Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: savjeti za dobre kolače

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,771

    Početno savjeti za dobre kolače

    Odlučila sam naučiti raditi jestive kolače!

    Treba mi nekoliko savjeta:

    1. Kakve tave koristite (imam neku crnu koja se izgrebala od rezanja nože i vrijeme joj je da ode u smeće) - materijal, širina, dubina ....?

    2. U čemu pečete rolade (jučer sam pekla u običnoj tavi - klasične širine i naravno da je prekratka, tj. nisam je mogla zarolati nego samo preklopiti ....)? Možda u onoj tavi koja se dobije u pećnici ili je ipak preširoka?

    3. Kada je tijesto suho čime ga namočiti - voda, mlijeko, rum ...?

    4. Što znači "pjenasto umutiti maslac"?! Koliko god ja mutila nikakva pjenica se ne pojavljuje

    5. "ukuhati na pari" - eventualno ako ću kuhati cijeli dan, a ni tada nisam sigurna da će mi uspjeti ...

    Ima toga još ...

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Re: savjeti za dobre kolače

    1. pod "tave" pretpostavljam da misliš na protvane/tepsije/limove.
    imaš ih raznih dimenzija, ali neka standardna, koja je ok za sve recepte je cca 22x32cm. (osim ako drugačije nije naznačeno)

    2. biskvit za rolade se svakako peče u onim crnim limovima iz pećnice, inače ga ne možeš saviti

    3. ovisno o vrsti kolača: sokom od kompota, mješavinom mlijeka i ruma, kakaom, voćnim sokom, vodom i šećerom.
    osobno, izbjegavam mlijeko jer mi onda svaki ima okus po kohu.
    uostalom, ako je biskvit dobar, ne treba se močiti (krema kolača ga namoči sasvim dovoljno)

    4. "pjenasto umutiti" znači... hm... naravno da nema pjene, ali da bude skroz fino izrađen i da potpuno posvijetli

    5. ovdje nema nekog univerzalnog recepta - kako za koji sastav. ali, ako staviš prst unutra i izvučeš ga... da ti se baš ne cijedi s njega.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Ja ću odgovoriti samo na 1. pitanje
    Definitivno teflonske tepsije - ništa se ne lijepi i lako se čiste :D

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    438

    Početno

    4. Što znači "pjenasto umutiti maslac"?! Koliko god ja mutila nikakva pjenica se ne pojavljuje Razz

    5. "ukuhati na pari" - eventualno ako ću kuhati cijeli dan, a ni tada nisam sigurna da će mi uspjeti ...
    ovo upravo i meni stvara vječite probleme, pa se zato ne zamaram s tim.
    nikad ne umutim maslac pjenasto, a opet ispadne jestiv kolač, a ovo ukuhati na pari-te mi kreme uvijek ispadnu prerijetke :? [/quote]

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Kad kuhaš a ne ukuhaš...

  6. #6
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Kod izrade krema na pari obično se radi sa jajima, šećer i čokolada, ne dodaje se mlijeko niti kakva tekućina.
    Čokolada je ta od koje se brzo krema zgusne , pogotovo ako se radi samo sa žumanjcima.
    Ako se radi sa cijelim jajima može se dodati vrhom puna žlica brašna, pogotovo ako se radi bez čokolade

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kalimero, ne bih ja to s brašnom.
    aj` reci staviš li ti sve sastojke odjednom na paru i zajedno miješaš ili prvo izmiksaš, pa staviš na paru?

  8. #8
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Trik je u posudi. Ako kuhaš na pari u plastičnoj posudi, lako ti se može desiti da posijediš čekajući da se zgusne. U metalnoj je pak gotovo za max 10 minuta. I ne mora to biti baš na pari. Brže je ako je posuda uronjena u vodu.

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa što mi to prije nisi rekla?!
    nego, miješam pjenjačom ili mogu i plastikom (ne mogu zamisliti zvuk dodira metala o metal

  10. #10
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ma tko još kuha kreme na pari

    smiksaj sve u loncu, stavi na laganu vatru i cijelo vrijeme miješaj da ne zagori. gotovo začas.

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja kuham.
    za "baku Anku".
    i... čini mi se da i ja kuham u lončiću.
    idem vidjeti slike na Portalu.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    aaaa, ja u staklenoj!

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    580

    Početno

    Za kuhanje na pari koristim potpuno okruglu mesinganu posudu (od moje prabake) čije dno bude malo uronjeno u vodu u lonac ispod te posude. I miješam električnim mikserom, i uvijek ispdne sve super i brzo gotovo. Ali stavljam sastojke postepeno, npr. jaja i šećer zajedno (prvo vrlo kratko miksam bez pare), pa kad se to zgusne, onda čokoladu ili već što ide unutra.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,198

    Početno

    moja mama je uvijek šećer dodavala postepeno i to žlicu po žlicu i onda bi se otopio i ne bi se uopće osjetio onako pod zubima

  15. #15
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Plastika je loš vodič topline, u tome je stvar. I ja miješam mikserom jer sam lijena vrtiti ruku (u biti zaboli me neki mišić u podlaktici za kojeg inače niti ne znam da ga imam). Direktno na plamenu kuham jedino kreme koje se rade u npr. pola L mlijeka, slično kao puding, a kreme na bazi jaja ili žumanjaka obavezno na pari (tj u vodenoj kupelji) jer se inače jaje "ispeče", krema poprimi miris po jajima. Uvijek sve stavljam istovremeno u lonac.

  16. #16
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Ja ne kuham na pari već direktno na vatri, ali u loncu sa debelim dnom i na nižoj temperaturi (imam keramičku ploču na struju) i svaki put mi uspije (kucam u drvo).

  17. #17

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    zar nitko ne kuha u onim loncima za mlijeko? to su oni s dvostrukim dnom a prostor između je napunjen vodom i uz to imaju ventilić koji pišti kad ta voda kuha. u doba mog djetinjstva, dok se mlijeko još kuhalo svako jutro u tome se kuhalo mlijeko da ne iskipi, a sad imam jedan novi takav samo za kreme. odličan je!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Nikad vidjela ni čula za takav lonac... moja mama je imala neku staklenu pločicu koja je kao počela zveckati kad mlijeko treba zakipiti. Nije baš djelovala, jedna od poznatijih scena iz djetinjstva je miris zagorenog mlijeka (koji btw volim) i mama kako riba šparet.
    Ja (ono malo što sam probala) sam radila u jena zdjeli uronjenoj u vodu koja kipi (imam plin, tu nema lagano) ali treba zbilja biti uporan, dugo, dugo, izgleda kao da se ništa neće desiti, onda se odjednom zgusne.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    ma da? ja sam mislila da je svaka kuća imala takav lonac prije dvadesetak godina.

  20. #20
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    aprikot veli :
    kalimero, ne bih ja to s brašnom.
    aj` reci staviš li ti sve sastojke odjednom na paru i zajedno miješaš ili prvo izmiksaš, pa staviš na paru?
    Ja na pari kuham u loncu od mlijeka, ima duple stijenke u koje se sipa voda.Sve komponente stavim odjednom, izmiksam, stavim na plin i povremeno mješam kuhačom, ne mješam mikserom i ne robujem kremama , ispadne dobro.
    Brašno dodam ako se radi sa cijelim jajima.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •