-
Poriluk
Uzela sam krasan poriluk u subotu na placu, pa me zanima kako ga radite, ja najčešće napravim s krumpirom kao jušno, ali nemam nekih ideja što bi još s njim.........pa dajte malo svojih receptića. Čula sam da se može i pohati, ili napraviti neki složenac.
-
Osoblje foruma
ovako sam ja prekjučer:
narezala na kolutiće, skuhala na pari (samo posolila, bez ikakvih drugih dodataka).
kad je bio kuhan, bacila na tavu i prepržila sa umućenim kupovnim (Dukat) bešamelom i jednim jajetom.
ili ga obarima (blanširam) i redam jedan red poriluka, drugi red proprženog faširanog mesa, dok se vatrostalna ne napuni, zalijem slatkim vrhnjem i jajetom ili pasiranom rajčicom i zapečem.
-
Meni omiljen recept sa porilukom sa Coolinarike:
Sastojci za 4 osobe
600 g piletine
1 žličica mljevene crvene paprike
40 g maslaca
700 g poriluka
150 ml bijelog vina
100 ml kiselog vrhnja
1 žlica Vegete
1. Piletinu narežite na komade. Poriluk dobro operite i narežite na kolutove.
2. Na zagrijanom maslacu popecite meso i pripremljeni poriluk. Dodajte mljevenu crvenu papriku i odmah zalijte sa 100 ml tople vode. Promiješajte, dodajte Vegetu i nastavite pirjati na laganoj vatri podlijevajući meso vinom dok ne omekša. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje.
Piletinu poslužite uz pire krumpir
-
I još jedan, ako nije problem, na slovenskom.
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=3294
Odličan je!
-
-
-
Punjeni poriluk:
2-3 veća komada poriluka se izdube tako da ostanu samo lađice. Odreže im se i zeleni dio i od njega i izdubljenog dijela se napravi punjenje: zdinsta se uz dodatak paradajza i začina. Potom se lađice napune tom smjesom, a ostatak koji ne stane u lađice se rasporedi okolo po tepsiji. Sve se obilno pospe sirom i zapeče u pećnici. Odlično je uz npr. pire krumpir i salatu.
-
Sjetila se još jednog, improvizirala sam recept sa omota Alnaturine palente:
500 ml vode
500 ml mlijeka
250 g palente
malo soli
malo maslaca
talijanskih trava (ja stavila malo origana) - skuhati kako se i inače kuha palenta i još vruće se izlije u vatrostalnu posudu koju se premaže sa maslacem.
Izdinstati jedan poriluk, dodati češnjaka, posoliti i na kraju dodati kiselo vrhnje. Preliti preko palente. Naribati sira preko poriluka i peći do sir ne porumeni.
Jelo je prilično izdašno pa može biti i kao samostalno jelo ili prilog nekom mesu (recimo na naglo).
-
Poriluk nasjeckati, prokuhati. U vatrostalnu složiti šnite kruha umočene u jaja i mlijeko, preko toga poriluk, sol, papar. Gore bešamel i naribani sir. Zapeći. Bomba!
-
Najviše volim pitu od poriluka; napravi se tijesto(masno) stavi u pleh i na to kuhani , na kolutiće izrezani poriluk (pol kile), zalije slatkim vrhnjem pomiješanim sa 2 jaja, sol, papar i peče 35 minuta. Prefino.
Tijesto: 25 dkg oštrog brašna, 12 dkg maslaca,1 jaje, malo soli,1 žlica kiselog vrhnja.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma