Stranica 4 od 17 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 842

Tema: VUR- furadantin, profilaksa, prognoze...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Pa ne vidim razloga zasto ne. Temperatura ne utjece na eventualni porast bakterije. Bas naprotiv, svakako treba dati urin. Pogotovo ako dijete ima refluks, idite vec sutra. . .tak svejedno dan prije ili kasnije.
    ovo je još dobar savjet, meni se to jednom desilo s temperaturom, i isti čas smo otišli na Hitnu, rekla sam refluks, poslali vaditi urin, i da bude happy end... sve sterilno!

Zapravo, ja uopće neznam koliko treba E.coli da uzrokuje upalu (mislim vremenski) ili to zavisi od čovjeka do čovjeka? ili da preformuliram pitanje: da više ne pijemo profilaksu, koliko bi vremena prošlo do upale?

Uglavnom, da ima tem. i da sumnjam na E.coli nebi čekala ni minutu da se množe!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Adrijana66 prvotno napisa
    Buca, vidim da si ti iz Križevaca, imate uopće MCUG u bolnici u Križevcima? jer npr. kod nas u cijelom Međimurju nema!
    Čudno mi to zvuči... ako je dečkić bio hospitaliziran, meni su objasnili (i pedijatrica i na Šalati) da hospitalizacija i služi da se naprave pretrage! Makar u pravilu nije tako u okolnim bolnicama, ali moglo bi biti ako mama inzistira da bude s bebom pa da je svaki dan dovodi na terapije!
    Znam da sam sve nabacala,pa da pojasnim-prvi put je malić s 1,5mj. završio u bolnici zbog povišene temperature.Među ostalim radili su i analizu urina,izolirali E.coli i Enteroc. Terapija Klavocin. Malić je sad 2mj. star i ponovljen mu je urin,izolirana E.coli,dana profilaksa Sulotrim.
    Sestrina doktorica je nagovijestila neku pretragu za poslije Nove godine, a ja sam automatski pomislila na Mcug i zvala koprivničku bolnicu da pitam jel moguća ta pretraga bez hospitalizacije,rekla liječnica da je kod njih uobičajeno hospitaliziranje,a da tako malene upućuju na Šalatu.
    Mi u Kž nemamo ni bolnicu,a kamoli Mcug

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zapravo, ja uopće neznam koliko treba E.coli da uzrokuje upalu (mislim vremenski) ili to zavisi od čovjeka do čovjeka? ili da preformuliram pitanje: da više ne pijemo profilaksu, koliko bi vremena prošlo do upale?
    Cuj, to je individualno, i kao i kod svega ovisi o samom organizmu kao i o prehrano. . . ono, puno tekucine, kisela mokraca, slatko. . .

buca Ako je okako moguce ja bih izbjegla ovu pretragu koja se radi rengenski i isla na ultrazvucnu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pina,sve sam skužila iz vaših postova i jasno mi je da je uzv-čna pretraga sretnije rješenje.A nju rade samo u Heleni ako sam dobro shvatila,1500kn?
    A danas sam pričala sa sestrom i onda se konačno sjetila da će ih doktorica slat na ultrazvuk prvo,ali ne kužim koja je svrha kad se tom običnom uzv pretragom ne može sa sigurnošću reći da li je u pitanju zaista VUR. :/

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj buca prvotno napisa
    Pina,sve sam skužila iz vaših postova i jasno mi je da je uzv-čna pretraga sretnije rješenje.A nju rade samo u Heleni ako sam dobro shvatila,1500kn?
    A danas sam pričala sa sestrom i onda se konačno sjetila da će ih doktorica slat na ultrazvuk prvo,ali ne kužim koja je svrha kad se tom običnom uzv pretragom ne može sa sigurnošću reći da li je u pitanju zaista VUR. :/
    recimo ja se slažem po tom pitanju s Pinom, ja sam bila na Šalati na MCUG jer nisam znala za drugo rješenje, bolest se dogodila, nisam ni znala što je to, ni za Rodu...
    ali da sam znala, svakako bi otišla na ultrazvučnu cistografiju!
    I da, to je cijena, ali mala cijena za ono što može ova druga naškoditi organizmu, pa kad bi se to sve skupa zbrojilo, još ispada jeftinije !
    Ali u tom slučaju ja mislim da bi se trebalo nastaviti liječenje u Heleni, jer mi se čini da na Šalati ne priznaju ultrazvučnu metodu kao dijagnozu, već samo kao provjeru, pretragu!
    Ne samo da bi to napravila radi manjeg zračenja već i radi rada s djetetom, mogućnosti da je majka pokraj, lokalne anestezije koju daje da dijete ne boli (doduše, ne znam dal to daju na Šalati) i da bi umanjila sveukupan šok!
    Možda je to meni važno jer mi je brat kao beba završio u bolnici bez mame i pitanje šta su mu onda i radili ali imao je dugo dugo posljedice koje sam ja morala kao seka gledati! Vrištanje, noćne more, neprepoznavanje ljudi oko sebe... jer ipak, prve 3 su najvažnije!
    Makar danas to nije tako ekstremno, bar mislim!

