Tja, teško mi se odlučiti.... Apsolutna otvorenost nije uvijek najbolje rješenje. Na forumu to ljudi ponekad zlorabe jer misle da su zaštićeni nickom pa govore tj. pišu ono što inače možda ne bi.
Ja ne pravim neku razliku u forumskoj komunikaciji i ostalim oblicima komunikacije. Kakva u stvarnom životu, takva i na forumu. Ponekad prešutim ili zaobiđem teme koje me nerviraju jer se ne bih mogla zaustaviti da krenem.... ali inače - što na umu, to na jeziku, iliti što na umu - to i na forumu.
Nezamislivo mi je da sad tu nešto muljam.... čak i ako neke stvari nisu na liniji forumske pravovjernosti. Štajaznam - banalni primjeri: koristim vegetu, ne previše, ali postoji u mojoj kući. Djeca mi obožavaju ledeni čaj. Povremeno se izderem na njih. Ne vidim BAŠ nikakvog razloga da sad tu "činim kakanje" (kako bi rekao moj pristojni muž) da to nikad ne radim. Čemu?
Apsolutna otvorenost kod mene ima kočnicu ako mislim da bi moje riječi mogle biti krivo shvaćene ili ne bi pomogle. Ima tu dosta osjetljivih tema - npr. kad netko razmatra razvod kao mogućnost. Tu sam obično JAAAKO oprezna da svojim riječima (izrečenim na temelju ofrlje forumskog "poznavanja" situacije) ne gurnu nekoga preko ruba... Ali pišem što mislim. Onoj curi studentici koja je ostala trudna i pitala za kredit napisala sam da je abortus ravnopravna opcija koju vrijedi razmotriti. Jer tako mislim. Jer bih i sama RAZMIŠLJALA o tome. I tu sam si mislila hoću li takvom izjavom gurnuti curu preko ruba, ali opet - tko od nas zna što je za druge najbolje? Ne znamo ni za sebe.![]()
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.10.2014. at 08:13
ja potpisujem seni. općenito mislim da nema ništa loše u tome da se trudimo ne povrijediti druge komunikacijom. osobe koje se diče svojom neuvijenošću i direktnošću često su samo neugodne, konfliktne i "teške" za okolinu- to iz mog skromnog iskustva :zauvijekmlada:
a što se tiče našeg seoskog trola, mislim da je najmanji problem što su se njegovi starci preselili na selo, očito je mnogo toga tu krivo, nespretno i nesretno odrađeno, ako mali sa 14 nije htio više u školu- to je znatno ozbiljnije od pubertetskog bunta i sigurna sam da mu direktan način "balavac i motika u ruke" nikako neće pomoći da postane suvisao i zadovoljan..
Peterlin, slažem se.
I meni je prekid trudnoće pao na pamet kao ravnopravna opcija, ali nakon deset postova gdje joj čestitaju na odluci da zadrži dijete moj post o abortusu bi ispao najblaže rečeno- neumjesan. I opet bih ispala vještica.
Jer kako mogu reći da mi se torta ne sviđa?
Kako mogu reći klincu od 16 g da je razmaženi balavac?
ITd.
Eto, mogu.
Jer ja tako mislim, osjećam i na to imam pravo.
Ali ne, ovdje se sve krivo postavlja.
Recimo: jedna draga forumašica kuha bolonjez 4 sata.
Ok, ona smatra da je u pravu.
Ja ne, ali sam sigurna da ih ima još koji smatraju da je to bezveze, ali to neće reći.
Već će se naći bar deset njih koje će tvrditi da je to super i jedino ispravno.
I kako da ja sad dođem na taj topic i napišem da mi je to bezveze? Požderat će me živu.
A nisam mislila ništa osobno.
Isto kao i s tortom.
Meni se na slici nije svidjela, ali to ne znači da ja mislim da je vlasnica torte loša ili nešto drugo loše. Dapače.
Ili npr na temi o zlostavljanju u školi gdje sam napisala kako bih dijete koje maltretira sve oko sebe trebalo odstraniti iz razreda i naravno adekvatno zbrinuti itd, ali su se opet neke majke živahnije djece našle prozvane i počele me napadati.
Potpuno nepotrebno i bezveze jer ja nisam mislila ništa osobno, ali sam itekako mislila ozbiljno da problematično dijete treba maknuti prije nego izazove tragediju.
I tu su neki našli.
I uvijek je tako.
