o, da, imali smo i mi profesorice i profesore kod kojih ti nije padalo na pamet markirati.
al to je već za drugu temu.
je M. i djeca, i profesori znaju biti svakakvi.
i dok djeca jos uce kaj ce sa sobom u zivotu i kako ce se odnositi prema ljudskom rodu, profesor bi trebao voljeti to sto mu je 'gadljivo'.
bas sam blaga, istina je da su meni FUJ odrasli ljudi koji se ne znaju nositi sa svojim profesionalnim ulogama. nije na Jurani da ih prezire, nego da ih nauci da i oni markiraju (ako je to socijalno prihvatljivo ponasanje), a ne da ih ne moze u oci pogledati? proradio mi socijalni pedagog, šta'š :D
pa viš da je utekla iz nastave
al, da, moram se složiti s anledom.
jurana, trebala si im održati kratko predavanje o građanskom neposluhu i solidarnosti. toj dvojici.
Čekaj malo, da su ti roditelji rekli da je u redu da skočiš s nebodera od 20 katova, da li bi i to napravila? Znam da je ovo moje sad pretjerivanje, ali ne sviđa mi se.
Ima pametnijih mjesta za bunt. Škola definitivno nije najbolje mjesto za to. Uostalom, može se u školi izražavati bunt i na primjereniji način ako netko misli da za to ima razloga.
Evo mog friškog iskustva: baš nedavno sam imala prilike vidjeti kako moj stariji reagira na pritisak vršnjaka - nisu ga se dojmili. Njihov razred je utekao s nastave (zapravo izašao tijekom sata, u prkos profesoru koji im je uredno podijelio odgovarajuće ocjene i neopravdani izostanak) a njih nekoliko je ostalo. Rekao je čovjek - tko ne želi sudjelovati u nastavi, nek izađe i ne smeta, ali ne može se vratiti unutra (čeka ga neopravdani + jedinica). Pa su mnogi izašli, ali nekoliko ih je i ostalo, među njima i moje dijete. Poslije sam pitala sina što misli o tome.... Kaže on da je to njemu "predragocjen predmet" da bi s njega zbrisao (Tehnička kultura) a tko želi, nek samo slobodno ide... Dakle, nije se osjetio ni u jednom trenutku pod pritiskom vršnjaka niti se osjetio pozvanim da im soli pamet. Svatko odgovara za sebe. To je ok i čini mi se primjerenim odgovornim ponašanjem.
Da je otišao - ne bih ni uhom mrdnula. Morao bi živjeti s posljedicama svog ponašanja (jedinica i neopravdani sat + nategnut odnos s profesorom, što osmašu stvarno ne treba). I tako... zadovoljna sam. Nekako mi djeca nisu ispala buntovnici u školi (imaju doma mogućnosti, škola nije mjesto za to - tamo imaju pametnijeg posla... ) A da je po mome - ja bih pustila mirne duše da svi klinci koji ne žele učiti u školi idu doma. Na slobodu. Nek imaju slobodno vrijeme za sebe. Da ne smetaju one koji žele nešto naučiti.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.11.2014. at 21:18
Ja bas sad razmisljam, ja uopce nisam osjecala neku potrebu za markiranjem![]()
Ako mi se islo na kavu, isla sam prije ili poslije skole. Uglavnom sam ucila pa nisam ni iz tog razloga bjezala. Ako nisam naucila, isla sam s rizikom da dobijem losiju ocjenu, ali nisam bjezala. A i voljela sam ici u skolu. Pa sta mi fali![]()
Ja isto kao ti Anci i kad cujem ove silne price oko markiranja meni su nezamislive i nepojmljive. Meni je taj 1 sat u osnovnoj bio wauuuu eto.pamtim ga i danas jedino se ne mogu tocno sjetit razloga.
Znam da je bio tolio opravdan da na kraju nismo ni dobili neopravdan jer je to ponukalo razrednicu da razgovara s tim nastavnikom.to je moj domet a ne ovo o cemu neke puse.
Jesus skupljat tolike neopravdane.meni neshvatljivo.skolu sam obozavala.
I u situaciji npr.peterlininog sina ostala bih na satu al u primjeru od jurane ne bi i gotovo.
I mozda se krivo izjasnila al i vi ste pretjrrale s komentarima na juranin racun. Nisu profesori blesavi. Nagledaju se svakakve djece. To vam govori dijete prosvjetnih djelatnika![]()
Nisam u tom času znala zašto su drugi otišli, ali mi se nije svidjelo što su ova dvojica s vrata krenuli ispitivati koje će kazne dobiti oni koji su otišli pa su još i pitali: a što će oni sami dobiti (od toga što su došli)?
Do kraja sata sam se sabrala, ali u tom trenutku mi je trebalo da šutim, da ne kažem nešto što bih požalila.
klasični oportunisti![]()
vjerujem da bih imala isti osjećaj kao i ti, Jurana. iako u osnovnoj nisam markirala ni jedan jedini sat. bila sam štreber, što'š sa mnom
u srednjoj sam već pokazivala građanski neposluh, ali samo kad sam bila jako zaljubljena u konobara u kafiću kraj škole![]()
Meni nekako nije jasno, kako nam je zemlja ovako u banani uz sve ove roditeljekoji obozavaju građanski neposluh. Pretpostavljam da kad ga od djece traže, da ga valjda i sami prakticiraju.
Malo se zezam, nemojte me ozbiljno shvatiti.![]()
Posljednje uređivanje od seni : 14.11.2014. at 08:27
Lilly iskreno ti si po meni jako romanticna, ne kazem da nemas dodir sa stvarnoscu, vec mislim da imas ruzicaste naocale. Zivim s jednom takvim. Doduse to sto su moje crne ne ide ni meni u prilog.
Percepcija sto nekoj djeci treba ili ne mijenja se zajedno sa odrastanjem i dijeteta i roditelja. Ja sam sto sta sanjala o svojim. DObri su nisu ispali jos nahero, ali ipak sto sta ih vuce sto ja ne bi da ih vuce. no jos su "mali", samo se nadam da me nece pregaziti onaj strasni period roditeljstva (pubertet i jos kasnije kad se kao traze u sebi)
Bijeg iz skole, kod mene u srednjoj razrednik nije pravdao sate, vec tim od nas troje "strebera". cijelu srednju skolu smo mi pravdali sate. majko moja bilo je tu svega. ja sam takodjer skupljala nepravdane. ne preko onaog minumuna koji je bio dozvoljen da ti se ne pokvari vladanja. Bjezanje mi je bilo bas onakvog tipa kakav je opisala sirius. i danas patim od nedostatka vitamina D, ali i od novaca, pa ipak se pojavljujem i odradim sve na poslu![]()
Posljednje uređivanje od spajalica : 14.11.2014. at 08:38
Je, spajka moja, mene je starnost lupila po glavi odmah po zavrsenoj srednjoj.
pa sam postala ekstremno odgovoran zaposlenik.
Ali da je Lili romanticna , jest.
Lako je biti romantican kad imas malu djecu.
kad imas malo vecu, pa dodes na informacije i slusas bisere svog djeteta, ne bude bas ( uvijek )tako zabavno.
neki dan sam bila na informacijama , pa kaze razrednica da su razgovarali o buducim zanimanjima .
a M. ( ni pet, ni sest) legne lijepo na pod u sredinu razreda i vikne " moje buduce zanimanje je -lezeci policajac!"
ljubi ga majka !![]()
Posljednje uređivanje od sirius : 14.11.2014. at 08:50
Meni je ovo od sirius baš duhovito.
Je li mu razrednica zamjerila ili je i njoj bilo smiješno?
Genijalno!
Ako mu je zamjerila, onda nekaj s njom ne štima.
Ja sam se prosipala od smijeha, a jednako bih i u razredu reagirala.
Evo jasnog i kratkog objašnjenja, ja sam tako i pretpostavila da je izgledalo a svi opalili po jurani (osim mene) ajde sad Mima reci jel tebi takvo ponašanje djece ok
![]()
Curke moje nisam ja toliko romantična, al nastojim svijet gledat ružičastim okama i uvijek tražit ono nešto dobro i pozitivno, to sigurno. Jedino više ne pronalazim ili teško pronalazim prednosti života u ovoj Lijepoj našoj
sirius, meni je tvoj sin zakon, baš je duhovit i toga se treba sjetit, eto to su ti mali nestašluci, pa nije to ništa strašno, ja bih se nasmijala zajedno s djecom.
![]()
Lili, onako iskreno, meni je sumnjivo da su se djeca tako ponašala.
ajme lili. ti kao razumiješ djecu, a niš ne razumiješ. :D
pa nije ponašanje djece OK, djeca se ne ponašaju uvijek OK. djeca se ponašaju i ovako i onako.
na odraslima je da ih usmjerimo.
u ovom primjeru radi se o djeci koja se ponašaju na način koji tebi nije simpatičan. u primjeru od zuske radi se o djeci koja se ponašaju na način koji je tebi simpatičan.
niti jedno niti drugo nije OK ponašanje. a oboje je - dječje.
lijepo je anledo napisala.
djeca jos uce kaj ce sa sobom u zivotu i kako ce se odnositi prema ljudskom rodu
a frigaj ga cvijeta ne pratiš na nastavi....
rekla sam da mi kod Zuske nisu simpatične bile TE dječje aktivnosti nego onaj osjećaj bezbrižnosti i nesputanosti (već sam ti gore pisala),....miša mu pročitaj..
A vidiš da Mima ne vjeruje da uopće ima djece koja se ponašaju kao kod Jurane a ja znam da ima jer sam dijete prosvjetnih djelatnika i nisam jednom čula takve priče.
Kod nas je bilo ovako samo drugo sredstvo komunikacije.
Raska bi uvijek nazvala doma i kod staraca provjerila zašto netko nije u školi.
Nema šanse da budu lažne ispricnice, a niti su ih dr. dijelili samo tako.
Dakle markiranja nije bilo. Nije postojalo kao opcija, kod nikoga koga znam iz škole.
Mi smo valjda svi mislili da se zbog jednog neopravdanog leti iz skole![]()
Posljednje uređivanje od orange80 : 14.11.2014. at 10:18
Pa nisu moji sati markiranja bili neopravdani ..
Lili, ja zaista ne bih išla sad cjepidlačiti i izvlačiti postove. ali nije mi fakat uopće jasno
prvo kažeš da bi bila ljuta na svoje dijete da ne markira, a onda se složiš samnom da su ti nepojmljive priče oko markiranja. ne kužim. al dobro, ni ne moram, ali kad već pričamo...
također ja ne kažem da bih mislila da je tragedija da moje dijete markira. o tome nismo ni pričali. nego sam se ja nadovezala na juranin post jer me zasmetalo ono ulizice i Lilino potpisivanje iz čega mi je proizlazio kako je kul markirati, a tko se ne solidarizira s kolovođom, je obična ulizica.
jurana je poslije objasnila, ok...
anči,
ne pratiš na nastavi ko cvijetasve ponovo čitati.Bit će previše pišemo.
ja nisam markirala, nego u osnovnoj taj jedan sat jer je razlog bio opravdan (čak nam nije ni pisan neopravdan sat).
Dakle postoje situacije u kojima se markira iz nekog višeg razloga ("građanskog neposluha" ili kako to već gore netko zove) i neopravdani bezvezni zbog sunca, kave, traćenja vremena ili praćenja nekog kolovođe. Kolovođe pogotovo one iz pogrešnih pobuda nisam nikad pratila, svojom glavom sam mislila.
u prvoj situaciji sam rekla da bi bila ljuta na dijete da ostane u razredu i ne solidarizira se, u drugoj situaciji naravno da bih bila ljuta da markira.Šta sad tu nije jasno?
meni jasno ko suza.![]()
Anči, jel tvoji markiraju? Ja nekako računam da je to nasljednoAko nisu tvoji, neće ni moji.
ja nikad ne bih bila ljuta na dijete jer nije markiralo. a postoje i drugi oblici građanskog neposluha u toj dobi. ne utvaram si da neće nikad markirati, ali doista ne mislim da cu markiranje pozdravljati. uostalom, fakat ne kužim baš ove kriterije. nisu transparentn. smiješ markirati i ne biti ulizica, ali ne smiješ biti povodljiv. baš.
Lili, moje kceri su u nizim razredima osnovne skole.
Odgovor je ne.
Sto ce biti poslije, to cemo vidjeti. Ali da cu misliti da je to kul, daleko od toga. A ni da je tragedija ako to napravi jednom ili dva puta.
Meni je i dalje nejasno sto ti mislis, ali ne moramo dalje![]()
Ček, ček... Jel se sad markirani sat računa kao "nestrukturirano" ili "strukturirano" slobodno vrijeme
(kad je već lili zaboravila upozoriti da se vratimo na temu)
To kako se razvila ova tema sjetilo me na upit koji sam nedavno dobila od frenda novinara, kojemu sam ja "jedini kontakt sa svijetom djece"
Pita mene on, da li itko kod nas zagovara izgradnju ovakvih igrališta http://www.theatlantic.com/features/...-alone/358631/
bez zaštita od padanja, sigurnih spravica i sličnog
čitam ja to i mislim se, iz filozofske perspektive zanimljivo, iz roditeljske: božesačuvaj!![]()
Vezano za markiranje - nisam markirala, a bome ni bila ulizica.
Lažem, imala sam 1 neopravdani sat u srednjoj, kad nam je bus kasnio zbog velikog snijega, stigli bismo na zadnjih 15 minuta prvog sata, a nismo se pojavili.
Eto, dobili svi neopravdani sat, niti zbog višeg cilja, ni zbog spašavanja svijeta,...
Markiranje ne podržavam, nije mi zabavno, ni cool.
Ne znam kako će biti kad dijete poraste i dođe u srednju, ali mene bi bilo puno prihvatljivije da ne ide taj dan u školu pod mojim blagoslovom i isprikom, ako postoji baš nešto nerješivo, nego da markira bez mojeg znanja.
