Flo, ne zelim je odgajati da se zna obraniti od drustva. U biti, zelim za nju bolje, humanije drustvo. A znam da je moguce dobiti ga, da postoji, samo ne ovdje, u mom okruzenju. I ne vjerujem u to da se dijete od 6-7 godina trebauopce braniti od drustva.

Ne govorim o drugacijim vrijednostima, u kojima su "sukobljene" vrijednosti jednako ok.. meni potrosacko drustvo u kojem (jedva) plivamo nije nesto sto obogacuje nas zivot i sto nam daruje kvalitetnu dimenziju suzivota.

Ne mislim joj stvarati okruzenje koje ce joj podilaziti i prilagodjavati joj se, ali vjerujem da je sa 6-7 godina premala da netaknuto pliva u vodama koje je najvjerojatnije ocekuju i, iako ucim dijete da misli svojom glavom, ne vjerujem da ce u nizim razredima osnovne skole biti dovoljno "svoje glave" (nadam se da ce me iznenaditi, zato je i pustam da vjezba na nama) da se odupre utjecajima vecine i pritiscima sustava. Ako se to jos iskombinira s losom uciteljicom... koma!

cijena da ce ici u skolu koja nije blizu ili da ces morati povuci vezu je niska i ja na nju pristajem
Relativno niska je i meni, jer imam svoju firmu i tatu i mamu u prosvjetnim vodama pa mi je izvedivo. Medjutim, ne znam puno ljudi (mozda na prste jedne ruke mogu izbrojati) kojima je ovo realno izvedivo.

zašto roditelji koji bi rado odabrali home schooling "daju" djecu u vrtić
Mogu samo za sebe konkretno odgovoriti. Dala sam je u vrtic jer nisam zeljela da je cuva x osoba kod kuce (nitko od pouzdanih iz obitelji nije mogao jer svi jos uvijek rade), a tada nisam ocito bila dovoljno sazrela u nekim stavovima i saznanjima koji su sada rezultirali nekim sasvim novim razmisljanjima i stavovima vezanima uz karijeru, rad ili ostanak kod kuce, ili organiziranje rada od kuce i sl.