Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 104

Tema: Cjelogodišnji alergijski rinitis - iskustva

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno Cjelogodišnji alergijski rinitis - iskustva

Ima li nečije dijete tu dijagnozu?
    Dakle:
    -nos je poluzačepljen i curi 365 dana u godini, a frekvencija ispuhivanja nosa je najmanje svako 10 min.
    -u sezoni dokazane alergije (lijeska, vrba, breza, trave, pelin, trputac, ambrozija) ispuhuje svake 2-3 min. ogromne količine sluzi i tada pomažu Aerius i Nasonex (kortikosteroid) u smislu da joj oči ne cure i ne natiču, da ne kašlje, ali nos ostaje pun
    -grinja, prašina, plijesan i dlaka nisu dokazani
    -van sezone alergije na to curenje i začepljenost nosa ne utječe ni Aerius ni Nasonex
    -povećani 3. krajnik je operiran u 1.r. i što se tiče ORL-a sve je ok, osim te nosne sluznice
    -alergolog više nema ideja osim hiposenzibilizacije, ali to ne rješava cjelogodišnje probleme. čudno mu je da je nos stalno "aktivan" i kad nije sezona

Ima li netko neku ideju?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hiposenzibilizacija ti nije rješenje - mislim da ona djeluje, ako uopće djeluje, kada se radi o jednom alergenu.

Ne znam - moja jedina ideja nije jednostzavna - prehrana. Neka uzima ulje crnog kima.
    Ja imam jaki rhinitis zbog ambrouzije- prošle sezone sam smanjila , ne skroz, unos glutena, i simpomi su mi bili puno manji.
    Znaš da je moja alergičar - alči niakda joj nisam prehranu promijenila . Mislim da to pomaže, ali je komplicirano. Osobno mislim da je gluten problem, mislim da bi i mlijeko moglo škoditi.

Uzima li dosta tekućine?

Problem rhinitisa je kaj ak se ne liječi, može preći u astmu.

Jeste probali slanu sobu (navodno nisu sve dobre, treba provjeriti što koriste)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imali smo sa zarom takvu situaciju
    testiranja nisu potvrdila ama baš nikakvu alergiju, a njoj je nos bio pun 24/7 kroz cijelu godinu. u međuvremenu smo mi samo nekako zaključili da je to od umjetnih aroma, boja, konzervansa i prebacili je na prehranu bez istih - i stanje se značajno poboljšalo.
    i tako smo živjeli dvije godine i onda je ovo ljeto sve od sebe nestalo i kao da nikad ništa nije bilo.
    meni nije nimalo jasno o čemu se tu radilo, a nije ni ekipi na srebrnjaku koji su samo cijelo vrijeme pričali da nije alergična i dali joj dijagnozu astme (djetetu koje nikad u životu nije imalo bronhitis, upalu sinusa, upalu pluća, probleme s disanjem, ama baš ništa)

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

užasno je komplicirana na jelu - jede malo, s guštom samo meso, ugljikohidrate i mliječno, ribu samo bakalar ili sl. filetirano pa s krumpirom, od povrća i voća ništa što ima koru koja se ne guli (npr.rajčica, paprika, grožđe, trešnje i drugo voće s korom...). Ne pije dovoljno, to svakako.
    Gdje kupuješ ulje crnog kima?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

čokolada a sinusi?
    do nedavno nisam imala pojma što sinusi mogu napraviti.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ulje je grozno pa mi brat kupjje vani kapsule. To za vodu sam citala negdje - kako ne astma povezana s nexovoljnim unosom tdkucine. Moja cisti nos rhinohornom

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tih kapsula ima i kod nas, u ljekarnama su skupe, ali nađe ih se i na akciji (u pol cijene) u Sparu - zovu se Baraka.

Ostalo - ove sezone sam od muke kupila homeopatski pripravak (običan, u ljekarni, nije krojen po mjeri nego neki za široke narodne mase). Zove se Allergy Relief i pokazalo se odlično. Barem po noći ima mira.

