Ufff, isto me mučilo u to vrijeme, ali nije bilo baš neke pmoći.
Kod nas je ograđeno dvorište, pa nije bilo opasnosti da klinci nekamo kidnu. Dva ili tri prva razreda, kako koje godine. Nakon jutarnje nastave i ručka je to famozno slobodno vrijeme kad su klinci na dvorištu. Isto sam prigovarala, ali su me vlastita djeca uvjerila da je to najbolji dio popodneva. Trajalo je (ne mogu se točno sjetiti, ovisno o rasporedu) od 13 - 14 sati, a nakon toga su išli natrag u razred i pisali zadaću i imali organiziranu igru.
Mora im se dati malo slobode, a sad - koliko je to dovoljno, a koliko previše - teško mi je reći.... Znam da kod nas nisu smjeli odlaziti iza školske zgrade, ali su to ipak činili i nitko nije mrdnuo ni uhom da to spriječi. Tješila me ograda. Bile su 2 učiteljice, pa je jedna uvijek manjeviše bila prisutna.
U našoj školi onaj dodatni tjelesni u dvorani nije bio u planu za prve razrede (tvrdili su, kao, da se djeca moraju prvo adaptirati na školu bla bla). Ono što smo uspjeli je istjerati 2x tjedno po jedan školski sat u dvorani tijekom zime, kad se nije moglo na dvorište. Eto, to mi jedino pada na um.