Sad bi se ovo dalo na sve mile načine secirati, ali da, prihvatljivije mi je da djetetu lažno opravdam izostanak.![]()
anemona štreberice
i danas na poslu kad pogledam kroz prozor i vidim kako vitamin D prosipa svoje zrake
dođe mi da izjurim i ne vratim se više,
onako, već se zamišljam vani kako šećem ili sjedim na kavi ko solarna ploča.
Tashunice, posao je drugo. Onda si punoljetan i sam odgovoran za svoje odluke.
S posla "markiram", ali to mi ujedno odbiju od sati rada.
ja živim u Dalmaciji i jedini put kad sam markirala nije bilo zbog sunca nego zbog snijega
obavijestila sam mamu da sam odlučila ne otić na talijanski nego ostat na snijegu, da sam pri kraju srednje škole i zaslužila sam taj jedan neopravdani, ona je rekla "jesi"![]()
amaterke
već vidim kako će vas preveslati klinci samo tako![]()
ja sam u osnovnoj skoli samo jednom markirala - cijeli razred, ali vise ne znam zasto.
u miocu, mislim samo par puta - prvi sat jer je frendica stanovala u blizini, pa smo kod nje se malo zezale, a onda u skoli izmislile, kao zastoj tramvaja.
ali to samo mislim par puta, brzo nas je proslo. voljele smo skolu.
nisam nikad imala neopravdani.
dijete je na mene, mada mislim da je i mm slican.
Ja sam redovito bježala s nastave. Najčešće prvi sat, dva nebi išla u školu jer sam bila negdje na kavi. A često i zadnji sat, jer mi se nije dalo biti tako dugo u školi. I čitav razred mi je bio takav nekakav. Jednom smo kolektivno pobjegli i suspendirali su nas na tjedan dana, nakon čega je ravnatelj sazvao roditeljski skupa s nama. I pred svima upro prstom u mene i rekao-"T je kolovođa! Ja sam je čuo ispod prozora kako je rekla tom i tom da idu, pa su nagovorili i ostale". A moja stara mu skoro oči iskopala jer nebi njena kćer...i sram ga bilo..i svašta nešto.. A normalno da jesam. kasnije sam materi rekla da nije trebala tako jer je ravnatelj rekao istinu, a ona meni da zna ali da neće nitko tako javno njeno dijete optuživati.Inače mi nijedan sat nije pravdala i imala sam puuno neopravdanih jer me nije baš podržavala u takvim aktivnostima. U razredu smo imali dvoje ili troje učenika koji nikad nisu bježali,čak i kad je to bilo prijeko potrebno. Meni je to bezveze. To nisu bili ni dobri učenici, ni savjesni ni zreli, bojali su se roditelja i bilo je glupo i nekim profesorima kad bi našli njih dvoje, troje same.
hehe
ja sa svojiom cesto razgovaram o odrastanju, vrijednostima, zivljenju opcenito, isprobavanju granica...
i uvijek joj kazem da znam da djeca u tim godinama rade i blesavoce i budalastine.
ali umjetnost je u tome da razlucis koje" budalastine" mozes pociniti, jer su posljedice benigne, a koje "budalastine" nisu nimalo benigne, te cijena moze biti previsoka.
obavezno dodam da se pouzdajem u njenu pamet, procjenu i karakter,![]()
da ce znati razluciti jedne od drugih budalastina.
![]()
Htjela sam reći još nešto o čemu sam u zadnje vrijeme pričala sa sinom. Nastavnice, znate li da je u osnovnoj školi (on je 8. razred) normalno i uobičajeno da djeca ne dođu u školu kad je nekakvo ispitivanje ili ispit, i to uz podršku roditelja? Ja eto to ne mogu vjerovati. Moja djeca se, ako se ne spreme za neki ispit, suoče sa svojim neznanjem i oslanjaju na pamet, ili snalažljivost, a najčešće iskrenost (nisam naučio i točka, dobije jedan). Ja to saznam tek nakon toga jer naravno, meni neće reći kad je neki ispit za koji nemaju namjeru učiti. A veććina njihovih prijatelja dogovore s mamom da ne idu u školu i ne popuše jedinicu. I roditelji to dozvoljavaju. Ja bi takvu djecu žestoko kažnjavala.
no jos da dodam, da pripadam generaciji kod koje markiranje uopce nije bilo uobicajno. (osnovna skola, malo mjesto)stvarno se ne sjecam da je to bilo nesto uobicajno.
mioc je mioc, te ljudi koji su tamo isli se isto tako nisu palili na markiranje.
eh, ja sam markirala terensku nastavu u Zagorje, pa me zeznulo kad nije vozio trajekt Cres- Krk zbog bure. Eto što je kriva procjena