Bila je tema prije onog referenduma o gej brakovima ili tako nešto i apsolutno svi su se izjasnili kako su za gej brakove i kako im je to super, jednakost i tak to, a ja nisam ništa pisala iako sam imala jako puno za reći. I to naravno zato jer nisam za gej brakove i znam da mnogi nisu, ali lažu. Svjesno lažu samo zato jer je sad moderno biti za gejeve, moderno je ne ići na vjeronauk i usput pljuvati po onima koji idu, moderno je jesti travu i zrnje, dojiti do škole...
Karikiram. Svjesno.
I ja sam recimo dojila pa ne radim od toga dramu i ne znam kakav uspjeh.
Pa hemebu miša zar to nije normalno?
I sad od nečeg toliko normalnog treba raditi šou i to tako da se usput one majke koje nisu uspjele, mogle htjele, znale dojiti osjećaju loše.
Ili one koje su rodile carskim rezom.
Itd itd itd
Pa zar apsolutno ništa više ne mogu iskreno komentirati?
Da to netko ne shvati kao osobno, kao ventilanu...
tanci, ja tebe apsolutno ne kužim.
ono, ne razumijem.
šta ti u stvari želiš?
ako napišeš nešto da tebi svi klimaju pa i ako se ne slažu s tobom?
da ti napišeš bezobrazan post, a onda oni koji se ne slažu s tobom moraju u rukavicama odgovarati?
da svi koji ne misle kao ti lažu i muljaju?
da samo ti možeš iskreno komentirati, a svi koji se iskreno ne slažu s tobom - to ne smiju? iskreno komentirati?
ne razumijem, rekao bi moj j - WTF![]()
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 09.10.2014. at 09:17
to ti je tanci sve stvar perspektive i dojma. naprimjer ja se dobro sjećam da na temi o bolonjezu nitko osim apri nije nikad kuhao bolonjez 4-6 sati, iako smo mnogi nakon toga probali. sjećam se da su se mnogi nad metodom zgražali i da smo svi tvrdili da je naš recept za bolonjez jedini pravi. i da je lutonjica rekla da ga ona skuha za 20 minuta. a recimo kad ti izjaviš da je moderno bit za gejeve i pljuvat po vjeronauku to je tvoje mišljenje na koje ti imaš pravo, ali je također nepristojno i iznimno generalizirajuće, a može biti i uvredljivo za suptilnije među nama. što se torte tiče, ja stvarno ne vidim što bi se nekom trebalo reć da je torta odvratna, nije da te tjera da ju jedeš ili gledaš. eto, malo se netko pohvalio i došao po malo ljubavi i komplimenata. tu vrijedi ona, ako nemaš za reć nešto lijepo, radije šuti.
i koja je to torta uopće? samo mi nemoj reć da je od anci torta, za druge još nekako mogu potrpit.![]()
sasa ja nisam napisala da je torta odvratna, to je netko drugi napisao.
Ja sam napisala da mi se od pogleda na sliku povraćalo i da mi se ne sviđa.
Tko zna, možda sam trudna
Cvijeto, a ja ne kužim kaj ti ne kužiš?
Opet, po stoti put: nitko se ne mora sa mnom slagati. Baš nitko.
Ja imam pravo na svoje mišljenje i ja ga napišem i vjerujem u to i znam da sam u pravu.
Čini mi se da je problem u tome što se buniš kad tebi otvoreno kažu da se ne slažu s tobom a sama želiš imati pravo o svemu govoriti otvoreno i neuvijeno.
Sorry ako sam krivo shvatila, nisam upratila dramu oko riganja na tortu (ali zbilja ne mogu zamisliti da to ikada ikome kažem/napišem za nešto što je skuhao).
jesi luda
baš sam se sjetila peterlin- daje se iščitati da joj je grozan recept po kojem sam radila kolač, ali je torekla baš pristojnoi to je meni normalno. ne samo pristojno, već fakat normalno. zašto bi netko rekao da mu je kolač odvratan- jedini razlog je onaj koji je sasa navela ranije.
kaj je anci stavila fotku torte? no stvarno dragom bogu svejedno- jesi rekla da je odvartna il da ti se povraća. koja je točno svrha toga da kažeš forumašici da ti se povraća na tortu? da izraziš dvoje mišljenje? o čemu? nečijem nedjeljnom desertu?
kad smo već kod dojmova i mišljenja, osobno recimo baš ne volim i teško toleriram takvu dozu samoispravnosti kakvu tanci promovira. iako je vjerovatno fora "znati da si uvijek u pravu".