Ali nasadila sam ga jučer (napisala na topicu za bronhitičare i astmatičare) - izvukla sam mu zimski poplun koji je možda 2 tjedna bio u bunkeru, ne dulje, ali dobio je napad rafalnog kihanja. Kapljice za nos za odrasle (nafarin) brzo su sredile stvar. To ima za slučaj hude sile, ali mu ne dozvoljavam svakodnevno korištenje.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Te Baraka su puno skupjd od tih vani. Alergy relief sam probala na sebi i nije djelovalo.
    Čokolada, kako joj je kada je dold na moru?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Stalno je isto, i kad nije sezona nečega na što je alergična, UVIJEK je nos pun - ljeti, zimi, stalno.

Mi se relativno zdravo hranimo, ali naravno da se ona šećeru teško može oduprijeti (kao i mi svi) ili kad muž kupi salamu i majonezu i sl. Sad smo razgovarale o dugoročnom ukidanju slatkiša, sokova, salama, sladoleda i bilo čega što je pakirano u bočicama ili kutijama, a jede van kuće, uključujući i kućne nezdravosti (instant kakao, musle). Dosta me ozbiljno shvatila jer sam spomenula učinke ne samo na alergiju, nego i na njen adhd, a osobito na kosu i ten (prava je pubertetljijica - masna i prištava) , a ako joj stavim i neki njoj shvatljivi rok tipa do kraja školske godine, možda nam i uspije.
    U školi im je katastrofa od užine, s toga je mogu skinuti, ali sigurno bi pristala nositi od doma kakav sendvičak i jogurt. To što ne jede nikakvu koru isto mi otežava....nema šanse da nosi jabuku, krušku ili mandarinu nabrzaka bez guljenja kore/skidanja vlakana i kožice.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nano, možeš li preporučiti neke kapsule crnog kima npr. s Iherba ili sl.? Kako uzima omegu3 u kapsulama, unutra ima i dosta vitamina E, pa je ne bih filala istim. Imaju li te kapsule E vitamina?
    Inače, već dugo ne koristimo Rhinohorn, obećala sam tako strašnom alergologu , ali ne vidim nikakvu razliku ni poboljšanje .
    Posljednje uređivanje od čokolada : 27.10.2014. at 19:26

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mogu je opet odvesti i orl-u i tražiti sliku sinusa.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi uzimamo uvijek iste kapsule. S tim da moja ima astmu. Zadnjih par godina u doba cvatnje njenih alergena ima i rinitis i jos joj to jako lupk na oci. Kod vas je drugacije.
    meni se stvarno cini da nam taj gljten radi puno vise stdtd no sto mislimo. Probaj smanjiti unos bas njega , odnosno psenice. Mozda ne trebas skroz jkinutj jer to nije jednostavno ali nekako smanjiti.
    Moja bas voli i tijesto i slatko, ali mi bolest lijdkovima drzimo pod kontrolom. Kuc!kuc!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nije ti pomoć, ali ja ću ti reći da sam se ja s tim pomirila.
    Non stop šmrćem, kišem, a ujutro kašljem ko teški pušač.
    I da, ja imam dokazane alergije na sve i svašta i astmu.
    Nosna sluznica mi je atrofirala i lijeva nosnica je skoro zatvorena, ali je zato desna ok pa dišem normalno i jednostavno više tome ne pridajem važnost.
    A inače sam sve pokušala i jačanje imuniteta svim i svačim i lijekove i more i slane sobe i inhalacije i dijete i ništa, ništa mi nije bilo bolje.
    Kad mi je baš jako loše popijem lijek, nakapam oči i nos i tako živim, Ventolin obavezno imam uvijek sa sobom i to je to.
    Bezglutensku dijetu nisam probala.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za tu bezglutensku foru nisam sigurna. Meni je prosle godine lomogla a ove se nisam mogla natjerati - prekomplicirana mi je a i jako volim kruh. Na djetetu je nisam probala - to mi je jos kompliciranije.