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj buca prvotno napisa
    Ultrazvuk bubrega i ultrazvučna cistografija nisu isto. Najprije se ide na manje invazivne metode. Nama je uzv bubrega bio super, ali kako su i nakon antibiotika u urinu nađene dvije bakterije (a pila ih zbog jedne), morali smo ići na uzv cistografiju. Svakako se isplati. Nije u pitanju samo "nezračenje", nego kao što je Adrijana rekla, i neusporedivo manja trauma za dijete! Znam za mamu koja je skupa sa svojim djetetom bila toliko istraumatizirana MCUG-om u Klaićevoj da nikad nije otišla na ponovnu pretragu... U Heleni imaju "nježan" pristup i J. se 5 min. nakon pretrage veselo igrala kao da ništa nije bilo...

Glede profilakse, ona se pije za svaki slučaj jer infekcije mogu biti opasne, ali ne znači da bi dijete bez nje i dobilo infekciju. J. je prvu infekciju dobila s 12,5 mjeseci i tada joj je otkriven refluks. Dakle, cijelu 1. godinu smo prošli bez infekcija iako ga je imala. Možda neka djeca s refluksom nikad ne dobiju infekciju, niti saznaju da imaju/su imali refluks...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I mi smo isli na UZV bubrega, na tome se vidi da li je sa bubrezima sve ok isto je vrlo vazno i vidi se da li su mokracni kanali ok. . . prosirenja mokracnih kanala ukazuju na moguci refluks, ali mogu biti prosireni i od bakterija. Tako je nama objasnila dr Cvitkovic u Heleni. Mi nismo isli dalje na pretrage, ali smo na profilaksi. Najvaznije je dobiti sterilan urin.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pa, Lari su recima reflux otkrili tek sa 20 mjeseci nakon sto je zavrsila na Salati sa upalom bubrega. Meni je to jako cudno i pitam se bi li doslo do upale i ostecenja bubrega da smo ranije radili pretrage urina. Sada sam u strahu i za manju jer, navodno postoji sansa da i ona ima reflux kao i seka.....ipak je nisam mucila sa mikcijom, samo kontroliram urin privatno da ne bi bilo opet iznenadjenja...a Lara ima urin sterilan od druge kontrole <i nakon skidanja pelena> :D

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma eto opet bestije...10 na 3...dok. tvrdi da nije zabrinjavajuce ali ja se brinem, nalaz joj je isti kao prije 6 mjeseci, odnosno mjesec nakon upale bubrega...a nece nista jesti vec danima, zizi na zobenim pahuljicama u mlijeku i pokojoj banani....jel da se brinem ili ne, cure?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Lara je još uvijek na profilaksi ili ne? refluks je nestao, obavili ste cistografiju ili ne?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Danas stigli nalzi od nove kontrole urina, STERILNO!! Skidamo profilaksu i ostajemo na Cranactinu :D .

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

pina super!
    maxi- ljetos na kontroli kaže mi doc da je nalaz dobar. ja sva sretna odem doma misleći kak dobar znači sterilan i tek tad vidim da ima bakteriju 10*3. nastavili smo s profilaksom i sljedeći put urin je bio sterilan. mislim da ne moraš brinuti.

cure, nema furadantina za kupiti. dolazi tek iza Nove godine :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

super, EMA!

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma mene smeta sto smo ponovili lose nalaze iz lipnja, u medjuvremenu su dva nalaza bila super. da, Lara je na profilaksi i cekamo taj poboljsani Furandantin i probat cemo samo njega uzimati mada je ogavan. cula sam da osim sirupa postoje i kapi i kapsule pa me zanima jel netko probao.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

morganella morganii 10*3... naš današnji nalaz , a imali smo sterilan nalaz od ljeta, baš sam sad u bedu...
    maxi, jeluška je pila kapsule, odnosno prah. pogledaj 1. ili 2. stranicu, baš sam je ja ispitivala o tome.

pozdrav svima i sretna/sterilna nova godina!