Meni se čini da je problem u ovakvoj vrsti komunikacije.
Bez glasa, intonacije, pogleda, gestikulacije itd
Kad napišem, riječi se mogu shvatiti svakako.
Ali kad se izgovore, onda je to ipak drugačije kad čuješ i vidiš sugovornika.
Zadnji put:
Nisam rekla da je torta odvratna.
Nisam rekla ni čija, ni koja torta, niti sam se obraćala vlasnici torte direktno.
Nitko osim mene ne zna koja je torta, niti će saznati.
[QUOTE=Danka_;2678379]Čini mi se da je problem u tome što se buniš kad tebi otvoreno kažu da se ne slažu s tobom a sama želiš imati pravo o svemu govoriti otvoreno i neuvijeno.
Sorry ako sam krivo shvatila, nisam upratila dramu oko riganja na tortu (ali zbilja ne mogu zamisliti da to ikada ikome kažem/napišem za nešto što je skuhao).[/QUOT
. Ima i ljudi koji vole konflikt ali lets face it otvorena tarapana se ipak nece na forumima dozvoljavat dok je modova osim ako se ne otvori forum specijaliziran za fajt. I popis za ono o neugodnima u rl-u. I na peterlin o iskrenosti vise puta sam se i ja to zapitala ko sam ja na tipa izjave svoje nije dovoljno mislit pozitivno i zatrudnit lako u 45 i vagala cost-benefit shejkanja zeninih rozih ocala vs rub. A grozna torta mi jednostavno nije vrijedna iskrenosti pod svaku cijenu.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.10.2014. at 09:37
Nije Tanči kritizirala kolač - JA sam to učinila. Rekla da mi nisu fini kolači sa sodom i zašto. Jer tako mislim. A ako je i Tanči to rekla, eto - nije jedina.
Dalje - ima ovaj forum jednu veeeeliku manu (a ja to podupirem isto kao i mnogi drugi, fuj me bilo): kad krene tjeranje maka na konac, često ne znamo na vrijeme stati na loptu i prestati. Sad ću to pokušati učiniti. Ako ne uspijem, možda mi je vrijeme za prvu opomenu!
tanči naravno da imaš pravo na svoje mišljenje, svi imamo.
i svi uglavnom mislimo za sebe da smo u pravu, bolje rečeno naše mišljenje je naša istina,
što ne znači da je to za nekog drugog istina i da smo za nekog drugog u pravu.
tebi je dugokuhani bolonjez bez veze, ok može ti biti.
meni je super i to već 20 godina koliko ga kuham.
kad nemam vremena sprčkam ga na brzinu
i ne može se mjeriti s onim koji se dugo kuha, doduše ne 4 sata,
ali što duže to bolje, kremastiji je i ukusniji.
meni je usisavanje dječjeg nosa najbolje otkriće u životu,
nekome je grozno i neshvatljivo, ima pravo na to,
ali to neće promijeniti moje mišljenje.
i tako za sto stvari, svi imamo pravo na svoju istinu.
pa kako bi svijet izgledao da smo svi istog mišljenja?!
e, nema sad nazad dok tu tortu ne raščistimo.
otvoreno i neuvijeno.
baš onako kako ti voliš.
nikakva koreja ni cenzura.
ajmo.
od anci nije.
jel od beti?
ajd beti je prekaljena kuharica, podnijeti će kritiku torte.
ja najiskrenije volim kombinaciju čokolade i višanja i meni djeluje fino, još bih samo malo šlaga uz to stavila.
ja isto mislim da je od beti, jer nisam nijednu drugu vidjela. a baš joj je lijepo ispala. krasan presjek.
Joj, meni se čini da nije riječ samo o jednoj torti....
Eto primjera ne baš idealne forumske komunikacije.
Sad sam taaaako radoznala koja je to torta, ma da mi se na nešto slatko hoće povraćati radila bih je svaki drugi dan
Moja retorika uživo je bila puno slična Tančinoj-neuvijena, direktna, vjerujem da sam često bila neugodna sugovornicima. Otkad sam naučila drugačije moram priznati da puno lakše klizim kroz međuljudske odnose. Smatram to svojim uspjehom.
Evo, ja sam kritizirala tortu ovdje (post br. 15): http://forum.roda.hr/threads/86225-T...%C4%8Dokoladom
ALi sigurna sam da ne govorimo samo o toj torti.
ja si isto mislim kako mi se nikad u životu nije gadila neka torta. neke me nisu privlačile, ali baš da mi se na tortu povraća...
Toliko ste puta spomenula tortu da ja sad imam craving za tortu, bilo kakvu
Može i sa sodomOna fina žuta patišpanja pa onda onako mokra od čokoladne kreme....
a meni tako žao što svi nisu na fejsu pa da mi lajkaju moja hvalisanja djecom, kolačima (jednom godišnje, ali i to je ok), prijateljima...
doduše, ima nekih i koji jesu, pa ne lajkaju
zato su mi ovdje na ignore
nemoš ne lajkat!
joj, peterlin, koji trud, to je dijete radilo
ako na mene misliš. ne voliš, ne voliš, nećeš se za to ispričavati.
...
Posljednje uređivanje od sirius : 09.10.2014. at 13:56
ja sam uvjerena kako se radi o torti od lubenice, koju je dosta forumasica nakitilo epitetima, meni je izgledala lijepo sareno ali okus nisam mogla zamisliti, jer ne volim lubenicu.
Uf, Peterlin, zločestoćo jedna
Dobro je forumska baka rekla, analiziramo svaku do koske, ilitiga cjepidlačimo.
Ja ne znam jel sam ja old-school, ali zaobilazim postanje na temama na kojima je moje mišljenje dijametralno suprotno od većine koja se tamo javlja.
Ne zato jer bi me netko napao, to me ne pogađa, nego znam da nakon mog mišljenja slijedi još barem 10 postova objašnjavanja i uvjeravanja zašto ja tako mislim, to mi se ne da (i nemam vremena).
A sve je to bespredmetno jer na kraju rasprave ja još uvijek tako mislim i svi koji misle drugačije nego ja još uvijek tako misle.
Ponekad podijelim neko svoje iskustvo koje nitko nije obavezan primijeniti na sebe, ali može pročitati ako ga zanima.
I mene zanima koja je torta :D.
Ja nemam baš živaca za forumske rasprave, niti sam vješta sa riječima pa redovito napišem nešto što zapravo ne mislim.
Uglavnom ta koreja i ta cenzura, u većini slučajeva sam primjetila da se krene sa cenzurom, pljuvanjem forumašicama si daju za pravo svoje mišljenje postaviti za univerzalnu istinu.
Bilo to odluka da ćeš biti kućanica/karijeristica, ne prihvaćaje gey brakova ili kuhanje bolonjeza od 4 sata.
Ja nastojim prihvatiti svačiji izbor, svačiju odluku pa makar ona bila skroz suprotna od mojih nekih stajališta.
Jedino imam problem s ljudima koji nastoje na svemoguće načine onemogućiti drugim ljudima da žive ono što jesu.
ok, ali ima tu i jako puno šale
kad gledam što i kako neke koje poznajem u RL pišu, umrem od smijeha
ono, na forumu tupi li ga tupi, a znaš da je boli briga i da se valja od smijeha što se netko naložio
Pa to je trolanje, a ne šala.
edit: možda i jest šala, ali ta vrsta šale se zove trolanje :D
Posljednje uređivanje od vertex : 09.10.2014. at 10:35
vec su cure rekle, a ja pitam jos jednom:
zasto covjek uopce mora uvijek reci (sa naglaskom na uvijek) da mu je nesto odvratno? da li je potrebno biti bas svakom loncu poklopac?
a onda idem i korak dalje:
mislim da je teza da oni sto razgovaraju diplomatski i pristojno, zapravo lazu i ne govore istinu prilicno netocna. uopce se ne radi o muljanju ili laganju, radi se o tome kako ces nesto formulirati. pogotovo kad si na forumu (znamo razliku, fale geste, pogledi, intonacija i ino) i pogotovo kad razgovaras sa ljudima koji ti nisu najbliskiji.
na karaju krajeva, ja za sebe mislim da sam pristojna u komunikaciji(ne znam da li se svi slazu s mojom konstatacijom
), pa mislim da je sasvim citljivo i razumljivo sto zelim reci. a bome neki mi postovi bas nisu ni "njezni" mada su kulturni. (barem ja mislim
tako)
a ponekad nam se svima desi da malo i prekoracimo granice, no to je anamar lijepo prije srocila, to daje i sarm i zivotnost forumu.
osim toga razumljivo je da ces birati drugaciji ton, kad se raspravljamo o nekoj temi generalno, nego kada neka forumasica iznosi svoj konkretan problem ili situaciju.
gita, meni bi baš bilo drago da češće pišeš.
Ja mislim da na kraju puno tih rasprava ipak nije uludo.