Mozxa je sve sada pojacank zbog puberteta i hormona. Ne znam. Moja uzima lijekove ciju kolicinu pokusavam dfzati na sto nizoj dozi i s tim dam se pomirila. MM ne teski alergicar cijeli zivit a ova zadnja godina mu je posebno teska

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moj sin povremeno pije ulje crnog kima. Nije uopce strasno kako sam ocekivala po pricama. Nije ugodnog okusa, ali moze se popiti. Cak mi se cini da ima neke koristi od njega (on povremeno ima koznih problema koji izgledaju kao atopijski).

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mene isto koža zeza povremeno.
    Kako to ulje utječe na probavu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Za tu bezglutensku foru nisam sigurna. Meni je prosle godine lomogla a ove se nisam mogla natjerati - prekomplicirana mi je a i jako volim kruh. Na djetetu je nisam probala - to mi je jos kompliciranije.

Mozxa je sve sada pojacank zbog puberteta i hormona. Ne znam. Moja uzima lijekove ciju kolicinu pokusavam dfzati na sto nizoj dozi i s tim dam se pomirila. MM ne teski alergicar cijeli zivit a ova zadnja godina mu je posebno teska
    Ja sam probala - nula bodova, čak štoviše - bolje mu je sada kad sve jede i nabacio je nešto kila, nego prije kad sam striktno pazila što jede. Figa! Očito mom djetetu hormoni pozitivno djeluju, iako je još uvijek na trajnoj terapiji za astmu, pluća su ok, ali nos... nije više začepljen cijele godine, povremeno se odčepi, ali ako ga uhvati bilo kakva prehlada - koma... Jednom sam mu od muke dala pol šumeće tablete Maxflu i prodisao je istog trena. Ali on je sada u 14. godini pa smije, do 12. godine nije mi to padalo na pamet. Snalazili smo se inhalacijama i to na starinski način: glavu pod ručnik pa iznad posude s vrućom vodom u kojoj je malo kamilice i žličica tigrove masti.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.10.2014. at 08:10

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja dok je u fazi astme -odnosno dog cvatu njeni alergeni, ima isto problema s kožom
    Ulje crnog kima ima okus motornog ulja, ali ga moja bez problema popije, a i ja sam ga pila. izdržljivo je.

Ja nekako i dalje mislim da je sve više tih alergija povezano s prehranom - i to zbog kemije koja j eu hrani koju mi jedemo.

meni se rinitis povezan s alergijom na ambroziju javio u drugoj trudnoći

tanja37 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Gdje je najbolje kupiti to ulje crnog kima i koja mu je cijena, kako se uzima? Imam sina 12 g.koji ne prestaje kasljati a svi nalazi uredni i jos k tome uvijek izgleda bolesno i blijedo s podočnjacima i kcer 7 g.sa astmom.
    Hvala

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ima ulja u kemigu ja kupim njihovo u Filosu i još dobim 10 posto manje cifru, cijena je oko 52 kn ( prava) doza za djecu ti je 2x0.5 žličice.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ljekarna Lavanda Mia, početak Kišpatićeve (ne znam da li je adresa Bukovačka ili Kišpatićeva). Isto je oko pedesetak kuna.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ima i dobrog od kima Matičnjaka isto za kupit u Lavandi Mii ( koja ima dučan još i u Petrinjskoj), na sajmovima i u Bosanskoj, njega je dobro i kupit veliko pakiranje 200 ili 500 ml.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ljekarna Lavanda Mia, početak Kišpatićeve (ne znam da li je adresa Bukovačka ili Kišpatićeva) drži ulje crnog kima. Isto je oko pedesetak kuna.

Doziranje - za malu djecu koliko godina, toliko kapi, do 3x dnevno. Nisam davala skroz malima, nego negdje nakon 4. godine
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.10.2014. at 11:24

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    .......nema šanse da nosi jabuku, krušku ili mandarinu nabrzaka bez guljenja kore/skidanja vlakana i kožice.
    Možeš oguliti jabuku ili mandarinku i kriške staviti u kutijicu s dobrim poklopcem. To sam radila lani jer moja kćer u prvom razredu nije stizala pojesti do kraja odmora. Ili smiksaš voće i jogurt i staviš u bočicu (ako to voli)

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ja sam kao dijete bila jako začepljena, i do 5. razreda se to nije toliko primjećivalo, ali onda sam završila u bolnici na hitnoj operaciji sinusa jer je sva ta sluz navrla u očnu šupljinu. Cijelo prvo polugodište 5. razreda sam se oporavljala, a nakon toga, to je bila redovna priča, s čestim antibioticima i kapima za nos, a u 8. razredu se ponovilo i ovo s okom, ali nije trebala operacija jer smo navrijeme reagirali.