Jeluška avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj blondie xx prvotno napisa
    maxi, jeluška je pila kapsule, odnosno prah.
    Da vam se javim. Zadnji nalaz nam je bio sterilan. Za par dana moramo ponoviti ponovo i na kontrolu u 2 mjesecu na Šalatu.

Jelena je pila Furandantin u prahu. On se priprema prema djetetovoj kilaži. Odnosno, uvijek sam ga morala par dana prije nego ću ga trebati, naručiti u apoteci i čekati da mi ga razvažu. Prah je inače žute boje. Ja bi zamiješala s nečim, uglavnom s onim što večera. Jelena ga baš nije volila i morali smo primjenjivati malu silu da ga popije, dok za sinersul nije bilo naikakve frke. Kad vidi, zine, popije i nastavi se igrati.

Želim vam sretnu novu i da imate što manje beštija i što više sterilnih nalaza!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Otkad nema furadantina, Petra pije jednu tableticu Nifuretten na dan.
    Dajem joj uz večeru, jer se najmanje osjeti, tj. izmrvim u kašicu.
    Što će to biti s furadantinom, nema ga više uopće ili...?
    čula sam nešto da se mijenja ambalaža...

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj dinosaur prvotno napisa
    Što će to biti s furadantinom, nema ga više uopće ili...?
    čula sam nešto da se mijenja ambalaža...
    Na Dolcu kažu da će nova formula biti poboljšana, ambalaža promijenjena a možda i cijena
    Lara pije 2,6 ml Furandantin sirupa pa ga brzo potrošimo. Probat ćemo u nekom drugom obliku pa možda bude lakše za progutati.
    U knjizi J.Boban Pejić "Prirodno i zdravo za bebe i djecu" se preporuča uzimanje misa svaki dan dok dijete uzima antibiotik pa ću i ja krenuti s tim.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj maxi prvotno napisa
    U knjizi J.Boban Pejić "Prirodno i zdravo za bebe i djecu" se preporuča uzimanje misa svaki dan dok dijete uzima antibiotik pa ću i ja krenuti s tim.
    misa?
    dinosaur - tko vam je propisao nifuretten?
    ljudi, tko vam je propisao zamjensku terapiju za furadantin? nemam pojma kaj da uzimamo dok ne nabavimo f. a ne da mi se ići na šalatu zbog toga.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

miso-fermentirana pasta od soje i žitarica, jaaaako zdravo (ali meni ne baš fino), dodaje se u juhu. probat ću bar Lari podvaliti u juhicu, treba samo 1/4 čajne žličice dnevno

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj blondie xx prvotno napisa
    ljudi, tko vam je propisao zamjensku terapiju za furadantin? nemam pojma kaj da uzimamo dok ne nabavimo f. a ne da mi se ići na šalatu zbog toga.
    Pa pedijatar moze dati zamjenu, mi smo nakon Furadantina presli na Sinersul i tak nakon njega je nalaz bio sterilan. . . .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bok, sad sam tek otkrila ovaj topik, pa se samo prijavljujem.
    Moja curica (19 mjeseci) ima refluks 3. stupnja. S dva mjeseca bile smo (zajedno) hospitalizirane s jakom upalom. Tada su radili (Salata) mikciju i uzv, i po njihovim nalazima je bilo sve ok.
    Urin los konstantno na kontrolama (jos jedna afebrilna upala), sa sinersulom se poboljaslo i cijelo proljece sterilan urin. I onda proslo ljeto tri upale za redom - lipanj, srpanj s temperaturom, a u kolovozu afebrilana - dosli smo na kontrolu urina i urin je bio koma.
    Provela sam pol dana tamo u raspravi i svadji sa doktorom koji ju je htio odmah ostaviti u bolnici (a ona afebrilna), jer da sta ce joj bit, sta ja izmisljam i nek joj damo bolje antibiotike i bla bla. Nisam ju htjela ostaviti, nego sam uzela antibiotik i nazvala u Helenu i otisla na pregled tamo. Dogovorila uzv cistografiju (za koju sam cula da je pouzdanija od rentgenske!!!) i pokazalo se da VUR treceg stupnja.
    Razlog zasto ce vam na Salati netko reci da je rentgenska bolja od uzv je zato sto na Salati uzv cistografije nema, pa ju cijenjena dr.B ne moze naplacivati.

Zanima me kako ste vi "zadovoljne" sa doktorima na Salati? Ne mislim sad na ogovaranja doktora poimence, nego opcenito.
    Moram priznati da sam se od kad smo poceli ici u Helenu preporodila, pogotovo sto se zivaca tice. JEr je napokon netko sjeo samnom, ispricao mi sta trebam znati, objasnio i napravio "plan" borbe. Na Salati sam jedino dobivala zahtjeve da ju ostavim u bolnici ili legendarnu recenicu " Kontrola za mjesec dana" (a ona tri infekta pod sinersulom).

Sad smo na Furadantinu, bili smo na scintigrafiji prije mjesec dana i nalazi su odlicni, pa mi je tu laknulo.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja osobno nemam nikakvih loših iskustva sa doktorima na Šalati, istina, nisu baš riječiti... ali dok ja počnem sa svojih 1000 pitanja su ljubazni i sve mi odgovore i postanu frendly! A na sve kontrole koje smo do sada išli... prava zezancija sa doktorima!
    Jedino mi smetaju ta njihova "neistinita" opravdanja... na pitanje dal mogu s njom ostati u bolnici od svakog doktora i svake sestre sam dobila točno drugačiji odgovor... koji nema veze jedan s drgim??? u onom smislu laži me da mi bude bolje... bezveze!

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pace, baš mi je žao što si s nama
    ja sam zahvaljujući forumu odmah otišla u helenu i izbjegla loša iskustva. za janu su već vađenje krvi i gruba sestra u zaraznoj bili traumatični, tako da je 2-3 mjeseca nakon toga vrištala čim bi ugledala bolničko osoblje. u heleni se unatoč cistografiji, injekciji, kateteru oporavila od trauma i zaboravila na strahove.
    nama su u heleni potvrdili da će nam u ljekarni gdje uzimamo furadantin dati alternativu i sad kao i dinosaur, pijemo nifuretten tabletice. navikli smo na furadantin i jedva čekam da se opet pojavi! odvratan je, ali ga barem ne moramo miješati s hranom i sigurni smo da je uzela propisanu dozu...
    mi često papamo miso jer ga mama obožava maxi, možda negdje griješiš u pripremi?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

pace baš mi je žao da ste sve to prošli.
    ja osobno nemam nikakvih loših iskustva sa doktorima na Šalati, istina, nisu baš riječiti... ali dok ja počnem sa svojih 1000 pitanja su ljubazni i sve mi odgovore.
    potpisujem

za dr.B kažu da je jako dobar stručnjak na tom području, ali meni jako smeta osjećaj da netko zarađuje na mojoj nevolji. zapravo sam još više ljuta na sustav koji dozvoljava otvaranje privatnih ordinacija u prostorima bolnica. naravno da se onda dugo čeka na pretrage, dok doktori profitiraju a da nisu ništa uložili...ovo je bilo malo OT...
    planiramo za par mjeseci otići u helenu na uzv cistografiju.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno VUR....

Moja iskustva sa Šalatom su katastrofalna kao i sa Klaićevom nefrologijom. Hm, necu o imenima doktora, stavovima, kompetenciji, ljubaznosti, ostavljanju u bolnici djece koja se mogu lijeciti ambulantno, hvatanju na prepad roditelja u panici i prisiljavanju na privatne termine itd otd. Nije zbog novaca nego takav pristup ne odaje povjerenje. Svaka pohvala za osoblje poliklinika Helena- vrhunska strucnost, ljubaznost, pristup roditeljima i djeci sto sam uostalo vec i ranije navodila...Ono sto mi se jako svidjelo u Heleni je izmedju ostalog i da ne prisiljavaju da se kontroliras kod njih, kontrole urina i urinokulture mogu se raditi i negdje na uputnicu, svaka cast

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam za dr.B cula jako puno losih stvari, bas vezano to za lovu (pohlepa) i kako naplacuje masno pretrage koje radi u bolnici sa bolnickim aparatima, cula sam i da se prema njenim pacijentima drugacije ponasa u bolnici nego prema ne - njenima, al to je vec u domeni traca.
    Ono sto me jako smeta je to sto mi nitko u svim ovim mjesecima nije niti spomenuo da postoji uzv cistografija. Pa da onda ja sama odlucim dal cu to platit ili ne... (a vrlo vrlo dobro znam da znaju di kako i zasto i da je bolja od rentgenske). Nego sam za to saznala sama. NE kuzim sta njih kosta da mi ponude sve opcije koje postoje na trzistu (nije da pretragu radi neka bolnica konkurent, svejedno im je, ne ide na HZZO).

I smeta mi ta konstantna potreba da se zadrzava u bolnici. Dr. M je htio zadrzati S. u bolnici kad je drugi put imala 10 5 (bez upale) - uvijek je do sad bila Ecoli. I sve ove mjesece se nitko nije zapitao kako i zasto stalno ne valja, zabetonirali su taj nalaz mikcije kao da je bogomdan, a zapravo je barem 15 posto negativnih rezultata lazno negativno.
    Zato je uzv cistografija bolja - jer nije stetna i cijelo vrijeme se prati sta se dogadja s kontrastom.

Enivej, mi furadantin pijemo po noci, kad zaspi, pa jedno sat vremena iza toga... grozno mi je to jer joj razbucam san i bude joj tesko, al bar ne povrati. Po danu je u pocetku dobro islo, al nakon prvih mjesec dana pocela je povracat, i prije podne i popodne i navecer... tak da se ovako snalazimo.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Petra se inače kontrolira u poliklinici Helena, pa sam tamo nazvala kad nije bilo furadantina i rekli su mi da uzmemo tabletice za zamjenu Nifureten.
    Inače sa tableticama sam jako zadovoljna, jer ih zdrobim vilicom i stavim joj npr. navečer u gris.
    Uopće niš ne kuži
    Inače nadam se da su učinkovita zamjena.

Imam jedno važno pitanje, dali je neka od vas mama dobila mogućnost za njegu djeteta nakon godine dana uslijed problema s refluksom? Petra bi uskoro trebala u jaslice, nemamo nikog da je čuva, pa je nefrologica napisala preporuku da ja ostanem još s njom kod kuće, radi njezine dijagnoze (refluks 2. stupnja).
    Mi čekamo da nas zovu na komisiju, napisali smo molbu s preporukom specijaliste Centru za soc. rad.
    Zanima me kolika je mogućnost da nam to prođe?
    hvala

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Za polikliniku Helena također same pohvale.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Berlinka, Jana uzima po jednu tableticu svaki dan ili?

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mi smo danas bili kod homeopatskog liječnika i Lara je dobila 2 lijeka. jedan pouzdano uništava esch pa kad isprobamo javimo rezultate za 3 mjeseca

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zala je 3 dana imala povišenu temperaturu, inače je nromalno jela i normalno se ponašala, nikakvih simptoma bolesti.Za svaki slučaj ipak ja odem 4 dan u Helenu na pregled.Više nije imala temperaturu.Detaljno su je pregledali, sve ok, uzeli urin i našli E coli i to 10x5.Pošto je općenito stanje dobro, počeli smo s Sulotrimom, terapija 10 dana po 5 ml.Danas smo napravili UZV bubrega i mokraćnih puteva i sve je ok.Nakon Sulotrima trebamo ponoviti urinokulturu.Ako će nalaz biti loš, preporučena nam je MCUG.Nadam se da to ipak neće biti potrebno.Samo se pitam da sam otišla kod moje pedijatrice kad više nije imala temperaturu, da li bi se ona uopće sjetila uzeti urin i sl?!U Heleni je pedijatar rekao da ima malo upaljeno grlo,ali da to nije izazvalo temperaturu.Zapravo, što da uopće nisam otišla doktoru, koliko znam preporuča se doktor tek kada dijete ima 5 dana uzastopno temperaturu?!Sada nam je jedino problem što smo joj počeli davati Sulotrim na žlicu,a Zala je tek počela sa dohranom i do sada je normalno jela.Sada joj se žlica toliko zamjerila da čim vidi žlicu okreće glavu i stisne usta i već je 4 dana samo na cici.Sada smo uveli špricu, no još uvijek neće ništa drugo osim cice.Ne znam je li to problem.Spomenula sam to danas u Heleni,ali ništa mi nisu rekli.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Priviknut će se ona opet na žličicu, ne brini se.
    Inače Petra već 6 mjeseci uzima furadantin na špricu.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

