Ja jos uvijek nisam luda, ali me brine buducnost jer nemam neku jasnu sliku sto nas ceka + ono sto znam o trenutnoj situaciji u lokalnim skolama (od mojih staraca, njihovih kolega i sl.), ne ohrabruje me da imam vise vjere.
Ema ide u vrtic. Nisam je zeljela izvlaciti iz vrtica nakon sto se uklopila ok u njega i nakon sto smo postigli mali milijun pozitivnih promjena u grupi (tete, pristup, i sl.), a da bi za godinu i pol opet ulazila u sustav.

Nikad mi nije padalo napamet da očekujem da će ga tete u vrtiću odgajati, da će mi netko drugi dijete odviknuti od pelena ili upoznati ga sa ljepotom čitanja.
Ni meni. Ali je okruzenje takodjer takvo (u vrticu) da se neke individualne karakteristike djeteta ne obeshrabruju ili isticu u negativnom smislu i tete donekle uspijevaju odrzavati neke "vrijednosti" kao vazne u grupi, cijenjene u vrtickoj skupini.

Isto tako mi sada ne pada napamet da će ga učiteljica naučiti zašto je bitno da radi na sebi i da istražuje i uči a ne da ima visoke ocjene. Mislim da to ostaje u mojoj domeni i da je odgovornost nas roditelja.
U ovome se ne slazemo. Ja mislim da je uciteljica jednako vazan sudionik poticanju i "ucenju" djeteta sto je bitno u ucenju, kako uciti, u poticanju da se dijete usredotoci na prave stvari. Precesto se dogadja da i ucitelji/ce poticu svijest da je krajnji rezultat-ocjena jedini vazan, a ne proces ucenja, koji je puno bitniji, po meni. Ako nista drugo, ona svojim stavom i ponasanjem barem ne bi trebala "gusiti" takve vrijednosti. A ja takvih ucitelja/ica znam jako, jako malo. :/