Nemam direktno iskustva…ali…
Znam jednu takvu mamu i jednog takvog dragog decka. Koji su s godinama postali ovakvi kao tvoja susjeda. Ova koju ja znam je otisla na zivce…da ne dramim dalje (grozote su to).
Isto tako galami kao i tvoja i zato mislim da je to i kod tvoje modus operandi (kako je vec netko rekao) i da to nece prestati nakon nekoliko ljubaznih zamolbi i pokoje kavice.
Mozda bi se malo smirila da se skroz dobro sprijateljite, pa da njen mali provodi dosta vremena kod vas, da ti puno pricas s njom, pa joj npr. za bozic kupis knjigu o odgoju i sl. Zena treba pomoc da bi se promjenila, jer vidi da grijesi, samo sto vise ne moze izaci iz zacaranog kruga. Da li ju zelis „terapirati“? Mislim da je izvedivo, al treba stvarno uloziti puno vremena, energije i strpljenja.

Zakon ne znam kakav je, nisam se interesirala, al mogu ti napisati sto je ovdje u Austriji „proslo“, dakle koje ponasanje se moze sankcionirati. Mislim, shvati ovo kao natuknice, jer je sve „cula sam“ i „citala sam“.
Daklem, bio je clanak u novinama. Curica je dosla kod bake u posjetu na nekoliko sati. Bila je glasna, nabijala s necim, lupala nogama i stanar ispod je zvao policiju. Roditelji/baka su odmah dobili novcanu kaznu. Usokirala sam se, al pisalo je (jer su ocekivali sok citatelja) da je to zakonski izvedivo. Nikad cula, al eto…

Drugi slucaj ne znam kako je zavrsio, ali znam da su jednu mamu tuzili stanari (ispod ili iznad, ne znam) zbog buke koju joj dijete radi.
U Austriji ti ocito svatko moze zagorcati zivot ako imas glasno, divlje dijete, jer se i od djece ocekuje da prave samo podnosljivu buku. Trebalo bi provjeriti zakon…ako bi se odlucila za tu taktiku. Ako postoji mogucnost da dobiva novcane kazne, to bi ju najprije natjeralo da promijeni modus operandi. Okrutno je, slazem se, ali dokle….

Ja mislim da se ovdje ne radi o nervoznoj majci, nervozne majke ne proizvode konstantno toliku buku. A mislim da znam koliku buku proizvodi jer poznajem tu jednu slicnu i osobno sam dozivjela njeno deranje i vristanje na dijete. To su strahote.

Osobno bi se vjerojatno odlucila za prvi pristup, pa ako ne upali, onda bi se dalje informirala.