Išli smo tada do najvećeg stručnjaka za ORL u Zagreb i on je rekao da je to zbog preuskih kanalića u gornjem dijelu nosa i da će to proći s odrastanjem.
    I tako je bilo, od kraja srednje škole ne muče me sinusi, nadam se da me klimakterij neće vratiti dječjim bolestima.

Inače je to sa sinusima ponekad teško vidljivo jer, kad mi se dogodilo ono u 5. razredu, mi smo i 1. dan oteknuća išli u bolnicu, ali su me poslali kući jer mi kao nije ništa.
    A onda se vratimo sutra i ispada da mi treba spašavati život.

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Čokolada zašto ne Rhinohorn?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne bih pokusavala sa ogranicavanjem prehrane kod dijeteta koje i tako ogranicava prehranu sama sebi.
    mozda da probas oleokapsule

http://kemig.kosarica.hr/index.php?r...product_id=751
    nama je to preporucio fitoterapeut za M. ( za rinitis i adhd) uz probiotike . Ali on je lose reagirao na njih ( za razliku od muza kojem su super i odlucno ih je podnosio).
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.10.2014. at 16:42

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

rhinohorn nije u igri zato što alergolog ne dozvoljava ništa - ni za, ni protiv nosa. a zapravo zaista niti ne rješava problem.
    ovo sa suženim sinusnim kanalima mi je dalo misliti, naručila sam je kod ORL.
    njoj zapravo taj nos toliko ometa svakodnevicu, da mi je to jedini motiv za istraživanje dalje što bi joj moglo pomoći.
    bilo kakva moždana aktivnost (škola, učenje, zadaće) koja je ionako već jako ometena poremećajem pažnje, u kombinaciji sa samoisključivanjem svako 5 minuta zbog traženja maramice, ispuhivanja nosa i odlaganjem maramice, pretvara se u katastrofu.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

srius, za ovo piše da se ne daje djeci mlađoj od 14g.
    ne bih niti išla u neko drastično sužavanje izbora hrane, ali da smo dogovorili izbacivanje i neuzimanje bilo čega prerađenog, jesmo. i to lakše nego što sam mislila (!)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

srius, za ovo piše da se ne daje djeci mlađoj od 14g.
    ne bih niti išla u neko drastično sužavanje izbora hrane, ali da smo dogovorili izbacivanje i neuzimanje bilo čega prerađenog, jesmo. i to lakše nego što sam mislila (!)
    Moze sigurno i za mlade ( stribor markovic je preporucijo nakon osobne anamneze i pregleda nalaza, a on nije neki sarlatan) . M. je tada imao 7 godina, a lose je podnosio je i inace ima problema sa probavom , pa mu je ovo bilo preagresivno ( proljev).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ok, izbacivanje preradenog sigurno nece skoditi.
    zapravo sam mislila na izbacivanje cijelih prehrambenih grupa : gluten , mlijeko i sl.
    lako je raditi "eksperimente"na djeci koja jedu sve i sklona su novome, ali ova koja i tako previse ogranicavaju svoje izbore , to bas i nije zgodno ( niti mudro).
    Sto da ti kazem , osim da razumijem.
    ako te tjesi M je sa godinama rinitis postao puno blazi, ogranicio se samo na vrhunac sezona , a to ide uz oralnu terapiju i sprej za nos ( kad je najgore).
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.10.2014. at 22:01

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

moj je otac prije cca 30god bio svojevrsni "pokusni kunic" za hiposenzibilizaciju,isao je skoro svakodnevno na bockanja cini mu se u periodu od godinu dana...
    (radio je u bolnici pa mu svakodnevni dolazak nije bio problem )
    bio je alergican na pelud,korov,trave...nakon te terapije,više nikad (pa i danas) nije imao suzne oči,iscjedak iz nosa i kihanja za vrijeme cvatnje....
    jedino ako baš ide u vrt čupat drijenak rukama reagirati će (jednom sam ga u životu vidjela da nakon takve situacije pije Claritine) , ali ovako u svakodnevnom životu nema nikakvih simptoma u periodu cvatnje....