dinosaur, ne bih te htjela obeshrabriti, ali evo mi smo odbijeni .
    predala sam zahtjev za produljenje porodiljnog na osnovi:
    - reflux 2/3 stupanj obostrano
    - neurorizično dijete, distony sindrom (imao je krvarenje u mozgu 2.stupnja i hipoksiju, išli smo redovito na goljak)
    soc. radnica je bila uvjerena da će nam zahtjev odobriti, pogotovo što je na dnevnoj terapiji zbog refluxa i bila je jako iznenađena što smo odbijeni.
    dr na komisiji (DZ gajnice, nadam se da ne idete tamo na komisiju) je ocijenila da moj petar super napreduje i da nema potrebe za produljenjem.
    ali, ja zaista vjerujem da to ovisi kod koga naletite i zato vam držim velike fige da uspijete.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Barbie, tocno je tako bilo i kod nas. Otkrili smo E.coli slucajno. Ema je imala dan-dva temperaturu ali ja ne dozivljavam te preporuke o 5 dana ne odlaska doktoru. Nasa pedica je dala odmah vaditi krv za CRP i vaditi urin. Ona uvijek voli sve temeljito pregledati. Mada se ta temp lako mogla pripisati zubima i ne reagirati. . .
    Inace, mi nismo istjerali E.coli 4mj, davali smo Zinnat, Furadantin i na kraju Sinersul, bili na UZV-u bubrega u Heleni i isto je sve bilo ok samo su mokracni kanali bili malo prosireni sto je doktorica Cvitkovic rekla da moze biti i od refluksa ali i od bakterija koje su jos bile tada prisutne, i nismo isli na daljnje pretrage. Sta cu maltretirati dijete s tom pretragom ako se E.coli nece ponavljati. Za to uvijek ima vremena.
    Ovisi kako ce vam se situacija dalje razvijati. Bitno je pratiti i kontrolirati urin i nakon sto nalaz bude sterilan i na svaku temperaturu odmah nositi urin na kontrolu. Mi urin "lovimo" sami i nosimo u Klaicevu sa uputnicom od pedijatrice.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bok svima, da se i ja nakon dužeg vremena javim s našim rezultatima:

Imao je sterilan nalaz od 7. mjeseca (kad je otkriven refluks prvog stupnja i počeo dobivati profilaksu Sinersul) sve do 12. mjeseca, kad je opet imao P.mirabilis 10na3.

S obzirom na prošlogodišnje iskustvo s plaćanjem MCUG na ŠAlati gdje mi je rečeno da ga ambulantno mogu primiti tek za pola godine, ove godine sam se htjela unaprijed naručiti tak da dođemo na red u petom mjesecu, ali me sestra otkantala u stilu da to tak ne može, da nije fer prema ostalim pacijentima naručivanje tako puno vremena unaprijed pa si mislim - tko je sad tu lud??

Nešto mi je mama pričala o tome kako je donesena neka odredba ili tak nekaj kojom, ako ne možeš biti primljena na neku pretragu unutar mjesec dana, možeš tu pretragu obaviti privatno pa ti HZZO refundira novac - zna li tko što o tome??

Puse svim malim profilaksašima i želim im da se što prije riješe dosadnih beštija

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Nešto mi je mama pričala o tome kako je donesena neka odredba ili tak nekaj kojom, ako ne možeš biti primljena na neku pretragu unutar mjesec dana, možeš tu pretragu obaviti privatno pa ti HZZO refundira novac - zna li tko što o tome??
    Da, ta odluka je donesena i ja sam za to cula, a sto se th pregleda tice, ne bih isla sa djetetom nikako na zracenje nego na uzv u Helenu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Barbie, tocno je tako bilo i kod nas. Otkrili smo E.coli slucajno. Ema je imala dan-dva temperaturu ali ja ne dozivljavam te preporuke o 5 dana ne odlaska doktoru. Nasa pedica je dala odmah vaditi krv za CRP i vaditi urin. Ona uvijek voli sve temeljito pregledati. Mada se ta temp lako mogla pripisati zubima i ne reagirati. . .
    Inace, mi nismo istjerali E.coli 4mj, davali smo Zinnat, Furadantin i na kraju Sinersul, bili na UZV-u bubrega u Heleni i isto je sve bilo ok samo su mokracni kanali bili malo prosireni sto je doktorica Cvitkovic rekla da moze biti i od refluksa ali i od bakterija koje su jos bile tada prisutne, i nismo isli na daljnje pretrage. Sta cu maltretirati dijete s tom pretragom ako se E.coli nece ponavljati. Za to uvijek ima vremena.
    Ovisi kako ce vam se situacija dalje razvijati. Bitno je pratiti i kontrolirati urin i nakon sto nalaz bude sterilan i na svaku temperaturu odmah nositi urin na kontrolu. Mi urin "lovimo" sami i nosimo u Klaicevu sa uputnicom od pedijatrice.
    Znači Ema nema refluks, nego "samo" E coli?Meni isto nije jasno zašto nam je doktorica Djelmiš u Heleni preporučila daljnju obradu, odnosno MCUG ako je na UZV-u sve ok, odnosno ako E coli i dalje bude prisutna nakon Sinersula.Meni je logičnije da onda pokušamo s nekim drugim antibiotikom (radili smo i antibiogram) nego da je mučim s MCUG-om.Iako to u heleni rade ultrazvučno, opet mi se čini da nije baš bezbolna pretraga.Mislim, Zala je imala show i na UZV-u, mogu si samo misliti kako bi bilo dalje.Da se možda "prebacim" kod dr. Cvitković?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Imam jedno važno pitanje, dali je neka od vas mama dobila mogućnost za njegu djeteta nakon godine dana uslijed problema s refluksom? Petra bi uskoro trebala u jaslice, nemamo nikog da je čuva, pa je nefrologica napisala preporuku da ja ostanem još s njom kod kuće, radi njezine dijagnoze (refluks 2. stupnja).
    Mi čekamo da nas zovu na komisiju, napisali smo molbu s preporukom specijaliste Centru za soc. rad.
    Zanima me kolika je mogućnost da nam to prođe?
    hvala
    uslijed problema s refluksom... ?
    jedino što je drugačije od ostale dijece je da joj navečer dajem lijek, ne vidim drugi razlog...
    :?
    mene zanima dok si na listi čekanja za jaslice, dal oni s refluksom imaju "manje" šanse?

makar voljela bi i ja produžiti porodiljni

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Profilaksa se daje i bez dijagnosticiranog refluksa cim se E.coli ponavlja. Mi smo na profilaksi nakon lijecenja zinnatom i e.coli koja nije "ubijena"; poceli samo prvo furadantinom pa kad je e.coli i dalje bila 10na2 sa sinersulom. . . uglavnom, kod refluksa je ista terapija pa valjda doktori tek kod malo losijih nalaza i vece koncentracije bakterije salju na daljnje pretrage. U nasim bolnicama je rengenska pretraga, dakle zracenje pa vjerujem da je to razlog zasto ne salju tako lako.
    UZV pretragu radi samo poliklinika Helena, a ona je u Zg-u.
    E pa to mi nije jasno.Ako je i sa refluksom ista terapija (dokle god ima bakterija u urinu), zašto mučiti bebu sa nekim pretragama kao što je MCUG.Nama je dr. Djemliš rekla da se na UZV-u vide samo refluks 4 i 5 stupnja, blaži oblici se ne vide.Ali pošto je UZV nalaz sasvim uredan, ja ne vidim razloga da i čak nakon ponovljene urinokulture u slučaju ponovnih bakterija ide na MCUG.Piti će antibiotik tak i tak toliko dugo dokel nalaz ne bude sterilan, imala refluks ili ne.Zar nisam u pravu? Ili sam krivo skužila?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nije razlog lijek, nego pojačana njega djeteta s tim problemima, njega nakon kakanja, jer Petra ima pelenu i kad se pokaka moram je dobro isprati i oprati pod tušem.
    Problem je i u tome što ako ona dobije npr. streptotkok u grlu, automatski se prekida liječenje furadantinom i prelazi se na neki novi antibiotik, tako da u to vrijeme nisu zaštićeni mokraćni putevi. A ako imunitet padne e. coli se lako "nasadi".
    Pa Petra je i svoju prvu infekciju dobila nakon vodenih kozica, to je uzročno posljedična veza.
    U svakom slučaju nefrologica nije baš zadovoljna izborom jaslica od 1. godine, ali nemam drugog izbora. Ali idemo probati na komisiju, možda uspijemo

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Inače Gizel i moja Petra su rođeni na isti dan - 22.01.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Inače Gizel i moja Petra su rođeni na isti dan - 22.01.
    baš lijepo...

ok, sretno s komisijom, javi kako je proslo!

da, ima te nekve stvari kao to s kaknjem, pa češće mijenjanje pelena, davanje više tekućine... to mi je jasno da u jaslicama neće voditi računa!
    al mislim da to baš i nebi trebali biti neki rizični faktori... ja ću angažirati čuvalicu, ili baku ili prijateljicu za 2-3 mjeseca, al bez obzira na to smo se zapisali za jaslice! a tata nam je cijelo ljeto doma pa super... :D
    mi bi počeli s jaslicama u 10.mj. a nadam se da će do onda uzv cistografja pokazati blistav nalaz !

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ma ja isto mislim s jaslicama ziher krenuti u jesen, ali dotad nemamo ništa drugo osim jaslica
    A bilo bi zgodno da krene tek s godinu i pol, siin od 6 godina je tako krenuo i već je sve bilo bolje.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dinosaur, jana uzima jednu tableticu dnevno. tako su nam rekli u apoteci, iako bi na temelju onog što piše na lijeku i malo manje bilo dovoljno na njenu težinu (oko 11 kg).

barbie, dok je beba pod terapijom imaš pravo da nije važno ima li refluks ili nema (jer je terapija ista). pretraga se radi ionako tek kad je nalaz sterilan. a tada je važno znati ima li refluks jer ako ima, bez obzira na sterilan urin, mora uzimati profilaksu, a ako nema, s lijekovima se prestaje!
    mi smo već kod prve upale išli u helenu kod dr. cvitković. odmah smo radili uzv bubrega koji je bio besprijekoran, bez proširenja kanalića. ali kad nakon završene kure ant. urin nije bio sterilan, nego smo imali čak 2 bakterije, cvitković nas je poslala na uzv cistografiju i tako smo otkrili refluks. tako da ja mislim, barbie, da ti je to ustaljen protokol u heleni i dobro da je tako. ja vam držim fige da nalaz bude sterilan, ali ako ipak morate na pretragu, ne brini se! ja sam se jako bojala pretrage, ali uopće nije strašna!

ja ne tuširam janu nakon svakog kakanja, a tekućine pije koliko je žedna. ne znam kako bih ju prisilila na više od toga.
    inače, mi nismo prestali s furadantinom kad je dobila drugi antibiotik zbog upale uha. pitala sam i našu pedijatricu i u heleni, i rekli su mi da nastavim s fur. jer amoxil ne pokriva mokraćne infekcije.

želim na našem topicu puno sterilnih nalaza u 2007!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mene zanima dok si na listi čekanja za jaslice, dal oni s refluksom imaju "manje" šanse?
    ne. možda čak imaju i prednost, ali nisam sigurna. ako neko dijete zahtijeva posebnu njegu ili ima posebne potrebe, na osnovu toga odobrava im se manja grupa kako bi tete sve stigle.
    pošto nam nisu odobrili produljenje porodiljnog, mi smo krenuli u jaslice i sve objasnili u vrtiću. tete (za sad) jako paze na njegovu guzu i pišu.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pusa smjehuljku da se što bolje snađe u jaslicama i stekne brdo novih frendova!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Barbie, tom logikom smo i mi isli, jer sve ostalo u urinu (proteini i leukociti i sve ostalo) je bilo ok. A zna zena kavi joj dodju nalazi djece sa refluksom. Nama je prva stvar bila sterilizirati urin. (kad kazem mi mislim sve uz konzultaciju sa pedijatricom) Kad je nalaz konacno bio sterilan jos smo mjesec dana bili na profilaksi Sinersulom i nakon ponovnog sterilnog nalaza skinuta je s profilakse uz napomenu "svaka temperatura odmah na kontrolu s urinom", slijedeca kontrola za 2mj s tim da i dalje navecer dajemo Cranactin 1ml.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ema nema dijagnosticiran refluks jer nismo išli na pretragu iz istog razloga iz kojeg i ti zazireš od toga. Sama pomisao na kateter mi je grozna ma kako on bio prilagođne bebama. A i dr Cvitković će ti reći isto tj. preporuiti pretragu da se isključi refluks, ali moje je mišljenje da za to uvijek ima vremena. Bitno je drzati bakteriju pod kontrolom i sterilizirati urin. Velim, nama je "borba" trajala 4mj. . .od 10na6 pala je e.coli na 10na4 pa 10na2 i tri promijenjena antibiotika (Zinnat, Furadantin i Sinersul).
    Vibramo vam za sterilan nalaz na slijedećoj kontroli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bok cure.
    Kakva je situacija na trzistu Furadantina?
    ja imam zaliha pa se nisam raspitivala previse. AL moram naglasit da sam prosli tjedan bila u Italiji i usput pitala u ljekarni.
    Ima ga pod normlano, ne treba recept, mos uzet koliko oces i kosta pazi sad ovo: 1,80 eura!!!!!!!!!!!!!!! Vilica mi se objesila kad mi je zena rekla cijenu.

Stranica 4 od 17 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •