Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Produženi boravak- organizacija slobodnog vremena

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Produženi boravak- organizacija slobodnog vremena

U razredu moje kćeri prvašice, to izgleda kao kad pastirica izvede ovce na ispašu..pastirica sjedne ispod krošnje stabla, a ovce se razlete po brežuljcima bez ikakvog nadzora i kontrole.

Upozorila sam već 3 puta učiteljicu, no ne trza.

Koje su mi daljnje opcije?

kako je kod vas? Znate li što vam djeca rade u to vrijeme? Da li nam škola mora osigurati nadzor nad djecom?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kod nas je ovako:

Od kraja nastave do ručka (13.15) su u slobodnoj igri - ili vani ili nešto rade s učiteljicama ili za kompjuterima. Poslije ručka pišu zadaću, ako nemaju zadaće onda im učiteljica iz boravka osmisli nekakve zadatke, kviz, memori ili slično. Nakon toga idu vani na igru ili u dvoranu ako je loše vrijeme. Oko 15.30 im ponove otvore učionicu s računalima pa se igraju ako žele (naravno da žele).

Naravno, cijelo su vrijeme pod nadzorom. Čak i ako je vani dvoje-troje djece, uvijek je barem jedna učiteljica s njima.

Što ti točno znači da su bez kontrole (ako je učiteljica u blizini)?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

to znači da dio djece igra nogomet, dio je ispred škole, a dio je raspršen na ljuljačkama

učiteljica nema kontrole nad njima

a čak i "ode u razred" pa i fizički nije prisutna

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kod nas su u takvoj situaciji obično dvije učiteljice vani (a još jedna ili dvije unutra s djecom).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja ne znam je li naša nekad otišla na WC, u razred i sl. i ostavila ih same, vjerojatno je, ali uvijek su tu bile učiteljice iz boravka druga dva razreda.
    Slika djece u boravku (nakon ručka i pisanja zadaće) je bila više-manje ovakva kakvu ti opisuješ: dio je igrao nogomet, dio na klupama, dio u nekim svojim igrama, s tim da imaju prilično veliko dvorište, ali vidno dostupno učiteljici... Ako misliš na neke strukturirane igre vani, toga nije bilo (barem koliko bi mi dijete prepričalo) - to je bilo doba za slobodnu igru i druženje, a ona bi sjedila sa druge dvije učiteljice i čavrljala (uglavnom, kad bi mi došli po njega) ali bi ih mogla vidjeti s te pozicije.
    Meni je bilo važno da je u boravku napisana i pregledana cijela zadaća, bez zaostataka, i da se on tamo izigrao i podružio (naročito zimi, kad je parkovsko druženje iza 5 sati otpadalo kao opcija).
    Ne znam, ja sam bila zadovoljna sa boravkom, iako je bilo roditelja koji to nisu bili, i uvijek su učiteljici nešto prigovarali... Da je to vrijeme moglo bit kreativnije organizirano s njene strane - moglo je, ali opet - i njima treba malo jurcanja, slobodne igre nakon višesatnog sjedenja u razredu.
    Sad u četvrtom razredu, kad nema boravka, vidim da ih je naučila samostalno pisati zadaće, jer nema cviljenja oko toga - kao i u boravku, sjedne se, napiše, eventualno ako nešto ne razumije - pita i to je to, ne natežemo se puno.
    Posljednje uređivanje od buba klara : 10.10.2014. at 11:04

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    U razredu moje kćeri prvašice, to izgleda kao kad pastirica izvede ovce na ispašu..pastirica sjedne ispod krošnje stabla, a ovce se razlete po brežuljcima bez ikakvog nadzora i kontrole.

Upozorila sam već 3 puta učiteljicu, no ne trza.

Koje su mi daljnje opcije?

kako je kod vas? Znate li što vam djeca rade u to vrijeme? Da li nam škola mora osigurati nadzor nad djecom?
    Ufff, isto me mučilo u to vrijeme, ali nije bilo baš neke pmoći.

Kod nas je ograđeno dvorište, pa nije bilo opasnosti da klinci nekamo kidnu. Dva ili tri prva razreda, kako koje godine. Nakon jutarnje nastave i ručka je to famozno slobodno vrijeme kad su klinci na dvorištu. Isto sam prigovarala, ali su me vlastita djeca uvjerila da je to najbolji dio popodneva. Trajalo je (ne mogu se točno sjetiti, ovisno o rasporedu) od 13 - 14 sati, a nakon toga su išli natrag u razred i pisali zadaću i imali organiziranu igru.

