Pa da je jedno deset metara, možda bi se i moglo. Ali ja 10 m postižem tek kad ostavim vrt, prođem terasu, uđem u sobu, zatvorim staklenu stijenu i sjednem na kauč. Buka ne nestane, ponešto se smanji, ali kako je to prizemlje i sve je staklo, djeci sam potpuno u vidnom polju. Privatnost nikakva. Mir nikakav.
Navikli smo već da nikad ne možemo biti opušteni jer su oni jednostavno uvijek tamo, uvijek skaču, uvijek nabijaju. Poslije podne, praznik, vikend - kad god sam doma - škripanje, cviljenje, udaranje - i ponovno, u krug.
Na jedan, dva metra, kolika je udaljenost između stola i trampolina u vrtu, ne, nije moguće popiti kavu i razgovarati - jer se međusobno uopće ne čujemo od škripanja i udaranja. Plus, nezgodno je kad te djeca čuju svaku riječ koju izgovoriš (povičeš) jer su, ponavljam, jedan do dva metra udaljeni od tebe.
Minimum pristojnosti bi bio da barem bude kompromisa - jednom meni, drugi put tebi. Koliko dugo su šutjeli ti ljudi prije nego su prvi put zamolili da se smanji pritisak? Kladim se dugo. Ja sam šutjela godinama.
Zato - ako sjede vani s knjigom ili kavom, možda reći klincima da odu koji put na igralište?