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam alergicar od svoje 15te. Bilo mi je strasno do negdje 95te kada su se kod nas pojavili kortikosteroidi. Prehrana i slicno, nece ti puno pomoci. Ono sto je vazno je smanjiti upalu, oteklinu sluznice, jer ovako se vrtite u zatvorenom krugu upala. Zadnjih dvadesetak godina mi je super, spricam flixonase/kortikosteroid (meni pomaze) kada krene upala, svega par dana, onda sam mjesec dva mirna. Isto tako, ono sto moze pomoci je tretman koji ce ti napraviti dobar otorinac i onaj koji ima vremena (obicno privatno, makar u bolnici imaju uvjete, ali tretman dugo traje pa ga uglavnom ne rade). Laicki (tako je meni objasnjeno), kokain stave na vrh dugacke igle, zabiju ti to u nosu duboko na minutu dvije i oteklina splasne u roku par minuta. Meni je to dva puta radjeno (dva razlicita doktora) i oba puta mi je dugorocno drzalo nos prohodnim.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kokain?!?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Valjda lidokain, to se redovito koristi u medicini.
    Prilično sam sigurna da to je srodno kokainu.

A ovako kako je opisala teta Eta, radi se i punkcija sinusa.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 29.10.2014. at 08:19

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam sužene kkanale, i zbog toga cijeli život šmkruckam i ne mogu disati na nos u ležećem položaju. Ni nije tako strašno kao kod tvoje cure.

I nama je dr rekao NE za rhinohorn, ali ga nismo poslušali. kako MM ima astmu već 50 godina, on je svašta isprobao i preživio. Za rhinohorn je rekao da mu je dobar, pa ga koristi svakodnevno, a djeca po potrebi.

Ovo za prehranu nisam mislila striktno, mislila sam samo malo obratiti pažnju na prehranu. Znam da i mlijeko i citrusi jako povećavaju sluz.

I MM i moja curka (oboje astmatičari) baš unos emalo tekućine . NVidim to po sebi i sineku - koliko pijemo više od njih. <I jednom mi je prijateljica poslala neki članak, o povezanosti unosa tekućine i astme.

Čokolada, nema ti druge nego nešto odabrati od ovih savjeta i probati. To ne isključuje uzimanje lijekova koje vam je liječnik prepisao, ali već veliki korak će biti kada će te smanjiti dozu istih.
    Meni je svaki preskočeni udah flixotidea ili ventolina, veselje

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Potpis za mlijeko i citruse.

A i ovo za tekućinu je istina - ja godinama moram o tome misliti za mog mlađeg sina. Dajem mu da ponese i popije bilo kakvo sr*nje u školi (sok, ledeni čaj u tetrapaku), ne brine me količina šećera, jer bitno je samo da nešto pije. Taj je kao deva u stanju biti cijeli dan bez kapi vode. Doma pije vodu jer ga tjeram. Jede juhu za večeru (jer ako je juha za ručak, nikad nisam sigurna hoće li je pojesti) i tako... snalazimo se. Ledeni čaj mu se omilio i otkad to pije, puno je manje problema. Doma skuham sama čaj, stavim meda i pustim da se ohladi, ali imamo i "dućanski", a u školu nosi male tetrapake.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ista stbvar je i kod meoje . pila bi samo sokove. Radila sam i one domaće sirupe pune šećera, ali na kraju njih neće. Skuhani čaj hoće piti, ali samo ohlađeni.
    No dućanske sokove i ledene čajeve bi pila stalno.

I MM je takav - isto malo pije. tako da sam zaključila da ta teorija drži vodu, barem u našoj familiji

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da ta priča s tekućinom ima puno više veze nego što se na prvu čini. I moj L je u klubu tih koji malo piju. Kao beba je imao bronhiolitis, a u dobi od 2 godine i pravi asmatični napadaj, koji se na svu sreću nikad više nije ponovio. Odmah tada sam mu u potpunosti ukinula mlijeko. Druge proizvode i tako nije jeo osim povremeno tvrdog sira, al to mu nije pravilo probleme. Nisam mu davala ni med iz istog razloga. Ja sam uvjerena da je to ono što je dugoročno pomoglo. Mlijeko sam mu vratila prije jedno 4 godine. Primjećujem da kad pije previše mlijeka, a to mu se povremeno događa, jer ga baba i dida uvjeravaju da je mlijeko zdravo i da ja pričam gluposti, momentalno krene sluz - curenje nosa ili mokro kašljanje. Stalno jednim okom procjenjujem koliko je pio vode, a koliko mlijeka.
    Rekla bih da treba metodom pokušaja i pogrešaka (jer nije svima ista stvar u igri) odrediti što u prehrani smeta nekoj osobi.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja bih dodala još par sitnica koje su meni kao alergičaru pomogle:
    -izbacivanje apsolutno svih proizvoda sa preagresivnim veštačkim mirisima-od kozmetike (sapuni, šamponi, mleko za telo, dezodoransi itd,itd), preko kućne hemije, deterdženata za veš i suđe, omekšivača, a posebno osveživača za vazduh za stan, kupatilo, i najgorih, onih za auto.
    -maksimalno izbegavanje duvanskog dima.
    -izbacivanje svih skupljača prašine-tepiha, zavesa, svih nepotrebnih tkanina i sitnica u sobi (ali to je generalni savet za sve alergičare).

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Slazem se sa Pulinkom. Tako sam i ja. I ovlazivaci zraka tokom zime su isto vazni, to je isto pomoglo. Godinama nisam imala zavjese, tepihe, imala sam sav namjestaj na nogicama ispod kojeg se mogla usisati prasina. Cistila sam sa maskom na licu da ne bih udisala prasinu (prije toga sam primijetila da mi je subotom poslije ciscenja jako lose).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čokolada, ja sam dugogodišnji alerigični rinitičar, mislim da je bila dokazana alergija na grinje i na prašinu (ali… ako dobro shvaćam, to što tvojoj nije dokazana alergija na grinje i prašinu ne znači da je nema). Najgore mi je bilo bilo do neke moje 20-te godine, kad sam živjela u Splitu u negrijanom stanu (ok... simbolički grijanom). Nemoj je navući na operil ili takve kapi, od njih dolazi atrofija sluznice i ko zna što još - iz djetinjstva se sjećam tog nevjerojatnog osjećaja mogućnosti disanja kroz nos, koji je bio ostvaren jedino kad bih povremeno uzela operil. Maramica mi je bila najbolji drug, školski frendovi su me zvali „truba“. Ljeti mi je bilo bolje, ali ljeti je kod nas u Dalmaciji 3 mjeseca kupanje u moru. Tad bi imala osjećaj disanja i bez kapi.
    Mislim da su mi neko vrijeme davali dihalar (za alergiju, ko zna jel' to na tržištu više). Nije mi se dalo na lijekove nasonex itd., jer sam ja bila tinedjžer koji je htio brze rezultate (operil-like), a i biće zato jer je mama bila đira „ajme…kortikosteroidi/ajmo prirodno) – od tog prirodnog ništa nije pomagalo osim kad bi došlo ljeto, toplije vrijeme, manje infekata, i kupanje, a kortićima nismo nikad dali šansu – koliko shvaćam, da kortić „ulovi“ treba ga koristiti barem 2 tjedna ranije, znači… to nije ovo „po potrebi/instant relief“ ala operil (koji te vrlo brzo još više zezne jer se navučeš i sluznica atrofira).

Meni je pomogao dolazak u ZG u grijano. Je li to samo bila konicidencija – nemam pojma. Sa brojnim alergijama, ko i s astmom, je neki best case scenarij da „privremeno nestanu“ (ali na rok od tipa 20 godina), i onda u klimaksu opet izrone (možda u nekom drugom obliku – meni je sad ambrozija problem u ZG-u).
    I neki otorinac mi je našao septum, ali nisam se odlučila na operaciju (zasad) – imala sam revival problema sinusitisa dok mi je mala bila osjetljivi vrtićarac pa je sve što je bilo kod nje, završavalo kod mene.
    Ako ti mogu pomoći s astma-mama iskustvom – naši astmatičari su isto cijelu godinu na kortićima...znači, non-stop (to je i dizajnirano da se daje non-stop - s kratkom ljetnom pauzom - govorim za ove lijekove za astmu).
    Evo… to je moje iskustvo – znači, da spontano prođe i bude neki 20-godišnji mir. Ja bi prođirala po neka tri otorinca za sklopit priču, imam dobro iskustvo s dr. Boudainom za malu, recimo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.11.2014. at 11:47

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I, unatoč tome što nije dokazana alergija na prašinu i grinje, trebala bi (barem ako povlačim paralelu što je meni za malu savjetovano, iako ima bronhijalnu, a ne alergijsku astmu), napraviti onako štreberski - bez tepiha, ako su tepisi, onda umjetni, nikako vuna ili nešto od prirodnih materijala, plišanci pretpostavljam nisu više "in", minimizirat zavjese, izloženost duhanskom dimu itd. To spada onako... u "prvu higijenu".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.11.2014. at 11:52

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja ima astmu i ne uzima kortikosteroide cijele godine. Možda samo par tjedana godišnje, kuc!kuc!kuc1 i još sto puta kuc

Mene je sopasio Richter jednim dugim razgovorom - tada sam sama sebi sve posložila u glavi vezano uz njenu bolest. MM isto nije uzimao kortikosteroide cijele godine, ali mu je ova godina iznimno teška i uzima ih stalno

E da, i mojoj prijateljici je lakše otkako je s mora došla u Zagreb - njoj je smetao cvijet masline
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 12.11.2014. at 12:18

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    moja ima astmu i ne uzima kortikosteroide cijele godine. Možda samo par tjedana godišnje, kuc!kuc!kuc1 i još sto puta kuc

Mene je sopasio Richter jednim dugim razgovorom - tada sam sama sebi sve posložila u glavi vezano uz njenu bolest. MM isto nije uzimao kortikosteroide cijele godine, ali mu je ova godina iznimno teška i uzima ih stalno

E da, i mojoj prijateljici je lakše otkako je s mora došla u Zagreb - njoj je smetao cvijet masline
    Tx, trebala sam ubaciti sljedeće "waivere" - dobar dio malih astmatičara (ovi koji su preko godine, znači, od rujna do lipnja, većinom na kortićima). Gledajući unazad na moje iskustvo... možda sam se više zezla s operilom, nego što bih se zezla s nasonexom, ali to je voda ispod mosta. To ne znači, čokolada, da će ti mala morati od sad pa zauvijek stalno biti na nasonexu cijelu godinu itd. Koji put ti pomogne nešto izvanjsko i "zbrejkne" te da imaš i dva desetljeća mira (evo, meni je sad bez ikakve terapije, ful normalno da mogu disat zatvorenih usta i da nemam stalno maramicu u torbi, u hlačama, odmah do sebe, stalno, day in-day out, a sjećam se da mi je prije 20-te to bilo ono wow, a moguće da će mi za 10 godina opet postat wow). Ali...eto... to su neka iskutva.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.11.2014. at 14:30

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ona je skinula treći krajnik prije malo manje od 3 g., prije te operacije nos joj je bio apsolutno neprohodan bar 7 mjeseci, znači potpuno zabetoniran, ni u kojem razdoblju nije disala na njega, ni rhinohorn ni Nasonex nisu pomagali.
    Nakon operacije je bilo malo bolje, znači, prodisala je, ali je nos i dalje bio poluprohodan cijele godine (u sezoni alergije vrlo slabo prohodan zbog otečene sluznice).