Mora im se dati malo slobode, a sad - koliko je to dovoljno, a koliko previše - teško mi je reći.... Znam da kod nas nisu smjeli odlaziti iza školske zgrade, ali su to ipak činili i nitko nije mrdnuo ni uhom da to spriječi. Tješila me ograda. Bile su 2 učiteljice, pa je jedna uvijek manjeviše bila prisutna.

U našoj školi onaj dodatni tjelesni u dvorani nije bio u planu za prve razrede (tvrdili su, kao, da se djeca moraju prvo adaptirati na školu bla bla). Ono što smo uspjeli je istjerati 2x tjedno po jedan školski sat u dvorani tijekom zime, kad se nije moglo na dvorište. Eto, to mi jedino pada na um.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.10.2014. at 11:05

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

2m od igrališta gdje muški igraju balun je kafić

bez ikakve muke, bilo tko može posegnuti i oteti dijete

cijeli dio gdje se djeca igraju, nije ograđen

čak sam bila u iskušenju da i sama odvedem svoje dijete pa da se misli gdje ga je izgubila

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vjerovatno je u svim školama tako-u neko određeno vrijeme izlazi se na školsko dvorište i pusti djecu da istrče višak energije.
    Meni osobno je to ok,ipak su sjedili u školskim klupama određeni broj sati,što je posebno prvašićima ipak nešto novo.
    Kod nas je školsko dvorište ograđeno,3 su 1. razreda u boravku a samim time i 3 učiteljice tako da vjerujem da djeca nikada nisu bez nadzora.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ali meni je učiteljica sama priznala da ih ne može nadzirati kad su na tako puno mjesta

trebam li se pomiriti s tim?

pa zato sam ju upisala u produženi da bi imala nadzor nad njom

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ovo mi je stvarno čudno... mislim da bi se škola trebala pobrinut da ima ogradu prema vani od strane igrališta/dvorišta?
    naša je fakat stara socijalna škola u novozagrebačkom kvartu ali igralište i dvorište su ograđeni (postoji jedino kolni izlaz kroz kojeg bi mogli šmugnuti, ali u tri godine nitko nije odlutao), najveći dio je ipak ograđen...
    Posljednje uređivanje od buba klara : 10.10.2014. at 11:16

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

2m od igrališta gdje muški igraju balun je kafić

bez ikakve muke, bilo tko može posegnuti i oteti dijete

čak sam bila u iskušenju da i sama odvedem svoje dijete pa da se misli gdje ga je izgubila
    Možda si sama dala rješenje - lijepo na roditeljskom (a ima ih dosta u prvom razredu) traži da se stavi ograda. Traži od Vijeća roditelja (imaš u razredu predstavnika) ili još bolje, direktno od ravnatelja.

Ne vjerujem da će se to baš brzo riješiti, ali ako se digne dovoljno prašine, vjerojatno ćeš postići to da će učiteljice iz boravka ili bolje nadzirati djecu ili podržati tu ideju ograde. Za ovo drugo treba ti savezništvo drugih roditelja, što u biti nije jako teško postići. Još ako imate koga u Školskom odboru (ne od strane škole, nego od strane gradskih vlasti) tko se za to može založiti - moglo bi se to riješiti. Sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

upravo sam se vratila s razgovora od ravnateljice i psihologice

ukratko rješenje je da maknem dijete iz produženog boravka

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

stvarno im je rješenje...

a sve i da se složiš s tim, a kud bi trebala s njom (u situaciji da ti radiš)?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

upravo sam se vratila s razgovora od ravnateljice i psihologice

ukratko rješenje je da maknem dijete iz produženog boravka
    Svašta...

Hajde malo vidi tko je u VR i Školskom odboru. Ne radi se o tome da bi nekome trebalo zapapriti, nego o sigurnosti djece. Ne samo tvog djeteta nego SVE djece u boravku.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nisu uopće proturječile mojim primjedbama

rekle su mi da se nikad nije ništa dogodilo već 20 godina

da ne mogu klonirati učiteljicu

sljezale su ramenima

ali one mene razume..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nisu uopće proturječile mojim primjedbama

rekle su mi da se nikad nije ništa dogodilo već 20 godina

da ne mogu klonirati učiteljicu

sljezale su ramenima

ali one mene razume..
    Pa kad te tako lijepo razumiju, probaj pitati Agenciju za odgoj i obrazovanje što oni misle o vašoj školici - evo tu ti je kontakt: http://www.azoo.hr/index.php?option=...duenom-boravku

Ne bih odmah prosvjetnu inspekciju (dugo će ti dijete još biti u toj školi) ali možda uspiješ dobiti kakav pametan savjet. Sretno i držim fige!

