-
lektira
hitno pomoć
2 razred, čita lektiru i mora ju napisati, ali ne zna što mora sadržavati uzglavlje, ono naziv, pisac...ako netko ima ili zna na mi napiše
puno hvala!
-
Pa zar to ne bi učitelj trebao dati? Nema ti tu pravila, kod nas recimo dobiju nekad pitanja, nekad nešto drugo.
Ne bih rekla da postoji generalni način pisanja lektire.
-
imali su prošle godine neki redoslijed
-
Kod mog starijeg lektira se nije pisala, nego su samo pisali testove iz lektire (to mi se svidjelo).
Mlađi je pisao. Ovako je išlo (klasika, kao kod moje učiteljice prije 40+ godina):
Naslov djela: npr. Ružno pače
Autor: Hans Christian Andersen
Bilješka o piscu (uputa za pisanje bilješke - izdvojiti samo bitno:
- datum i mjesto rođenja, datum i mjesto smrti ako je živio - da se može smjestiti u povijesni okvir
- nabrojiti 2-3 bitna djela=
Daklem, Hans Christian Andresen živio je u Danskoj od 1805 do 1875. Napisao je brojne bajke koje su prevedene na mnoge svjetske jezike. Najpoznatija njegova djela su Djevojčica sa šibicama i Snježna kraljica.
Vrsta djela: Bajka
Vrijeme radnje: nije određeno (jednom davno)
Mjesta radnje: seosko dvorište, šuma, bakina kuća, jezero
Glavni likovi: ružno pače, životinje iz dvorišta, baka, mačak, labudovi
Kratki sadržaj: Na seoskom imanju izleglo se neobično pače koje je bilo veće i ružnije od ostalih. Druge životinje su mu se rugale, pa je Ružno pače bilo nesretno. Zbog toga je otišlo u svijet. Kad je stigla zima, Ružno pače potražilo je zaklon pored jedne seoske kuće. Našla ga je baka i dovela u svoj dom gdje su živjeli mačka i pas. Tu je pače provelo zimu, ali ga je mačak krivo optužio da je prosipalo brašno. Pače je krenulo dalje. Stiglo je na jedno jezero. Zamo je upoznalo lijepe ptice - labudove. Nije im vjerovalo da je i ono postalo isti takav labud sve dok u vodi nije vidjelo svoj odraz.
Moj dojam o djelu: Bajka mi se svidjela iako u njoj ima i tužnih dijelova.
(Na kraju je trebalo nacrtati nešto iz djela.)
Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.10.2014. at 17:42
-
tako smo na kraju i napravili. naslov autro, likovi, i što mi se najviše svidjelo. nisu dobili nikakvu posebnu uputu, a u 1 razedu su tako pisali
-
Trebala im je učiteljica dati upute za pisanje lektire, nema univerzalnog načina. Kod nas su upute svake godine drugačije, malo složenije u odnosu na prošlu godinu.
-
i mi radimo istoko i Peterlin, ali to je po naputku učiteljica,točno se zna šta se piše i kojom bojom.
znaju bit i dodatna pitanja koja učiteljica da nekih 10 dana pred kraj lektire.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma