pikula ja sam pisala o tantrumima koji su počeli s godinu i pol.
evo ja ću opisati a ti procijeni.
do godine i pol predobra beba, jeo i spavao kao po špagi. s godinu i 4 mj počeo pričati( slagati kratke rečenice od 2,3 riječi). s 18 mj počinje protest oko pelena. nije dao da mu operem, očistim pokakanu guzu. što učiniti? nakon 2 tjedna natezanja očajna skidam mu pelenu po danu. starija sestra je koristila tutu pa je i on nakon nekoliko zapišavanja samostalno počeo sjedati. s godinu i 7 mj pelenu više nije imao ni po danu ni po noći.????????. dakle, imam troje djece i znam da to nije uobičajeno vrijeme za kontrolu nužde osobito kod dječaka. od tada do danas zapiškio se je možda 2-3 puta dok je bio bolestan, pokakao nikad.
skidanjem pelene nije prestala histerija. on nije plakao, on je potpuno gubio kontrolu nad sobom, lupao glavom u pod, zato što sam: upalila svjetlo a on je htio, digla poklopac od wc -a a on je htio, pomaknula tanjur na stolu a nije ga trebalo pomaknuti, seka je uzela nešto sa poda....
kad bi počeo vrištati nije bilo povratka. nema 'evo ti upali'. potpuno zamračenje koje je trajalo po po pola sata čak do sat vremena. ako bi ga primila u ruke on me odgurivao, ako bi ga nosila u drugu sobu on se vraćao,pa opet u sobu pa u krug, i dalje nastavljao neutješno. završavalo je tako što bi u suzama zaspao.
najteže je bilo to što je bio premali. niti razumije niti ne razumije. bojala sam se da će se ozbiljno ozlijediti.
nikad nije vrištao u trgovini. tko bi se sa njim takvim usudio ući u trgovinu?
s tri godine sam ga upisala u vrtić i ispisala.
s tri i pol godine je valjda mjesec dana svako večer plakao jer ne želi umrijeti niti želi da mama i tata umru. jbte, uopće ne znam gdje je pokupio pojam smrti. nismo imali smrtni slučaj u obitelji. s 4 je zbrajao i oduzimao do 20...
oko četvrte godine se gotovo potpuno uravnotežio. ponovno je krenuo u vrtić, tantrumi su prestali.
plakanje( deračenje, ne tantrumi) je trajalo još neko vrijeme. trajalo je jer sam se ja pretvorila u stroj koji pokušava spriječiti tantrume. trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da su tantrumi prestali i da mogu biti normalna osoba sa svojim željama.
meni se čini da neki misle da je svako plakanje koje traje tantrum. sve što se može prekinuti, spriječiti, utišati...sve je to laganica.. djeca ispituju ispituju i gledaju reakcije..smiren roditelj takvo dijete relativno brzo može umiriti i naučiti.
krenuo je prvi razred. da sve zna to znam. ono što me stvarno veseli je njegovo ponašanje koje je uvijek bilo odraz njegovih emocija.

nikad mu nisam prepričavala što je radio kad je bio skroz mali. ispričat ću mu kad naraste.
zbog njega smo pročitali brdo knjiga, zbog njega smo išli na radionice, on nam je toliko toga dao i toliko nas naučio. neizmjerno.