i da smo mi te koje možemo odbiti pregled. ali... mislim isto tako da bi tu energiju trebalo potrošiti na neke pametnije stvari.
    meni je, recimo, problem nositi spavaćice i ja sam se odmah nakon poroda presvukla u piđamu, iako svugdje forsaju spavaćice!
    drugu trudnoću sam kontrolirala u trudničkoj ambulanti u petrovoj tako da se znalo dogoditi da na pregledu pored dr bude barem još jedna, ako ne i više sestara, a ponekad i studenti ili mlade sestre na praksi. ok, i to ''gledanje'' sam mogla odbiti, ali sve sam mislila pa moraju se i oni na nečem ''učiti''.
    nakon poroda i svih pregleda za vrijeme trudnoće i vizita u bolnici postalo mi je tako svejedno, da mi je dr rekao i u parku na klupi da me pregleda, bez imalo razmišljanja bi to napravila.
    to je ona sličnost trudnoće - poroda i vojske. ...

Elly's Avatar

Quote Originally Posted by NICOLE
    Ovo je strašno ako tako postupaju.ja sam rodila prošle godine carskim u Puli i nisam imala takvih problema
    Valjda zbog toga sto je tebi bio carski... Meni je jedna sestra rekla da je zenama koje su vaginalno rodile bitno gledati zbog hematoma i sl. To cekanje s gacama ispod jastuka je bilo ono tragicno-komicno...

Dva puta nas je posjetio doktor koji me je operirao.Vizita za bebu nije bila ni jednom
    I nas je doktor koji je bio na porodu dosao obici dvaput, prvi dan nakon poroda i dan prije odlaska kuci.

Sto se tice vizite za bebu - oni obicno imaju pedijatrijsku vizitu u djecjoj sobi prije kupanja, tako da ne idu od sobe do sobe, nego skupe bebe za kupanje, onda ih obidje pedijatrica, i onda ih kupaju i vracaju mamama u sobe.

Meni je tek tada ( dan prije izlaska ) vidjela u kartonu da sam imala dva puta urinoinfekt u toku trudnoće pa se sjetila da uzme maloj mokraću pa se u prvoj pojavila bakterija
    Mojoj curici su odmah prvi dan uzeli urin zbog toga sto sam ja imala ucestale urinoinfekte u trudnoci, cak su stigli napraviti i urinokulturu s antibiogramom da vide koju bakteriju ima; radili su jos dva urina da vide da li se smanjio broj bakterija, cak su razmisljali o punkciji mjehura, ali se na zadnjem nalazu broj bakterija smanjio, pa su nas normalno pustili kuci nakon 3 dana. Pedijatrica je osobno nekoliko puta samnom razgovarala u vezi toga, i sama mi je dosla oko podneva dan prije izlaska reci da je sve u redu, da ne treba raditi punkciju i da idemo kuci.

Page 1 of 2 12 LastLast