Dodatak - na linku je i doc dokument o organizaciji rada u produženom boravku. Tamo piše da vanjske prostore treba opremiti ljuljačkama blabla, ali ništa o ogradi. To valjda podrazumijevaju. E, pa, reci im da to nije svuda baš tako i pitaj što poduzeti...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.10.2014. at 14:03

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne bih odustala na tvom mjestu, puno se toga može napravit preko predstavnika u VR... makar možete ganjat tu nesretnu ogradu da vam stave u što kraće vrijeme...

Samo jedan primjer - doduše nije isti ko vaš, ali je dokaz da roditelji zajedno ipak mogu nešto izborit za djecu:
    na kraju 2. r. su nas obavijestili da u 3. neće biti organiziran produženi boravak jer nema sredstava za učiteljicu u PB (prema vijestima iz gradskog ureda). Inače, naša škola je uvijek imala boravak u 3 razreda (za razliku od nekih susjednih u kojima je PB bio samo u prva dva), i mnogi su roditelji baš zbog toga i upisali djecu u tu školu. Naš predstavnik u VR nam je predložio da potpišemo peticiju da nam ostave učiteljicu i on je s time hodao po proceduri kako je trebalo (ne znam sve nužne razine, ali netko sigurno zna), od ravnatelja, VR, gradskog ureda i do jeseni je stvar pozitivno ipak rješena - ostavljen nam je boravak i u 3. razredu. Sve se pokrenulo na jednom roditeljskom, peticija je potpisana u roku od par minuta...
    Hocu samo reci da bi se i u vašem slučaju većina roditelja složila sa zahtjevom da vam naprave ogradu (a ne da kloniraju učiteljicu , i da zajednički dogovorite idući korak.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

puffy, umrla sam od smijeha na opis pastirice i ovčica iz prvog posta.

Točno je tako i kod nas u školi, doduše moja nije išla na produženi boravak, nego se to događa na satovima tjelesnog koji se odvijaju na dvorištu. Koliko sam vidjela, i na pb je ista stvar, samo tu ne mogu govoriti iz prve ruke.

Tako da su te priče da su djeca stalno pod nadzorom samo priče.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mene je u produženom boravku smetalo to što sam imala dojam da bi ga bilo tko mogao "voditi". Ne zaboravimo da taj posao radi učitelj u punom radnom vremenu pa bih zato od nje očekivala da to vrijeme smisleno o.r.g.a.n.i.z.i.r.a i da se za njega priprema kao što jutarnja učiteljica smisleno organizira nastavu i u svakom trenutku zna što će djeca raditi. Pruža joj se (uz zadaće i nužno ponavljanje, uz opuštanje i jurcanje po dvorištu) beskraj kreativnih mogućnosti - kvizovi, bingo, igre, gluma (učenik postaje učitelj), oblikovanje raznog likovnog materijala, učenje (kroz igru) pjesmica i igrokaza...čini mi se da bi mi popodne bilo debelo prekratko za sve to.

A oni svaki dan gledali crtiće. CRTIĆE!!! Pisanje zadaća prolazilo bi u atmosferi kaosa (par problematičnih, neautoritativan učitelj), vani bi se svi raštrkali kud koji pa koga učitelj ulovi pogledom, ulovi ga, a ostali.....

Ispisali se iz boravka nakon 1.r.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 10.10.2014. at 17:58

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

čokolada,

to sam i ja pretpostavljala da će biti organiziran rad popodnevne smjene

ali šipak

njih četriri me čak nisu pokušale niti opovrgnuti

nego to je tako već 20 god

i što sad ja dižem buku

što su djeca ovčice, a učiteljica čobanica

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kad te tako lijepo razumiju, probaj pitati Agenciju za odgoj i obrazovanje što oni misle o vašoj školici - evo tu ti je kontakt: http://www.azoo.hr/index.php?option=...duenom-boravku

Ne bih odmah prosvjetnu inspekciju (dugo će ti dijete još biti u toj školi) ali možda uspiješ dobiti kakav pametan savjet. Sretno i držim fige!

Dodatak - na linku je i doc dokument o organizaciji rada u produženom boravku. Tamo piše da vanjske prostore treba opremiti ljuljačkama blabla, ali ništa o ogradi. To valjda podrazumijevaju. E, pa, reci im da to nije svuda baš tako i pitaj što poduzeti...

hvala ti draga, sve sam ja to već prostudirala

kuha to u meni od početka nastave

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Imaš vjerojatno i podružnice / ispostave (ne znam kako se to zove) AZOO u svom gradu.

Ne očekuj čuda, ali dok netko ne zatalasa, ništa se ne miče. Potraži podršku i drugih roditelja koji imaju djecu u boravku. Ne očekuj da će svi shvatiti problem, ali dosta je da trećina shvati.

I njima i osoblju škole treba samo reći "Zar se stvarno mora dogoditi veliko zlo da bi netko shvatio problem?" A ravnateljici još dodaj "A VI STE ODGOVORNI za to..."

Ispred naše škole je prije dooosta godina postavljena brana ispred vrata da klinci ne mogu istrčavati na cestu. Nakon što je dijete poginulo na tom mjestu. Tako kažu - nisam provjeravala, ali vjerujem da je istina.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Postoji li neko slovo zakona koje kaže da su učitelji odgovorni za djecu za vrijeme boravka u školi ?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Postoji li neko slovo zakona koje kaže da su učitelji odgovorni za djecu za vrijeme boravka u školi ?
    Naravno da su odgovorni, ali kod tebe je problem što oni smatraju da im se ništa neće dogoditi i da ih oni odgovorno paze i čuvaju. Koliko sam te shvatila, ne odbijaju oni odgovornost, nego misle da je sve u redu u načinu na koji se djeca paze.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne znam točno... (nadam se da će se javiti netko od prosvjetara koji su bolje upućeni).

Ovdje sam nešto našla - prezentaciju gdje su pobrojani svi zakoni koji se odnose na prava djece u školi, pa i njihovu sigurnost. Nadam se da će biti od koristi:

http://www.azoo.hr/images/stories/do...a_djece_os.ppt

Inače - odgovorna osoba je RAVNATELJ i to je mjesto po kome trebaš jašiti. Školsko dvorište smatra se školskim prostorom. Ako se bilo što dogodi, ravnateljica će biti odgovorna. Nikakvo slijeganje ramena tu ne pali.

Iskreno se nadam da ćeš naći kritičnu masu zainteresiranih roditelja u nižim razredima, jer zajedno ste jači.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dobro je napisala Peterlin - ravnatelj je odgovorna osoba za sve što se događa u školi. Vidi Zakon o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ - članak 125, stavci 1 i 2: http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=11934

Naravno svi učitelji su odgovorni ravnatelju, koji mora tako organizirati rad i postaviti pravila da djeca budu pod nadzorom.

Što se tiče boravka, učitelje i sve ostalo financira lokalna zajednica. U Zagrebu je to Gradski ured za odgoj i obrazovanje pa se nije loše njima javiti za probleme u boravku.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da su odgovorni, ali kod tebe je problem što oni smatraju da im se ništa neće dogoditi i da ih oni odgovorno paze i čuvaju. Koliko sam te shvatila, ne odbijaju oni odgovornost, nego misle da je sve u redu u načinu na koji se djeca paze.

demagogija tipa, djeci treba dati slobode..puno im je, trebaju se rastrčati ..

no, u niti jednom zakonu nisam naišla da stoji da su učitelji odgovorni za djecu

je li moguće da su nam zakoni u svim sferama tako sivi?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam točno... (nadam se da će se javiti netko od prosvjetara koji su bolje upućeni).

Ovdje sam nešto našla - prezentaciju gdje su pobrojani svi zakoni koji se odnose na prava djece u školi, pa i njihovu sigurnost. Nadam se da će biti od koristi:

http://www.azoo.hr/images/stories/do...a_djece_os.ppt

Inače - odgovorna osoba je RAVNATELJ i to je mjesto po kome trebaš jašiti. Školsko dvorište smatra se školskim prostorom. Ako se bilo što dogodi, ravnateljica će biti odgovorna. Nikakvo slijeganje ramena tu ne pali.

Iskreno se nadam da ćeš naći kritičnu masu zainteresiranih roditelja u nižim razredima, jer zajedno ste jači.

hvala Peterlin, srećom mi se pridružilo još nekoliko roditelja

čekam reakciju

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro je napisala Peterlin - ravnatelj je odgovorna osoba za sve što se događa u školi. Vidi Zakon o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ - članak 125, stavci 1 i 2: http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=11934

Naravno svi učitelji su odgovorni ravnatelju, koji mora tako organizirati rad i postaviti pravila da djeca budu pod nadzorom.

Što se tiče boravka, učitelje i sve ostalo financira lokalna zajednica. U Zagrebu je to Gradski ured za odgoj i obrazovanje pa se nije loše njima javiti za probleme u boravku.

Super!

Tnx na linku!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •