Ja jos uvijek nisam luda, ali me brine buducnost jer nemam neku jasnu sliku sto nas ceka + ono sto znam o trenutnoj situaciji u lokalnim skolama (od mojih staraca, njihovih kolega i sl.), ne ohrabruje me da imam vise vjere.
Ema ide u vrtic. Nisam je zeljela izvlaciti iz vrtica nakon sto se uklopila ok u njega i nakon sto smo postigli mali milijun pozitivnih promjena u grupi (tete, pristup, i sl.), a da bi za godinu i pol opet ulazila u sustav.
Ni meni. Ali je okruzenje takodjer takvo (u vrticu) da se neke individualne karakteristike djeteta ne obeshrabruju ili isticu u negativnom smislu i tete donekle uspijevaju odrzavati neke "vrijednosti" kao vazne u grupi, cijenjene u vrtickoj skupini.Nikad mi nije padalo napamet da očekujem da će ga tete u vrtiću odgajati, da će mi netko drugi dijete odviknuti od pelena ili upoznati ga sa ljepotom čitanja.
U ovome se ne slazemo. Ja mislim da je uciteljica jednako vazan sudionik poticanju i "ucenju" djeteta sto je bitno u ucenju, kako uciti, u poticanju da se dijete usredotoci na prave stvari. Precesto se dogadja da i ucitelji/ce poticu svijest da je krajnji rezultat-ocjena jedini vazan, a ne proces ucenja, koji je puno bitniji, po meni. Ako nista drugo, ona svojim stavom i ponasanjem barem ne bi trebala "gusiti" takve vrijednosti. A ja takvih ucitelja/ica znam jako, jako malo. :/Isto tako mi sada ne pada napamet da će ga učiteljica naučiti zašto je bitno da radi na sebi i da istražuje i uči a ne da ima visoke ocjene. Mislim da to ostaje u mojoj domeni i da je odgovornost nas roditelja.