Bili smo neki dan kod ORLogice pa se zgrozila radeći fiberendoskopiju koliko te sluzi i šmrkalja duboko ima, a otkrila je i da je 3.krajnik ponovo narastao. Samo mene brine što je nos slabo prohodan i kad se 3.krajnik skine i kad su mjeseci bez alergena. Sad će napraviti i RTG sinusa pa ćemo vidjeti ima li tu još čega.

Tepihe ni zavjese nemamo, OPeril koristi 2-3 puta godišnje po 4-5 noći kad je strefi kakva gadna viroza). Radit će ponovo krvni test (prije 2 godine nije bilo reakcije na dlaku, prašinu i grinje.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 12.11.2014. at 16:48

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nasonex njoj nema nikakav utjecaj na to gomilanje sluzi i stalnu potrebu da se nos ispuše.U sezoni alergije joj pomogne kod oteknuća očiju i svrbeža.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da li su vam spominjali vazomotorni rinitis? često koincidira s preosjetljivošću na salicilate zbog kolinogeričke komponente ( promjene temperature i sl) a čini se da tvoje dijete instinktivno upravo to izbjegava. još da izbacite konzervanse, arome i mirise. http://www.boucek-ordinacija.com/index.php?page=rinitis
    ima puno općenito o vazomotornim tegobama na američkim stranicama
    nama je dt. richter sumnjao na to. on kod nas izgleda jedini razlikuje kompleksnije stvari od obične alergije. i nama su na srebrnjaku rekli stvari koje nisu imale nikakve veze ni s nalazom ni s djetetom

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ona je skinula treći krajnik prije malo manje od 3 g., prije te operacije nos joj je bio apsolutno neprohodan bar 7 mjeseci, znači potpuno zabetoniran, ni u kojem razdoblju nije disala na njega, ni rhinohorn ni Nasonex nisu pomagali.
    Nakon operacije je bilo malo bolje, znači, prodisala je, ali je nos i dalje bio poluprohodan cijele godine (u sezoni alergije vrlo slabo prohodan zbog otečene sluznice).

Bili smo neki dan kod ORLogice pa se zgrozila radeći fiberendoskopiju koliko te sluzi i šmrkalja duboko ima, a otkrila je i da je 3.krajnik ponovo narastao. Samo mene brine što je nos slabo prohodan i kad se 3.krajnik skine i kad su mjeseci bez alergena. Sad će napraviti i RTG sinusa pa ćemo vidjeti ima li tu još čega.

Tepihe ni zavjese nemamo, OPeril koristi 2-3 puta godišnje po 4-5 noći kad je strefi kakva gadna viroza). Radit će ponovo krvni test (prije 2 godine nije bilo reakcije na dlaku, prašinu i grinje.
    Ovo kod mog sina ne postoji - mjeseci bez alergena. (Postoji samo ljeto/more kad mu ne treba slana soba.)

Čak je i dr. sa Srebrnjaka rekla da oni ne mogu testirati na sve alergene, nego samo na one koji se često pojavljuju, ali da se u tom slučaju gledaju simptomi.

Kod mog sina pomaže slana soba i rhinohorn, ali ova godina je ... ufff... katastrofalna za mnoge alergičare. On nema dokazane prehrambene alergije, ali smo metodom pokušaja ustanovili da ne smije pretjerivati s mlijekom (koje btw. obožava) i nekim drugim stvarima. Loše mu čini prašina, pa mu ne dozvoljavam pražnjenje usisavača (iako s veseljem koristi mali baterijski usisavač) itd.

Od lijekova - u slučaju zaista hude sile pomaže pseudoefedrin (Maxflu) ali zna da se to treba koristiti minimalno; to mu dajem samo kad baš stvarno ne može spavati zbog totalno začepljenog nosa. Dala sam mu to prvi put od muke kad nije spavao skoro cijelu noć, ali tada je već imao 12 godina (taj preparat nije za mlađu djecu). Uspjelo je. Mislim da mu više psihološki znači to što zna da ima nešto što mu može pomoći ako baš ništa drugo ne bude djelovalo. Trebalo mu je svega nekoliko puta i to u pravilu kad je bio bolestan (viroza, prehlada ili slično).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •