Mozda je vec bilo rijeci o ovome, ali nisam uspjela naci.
Dakle, da li trudnice placaju upravnu pristojbu? I gdje to pise, u kojem propisu?
Editirala sam naslov. Minnie
Mozda je vec bilo rijeci o ovome, ali nisam uspjela naci.
Dakle, da li trudnice placaju upravnu pristojbu? I gdje to pise, u kojem propisu?
Editirala sam naslov. Minnie
Jel' možda u pitanju administrativna pristojba; 10 kn po pregledu/receptu/uputnici do max 30 kn mjesečno?
Ako da, pisalo se na tome na forumu i portalu.
Ja sam normalno placala te pristojbe (do 30kn max) bez obzira na trudnocu. Nazalost da.
Cekaj! Hoces reci da ja to nisam trebala placati? :?
Je, mislila sam na administrativnu pristojbu!![]()
Idem procitati link!
Cool! Isprintala sam si, pa cu to nositi sa sobom za svaki slucaj!
Da li postoji takav sluzbeni odgovor i sto se tice UZV? Jer meni su u prvoj trudnoci naplacivali 55 kn jedan UZV?
A da li trudnice placaju administrativnu taksu kad idu kod Dr. opce prakse?
Poanta je da su preventivni pregledi oslobođeni administrativne pristojbe.
Što sve spada u preventivne preglede, piše u Pravilniku koji navodi HZZO u ranije linkanom dopisu. Vjerojatno ti se ne čita cijeli pravilnik, pa ukratko:
tu spadaju kontrolni pregledi trudnica i tri ultrazvuka, ali ne i odlazak trudnice općoj praksi zbog, primjerice, grlobolje.
A da li UZV trebam platiti tih 55 kn?
Svaka trudnica ima pravo na tri besplatna UZV-a. Doc ti treba ponuditi UZV na uputnicu, a tvoje je da biraš hoćeš li to koristiti ili ćeš platiti UZV liječniku koji nema s HZZO-om sklopljen ugovor o njegovom korištenju.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...trazvuk#313001
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...trazvuk#203649
Minnie, tnx!![]()
Ponovno podižem temu jer je prije 2 dana MM u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba morao platiti 75 kn kad je došao po moje nalaze urinokulture, briseva cerviksa na klamidiju, mikoplazmu i aerobe. Prije toga sam kod doktora platila 30 kn za uputnice za te pretrage. Pitanje je da li mi kao trudnice zbilja trebamo dodatno plaćati briseve cerviksa i urinokulturu?
Mislim da mozes komotno zahtjevati povrat sredstava od HZZO-a!
ja sam sveki put bila na uzv i svaki put sam plaćala 10kn
a i 10 kn za pregled....
Za briseve plaćaš/ne plaćaš ovisno o tome je li dr koji je napisao uputnicu upisao pod šifru oslobađanja od plaćanja učešća da si trudnica (šifra 97 za preventivu, 98 za kurativu). Ako nije ništa upisano, kao da i nisi trudna.
Ja sam adm. pristojbu plaćala samo u početku, kad je tek uvedena, za recepte, a za pregled i UZV ne. Već dugo ne plaćam ništa, i koliko znam, u našem DZ trudnice kod ni jednog ginekologa ne plaćaju pristojbu.
ma mi tu na otoku imamo samo jednog doca i on radi sve preglede, uzv, briseve... i kod njega sam to i plaćala.
Da li to znači da ni kod dr opće prakse trudnice ne placaju pristojbu za uputnice, recepte i sl?
Ja sve to uredno plaćam do 30kn mjesečno. :?
Kod dr opće prakse i kod stomatologa plaćaš (jer to nije vezano za trudnoću). Možda jedino ako kod opće prakse obavljaš nešto u vezi trudnoće, ne bi trebala plaćati, ali nisam baš sigurna.
ja pokupila uplate i pravac u remetinec da mi vrate nofčeke
ako bolje razmislim više se radi o principu nego lovi
no u svakom slučaju uplatnice i ja na HZZO-u smo doživjeli fijasko
otpravljeni doma uz priču da su sve to gluposti
Vesso, a za sto su ti bile uplatnice? Ako mislis da si u pravu, slobodno se vrati. Oni ti moraju primiti sta god im ti doneses s potvrdom primitka. Mozes im i poslati postom preporuceno. E, sad kako ce oni to rijesiti to je druga stvar.
ja danas ostavila 30 kuna kod soc. ginekologa za administrativnu pristojbu. 10 za recept za geonistin, 10 za urinolulturu i 10 za testove senzibilizacije
zna li netko nešto o konkretno tim stvarima, plaćaju li se u trudnoći? krenula se svađat sa sestrom, ali odustala pošto nisam bila sigurna, a ne volim gubit u raspravama
to sam pročitala, i po tom mi se čini da sam ipak trebala platiti, a znam da su neke trudnice pisale kako ne plaćaju ništa. zato sam i navela za što sam konkretno platila pa da mi netko napiše vlastito iskustvo
Ja sam platila 30 kn za nekoliko uputnica i recept kod ginekologa. Sestra mi je rekla da se pregled ne placa, ali ostale stvari da. Ma kakvog to ima smisla ako pregled u trudnoci ne placas, ali uputnicu za vaditi krv zbog trudnoce placas?
tako i meni rekla sestra. pregled i uputnicu za uzv se ne plaća sve ostalo da!
Kako je izglasano ukidanje administrativne pristojbe (http://www.net.hr/zdravlje/page/2008/03/14/0865006.html) znači li to da on odmah stupa na snagu ili se mora čekati da izađe u Narodnim novinama?
Zna li tko?
Za sve zakone, pa tako i odluke o ukidanju ili promjeni zakona vrijedi slijedeće pravilo - "zakon/odluka stupa na snagu 7 dana od dana objave u NN".Indi prvotno napisa