A oko nestrukturiranog vremena tada...Cvijeta me podsjetila da vječito trebamo biti zahvalni što smo preživjeli djetinjstvo.
Govorim o nama klincima 7 do 10 godina u susjedstvu koji su se igrali vani, kad netko nije imao strace doma zvao mi ostale u goste i onda smo se igrali odraslih. Domaćin je morao skuhati kavu (pravu) i poslužiti ostale, ali ne samo kavom, nego ponekad i nekim likerom ili nekom dobrom hranom (npr. na cijeni je bio pršut i slično, ili po mogućnosti neka bonbonijera ) I onda bismo imitirali starce. To je trajalo dok se najmlađa nije izlanula pred odraslima da joj se tresu ruke pa smo dobili svoje.
Inače, ta najmlađa nas je odala i dok smo u vrtićkoj dobi na jednom smetlištu pronašli hrpe tableta pa smo ih cuclali, ja sam kao odgovorna klinka zabranila da se gutaju i žvaču. Ako vas zanima kakav okus ima čepić, tu sam.
Pa smo se goli u garaži igrali doktora.
U nižim razredima OŠ krenuli smo kupovati Mlde Sorte (šteku da teta u dućanu ne posumnja da je to za nas) i onda bismo sjedili na stablu i pušili, takmičili smo se tko može popušiti cigaretu najviše, a da mu ne padne pepeo. To nam je trajalo dosta dugo...ali onda su nas otkrili pa smo i za to dobili.
Imali smo akciju "prikupljanja" sitniša od odraslih da ne skuže, pa smo se takmičili tko može pojesti više Njofri. Nakon toga taj sladoled nisam u usta stavila sljedećih 20 godina (svi smo povraćali).
S biciklom sam se spuštala po ulici tako da bih nogama stala na sjedalicu, rukama držala volan, a onda bih se uspravila, stojeći uspravno na sjedalici ponice koja je jurila strmom ulicom. Bilo je fora vidjeti kako se odrasli zgražavaju. U nižim razredima zgražavali su se dok bih sjedila na prozoru kuće nogama okrenutim prema van.
O branju gljiva za koje smo "znali da su dobre" i loženju vatre i jedenju tih istih gljiva...da ne govorim (opet niži i viši razredi)...
Moj brat bio je x puta gori, on je imao konkretnijih situacija i ozljeda (fakat je dvaput izvukao živu glavu), da sad krenem pisati, mislili bi zapušteno dijete, a starci su nam bili umjereno strogi s postavljenim granicama...apravo u njegovom društvu nije bilo neke zapuštene djece...ali su od mnogo nestrukturiranog vremena imali vremena smišljati svakakve gluposti...npr. ozbiljne strateške napade..čega su starci postali svjesni tek kad im je policija došla.
Uglavnom, umrijet ću od muke ako moja djeca budu radila ono što i mi u nestrukturiranom vremenu. Uf, sad mi se malo mobitela i kompa uopće ne čini kao loša ideja